jamaica putovanje

U sklopu Velikih Antila, u Karipskom moru na istoimenom ostrvu nalazi se Jamajka, po površini mala zemlja, ali poznata i popularna turistička destinacija.  Glavni grad Jamajke je  Kingston.

Jamajku je otkrio Kristofor Kolumbo 4. maja 1494. godine, tokom dugog putovanja u potrazi za Novim svetom.

Jamajka postaje popularna turistička destinacija početkom 20. veka. 120 kilometara dugih peščanih plaža, nekoliko vodopada, šest planinskih venaca, bujna vegetacija, impresivni krajolik, bogata mešavina kultura, su glavne karakteristike ostrva Jamajka, koga svake godine poseti preko million turista iz celog sveta.

jamaica putovanjeJamajku smatraju  prestonicom  opuštenog  turizma. Bez te opuštene atmosfere Jamajka ne bi bila ono što jeste, specifična i drugačija.

Zahvaljujući legendarnom muzičaru Bobu Marliju, prva asocijacija na Jamajku je rege muzika. Jedna od turističkih atrakcija ostrva je muzej u glavnom gradu Kingstonu, posvećen Bobu Marliju. Muzej je smešten u kući u kojoj je ovaj slavni muzičar živeo.

Većina letovališta ovog ostrva nalazi se na  severnoj obali prepoznatljivoj po plažama sa belim peskom i bujnoj vegetaciji. Na istoku ostrva nalaze se planinski masivi. Zbog povoljne klime Jamajka obiluje biljnim i životinjskim svetom. Jamajka je prepuna zelenila, poput  raznovrsnih palmi, koje se nadvijaju nad plažom i nad morem, drveća čudne crvenkaste boje, plodova  koje prvi put vidite u životu, tako da imate utisak da ste na nekoj drugoj planeti.

Kingston, Montego Bay i Ocho Rios su glavni turistički centri i  mesta koja treba obavezno posetiti.

Kingston

Kingston je najveći i glavni grad Jamajke. Smešten je na jugoistočnoj obali, u prirodnoj luci, zaštićen od pučine dugim peščanim sprudom.

jamajka kingstonUkoliko želite da osetite pravi duh rege kulture i urbanih Kariba, Kingston je pravi izbor. Grad je podeljen na dva dela. Downtown je istorijski deo grada, i nalazi se odmah pored mora, dok je  Uptown Kingston  deo grada gde živi  bogatije stanovništvo.

Montego Bay

Drugi po veličini grad  na Jamajci čuven je po prelepim  plažama koje se ubrajaju  u najlepše na Karibima. U ovom  živopisnom gradu održavaju se brojni festivali od kojih je najpoznatiji „Reggae Sumfest“.Tu su još duty-free prodavnice,  pijaca na kojoj možete pazariti  razne suvenire, odlični golf tereni, kafei i klubovi koji žive 24 časa, kvalitetni restorani.

putovanja jamajkaNegril

Nekada malo ribarsko selo danas je posećeno i atraktivno letovalište. 60-ih godina dvadesetog veka postalo je popularno  među hipicima. Negril i Montenego Bay su glavna obalna letovališta Jamajke. U gradu nema muzeja i istorijskih spomenika, ali je zato grad i okolina izuzetno bogata prirodnim lepotama. Negril poseduje najdužu  peščanu plažu na ostrvu sa božanstvenim tirkiznim morem. Plaža Negril Beach, ubraja se u  najbolje na ostrvu, pa se mnogi bračni parovi odlučuju za venčanje na ovoj peščanoj plaži sa belim peskom. Ovo je po mnogima jedina prava karipska plaža “iz snova” na Jamajci. S obzirom da je Negril sa plažom okrenut  ka zapadu, možete prisustvovati  veličanstvenom zalasku karipskog sunca koje je  prava atrakcija. Što se tiće noćnog života, on je buran tokom cele godine.

Nedaleko od Negrila, nalazi se  Bašta kolibrija u kojoj  pored autentičnih tropskih biljaka, možete videti kolibri, pticu lepih boja, nanacionalni simbol Jamajke, koja živi samo na ovom ostrvu.

Ocho Rios

Zeleno srce Jamajke Ocho Rios je prvi grad na ostrvu koji je namenski razvijen kao veliko letovalište, ujedno je i  najrazvijeniji turistički centar. U gradu se nalazi  predivan tropski park,  dosta hotela, brojne  prodavnice,  restorani, kafići, klubovi. Jednostavno ovo je pravi  grad – hotel. Veliki kruzeri na svojim putešestvijima po Karibima obavezno svraćaju u Ocho Rios.

Dunn Vodopadi koji se nalaze u delu Ocho Rios, su turistička atrakcija koju ne smete zaobići. Kaskadni vodopadi su visoki oko 55m i jednostavno će vas ostaviti bez daha. Sa podnožja vodopada možete se popeti do njihovog vrha. Penjanje  traje sat i po, ali vredi truda, jer prizor koji ćete ugledati ostaće vam zauvek u sećanju.

Dve najpoznatije i najlepše plaže  Jamajke su Puerto Seko i Blue Lagune. Puerto Seko plaža prekrivena  belim peskom, i okružena bistrom vodom  nalazi se u gradu Discovery Bay. Jedno od najlepših mesta na Jamajci je plaža Blue Lagune čija se boja vode u toku dana menja od boje žada pa do smaragdne, što ovu plažu  čini rajskom.

Splavarenje rekom Marta Bre, takođe ne treba propustiti. Na splavu napravljenom od bambusa uživaćete oko sat i po vremena.

Jamajka je raj za ljubitelje kafe. Fantastična kafa gaji se u planinskom delu ostrva gde se nalazi najviši vrh Blu Mountin Pik. Ono što ovu kafu čini vrhunskom, upravo je lokacija na kojoj se kafa gaji. U glavnom gradu ostrva  održava se  festival kafe i proizvoda od kafe.

Hrana na Jamajci je odlična. Dominiraju piletina, krompir i tropsko voće. Ukus piletine je dosta različitiji od onog kod nas. Od specijaliteta probajte eki, voće i jerk piletinu.

Jerk piletina  je piletina  koja se prvo stavlja u marinadu  u koju su ubačene ljute papričice, cimet, soja sos i još neki začini a zatim se peče  u buretu, specijalno prerađenom za tu svrhu, sa pimento drvetom koje mesu daje jedinstven ukus.

Duge peščane plaže, bistro tirkizno plavo  more, ultraluksuzni kompleksi hotela, ogromni golf tereni, predivna priroda, muzika na svakom koraku,  neposredno i ljubazno stanovništvo, opuštenost na svakom koraku. Ovo je najkraći opis Jamajke, koju treba videti i doživeti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here