plaza plava laguna malta

Na Malti se nalaze neke od najboljih plaža na Mediteranu, a neke od njih imaju najčistijiu vodu u EU.

Ako planirate da provedete na odmor na Malti, ovaj članak vam može pomoći da pronađetenajlepše plaže koje ovo ostrvo nudi, sa informacijama o tome kakva je svaka plaža, kakvi su objekti, kako doći, itd.

Plaza u budzibiPlaže na Malti poznate su po tome što imaju veoma čistu vodu za kupanje, pa je Malta na prvom mestu među državama EU po kvalitetu vode za kupanje.

Povezano  Kada je najbolje vreme za putovanje na Maltu

Neke plaže su takođe sertifikovane plavom zastavom, što znači da se takva plaže pridržavaju standarda za održivi razvoj, upravljanje životnom sredinom, sigurnost i sl.

Iako ono što čini najlepše plaže varira od osobe do osobe, sastavili smo top 10 najboljih plaža na ovom ostrvu.

1. Golden bej

Malta plažeOvu široku plažu odlično opisuje njeno ime. Mnogi smatraju da je nedavno izgrađeni hotel Radisson uništio izgled ove plaže, ali je najbolje da zaboravite na njega ako dođete ovde. Na plaži se nalazi nekoliko malih kafića, tu možete iznajmiti ležaljke i suncobran (sve je nezavisno od pomenutog hotela) i ima organizovanih vodenih sportova.

Leti su tu i spasioci, kao i signalne zastavice i bove koje označavaju gde možete bezbedno plivati.  Van sezone nema spasilaca na plaži, pa je najbolje da se ne kupate ovde, jer struje mogu biti prilično jake i opasne.

Mnogi dobri plivači plivaju ovde i u proleće i jesen, ali se ne udaljavaju mnogo od obale. Doduše, to i ne morate raditi jer je ulaz u more prilično strm, tako da imate dovoljno prostora za plivanje blizu obale.

Kad je vreme lepo (a na Malti je vreme gotovo uvek lepo), ovo je sjajna plaža za plivanje. Ovde imate dovoljno mesta i za sportove na plaži, osim tokom sezone (posebno vikondom), kada je velika gužva. Van sezone more nanese dosta kamenčića na obalu, pa je najbolje da uvek šetate u papučama.

Slično:

Ostrvo Malta za letovanje i posao

Kako stići: autobusima br. 44, 223 i 225.

2. Ghajn Tuffieha

Ovaj uzak pojas crvenog peska daleko od puteva i modernih građevina gotovo svake godine dobija Plavu zastavicu i mnogima je omiljena plaža na Malti.

Ova plaža se nalazi nadomak popularnog Golden beja, ali je potpuno drugačija. Ovde je obično mirno i bez gužve. Ovaj zaliv štiti nevladina organizacija Gaia Foundation koja se bavi zaštitom životne sredine, tako da je ova plaža miran beg od gužve.

U blizini je mali kiosk, a tu možete iznajmiti i plaže i opremu za vodene sportove. Kada je jak vetar, nemojte se kupati jer struja može biti veoma opasna.

Kako stići: autobusima br. 44, 223 i 225.

3. Zaliv Melieha

plaže maltaOvaj zaliv se ponekad zove i Gadira. U njemu se nalazi najduža peščana plaža na Malti. Melieha je dugačka 800 metara i nagrađena je Plavom zastavom zbog čistog, zlatnog peska i besprekorno čiste vode.

Ulaz u more nije strm, tako da je ova plaža savršena za malu decu. Na plaži se nalazi sve što vam može biti potrebno: kafići, barovi, restorani, suncobrani, ležaljke i organizovani vodeni sportovi.

Ovde možete skijati na vodi, surfovati, voziti se u čamcu i slično. Glavni put prolazi iza plaže, ali je plaža ipak lepo ograđena i odvojena od puta.

Pošto je plaža peščana, a voda plitka, more je toplo sve do kraja oktobra, tako da se možete kupati i van sezone. Jedini problem može biti jak vetar koji raznosi pesak.

Kako stići: do Meliehe idu autobusi X1, 41, 42, 221, 222 i 101

4. Zaliv St. Džordž

plaze na maltiOva peščana plaža je još jedan ponosan nosilac Plave zastave i nalazi se u srcu Pejsvila, malteške prestonice zabave.

Na ovoj plaži se nalazi nasut pesak i čistoću održava osoblje hotela Interkontinental. Jedan deo plaže pripada hotelu i rezervisan je samo za goste, dok je drugi javni.

Ovo je prva plaža na Malti koja je dobila Plavu zastavicu i od tada je dobija svake godine. Ova plaža je najbliža peščana plaža St. Džulijanu i Valeti, tako da je leti uvek prepuna turista. Tu ćete naći mnoštvo barova, restorana, klubova, šoping centar, pa čak i bioskop – sve to u krugu od nekoliko stotina metara od plaže.

Kako stići: autobusom 14 do zaliva St. Džordž.

5. Paradajz bej

malta plazeNajbolja plaža na severnoj obali Malte je svakako Paradajz bej (Rajski zaliv). Plaža je peščana, voda kristalno čista, a u blizini se nalazi mali kafić. Ovde možete uživati u suncu i pogledu na manja malteška ostrva, Komino i Gozo.

Paradajz bej je blizu terminala sa kog polaze trajekti do ovih ostrva, ali deo oko plaže nije toliko uređen. Paradajz bej je veoma popularan, posebno u jeku sezone, kada su na ovoj plaži zaista velike gužve.

Kako stići: autobusima br. 41, 42 i 222. Stanica se nalazi na desetak minuta hoda od plaže.

6. Piters pul

plaže na maltiUšuškana na poluostrvcetu Delimara na jugoistočnoj Malti, ova kamenita plaža je sjajno mesto za beg od gužve i vreve.

Na pet minuta hoda od glavnog puta, kroz bašte i grmlje, nalazi se skrivena plaža Piters pul i na njoj nema nikakvih kafića niti restorana, pa ako dolazite ovde, ponesite hranu i vodu.

Stene su dovoljno glatke da možete da legnete na njih i sunčate se, a pristup u vodu je prilično lak. Ako je vetrovito i ako su talasi veliki, nemojte ulaziti u more, jer možete imati problema sa izlaskom. Neke stene su baš oštre, tako da je najbolje da imate papuče pri ruci. Voda je sasvim čista. Ova plaža je gotovo uvek sasvim pusta, čak i u jeku sezone.

Kako stići: u blizini ne staje javni prevoz, tako da možete doći samo taksijem ili svojim kolima.

7. Ghar Lapsi

najlepse plaze na maltiOmiljena plaža mnogih meštana, ova kamenita plaža se nalazi na južnoj obali Malte i savršeno je mesto za ručak i plivanje na brzinu ako se vraćate iz posete Mnajdri ili Hagar Kimu.  Stene strvaraju male “bazene” koji su savršeni za plivanje kada je more mirno (ne preporučuje se ulazak u vodu kada su talasi veliki). Velik deo obale je sasvim zabetoniran, tako da plaža nije naročito privlačna, ali je voda savršena. Tu su i dva restorana.

Kako stići: autobusom 71 (saobraća samo tokom sezone).

8. Plaža Sliema

plaza silemaPlaža se prostire duž čitave promenade u Sliemi, tri kilometra, i plaža je centar zbivanja u ovom mestu svakoga leta. Na nekoliko mesta su postavljene stepenice za ulazak u more, a peškir možete postaviti gde želite. Sa stepenica se ulazi pravo u duboku vodu, tako da je ova plaža dobra za iskusne plivače i ronioce, ali ne i za decu. Zbog vaše bezbednosti, gledajte kuda ostali idu da plivaju. Stene su prilično oštre, pa je najbolje da nosite neku obuću za vodu. Duž promenade se nalazi mnoštvo kafića, barova i restorana, a tu je i nekoliko otvorenih bazena. Promenada je okružena modernim hotelima i blokovima apartmana i divno je mesto za šetnju u toplo, letnje veče.

Kako stići: trajektom iz Valete ili autobusom.

9. Plaža u Budžibi

Bugiba plazaOva kamenita plaža je centar okupljanja u Budžibi i okolnim mestima. Turisti se skupljaju na ovim stenama tokom celog leta i postoji mnogo pogodnih mesta za ulazak u vodu.

Po lepom vremenu možete plivati, ali kada je more nemirno, nemojte ulaziti u vodu jer možete imati problem da izađete iz nje.

Stene mogu biti oštre, pa je najbolje da obujete neku obuću prikladnu za vodu. Iza plaže se nalazi mnoštvo prodavnica, pabova, barova i restorana. Na obali se nalazi malteški Nacionalni akvarijum, kao i dečiji akva park.

Nadomak hotela Dolmen nalazi se veštačka peščana plaža.

Kako stići: autobusom do Budžibe.

Povezano>> Malta Bugiba (Budžiba) vodič za letovanje

10. Plava laguna

plaza plava laguna maltaVerovatno najpoznatija plaža na Malti je Plava laguna i nalazi se između malog ostrva Komino i još manjeg ostrva Kominoto na severnoj obali Malte. Većina ljudi dolazi ovde na jednodnevni izlet, mada se u na samom ostrvu nalazi jedan hotel. Laguna je relativno velika i voda je savršeno čista.

Pesak je beo, a u jednom delu lagune ima dosta algi, te je taj deo dobar za ronjenje. Na obodu lagune se nalaze pećine koje možete sami istraživati, a možete doći i čamcem. Plivanje je ovde božanstveno, ali na obali je često nepodnošljiva gužva. Zato je najbolje da dođete rano ujutru ili kasnije popodne i izbegnete špic.

Ako niste ludi za čvarenjem na suncu, ponesite svoj suncobran, jer je broj suncobrana za iznajmljivanje ograničen.

Kako stići: trajektom. Povretna karta košta oko 15 eura, za decu mlađu od 13 godine je upola jeftinija, a deca mlađa od pet godina ne plaćaju kartu. Najbolje je da rezervišete karte unapred preko interneta kada je gužva. Trajektom možete doći iz Cirkeve, Slieme, Meliehe i sa Goza.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here