Ove godine je ulaz u more prekriven krupnim kamenjem duž cele plaže pa su i komentari onih koji godinama letuju u ovom mestu “Nikad više”

U samom srcu Olimpske regije, na manje od 100 kilometara udaljenosti od središta Makedonije, Soluna nalazi se živopisno letovalište, izuzetno omiljeno kod turista iz Srbije. Leptokarija ( gr. Λεπτοκαρυά ) se često naziva turističkim centrom čitave Olimpske regije, a smeštena je u podnožju mitske planine Olimp ( gr. Όλυμπος ). U neposrednoj blizini Leptokarije, na svega 3 – 4 kilometara udaljenosti nalazi se još jedno poznato letovalište, gradić Nei Pori ( gr. Νέοι Πόροι ) sa jedne strane, a na oko 10 kilometara udaljenosti, nadaleko čuveni Platamon ( gr. Πλαταμώνας ) , sa svojom tvrđavom, sa druge strane.

Povezano>>>Vila Katerina Leptokarija

Od prestonice Srbije je Leptokarija udaljena svega oko 700 kilometara, što znači da se do nje putuje, u proseku oko 8 sati, pa je to jedan od razloga zašto se srpski turisti često odlučuju za posetu ovom letovalištu.

Ovo živopisno mesto je praktično podeljeno prugom na dva dela. U gornjem delu, iznad pruge se nalaze brojne atrakcije namenjene najmlađima, ali i šetalište, te razne prodavnice, taverne, kafići. U gornjem delu Leptokarije je i crkva, koju svi turisti rado posećuju. U donjem delu, onom ispod pruge koji je bliži obali, se takođe nalazi šetalište, suvenirnice, taverne, kafići i mnogi drugi lokali. Ono što brojni srpski turisti izdvajaju kao naročitu prednost letovanja u Leptokariji jest prisustvo čuvenog marketa ” Lidl “, u kojem su izrazito pristupačne cene, pa boravak u Leptokariji kupovina u njemu čini naročito povoljnim.

Kako Leptokariju iz godine u godinu posećuje sve veći broj turista iz naše zemlje, nema potrebe da brinete da li ćete se sporazumeti sa meštanima, jer većina njih ili govori ili razume srpski.

Još jedna specifičnost Leptokarije je njena mikroklima, pa se često može čuti da je ovo mesto i vazdušna banja, zahvaljujući obližnjoj planini Olimp. Uz to, iz Leptokarije se organizuju brojni izleti. Na prvom mestu do obližnjeg Platamona i njegove čuvene tvrđave, koju su sagradili Vizantinci još u 13. veku. Zatim je moguće provozati se vozićem do obližnjeg letovališta Nei Pori ili, pak otići na izlet brodićem do ostrva Skijatos ( gr. Σκιάθος ). Kako se u blizini nalazi i Solun ( gr. Θεσσαλονίκη ), koji je udaljen oko sat vremena vožnje, obilazak ovog grada je gotovo obavezan za mnoge turiste. Tu je, naravno i izlet do planine Olimp, u čijem podnožju je i smešteno ovo letovalište. Za ljubitelje starina, tu je arheološki lokalitet Dion , a svakako je jedan od najčešćih izleta iz Leptokarije prema manastirima Meteora ( gr. Μετέωρα ).

leptokarija plaza

Leptokarija plaža

Iako možda zvuči neverovatno, na području ovog malog mesta postoji čak tri plaže. Kažemo čak tri, jer je gradska plaža u Leptokariji dugačka više od 5 kilometara, tako da na njoj može naći mesto svako ko boravi u ovom letovalištu, bez obzira da li je špic sezone u pitanju ili ne.

Gradska plaža, kao i većina ostalih plaža ove oblasti je nosilac plave zastave, za kristalno čisto more. Pored toga što na ovoj, izuzetno dugoj plaži možete uživati na ležaljkama koje su u sklopu kafića smeštenih uz plažu, možete poneti i sopstveni suncobran i sigurno pronaći mesto za sebe, čak i u jeku turističke sezone. Naravno, gradska plaža u Leptokariji je lepo uređena i poseduje tuševe i kabine za presvlačenje.

Ono što mnogi turisti ističu kao, da tako kažemo manu ove plaže, jeste što iako je u suštini peskovita, ulaz u more je prekriven kamenjem.Utisci su prilično negativni zbog ovoga i mnogi kažu da im je zbog ovakve plaže jako loše proteklo celo letovanje.Ulaz u vodu nije postepen kao u drugim mestima ove regije već posle 5-6 metara počinje dubina od oko 1,5 do 2 metra tako da morate da pazite malu decu hodajući po kamenju što na pojedinim mestima na plaži nije najprijatnije iskustvo.Spas može biti posebna obuća za kupanje koj avam može spasiti letovanje jer dosta štiti tabane od uboda ponegde prilično oštrog kamenja. Košta oko 5 E.Ukoliko idete n letovanje sopstvenim automobilom a gradska plaža vam ne odgovara, prošetajte malo i pronađite odgovarajuće mesto u okolini.Voda je svuda jako čista a možete ići i u Nei Pori.Leptokarija je po mnogo čemu ipak najjeftinija u regiji možda baš i zbog ovakve glavne plaže.

Plaža Milos, poznatija po engleskom nazivu Milos beach se nalazi na oko dva kilometra udaljenosti od Leptokarije, što je oko 20 minuta hoda. I ona je, kao i gradska plaža izuzetno prostrana, ima i tuševe i kabine za presvlačenje, ali i terene za odbojku na pesku. Ukoliko na plažu Milos dolazite kolima, dobra vest je da poseduje veliki parking, a loša je da je parking uglavnom na suncu, pa treba poneti sve neophodne rekvizite, kako biste adekvatno zaštitili svog četvorotočkaša. Takođe, i ovde, kao i na većini drugih plaža u Grčkoj se ne naplaćuje ulaz, ali ukoliko naručite piće u kafiću imate na raspolaganju celodnevno korišćenje dve ležaljke i suncobrana.

Plaža sa najfinijim peskom, svakako je plaža Skotinas ( gr. Σκοτίνας ), koja se nalazi na oko pet kilometara udaljenosti od Leptokarije, a u pravcu letovališta Nei Pori. Idealan je izbor za mališane.

leptokarija iskustva

Leptokarija iskustva

Iskustva naših turista koji su imali prilike da letuju u Leptokariji su izuzetno pozitivna. Ono što gotovo svi navode kao prednost boravka u ovom živopisnom mestašcetu jeste činjenica da je u isto vreme pogodno i za miran i za aktivan odmor.

Smeštaj>>>Vila Afroditi Leptokarija

Zato se boravak u Leptokariji podjednako preporučuje i za porodičan odmor, ali i za odmor sa društvom. Pored toga, moguće je poseti mnoga zanimljiva mesta, jer se Leptokarija nalazi na gotovo idealnom mestu.Posebnu draž boravku u ovom mestu daje njegova fantastična klima.

Utisci mnogih su loši zbog gradske plaže ali ako idete automobilom isplatiće vam se da se provozate do obližnjih boljih plaža a letovanje će vam biti jeftinije jer je po cenama kao što je pomenuto ovo mesto najpristupačnije.

1 COMMENT

  1. Sto se tice Leptokarije mesto mirno,ko voli nek izvoli,prodavnice prehrambene su preskupo,do Lidla marketa mora kolima.Letovali smo u vila Elvina(agencija Matović),potpuno razočarenje što se gazda tiče toliko su neljubazni, vila nema svoj parking,naravno gazde čuvaju mesto onim gostima koji kešom plaćaju,za ostale su saksije stavljene,ne dozvoljavaju da se udje u vilu pre 12h,,decu opominju svako veče iako nisu bučna.
    Razočarali smo se bas,ako možete izbegavate ih.
    Plaža je duga i nije gužva…sam ulazak u vodu je nezgodan zbog velikog kamenja..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here