milano

Milano je predivan grad, istovremeno i istorijski i kosmopolitski, i smatra se jednom od najatraktivnijih destinacija u Italiji. Milano je opčinjavajuća mešavina modernih zgrada, velikih zelenih površina i istorijskih znamenitosti.

Kada dođemo do pitanja šta obići u Milanu, budite sigurni da ćete naći nešto po svom ukusu. Pošto je poznat kao svetski centar mode, u Milanu imate mnogo mogućnosti za šoping. Takođe možete uživati u šoljici espresa u bašti nekog malog kafića ili jesti izvrstan obrok u nekom od mnogobrojnih restorana u ovom gradu.

Šta videti u Milanu

  1. Posetite Duomo

Milanski Duomo ili Katedrala je peta najveća katedrala na svetu i bilo je potrebno gotovo 500 godina da se sagradi. Skoro svaki turista koji dođe u Milano obavezno će obići ovu znamenitost.Gotskog je stila i ima 135 kula i preko 3.000 statua na krovu. Možete se popeti na krov (ili koristiti lift) kako biste uživali u veličanstvenom pogledu na čitav Milano. Na samom vrhu katedrale se nalazi čuvena barokna pozlaćena bronzana statua, Madona, a trg na kom se nalazi katedrala se smatra istorijskim centrom Milana.

sta videti u milanu

  1. Uživajte u umetnosti

Milanska Santa Marija dela Gracije je manastir i crkva iz 15. veka u kojoj se nalazi da Vinčijeva „Poslednja večera“. Ova čuvena freska je „preživela“ bombardovanje 1943. godine tokom Drugog svetskog rata. Najbolje je da kupite karte najmanje dva meseca unapred ako želite da vidite ovu sliku, jer je ovo jedno od najposećenijih mesta u Italiji.Mnogi žele obići ovo mesto ali zbog gužve mnogi neće videti čuvenu sliku.

sta obici u milanu

  1. Prošetajte do Monumentalnog groblja

Iako se radi o groblju, ovo nije samo groblje. Osim grobova, na Monumentalnom groblju se nalazi impresivna kolekcija klasičnih italijanskih skulptura, kao i grčkih hramova i obeliska. Ovo groblje je otvoreno za posetioce i ulaz je slobodan, a ne nalazi se daleko od centra grada. Uživajte u šetnji kroz mirno groblje i pogledu na očaravajuće kamene statue i obeliske.

Saznajte više>>> 10 stvari koje treba videti u Milanu

  1. Upoznajte se sa lokalnim stanovništvom u Paviji i Oltepo Pavezeu

Tradicija u manjim mestima oko Milana je da nedeljom porodice provedu dan u pričanju, druženju i, naravno, dobrom ručku. Zbog ove tradicije, većina restorana je nedeljom zatvorena. Na manje od sat vremena vožnje od grada se nalaze poznat vinski region Oltrepo Paveze, koji vredi obići jer možete uživati u lokalnim vinima i istovremeno upoznavati lokalnu tradiciju. Nakon ručka idite u laganu šetnju kroz grad Paviju.

  1. Posetite zamak Kastelo Sforcesko

Još jedna od zanimljivih stvari koje vredi obići u Milanu jeste dvorac Kastelo Sforcesko. Nazvan po milanskom vojvodi, Frančesko Sforca je sagradio ovaj dvorac u 15. veku na vrhu srednjovekovne tvrđave koja je bila sagrađena oko 100 godina pre toga. U dvorcu se nalazi nekoliko malih muzeja i fontana, kao i most koji je sagrađen preko postojećeg šanca, zatim kula i freske koje krase unutrašnje zidove zamka. Tokom cele godine turisti mogu uživati u posebnim izložbama i koncertima koji se ovde održavaju. Ulaznice za muzeje su vrlo jeftine, ali ceo obilazak zamka i celog poseda se posebno plaća.

sta posetiti u milanu

Putuj odmah>>> Milano 5 dana 99 evra Hotel IBIS STYLE MILANO EST SETTALA 3* polazak 14.02.

  1. Posetite milansku Skalu

Deo istorijske Pjace del Skale, čuvena milanska operska dvorana sagrađena je u 18. veku i poznata je po tome što su u njoj nastupali neki od najpoznatijih svetskih operskih pevača, kompozitora i muzičara. U njoj se nalazi i muzej koji takođe možete posetiti. Skala je još uvek jedna od najčuvenijih operskih dvorana u celom svetu i u njoj se takođe izvode baleti i koncerti. Čak i ako niste ljubitet opere, videti jednu u Skali je iskustvo koje se ne propušta.

sta obici

  1. Idite u kupovinu u Galeriju Vitorija Emanuela II

Galerija Vitorija Emanuela II je najstariji tržni centar u Italiji i definitivno je mesto koje morate posetiti, posebno zato što se nalazi u svetskoj prestonici mode. U središtu tržnog centra se nalaze predivni popločani delovi koji predstavljaju četiri severna grada u Italiji. Postojala je tradicija da ljudi idu oko statue bika koji predstavlja grad Torino. Verovalo se da prolazak pored bikovih genitalija donosi dobru sreću. Nije iznenađujuće što je ovaj deo poda vrlo izlizan. Osim ove neobične tradicije, Galerija nudi fantastične radnje i restorane.

  1. Isprobajte pancerote kod „Luinija“

Ako se nađete u Milanu, obavezno svratite kod Luinija da isprobate najpoznatiju brzu hranu u gradu. Ovo nisu ni klasične kalcone niti klasične krofne. Kada su u pitanju Luinijeve pancerote, pred radnjom je uvek dugačak red. Pancerote su preklopljeno kvasno testo, blago slatkog ukusa, sa mocarelom i sosom od paradajza koje se pre. Nigde na svetu nećete pojesti bolju pancerotu nego u Milanu kod Luinija – idealno mesto da pojedete nešto na brzinu i nastavite dalje. Dodatan razlog zbog koga vredi obići ovo mesto je što je ovakav ručak vrlo jeftin.

u milanu sta obici

  1. Razgledajte prelepe kanale u Naviljiju

Iako nisu ni približno veliki kao kanali u Veneciji ili čak Amsterdamu, u Milanu se nalaze dva kanala gde se možete voziti čamcima tokom leta. Jedan od tih kanala je osmislio upravo Leonardo da Vinči i iako ih lako možete prevideti u obilasku znamenitosti, oni su zapravo prijatno osveženje koje vredi obići u sred ovog užurbanog grada. Navilji nije uvek bio najprijatnija gradska četvrt, ali je nedavno obnovljena i privlači umetnike, otvoreno je dosta galerija, prodavnica i restorana. U ovoj gradskoj četvrti koju će retko koji turista obići takođe možete uživati u sjajnom noćnom provodu.

1 COMMENT

  1. Ukoliko zelite uzivo da vidite jedno od najpoznatijih umetnickih remek dela, potrudite se da unapred obezbedite ulaznice, jer ume da bude prilicna guzva, broj posetioca koji moze boraviti u prostoriji je ogranicen  i cesto se desi da su ulaznice rasprodate mesecima unapred. Upravo iz tog razloga je stadion Duzepe Meaca ili San Siro, kako je jos poznat, jedno od najvaznijih mesta u Milanu, koje ne smete zaobici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here