mineralna plaza

U Mrtvom moru ne možete potonuti. Mrtvo more je geološko čudo i jedna od nezaobilaznih atrakcija na Bliskom istoku. Na 400 metara ispod nivoa mora, ovo jezero u Velikoj rasednoj dolini ima izuzetno visok nivo soli, jer voda odavde otiče samo tako što isparava. Zbog velikog isparavanja ima toliko soli.

Istorija i informacije

Mrtvo more se nalazi između Izraela i jordana, više od 400 metara ispod nivoa mora, što ga čini najnižom tačkom na zemljinoj površini. Zove se „mrtvo“ zbog ogromnog sadržaja soli (25-30% u poređenju sa 3,5% u Sredozemnom moru) u vodi, zbog kog u ovom moru ne mogu da prežive ni biljke ni životinje.

Dugo 65 kilometara i najveće širine 16 kilometara, ovo jezero je podeljeno poluostrvom, koje izlazi sa istočne obale, na manji, južni deo koji je dubok samo 4-6 metara, i veći, severni deo čija dubina dostiže i do 433 metra. Najveća pritoka Mrtvog mora je reka Jordan. Nema oticanja vode, ali zbog toplih klimatskih uslova (prosečna godišnja temperatura je veća od 25°C) je velika stopa isparavanja, tako da je nivo vode gotovo uvek isti. Ipak, u proteklih nekoliko godina je dosta vode preusmereno iz Galilejskog jezera da je dotok vode u Mrtvo more iz reke Jordan dosta smanjen i nivo vode je opao. Kao posledica toga, desilo se to da su južni i severni deo Mrtvog mora sada potpuno odvojeni poluostrvom.

Smanjem dotok vode znači da se procenat soli u Mrtvom moru povećava i postoji opravdana zabrinutost da će u nadolazećim godinama Mrtvo more možda i potpuno nestati.

Glavna atrakcija Mrtvog mora je to što ne možete da potonete, ali i okolina je vrlo zanimljiva – možete ići na planinarenje ili posetiti neku od brojnih istorijskih znamenitosti, uključujući i čuvenu jevrejsku tvrđavu Masadu.

Mineralna plaža

mineralna plazaSpa tretmani (u čuvenom blatu iz Mrtvog mora), sumporni bazeni i, naravno, plaža koju zapljuskuje voda Mrtvog mora su popularne turističke atrakcije na Mineralnoj plaži. Ovo priobalno odmaralište je najpopularnije mesto za okupljanje turista na Mrtvom moru. Tu su kafei, ležaljke, bazeni i tuševi koji su svakako neophodni kada izađete iz mora.

Plaža En Gedi

mrtvo more plazaOva javna plaža je jedna od alternativa ako nemate mnogo novca i ne želite da plaćate ulaz kako biste se okupali u mrtvom moru (i ne želite da se vozite do Ein Bokeka). Ovde nema kafića i sličnih uslužnih objekata i ova plaža je mnogo više kamenita nego peščana. Južno od En Gedi spa se nalazi udobnija plaža sa spa tretmanima, sumpornim bazenom i običnim bazenom.

Plaža Ein Bokek

mrtvo more putovanjeEin Bokek se nalazi na jugozapadnoj obali Mrtvog mora i ovde se nalazi mineralni izvor koji se još od drevnih vremena koristi u terapeutske svrhe. U Ein Bokeku se nalazi mnoštvo hotela i spa centara, kako za one koji dolaze da leče kožu, tako i za turiste koji samo žele da uživaju u Mrtvom moru. Ovdašnja javna plaža je izvrsna. Severno od grada se nalaze ostaci tvrđave Mezad Bokek koju je sagradio kralj Judeje da bi se zaštitio od napada Moabita.

Neve Zohar

mrtvo more putovanjaU Neve Zoharu se nalaze spa centar, restoran i nekoliko toplih mineralnih izvora. Vredno je obići ovo mesto i prošetati tri kilometra do Mezad Zohara, utvrđenju smeštenom na kupastom grebenu među živopisnim planinama. Reč je o staroj nabatejskoj tvrđavi koju su kasnije osvojili Vizantijci. Na putu između Neve Zohara i Arada se nalaze dva vidikovca odakle možete uživati u pogledu na Mrtvo more.

Kumran

poseta mrtvom moruPećine Kumrana su jedno od najvećih religijskih otkrića  u moderno doba. Ovde se 1947. godine jedan beduin sapleo na papiruse koji datiraju iz 1. veka pne i 1. veka nove ere, koji su danas poznati kao svici Mrtvog mora. Ovo su najstariji poznati rukopisi Biblije i uključuju sve knjige starog zaveta (osim Knjige o Jestiri), kao i apokrife i razne spise koji opisuju način života u Isusovo doba. Sve ovo zabeležili su Eseni, jevrejska asketska sekta nastala oko 150. godine pne, nakon sukopa u Jerusalima zbog helenističkih uticaja. Utvrdili su svoj centar u Kumranu i, iako su ga uništili Rimljani 68. godine nove ere, uspeli su da sakriju svoju biblioteku i arhivu i okolnim pećinama, gde su konačno i otkrivene. Ukupno ima više od 500 hebrejskih, aramejskih i nešto grčkih rukopisa, od kojih su 10 skoro sasvim očuvani, i nađeni su u 11 pećina u Kumranu. Neke od ovih skripti se nalaze u Izraelskom muzeju, ali pošto se većina svitaka tokom vekova raspala u sitne komade, još uvek traje proces restauracije.

Ruševine hrama nisu velike, ali se mogu videti kuhinja, trpezarija i biblioteka, kao i dve cisterne, ostaci drevnog akvadukta, iz kojih je uzimana voda, a možete posetiti i pećinu u kojoj su nađeni neki od svitaca. Ovde postoje i izvrsne audio-vizuelne prezentacije koje će vam pomoći da mnogo bolje doživite ove ruševine.

Vadi David (Davidova dolina)

posetiti mrtvo moreVadi david je jedna od dve doline koje se nalaze u prirodnom rezervatu En Gedi. Ovaj predeo je bogat vegetacijom, koja čini fantastičan kontrast okolnim pustim brdima i pravi je raj za planinare i ljubitelje divljine. Odavde možete ići na planinarenje pored vodopada na severozapad, gde ćete naići na ostatke Kalkolitskog dvorca koji datira iz četvrtog milenijuma pre nove ere i posvećen je kultu Meseca. U sredini zdanja se nalazi kružni „Mesečev kamen“, dok dve svete kapije gledaju u izvor En Gedi na jednoj strani i izvor Šulamite na drugoj. Od izvora Šulamite se staza nastavlja severno do pećine Dodim iznad vodopada. Od zamka staza ide severozapadno do Suvog Kanjona i zapadno do Rimske tvrđave i Izraelskog uporišta.

Vadi Arugot (dolina Arugot)

mrtvo moreVadi Arugot je južna dolina u parku En Gedi. Kao i u Davidovoj dolini, i ovde se nalazi dosta bazena i vodopada zajedno sa planinskim stazama, iako je ovde planinarenje teže nego u Davidovoj dolini, tako da ovde ima manje posetilaca. Ako ne volite da se preznojavate dok planinarite, stanite kod sinagoge iz 5. veka, koja se nalazi severozapadno od ulaza u dolinu i pogledajte pločnik od mozaika sa motivima životinja i preživljavanja.

Vadi Bokek

kupanje u mrtvom moruVadi Bokek je još jedno odlično mesto ako volite planinarenje. Bićete okruženi bujnim zelenilom i bistrim izvorima. Planinarenje na ovom mestu je prilično lako i odlična je stanica da protegnete noge ako ste se do tada izležavali na plaži.

Planina Sodom

planina sodomOva planina koja je zapravo slana stena je nezaobilazna turistička atrakcija za svakog ko bi da svoje putovanje na Mrtvo more obogati avanturama. Kao što se iz imena može zaključiti, ovo je jedno od mesta za koja se smatra da se tu nalazio biblijski grad Sodoma. Na ovoj planini ima dosta uređenih staza za planinarenje i vožnju bicikla, i kako je vrh planine na samo 176 metara iznad nivoa mora, ovo će verovatno biti najniža planina na koju ste ikad morali da se popnete.

Arad

aradOvaj moderni grad je osnova 1961. godine i najpoznatiji je po tome što se nalazi nadomak arheološkog nalazišta Tel Arad. Hananski grad koji je ovde otkriven datira iz 2. milenijuma pre nove ere, sa palatom i gramom koji se nalaze na severozapadu nalazišta, a stambene četvrti na jugozapadu. Još uvek se mogu videti masivni zidovi koji su ojačavani okruglim tvrđavama i produženi u veliku citadelu na akropolju. I danas se mogu videti građevine na akropolju koje datiraju iz post-hananskog perioda. Sagrađene su pre više od 1.000 godina i trajale sve do rimskog doba. Masivni zidovi citadele su ponovo sagrađeni uz pomoć originalnog materijala, a u kompleks se ulazi kroz istočnu kapiju oivičenu masivnim kulama. Unutar zidova se nalaze ostaci različitih građevina i helenističke kule. Najvažnija zgrada je svakako Jevrejski hram, na severozapadnom delu citadele. Ovaj hram je jedina jevrejska sveta građevina svoje vrste koja je nađena u iskopinama. Pošto nije dozvoljeno iskopavanje u Jerusalimu, hram u Aradu, koji je nekoliko puta uništen i uvek ponovo izgrađen, je zbog toga od ogromne važnosti za arheologiju i istoriju religije.

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here