Venecija. Šta reći o ovom legendarnom gradu, a da to nije već rekao neki od najboljih svetskih pesnika hiljadama puta kroz mnogo vekova? Doduše, u ovom tekstu se nećemo baviti pesničkim opisivanjem lepota ovog grada, već savetima vezanim za putovanje u Veneciju i obilazak Venecije. Najbolji način da je opišemo jeste da svaki ugao i svaka zavojita ulica praktično traži da je fotografišete. Bez obzira na to da li je reč o drevnoj kaldrmisanoj ulici gde se kamenčići prepliću na zadivljujuć način, prozorima načičkanim saksijama sa živopisnim cvećem, skrivenim bašticama u dvorištima, bezbrojnim štrikovima na kojima se suši veš, kamenim, lučnim mostovima ili, naravno, gondolama, Venecija Vam bukvalno baca u oči svoju lepotu i oduzima dah.

putovanje u veneciju

 

1. Ako već sebi možete da priuštite putovanje u Veneciju šetajte po gradu i ne bojte se da ćete se izgubiti. Izgubićete se sigurno. Bolje je da se odmah naviknete na to, jer ćete se manje iznervirati kada se izgubite. Ulice datiraju iz Srednjeg veka, građene su bez ikakvog reda i plana i zato su neverovatno zavojite i često ćete se naći u slepoj ulici. Putokazi po gradu će Vas više zbuniti nego što će Vam pomoći. Međutim, nemojte se nervirati zbog toga. Najbolji provod je da se prepustite i idete tamo gde Vam se dopada. Možete nabasati na razna zanimljiva mesta – recimo neverovatnu knjižaru Libreria Acqua Alta (Knjižara na vodi – ital.), u kojoj ćete naći gomile knjiga praktično po celoj radnji. Na staroj gondoli, na starom nameštaju, podu, policama, knjigama poređanim u vidu stepenica, na kojima mačke spavaju. Knjige, knjige, knjige! Ovo je primer mesta koje verovatno ne biste našli da niste krenuli u šetnju gradom bez ikakvog plana. Takođe, ljudi su neverovatno ljubazni i voljni da Vam pomognu i objasne sve što pitate, posebno ako se izgubite. Naravno, iako ima veoma predusetljivih ljudi, uvek budite na oprezu, jer, kao i svuda, može se desiti da naletite na osobu koja zapravo ima zadnje namere.

2. Svako ko krene na putovanje u Veneciju ide na trg Svetog Marka i most Rialto, idite i Vi ali ostanite tamo najviše sat vremena, napravite nekoliko slika, kupite neki suvenir ako želite, popijte kafu i pojedite sladoled i onda sebe poštedite sebe stresa i idite odatle ako mrzite grupne ture sa gomilom turista i sve što ide uz to – džeparoše, previsoke cene, lošu hranu itd. Ako budete išli za svojim turističkim vodičem i veći deo vremena provedete na trgu Sv. Marka ili u okolini mosta Rialto, nećete doživeti pravo putovanje kroz Veneciju, odnosno iskusiti sve što ona nudi.

venecija putovanja

 

3. Kad smo već kod trga Sv. Marka, obavezno obiđite i Baziliku Sv. Marka, Duždevu palatu i Tore dell’Orologio (Toranj sa satom). Ovo su istorijske znamenitosti Venecije i nezaobilazne turističke atrakcije i to sa dobrim razlogom – predivne su!

4. Ponešto o gondolama: vožnja gondolom u Veneciji je jedna od stvari koju morate isprobati ako putujete u Veneciju i to sa dobrim razlogom. Većina gondolijera su izuzetno posvećeni svom poslu, pevaće Vam njihove tradicionalne pesme i svirati. Doživljaj sa putovanja će svakako biti nezaboravan. Doduše, ako pada kiša i hladno je, vožnja neće biti toliko ugodna.

5. Na putovanju treba nešto i pojesti ali ukoliko ikako možete da izbegnete restorane čiji su meniji prepuni slika hrane i opisima na 10 različitih jezika – uradite to. Takvi restorani su preskupi, a usluga je sasvim prosečna. Umesto toga, bolje je da pitate nekog od posluge u hotelu u kom ste odseli gde on(a) obično ruča i idite tamo. Većina će Vas uputiti u neki lokalni restoran u blizini hotela, gde ćete po mnogo pristupačnijim cenama imati veći izbor i kvalitet hrane i vina i generalno bolju uslugu. Mali restorani su uvek bolji, a ako je vlasnik Italijan to je garancija kvaliteta. Ako ste baš radoznali, jedan od najpoznatijih restorana u Veneciji zove se Ostaria al Vecchio Pozzo. Međutim, ne uzbuđujte se ako ste odseli daleko od tog restorana ili ne možete da ga nađete. U Veneciji postoji stotine manjih restorana koji su pravi dragulji što se tiče usluge i atmosfere, a potrebno je samo malo vremena i raspitivanja kako biste otkrili neki od njih.Ako se ne potrudite oko ovoga putovanje u Veneciju vam neće biti tako lepa uspomena kakva može biti.

putovanja u veneciju

 

6. Odsednite u hotelu Grand Kanal. Iako u Veneciji postoji bukvalno hiljadu mesta na kojima možete odsesti i mnoga od njih su podjednako poznata, ima dosta hotela sa pet zvezdica itd., ovo je jedan od najhvaljenijih hotela (kada su u pitanju utisci posetilaca), a cena je veoma razumna. Iako na prvi pogled deluje kao još jedan „izreklamirani“ hotel, to nije u potpunosti tačno. Predvorje i trpezarija (u kojoj se nalazi i bar) imaju fantastičan pogled na Veliki kanal (Canal Grande), sve je moderno i čisto, a sa druge strane hotel ipak odiše karakterističnim venecijanskim stilom. Osoblje je vrlo ljubazno i dočekaće Vas kao porodične prijatelje ili rođake. Lokacija je savršena, a cene su pristupačne i lako možete priuštiti sebi šta želite i koliko ste u mogućnosti da potrošite, jer je ponuda usluga veoma bogata i cene su različite.

Saznajte više>>>  Šta videti u Veneciji za jedan dan

7.Ako ste krenuli na putovanje od nekoliko dana, odvojte dan da posetite Murano, Burano i Torčelo, tri ostrva u venecijanskom zalivu.To je izvrsna promena, odnosno povlačenje iz turističke gužve kojom je Venecija preplavljena. Aranžman možete uzeti u nekoj od mnoštva tamošnjih agencija. Tura podrazumeva polazak brodom sa doka blizu Trga Svetog Marka i zatim idete u obilazak sva tri ostrva. Obilazak obično uključuje demonstraciju duvanja stakla u Muranu, obilazak neobičnog sela u kom se pravi čipka u Burano, a na Torčelu posetu srednjovekovnoj crkvi i prelazak preko „đavoljeg mosta“ koji je sagrađen u Srednjem veku. Torčelo je nekada bio gotovo prenaseljen, a sada je skoro sasvim napušten. Na Torčelu možete kupiti unikatne suvenire po neverovatno niskim cenama. Ako imate vremena, možete posetitit i neki od restorana u Torčelu, poput poznatog Ćiprijanija, gde je navodno Hemingvej voleo da dolazi.

8. Jevrejski geto: ovo nije jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija, ali je svakako predivan deo grada. Prošetajte ovim delom grada, obiđite trg i stare sinagoge i idite u muzej gde će Vam kustosi ispričati mnogo toga o ovom delu grada, kao i „ulogu“ jevrejskog geta u istoriji Venecije. Ulaznica za muzej podrazumeva obilazak čitavog trga na kom se takođe nalazi joše nekoliko umetničkih galerija i mnoštvo malih radnji gde možete kupiti različite suvenire, pekare, restorani i slično. Ovo mesto je apsolutno fastastično, donekle mistične atmosfere i zbog toga je preporučljivo posetiti ga kako biste upotpunili sliku o Veneciji kao gradu.

venecija putovanje

 

9. Ponesite udobnu obuću. Iako će ovo svako reći za većinu evropskih gradova, u Veneciji se jednostavno ne voze automobili. Gde god da idete, morate ići pešice ili čamcem. Zato se pripremite za mnogo hodanja.

10. Muzej Pegi Gugenhajm: kada joj je otac poginuo prilikom potonuća Titanika, pričalo se da se upuštala u brojne ljubavne veze sa velikim umetnicima i poznatim ličnostima u tom periodu. U svakom slučaju, ova žena je svoju kuću na Velikom kanalu bukvalno prepunila umetničkim delima. Njena kolekcija moderne umetnosti je već ušla u legendu i uključuje dela više od 200 modernih umetnika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here