venecija putovanje jedan dan

Ako imate samo jedan dan da obiđete ovaj dragulj Jadranskog mora, postoji nekoliko stvari koje morate upamtiti.

Prvo, pažljivo odaberite stvari koje želite videti u Veneciji. Nemojte ni pokušavati da posetite svaku znamenitost. Venecija je prava riznica od grada i nemoguće je posetiti sva mesta za jedan dan.

Drugo, krenite ranije kako biste obišli sva mesta koja želite da biste izbegli gomile turista u obilasku.

Treće, nemojte šetati svuda. Biće vrlo iscrpljujuće, posebno u avgustu kada su temperature najviše. Najpametnije je kupiti dnevnu kartu za vaporetti, vodene autobuse, i koristiti traghetti, gondole, kad god možete – koštaju samo pola eura. Na kraju, iskombinujte posete turističkim atrakcijama sa posetama kafićima i restoranima, gde ćete predahnuti. Postoji mnogo skrivenih, a fantastičnih mesta koje su nadomak poznatih turističkih atrakcija.

sta videti u veneciji za jedan danAko ste se pitali šta videti u Veneciji za jedan dan evo spiska najpoznatijih i najvećih atrakcija…

Pjaca San Marko (Trg sv. Marka)

Najbolje mesto za početak jeste Trg sv. Marka, gde možete uživati u lepoti ovog trga pre nego što gomila turista i meštana navali sredinom jutra. Napoleon je zvao ovo mesto „najboljim mestom za večeru u Evropi“ i pogled sa ovog trga zaista to i opravdava. Uživajte u očaravajućem prizoru Bazilike sv. Marka, stare 900 godina, sa pet famoznih kupola koje su spoj romanske i vizantijske arhitekture.

Prvobitno je sagrađena kao grobnica za mošti sv. Marka i venecijanski trgovci su je spasli od Aleksandrijaca. Zatim je postala kapela obližnje palate duždova. Ako pogledate ka balkonu, videćete četiri kuće iznad glavnog ulaza. To su kopije originala koji su zaplenjeni u katastrofalnom Četvrtom krstaškom ratu 1204. godine, kada su Krstaši išli po mediteranskoj obali i nikada nisu sigli do Svete zemlje. Ako imate vremena, posetite Baziliku Svetog Marka kako biste pogledali veličanstveno oslikane plafone, sa slikama apostola. Pazite na neravan pod – podsetnik na neprestanu opasnot od poplava.

Na izlazu sa trga ćete videti Kulu sa satom, sa svojim karakterističnim satom i zvonom koje se oglašava svakog punog sata. Desno odatle se nalazi Kampanile (toranj) koji se izdiže nad trgom i odakle se pruža predivan panoramski pogled na Veneciju. Sagrađen je 900. godine i visok je 100 metara. Godine 1902. se iznenada srušio i jedina žrtva je bila crkvena mačka. Identična replika je sagrađena 1912. godine – naravno, mnogo stabilnija.

sta videti u venecijiKada se izlazi sa trga sv. Marka, nailazi se na dva stuba od granita, koji su simbolična kapija veličanstvene Palate duždeva. Nadimak joj je „svadbena torta“ i lako će vam se oteti uzdah kada vidite ovo očaravajuće zdanje koje dominira nad vodom sa svojim kitnjastim arkadama i fasadom pokrivenom roze mermerom iz Verone i istarskim kamenom. Ipak, ne dozvolite da vas zavede ova lepota. Ovo je bilo sedište Republike do 1979. godine i ovaj delikatan eksterijer je maska sveta političkih intriga, pohlepe i slepe ambicije. Oni koji su pokušali da prevare ovaj sistem, brzo su krenuli u šetnju preko Mosta uzdaha (Ponte dei Sospiri) iz soba za ispitivanje u zatvor.

Dokovi

I kada imate samo jedan dan u Veneciji se mnogo toga može videti.Kada nastavite duž dokova i prođete pored crkve sv. Cakarija na Riva delji Skiavoni, stižete na most koji vodi u Arsenale, simbol vojske Venecijanske republike u periodu od XII do XVI veka. U najboljem dobu, preko 16.000 arsenalotta je radilo ovde, gradeći brodove. Iako u ovaj vojni kompleks nije dozvoljen ulazak, prošetajte da vidite trijumfalni luk na ulazu, Porta Magna (velika vrata), koju „čuvaju“ četiri mermerna lava. Kafić na trgu ispred je odlično mesto da popijete kafu i odmorite se malo.Iako imate samo jedan dan za posetu Veneciji nećete uživati ako svo vreme samo jurite.

Odatle možete krenuti ka mostu Rialno, pored Velikog kanala, i videti najvažniji most u Veneciji, koji je izgradio Antonio da Ponte 1591. godine. Jednostavno je osmišljen i napravljen od istarskog kamena, a luk mu je 24 metra, te je ovaj most jedna od najznačajnijih stvari u Veneciji koje možete videti.

Nemojte se dugo zadržavati na mostu – krenite desno i obiđite Peskariju i Erberiju, riblju pijace. Nekada natkriljene, sada su prepune tezgi gde se prodaju sve vrste morskih plodova – hobotnice, sabljarke, dagnje, brancini, morske kornjače, jegulje i rakovi. Pijaca povrća je u Kampu dela Peskarija, nadomak Velikog kanala, i prepuna je lokalnog stanovništva, kao i kuvara koji seckaju voće i povrće. Ako želite da vidite ovu pijacu, dođite pre 12:00, jer se tada pijaca zatvara.

Saznajte više>>> Top 10 saveta za putovanje u Veneciju

Vozite se u gondoli – pređite Veliki kanal za samo 50 centi i krenite u Canaređo, deo grada koji leži na severoistoku i gde se nalazi crkva Madone del Orto u blizini Kanala dela Fondamenta Nove. Prošetajte uskim uličicama, preko mostova i uživajte u mirnoći ovog dela grada koji turisti ređe posećuju. Ovde se nalazi Tintoretova crkva, gde je on provodio dosta vremena radeći i ostavljajući ovde svoja remek-dela, uključujući Poslednji sud i Mučeništvo sv. Pavla. Sahranjen je u blizini oltara, a njegov dom se nalazi u blizini šetališta Fondamenta dei Mori.

sta obici u venecijiGeto

Kada idete ka jugu šetalištem Fondamenta Miserikordija, dolazite u Il geto, koji je sagrađen u XVI veku kao sklonište za jevrejske izbeglice iz svih krajeva Evrope i bio je „žrtva“ drakonskih mera koje je uveo Senat. Svi žitelji geta su oterani u mali krug, gde su kapije zaključavane i postavljana je straža svake noći, a žitelji geta su morali da plaćaju stražu. U II svetskom ratu su svi stanovnici poslati u koncentracione logore, a samo je osmoro ljudi preživelo. Danas u Veneciji živi samo 33 Jevreja.

sta posetiti u venecijiGeto nije ni nalik veličanstvenom ostatku Venecije i dominira ovim delom grada. U Kampo Geto Nuovu nalazi se sedam reljefnih skulptura koje vise na zidovima sa ogradom od bodljikave žice i tako predstavljaju holokaust. Na suprotnoj strani trga se nalazi mali, ali interesantan muzej, Jevrejski muzej.Ako vam se čini da je ovo previše za jedan dan u Veneciji onda preskočite obilazak ovog dela grada.

Povratak na Veliki kanal

venecija putovanje jedan danOdavde možete krenuti preko Mosta Gulje (most sa dve kule) i ići ka Feroviji, glavnoj železničkoj stanici u Santa Lučiji. Pošto je dan verovatno uveliko odmakao, popijte kafu u nekom kafiću u blizini Velikog kanala i vratite se na Trg sv. Marka. Za 20 minuta možete preći oko četiri kilometra i proći pored većine predivnih hotela, muzeja i videti neke od 200 palata sagrađenih između XII i XVIII veka, uključujući i Zlatnu kuću.

Na kraju, nasuprot crkve sv. Marka, videćete crkvu Santa Marija dela Salute, koja se obično zove samo La Salute i sagrađena je u znak zahvalnosti tokom četvrte decenije XVII veka, nakon epidemije kuge koja je odnela oko 80.000 žrtava u Veneciji.

Vraćanjem na trg sv. Marka ste završili obilazak i ovde možete uživati u još jednoj kafi – nakon ovakve šetnje, svakako će vam prijati.Ovo su neka od najzanimljivijih mesta koja se mogu videti u Veneciji za jedan dan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here