rim

Iako ima mnogo primedbi zbog industrijskih zona u priobalnim delovima, Rim ipak ima reputaciju najlepšeg grada u celoj Italiji. U ovoj čuvenoj metropoli se prepliće drevna istorija sa modernim uticajem i mnoštvom različitih kultura što stvara potpuno jedinstvenu atmosferu.

Od očaravajućih trgova do zadivljujućih muzeja i nesumnjivo najboljom hranom u Evropi, Rim je sve što ste ikada mogli da poželite i još mnogo više od toga. Ako se pitate šta sve morate videti u Rimu, pogledajte neke od predloga ispod nema šanse da ćete biti razočarani.

 1. Šetnja oko Panteona

sta obici u rimu

Rimski Panteon nije među najvećim atrakcijama ovog grada, iako ga zaljubljenici u istoriju nikada ne zaobilaze. Činjenica da još uvek stoji nakon više od 2000 godina je sam po sebi neverovatna, najblaže rečeno, posebno kada se u obzir uzme njegova veličina i impozantnost. Od krova do predivnih mermernih podova – u pitanju su isti podovi po kojima su posetioci hodali pre više od dva milenijuma.Ovo je atrakcija na koju mnogi zaborave.Ako ste se pitali sta prvo obići u Rimu ovo je odlična preporuka.

 1. Obiđite Koloseum

sta videti u rimu

Koloseum je spektakularni rimski podsetnik na vreme kada su se gladijatori borili kako za čast tako i za svoj slobodu pred hiljadama gledalaca gladnih krvavih prizora.Svakako ovo je atrakcija koju će svaki turista koji se nađe u Rimu obavezno obići. Doduše, unutrašnost Koloseuma danas izgleda kao da je neko malo preterao sa arheološkim iskopavanjima, što je zapravo i urađeno, ali ako ga posetite ipak ćete imati fantastičan pogled i viziju na ono što je taj Koloseum nekada bio. Čak i ako rešite da ne platite ulaznicu i pogledate Koloseum iznutra, i sama šetnja oko njega će biti dovoljna da vas oduševi.

 1. Obilazak Vatikana

sta posetiti u rimu

Mnogi turisti koji se nađu u Rimu će obavezno obići i Vatikan.Najvažnije mesto na svetu za stotine miliona katolika, Vatikan, je zapravo suverena država iako ne može biti više „italijanska“ po svojim karakteristikama. Ako nameravate da vidite sve što Vatikan nudi, uključujući i čuvenu Sikstinsku kapelu, moraćete da odvojite ceo dan za posetu Vatikanu – ne možete ni zamisliti koliko je ovo naizgled malo mesto zapravo veliko.Nemoguće je videti sve atrakscije u rimu za nekoliko dana.

 1. Morate videti Rimski forum

obici u rimu

Sada pričamo o mestu gde možete steći sliku kakva je bila šetnja po drevnom Rimu, ali ovo je mesto na kom su donete odluke o nekim od najvažnijih događaja te ere. Neki od tih događaja su bili sjajni, neki krvavi, a neki su izmenili tok istorije. U svakom slučaju, ovo mesto u Rimu morate videti a i ulaz je besplatan.

 1. Posetite Baziliku Svetog Petra

posetiti u rimu

Čak i ako niste planirali da odvojite ceo dan za posetu Vatikanu, vrlo je verovatno da ćete želeti da odete u poznatu Baziliku Svetog Petra. Proći ćete pored čuvara na vratima i pripremite sva čula da ih ova crkva preplavi – ovo je najraskošnije dekorisano i nesporno najdekadentnija katolička crkva na celoj planeti. Ako želite obići ovo mesto morate imati strpljenja.Gužva je velika i verovatno ćete dugo čekati u redu da uđete, ali ulaz je besplatan.

 1. Isprobajte besplatnu hranu

hrana u rimu

Jedna od stvari koje možete raditi u Rimu je da jedete besplatno. Doduše, hrana nije 100% besplatna jer ipak morate da platite piće. Ipak, tu je gomila barova gde možete popiti aperitiv i zatim otići i navaliti na besplatnu hranu. Doduše, pića su prilično skupa, ali pomislite samo na to koliko ćete uštedeti na obilnoj i ukusnoj večeri.

 1. Otiđite na živu svirku

svirke u rimu

Širom celog rima ima mnogo barova i kafića gde se po nekoliko puta nedeljno održavaju žive svirke i ne plaćaju se ulaznice niti ništa dodatno ako želite da prisustvujete živoj svirci. Takođe, tu su i dobre šanse da ćete, dok tražite neki od tih kafića, naići na žive svirke na nekima od najvećih i najpoznatijih trgova po gradu. Na kraju krajeva, ovo je svakako jedan od najboljih gradova na Zemlji za muzičare kad je u pitanju novac – mnogi bi i sami platili da mogu da nastupaju ovde!

 1. Poželite želju kod Fontane di Trevi

fontana u rimu

U mnoštvu različitih zanimljivih stvari koje možete videti u Rimu, zamišljanje želje je nešto što se ne propušta. Naravno, možete ovo nazvati klišeom, ali prosto ne možete otići u Rim, a da ne bacite novčić u Fontanu di Trevi i poželite želju. Ovo je takođe znak da ćete se jednog dana, iz nekog razloga opet vratiti u Rim i opet uživati u svemu što on nudi. Kad smo već kod vode, dobro je napomenuti da na svakoj fontani u Rimu možete slobodno piti vodu tokom cele godine, tako da ne morate da kupujete flaširanu vodu ili sokove.

Više>>>> Saznajte šta vam je sve potrebno za putovanje u Rim

 1. Posetite Galeriju Borgeze


Rim je sam po sebi jedan ogroman muzej i bolji nego bilo koji drugi koji možete naći na svetu. Kad već pričamo o muzejima, jedan od najboljih primera jeste Galerija Borgeze koju naprosto morate posetiti tokom boravka u Rimu. Ova opčinjavajuća vila iz 17. veka je prepuna antikviteta i umetnina od kojih je zapravo i započeo barokni period. Tu su i predivne bašte po kojima možete lutati i uživati, ali će vam za ulazak biti potrebna rezervacija – ali će se svakako isplatiti.

 1. Šta još sve možete videti u Rimu

Ako vam vreme dozvoli, takođe možete videti još mnoštvo stvari u Rimu i posetiti mnogo popularnih mesta:

 • Razgledati fašističku arhitekturu u Rimu koja postaje sve interesantnija
 • Videti Rim sa brda Đanikolo, odakle se svake noći tačno u ponoć ispaljivalo topovsko đule do kraja bitke za Rim
 • Šetati i razgledati ostale popularne rimske atrakcije nakon ponoći, kada se gužva raziđe, a upali očaravajuće noćno osvetljenje u gradu.Obići rim nakon ponoći je posebna atrakcija
 • Uživati u rimskoj eri tako što ćete se braniti od toplog letnjeg sunca umesto klima-uređajem rashladiti u nekoj od starih rimskih crkava na koje naiđete.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here