Manastir Vaznesenije
Manastir Vaznesenije

Na putu od Beograda ka Zlatiboru i dalje ka moru, na 154 kilometru od Beograda, Zapadna Morava je proosekla tesnac između dve planine Ovčar i Kablar. Tu se smestilo malo mestašce Ovčar Banja.Poznata je po lekovitoj termomineralnoj vodi o čijim smo blagodetima ovde već pisali. Ovom prilikom želimo da vašu pažnju usmerimo na brojne manastire koji vekovima postoje u ovčarsko kablarskoj klisuri. Ne postoji mesto u Srbiji gde je na manjem prostoru smešten veći broj manastira.

Imajući u vidu istorijske prilike srednjeg veka , u kom periodu se smatra da je većina manastira sagrađena, ne čudi podatak da ih se toliko nalazi na ovako malom prostoru. U vreme Turaka oni su bili utočište svim važnim ljudima koji bi iz nekog razloga morali da se sklone i sačuvaju živu glavu štiteći Srpstvo i pravoslavlje.

Oaza posebne prirodne lepote

Ovčarsko-kablarska klisura je mesto posebne prirodne lepote.Obronci dveju planina obrasli listopadnom šumom spuštaju se negde blago a negde okomito ka Moravi i kao da se u nju slivaju. Ako vam je planinarenje hobi ovde vas čekaju dobro obeležene staze koje vode sve do vrha . Ako priuštite sebi da se popnete na vrh Ovčara nećete verovati svojim očima.

Nestvarno lep pogled se pruža na meandre koje Zapadna Morava pravi u ovom delu svog toka. Posebno živopisno kraj izgleda u oktobru kada rastinje poprimi sve nijanse crvenih i smeđih tonova.

manastir vavedenije
Manastir Vavedenije

Manastiri

  • Na desnoj obali Morave nalaze se:

Manastir Vavedenje, na izlasku iz klisure, (danas parohijska crkva)

Manastir Vaznesenje, spram Jovanja na drugoj strani reke, par stotina metara udaljen,

Manastir Preobraženje, nekad se nalazilo na levoj obali 2 kilometra uzvodno od Nikolja, naspram starog manastira,

Manastir Svete Trojice, na brdu, naspram Blagoveštenja,

Manastir Sretenje, nedaleko od Sv. Trojice, na podnožju ispod samog vrha Ovčara,

  • Manastir Vaznesenije
    Manastir Vaznesenije

    Na levoj obali Morave su:

Manastir Blagoveštenje, 2 kilometra od Preobraženja, iznad Ovčar Banje,

Manastir Ilinje, na brdu nad Blagoveštenjskim tunelom, sada metoh manastira Blagoveštenja,

Manastir Jovanje, 6 kilometara uzvodno od Vavedenja, nekada najvažniji manastir, „lavra“,

Manastir Nikolje, 2 kilometra uzvodno od Jovanja,

Manastir Nikolje
Manastir Nikolje

Manastir Uspenje Presvete Bogorodice, crkvica pronađena kod ruševina Jovanjske kule, metoh manastira Jovanjei crkva posvećena Svetom Savi koja se zove crkva Savinje i crkva-pećina Kađenica.

Crkva Savinje bila je isposnica Svetog Save. Uklesana je u okomitoj steni Kablara i do nje se stiže samo peške strmom kozijom stazom. Nedaleko se nalazi i lekoviti izvor Savina Voda. Voda sa ovog izvora leči vid i glavobolju.

Obavezno svratite

Ovčarsko-kablarski manastiri  su svakako destinacija koju ne treba da propustite bilo da ste vernik ili samo ljubitelj fresko slikoslikarstva. U manastirima i portama ovog kraja vlada neopisivi spokoj. Monasi i monahinje će vas rado primiti na čašicu razgovora i skoroman obrok. Iz svakog od njih otićićete preporođeni. Crkve i manastiri ovog kraja su i svojevrsna istorijska riznica. Oni kriju važne istorijske priče i vrlo vredne verske dokumente od kojih su neki prava retkost.

Ako vam je potreban predah od dugog puta obiđite bar jedan manastir ovčarsko-kablarske klisure uvek kada prolazite. Svakako je bolja opcija da rezervišete smeštakj i provedete ovde nekoliko dana kako biste sebi dali priliku da uživate u svemu što Ovčar Banja pruža. Počev od banjske vode u savremenom Wellness centru, preko živopisne, netaknute prirode do bogatog kulturnoistorijskog nasleđa i divnog pravoslavnog mira i utehe koji pružaju manastiri Male srpske Svete Gore.

Kada jednom dođete zaljubićete se u ovo mesto idealno za aktivan odmor. Možete se kupati i pecati na moravi, planinariti , šetati i roštiljati. Osećaćete se kao da ste se sklonili u neki miran džep sakriven od vreve savremenog sveta.
Autor: Mica Strainović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here