cirisko jezero putovanje

Ciriško jezero se nalazi u Švajcarskoj, smešteno jugoistočno od grada Ciriha. U zavisnosti od konteksta, Ciriško jezero (eng. Lake Zurich) ili Zurichsee može da se koristi da opiše jezero u celini, ili samo deo jezera nizvodno od Seedam-a u Rapersvilu, dok se deo uzvodno od Rapersvila može nazvati ‘’Obersee’’ ili gornje jezero – to je istočni deo Ciriškog jezera.

Istočno od Ciriškog jezera su smeštena dva manja jezera: Greifen i Pfafikon.

jezero cirihCiriško jezero nastaje od reke Linth, dok vode iz ovog jezera otiče na njegovom severo-zapadnom kraju, prolazeći kroz Cirih kao reka Limat.

Ciriško jezero je podeljeno velikom branom, koja se zove Seedamm, preko koje ide put i železnička pruga.

Površina Ciriškog jezera iznosi 88.66 km2.

Tri populacijska i transportna centra su Cirih , Pfafikon i Rapersvil.

Pored Burkliplatz-a u Cirihu i Seedamm-a, ne postoje mostovi preko jezera.

cirisko jezeroCiriško jezero – gradovi:

Cirih, na severozapadnom kraju jezera, jeste najveći grad na Ciriškom jezeru.

Na zapadnoj obali (koji postepeno postaje južna obala) su Ruschlikon, Thalvil, Horgen, Vadensvil, Richtersvil, Pfafikon i Lachen .

Na suprotnoj obali su Kusnacht, Meilen, Stafa i Rappersvil-Jona sa srednjevekovnim gradom Rapersvil, čiji je zamak dom poljskog muzeja. Schmerikon je u blizini istočnog kraja jezera, a malo dalje na istoku je veći grad Uznach.

cirisko jezero kartaZašto treba posetiti Ciriško jezero?

Savijeno, skoro oblika banane, Ciriško jezero je uramljeno na južnoj strani od strane Albis i Zimerberg brda i na severu od strane Pfanenstiel lanca brda. Jezero je omeđeno kantonom Cirih, St.Gallen i Schviz. Na zapadnom kraju se nalazi Cirih, najveći grad Švajcarske.

Dok je, u prošlosti, Ciriško jezero iznad svega predstavljalo važnu rutu za saobraćaj i transport, danas je popularno mesto za izlete, a kuće duž njegovih obala se mnogo traže. Nežno ljuljanje talasa, mir i tišina, opuštanje i dobra hrana – najbolji način da se otkrije područje Ciriškog jezera je da idete na izlet brodom. Većina mesta oko obale jezera redovno su u sistemu brodskog saobraćaja tokom cele godine.

Čuvena “zlatna obala” se prostire duž severne strane jezera, od Zolikona do Feldmeilena. Ovaj suncem okupan region je poznat po svojim niskim stopama poreza i visokim cenama nekretnina, i stoga na potezu od obale možete videti veličanstvene kuće i vile.

cirisko jezero putovanjeNa istočnom kraju Ciriškog jezera je “grad ruža” Rapersvil. Ovde ćete u javnim baštama naći preko 15.000 žbunova cvetajućih ruža, više od 600 različitih sorti. Šetalište duž jezera sa svojim mediteranskim šarmom, slikoviti Stari grad i srednjevekovni zamak čine ovu luku popularnim mestom za izlete. Za mlade posetioce, Knie dečiji zoo vrt je pozicioniran visoko na njihovoj listi želja.

Kada je Ciriško jezero u pitanju, u popularna mesta koja treba posetiti spadaju brojna kupališta, zatim Alpamare u Pfafikonu (najveći pokriveni vodeni park u Evropi), potom sunčana ostrva Ufenau i Lutzelau kod Rapersvila, drveni pešački most preko jezera između Rapersvila i Hurdena, barokne crkve u Lachenu, poznata fabrika čokolade Lindt & Sprungli u Kilchbergu i, naravno, dinamična metropola Cirih, sa svim svojim brojnim znamenitostima, čuveni šoping mol Bahnhofsstrasse i njegov širok spektar kulturnih sadržaja.

Voda Ciriškog jezera je veoma čista i dostiže, tokom leta, temperature i više od 20° C. Kupanje u javnim kupatilima i plažama je veoma popularno ovde. Istorijski gledano, najbolje vreme za kupanje je bilo kada krajem avgusta, a 28. avgusta je obično najlepše vreme oko 17:30 časova. Voda jezera se prečišćava i uvodi u Ciriški vodovodni sistem odakle može da se koristi i za piće.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here