minhen putovanje

Minhen je glavni grad Bavarske i treći najveći grad u Nemačkoj. Nalazi se na reci Izar, na ivici Bavarskih Alpa. Centrom Minhena se smatra istorijski, stari grad koji se nalazi na velikom otvorenom Trgu sv. Marije, gde se nalaze i stara i nova gradska većnica.

Ovo je jedan od najpopularnijih turističkih gradova u Nemačkoj i poznat je i po mnogim crkvama uključujući Katedralu sv. Petra, najstariju crkvu u Starom gradu koja je sagrađena tokom romanskog perioda; Katedralu Naše Gospe, najpoznatije minhensko zdanje, i crkvu sv. Mihajla, najveću renesansnu crkvu u severnim Alpima.Možda vas ne zanimaju crkve ali ove zaista vredi videti.

Minhen je poznat i po brojnim parkovima, posebno po predivnom Engleskom vrtu, najvećem javnom parku na svetu. Sa toliko turističkih atrakcija, muzeja i galerija, ako idete u Minhen kao turista, očekujte da će vam trebati nekoliko dana ako želite videti sva kulturno-istorijska blaga Minhena.

Teško je izabrati šta videti u Minhenu a o sledećim atrakcijama bi trebalo svakako razmisliti…

Minhenska rezidencija

sta obici u minhenuOvo je vekovima bilo sedište vojvoda i kraljeva Bavarske. Minhenska rezidencija je nesumnjivo jedna od najspektakularnijih palata u Evropi i nešto što svakako treba obići. Ima sedam velikih dvorišta i ogromni kompleks Rezidencije se može podeliti na tri velika dela: Kraljevske odaje, koje gledaju na trg Maksimilijana Jozefa; Staru rezidenciju koja izlazi na Rezidentštrase i Krilnu banket salu koja gleda na Hofgarten. Prvi deo ovog velikog kompleksa koji je sagrađen bio je veličanstveni Antikvarijum, sagrađen 1579. godine koji je sada deo neverovatnog muzeja. Stara rezidencija je remek delo renesansne arhitekturi i svedočanstvo tada rastuće moći Bavarske koja je ubrzo nakon toga dostigla svoj vrhunac, i poslednjeg dela – neoklasičnih Kraljevskih odaja, Krilne banket sale i Dvorišne crkve koje su završene 1848. godine. Danas je rezidencija dom brojnih spomenika i muzeja, uključujući Muzej Rezidencije, gradska Riznica, Crkva Svih Svetih i pozorište Kivije. Obavezno treba obići i okolinu palate i sva divna dvorišta – uključujući i veličanstveni Dvorski vrt – kao i brojne fontane, jezera i parkove.

Trg Svete Marije (Marijenplac)

minhen putovanje

Trg Svete Marije je bio glavni trg u Minhenu još od osnivanja grada i do 1807. godine je bio glavno mesto gde su se nalazile pijace i povremeno su se održavale viteške borbe. Ovde se nalazi Nova gradska većnica, kao i velelepna Stara gradska većnica sa rekonstruisanom kulom. Druge znamenitosti koje treba videti uključuju Marijin stub, podignut 1638. godine, kao i Riblju fontanu, noviju građevinu gde se nalaze i bronzane figure koje su izvađene iz stare fontane iz XIX veka. Trg Svete Marije je poznat kao mesto za šoping i tu se nalaze brojne prodavnice, butici i restorani, pošto je bavarska prestonica decenijama atraktivno turističko mesto. Pošto je Trg sv. Marije uvek prepun turista, ovde uvek ima mnogo zabave, uključujući i pantomimičare. Slavlje je u punom jeku tokom Modnog karnevala, kada je trg preplavljen plesačicama, a tokom božićnih praznika ogromna pijaca privlači ljude ovde ovo je i idealan period za putovanje u Minhen.

Nova gradska većnica

putovanje u minhen

Završena 1892. godine, impresivna Nova gradska većnica dominira Trgom sv. Marije i po lepoti je ravna kulama Crkve Naše Gope i podeljena su mišljenja šta je od ta dva mesta najpoznatija znamenitost Minhena. Glavni ulaz gleda na Trg Svete Marije i fasada je ukrašena mnoštvom figura i ornamenata koji predstavljaju bavarske vojvode, prinčeve i kraljeve, kao i svece i poznate ljude iz Minhena i okoline. Svetski poznat zvonik je četvrti najveći u Evropi. Svakog dana u 11:00, 12:00 i 17:00 ova zvona zvone staru narodnu melodiju, a mehaničke figure u zvoniku oponašaju istorijske događaje. Široka panorama grada se može videti sa srednje galerije koja je visoka 85 metara i do koje se stiže liftom.Obavezno treba posetiti Marijenplac kako bi se videla i ova znamenitost.

Engleska bašta

sta videti u minhenu

Minhenska Enbgleska bašta nije samo najveći gradski park u Nemačkoj – prostire se na površini od 3,6 kvadratnih kilometara i u njoj se nalazi više od 100 mostova – već je svakako i jedna od najlepših ako imate dovoljno vremena vredi ga obići. Ovde su prirodno raspoređeni biljke i drveće, a tu je veštačko jezerce, tako da je Engleska bašta jedan fantastičan pejzaž. Osmišljena 1785. godine kao vojni vrt, Engleska bašta neprestano privlači kako turiste, tako i žitelje Minhena, koji dolaze da šetaju po 36 kilometara staza i 13 kilometara staza za jahanje. Ovo je izuzetno mesto za sunčanje i piknike. U parku se nalazi i mreža kanala dugačka 9 kilometara, na kojima se može čak i surfovati. Ovde možete videti neke od najpoznatijih minhenskih atrakcija, uključujući Bavarski nacionalni muzej u kom se nalazi dobra kolekcija nemačkih srednjovekovnih skulptura i tapiserija, kao i Bavarsku arheološku kolekciju, koja sadrži mnogo praistorijskih artefakata.

Pozorište Kivije

atrakcije u minhenu
Istočno od Rezidencije nalazi se pozorište Kivije, sagrađeno 1755. godine koje je odličan primer pozorišta u rokoko stilu u Nemačkoj. Neverovatne rezbarije u delu za publikom, gde se nalazi i posebna loža za kneževe, bila je sklonjena na bezbedno mesto tokom Drugog svetskog rata, tako da su rekonstruisane 1958. godine. Ovo zadivljujuće remek-delo arhitekture sa svojom retkom elegancijom je najbolje mesto gde možete slušati operu kao što je Modartov Idonomeo, koja je ovde premijerno izvedena 1781. godine i koja se, kao i mnoge druge barokne opere, još uvek ovde izvodi.

Nacionalno pozorište i Bavarska državna opera

znamenitosti u minhenu

Naširoko poznata kao jedna od vodećih svetskih opera i dom Bavarske državne opere, Nacionalno pozorište je osnovao kralj Maksimilijan I Jozef i sagradio je u neoklasičnom stilu 1818. godine. Iako je uništena tokom Prvog svetskog rata, ova građevina je obnovljena i ponovo otvorena 1963. godine. Spolja je najuočljivije veliko stepenište sa stubovima u korintskom stilu i trouglasti zabati zbog kog podseća na grčki hram. Na zabatima se nalaze slike Apolona i muza, dok se na glavnom zabatu nalazi vitraž koji predstavlja Pegaza. Unutar građevine se nalazi fantastični deo za publiku dekorisan u crvenoj, golubje plavoj, zlatnoj i boji slonovače. Ovde su izvođeni Tristan i Izolda (1865), Majstori pevači iz Nirnberga (1868), Rajnhold (1869) i Valkire (1870), a danas se ovde održava Minhenski festival opere svakog leta.

Zoološki vrt Helabrun

u minhenu sta videti

Na oko 0,33 kvadratna kilometra prostire se zoološki vrt Helabrun, zoološki vrt koji je proglašen četvrtim najboljim u Evropi 2013. godine i jedna od najvećih atrakcija u Bavarskoj. Osnovan 1911. godine, ovo je bio prvi zoološki vrt na svetu u kom su životinje grupisane prema tome odakle dolaze. Danas ovde živi više od 19.000 životinja i više od 757 vrsta koje žive u otvorenim staništima koje su verna replika divljine i životinje dele ova staništa kad god je to moguće. Popularna je Kuća Slonova, ogroman kavez površine 5.000 kvadratnih metara, Polarijum i Kuća majmuna. Područje najbliže reci Izar je osmišljeno da bude rezervat. U zoološkom vrtu se nalazi mnogo predivnih staza za šetnju, igrališta i mesta za piknike.

Dvorac Nifenburg

grad minhen putovanja

Dvorac Nifengurg, ogromna belo-siva barokna palata se žutin ornamentima i krovovima od crvenog crepa, je prvo bila letnja rezidencija Vitlesbahovih u 17. veku. Prostire se na više od 600 metara od jednog do drugog krila. Ova palata je sa svake strane okružena nifenburškim kanalom koji se razdvaja i prolazi oko glavne zgrade pre nego što se ponovno spoji u veliki bazen ispred glavnog ulaza.

Prvo bi trebalo videti Centralni paviljon, kockastu palatu u stilu italijanskih vila, završenu 1674. godine, u kojoj se nalazi bogato dekorisana trospratna Kamena sala i mnoštvo privatnih odaja sa stilskim nameštajem i umetničkim delima. Tu je i dvorska kapela sa predivno oslikanim plafonima, a slike predstavljaju život Marije Magdalene. Obavezno treba posetiti i Amalienburg, lovačku kolibu u sklopu palate poznatu po svojoj čuvenoj Dvorani ogledala. Očaravajući Nifemberški park iz XVII veka takođe vredi posetiti. Ova ograđena bašta je poznata po mnogim mermernim statuama grčkih bogova, velikoj fontani i starim staklenicima, uključujući i Kuću palmi, mesto gde je prvi put u Nemačkoj počela da se zagreva voda. Još jedna stvar u parku koju ne bi trebalo propustiti je lavirint od živice.

Kraljev trg i Umetnička četvrt

u minhenu sta obici

Jedan od minhenskih najpoznatijih trgova, Kraljev trg, sagrađen je u neoklasičnom stilu 1862. godine i na njemu se nalazi mnoštvo gradskih atrakcija. Ovde se nalazi poznata gradska Umetnička četvrt i u njoj se nalaze najbolji i najstariji gradski muzeji. Ovde se nalaze tri poznate umetničke galerije: Stara slikarska galerija, sa kolekcijom holandskih, flamanskih, italijanskih, francuskih, nemačkih, španskih i srednjovekovnih slika; Nova slikarska galerija, gde se izlažu slike od doba rokokoa pa do secesije (Art Nouveau) i Državna galerija moderne umetnosti, koja uključuje radove Pikasa i Vorhola. Drugi značajni muzeji su Gliptoteka  i Državna kolekcija antikviteta, sa velikim zbirkama antičkih skulpura i antikviteta. U ovoj četvrti se nalaze crkve Teatinska crkva sv. Kajetana i Crkva sv. Ludviga, sa lepim fasadama i po dve kule.

Statua Bavarija i Dvorana slavnih

u minhenu sta posetiti

Kolosalna statua Bavarija je visoka 18 metara. Predstavlja žensku figuru u starogermanskom stilu i napravio ju je minhenski umetnik Ludvig Švantaler, a izlio je u bronzi Ferdinand von Miler 1850. godine. Osmišljena da prikaže važnost Bavarske u Evropi, Bavarija izgleda kao da je prekrivena dugačkim ogrtačem, a leva ruka joj je podignuta i drži venac od hrastovog lišća, u desnoj ruci joj je mač, a pored nje sedi lav – životinja-zaštitnik Bavarske. Stepenište sa 126 stepenika vodi gore, do glave statue i odatle se pruža veličanstven pogled na grad. Teška 792 kilograma, ova statua je najveća bronzana statua ikad napravljena. Iza kipa se nalazi podjednako impresivna Dvorana slavnih, u kojoj se nalaze biste mnogobrojnih slavnih Bavaraca, uključujući i kraljeve i kneževe Bavarske.Svakako treba posetiti.

Olimpijski park

minhen

Godine 1972. u Minhenu su održane Letnje olimpijske igre, u spektakularnom minhenskom Olimpijskom parku koji se prostire na površini od 2.700.000 kvadratnih metara na Obervisenfeldu, nekadašnjem mestu za trening kraljevske bavarske vojske. Sada najveći sportski centar, ova ogromna ustanova je mesto na kom su se održali i još uvek se održavaju mnogi koncerti i događaji, uključujući festival Tolvud koji se održava dvaput godišnje (leti i zimi) i privlači preko milion i po posetilaca. Ovo je mesto i za razne zabavne porodične aktivnosti – penjanje na krov stadiona, ziplajning i obilazak građevine kako bi se videla celokupna arhitektura i dizajn. Svakako treba obići Olimpijsku kulu, 290 metara visoku televizijsku kulu sagrađenu 1968. godine koja je naziv dobila u čast Olimpijade.

Crkva Naše Gospe

minhen nemacka

Velika Crkva Naše Gospe u Minhenu je glavna crkva u južnoj Bavarkoj od ustoličenja Minhenske arhibiskupije 1821. godine. Završena 1488. godine, ovo gotsko zdanje od cigli je toliko veličanstveno u velikoj meri zbog svoje veličine – dugačka 109 metara i široka 40 metara – i visokim zidovima, kao i dve velike kule visoke 100 metara sa karakterističnim renesansnim kupolama. Jedna od najpoznatijih stvari vezanih za ovu crkvu jeste neobičan otisak stopala koji se nalazi na podu ove živopisne crkve, za koji se smatra da ga je ostavio sam Đavo kada je došao da vidi crkvu. Pošto je bio toliko oduševljen, zaneo se i ostavio otisak stopala koji se i danas može videti. Na tri minuta šetnje od Crkve Naše Gospe nalazi se velika zelena površina poznata kao Promenadespac, koja je nekada bila minhenska pijaca. Danas se tu nalaze statue Maksimilijana II Emanuela, kompozitora Kristofa Vilibalda Gluka i Orlanda di Lasa, kao i bavarskog istoričara Lorenca von Vestenridera.

Crkva Azam

putovanje minhen nemacka

Predivna crkva Azam u rokoko stilu posvećena je sv. Jovanu iz Nepomuka i sagradila su je braća Azam i bogato ukrasila gipsanim figurama, freskama i uljanim slikama. Eksterijer je impresivan, posebno ogromna ulazna vrata oivičena masivnim stubovima iznad kojih se nalazi figura sv. Jovana kako kleči i moli se, ali je enterijer crkve još impresivniji. Velika mešetka napravljena 1776. godine odvaja figure svetaca od galerije. Na velikom svodu ispod plafona se nalazi fascinantna freska koja predstavlja život Svetog Jovana. Najlepši deo crkve je visoki oltar, ograđen sa četiri ukrašena stuga na kom se nalazi stakleni poklopac sa voštanom figurom sv. Jovana.

Crkva Svetog Petra

Crkva sv. Petra je najstarija crkva u Minhenu i nalazi se na Petersberglu, malom brdu na kom su davno živeli monasi. Sagrađena u gotskom stilu 1386. godine, ova crkva je izmenjena 1636. godine tako što joj je dodat prostor za crkveni hor sa tri polukružna dela i na kulu je stavljen klasičan zvonik umesto gotskih kula. Najpoznatiji delovi enterijera su krstionica koju je napravio Hans krumper, spomenici od crvenog mermera i oltar iz XV veka sa skulpturama raspeća i poslednjeg suda. Poznat je i oltar iz XVIII veka visok 20 metara sa figurama crkvenih otaca i sv. Petra. Svakako pogledajte i slike na zidovima koje je naslikao Jan Polak, kao i poznati oltar Device Marije iz 1756. godine. Na kraju, tu je i poznata kula sa 299 stepenika i 8 satova i 8 zvona, visoka 91 metar sa koje se vide Alpi.

Kraljevska grobnica – crkva sv. Mihajla

Najveća renesansna crkva severno od Alpa, crkva sv. Mihajla, sagrađena je 1597. godine i poznata je po svom krovu u obliku bureta, a u crkvi dominira trijumfalni luk, koji se nalazi iznad ulaza za hor, i reljef koji se nastavlja na lukovima iznad transepta, bočnih brodova i galerija. Glavna atrakcija je trospratni oltar na kom se nalazi slika Sveti Mihajlo se bori sa Đavolom iz 1587. godine. Četiri bronzana reljefa iz 1595. godine koja se ovde nalaze su navodno grobnica vojvode Viljema Petog, a na bočnim brodovima se nalazi mnogo predivnih slika i dragocena relikvija sv. Kozme i Damjana koja datira od oko 1400. godine. Obavezno treba videti i glavnu kriptu koja se nalazi kod hora, gde su sahranjeni 41 član dinastije Vitelsbah, uključujući i vojvodu Viljema V, koji je i sagradio crkvu; Maksimilijana I i Kralja Ludviga II.

Teatinska crkva sv. Kajetana

Teatinska crkva Svetog Kajetana, katolička bazilika sagrađena u stilu italijanskog baroka, je jedna od najlepših minhenskih crkvi i, zajedno sa Katedralom Naše Gospe i Crkvom sv. Petra je jedna od najpoznatijih znamenitosti ovog grada. Sagrađena 1690-ih godina, na ovoj crkvi su najuočljiviji toranj visok 71 metar, bogato opremljen enterijer i zadivljujuća fasada sa dva tornja. Ispred ckrve se nalazi mnoštvo mermernih statua svetaca i lampa sa vetrokazom na vrhu kupole. Unutra dominiraju visoki lukovi, a kula je okrečena u belo sa mnoštvom gipsanih ukrasa. Tu je i visoki oltar sa slikom Madona na tronu sa anđelima koju je naslikao Kaspar de Krajer 1646. godine (Rubensov učenik), kao i Devičin oltar sa slikom Sveto bratstvo iz 1676. godine. Na kraju, tu je i Kraljevska grobnica u kojoj je sahranjeno dosta članova porodice Vitlesbah.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here