amsterdam

Amsterdam se smatra jednim od najboljih gradova u Evropi. Holandska prestonica je poznata po svojim parkovima punih bujnog zelenila, šarenim pijacama, kućama sa zabatima i po biciklima.

Još neke stvari koje Amsterdam čine jedinstvenim su muzeji, neobični restorani sa raznolikim menijima, sjajan noćni život i nesvakidašnja mesta za šoping. Ljudi koji prvi put posećuju Amsterdam su pretrpani mogućnostima, jer postoji toliko stvari koje se mogu videti i raditi u ovom gradu.

U ovom članku ćemo istaći najbolja mesta koja možete obići u Amsterdamu kako bismo vam pomogli da izvučete najbolje iz svog putovanja.

 1. Obiđite De Pijp

De Pijp je zanimljiva gradska četvrt poznata po uličnoj umetnosti koju morate obići. Tu ćete videti barove u podrumima i sjajne gradske kafiće. Nemojte otići iz De Pijpa pre nego što posetite Albert Cuipmarkt, koji je otvoren svakog dana osim nedelje. Na pijaci možete naći izvrsnu hranu, neobičnu odeću i ulica je puna fantastičnih butika. Takođe možete kupiti potpuno sveže voće i povrće. Ako provodite noć u De Pijpu, isprobajte najbolja lokalna pića u baru Golem.

sta obici u amsterdamu

 1. Idite u muzeje

Amsterdam je odličan grad za odmor ako ste ljubitelj muzeja. U ovom gradu se nalazi više od 50 muzeja. Prvi na listi je svakako Rijskmuzeum, u kom se nalaze najbolja dela holandskih umetnika. Još jedan poznat muzej je Kuća Ane Frank, u kojoj je prikazan način života u Amsterdamu tokom nacističke okupacije grada tokom Drugog svetskog rata.

sta obici

 1. Posetite Hanekes Bom

Kafe i bar sagrađen davne 1662. godine, Hanekes Bom se nalazi uz vodu što ga čini još zanimljivijim ako u njega ulazite iz čamca. Posetioci koji dolaze čamcem imaju posebno pristanište uz bar. U Hanekes Bomu ćete naći izvrsnu muziku, hranu i zabavu u bašti. Ovde možete uživati u jegrinom pivu i veselom društvu u ovom legendarnom baru.

 1. Idite čamcem do Norda

Kad su u pitanju zabavne stvari koje možete raditi u Amsterdamu, tu je i vožnja čamcem do Norda. Kada stignete u Amsterdam, idite do luke za trajekte koja se nalazi iza Centralne stanice. Krenite u besplatnu vožnju čamcem do Norda, koja traje oko 20 minuta. Severna strana Norda je stecište raznih festivala, tu su plaže, restorani i barovi, umetnička mesta, kao i razna mesta za umetničke projekte. Možete uživati u ukusnim obrocima u Kafeu Nordeliht ili obići Ij Halen, koji je najveća buvlja pijaca u Holandiji.

sta videti u amsterdamu

 1. Posetite ulicu Spuistrat

Ulica Spruistrat se nalazi u centru Amsterdama. Cela ulica je ukrašena grafitima i izvrsnom pop-umetnošću. Obavezno ponesite i foto-aparat, jer ćete sigurno poželeti da slikate ove prizore. U Amsterdamu vredi obići i žutu „kuću zmija“ u broju 199. u ulici, gde se nalazi mnoštvo radionica i održava mnogo različitih zanimljivih događaja.

 1. Zabavite se u Četvrti crvenih fenjera

Pripremite se za vruću zabavu i mnogo iznenađenja u Četvrti crvenih fenjera. Verovatno ste čuli da je u Amsterdamu lako „dobiti“ seks, ali vas ništa ne priprema za ovo iskustvo. Pitajte za flajere u svom hotelu da vidite koje sve kompanije nude ture po ovoj četvrti. Ovo je jedno od esta u amsterdamu koje će skoro svaki turista obići.Naravno, jedno od mesta koje bi svakako trebalo posetiti je poznati muzej seksa.

sta

 1. Uživajte u vožnji biciklom

Ako želite obići što više mesta u Amsterdamu iznajmite bicikl i vozite se kroz grad. U ovom gradu ima više od 800.000 bicikala. Predivan, ravan pejzaž i dobro uređena mreža biciklističkih staza čini ovo iskustvo još lepšim. Vožnja biciklom je najbolji način da vidite najviše atrakcija u ovom gradu.

u amsterdamu

 1. Istražite Jordan

Jordan je najlepša gradska četvrt u Amsterdamu. Kada posetite ovo mesto, osetićete se kao da ste se vratili kroz vreme. Četvrt u kojoj je nekada živela radnička klasa je sada puna neobičnih zgrada i uskih uličica. Turisti se obično zaljube u Jordan zbog starinskih prodavnica, izvrsnih barova i restorana, bašti u dvorištima i, što je najbitnije, umetničkih galerija. Poseta Kanalu Prinsengraht ili Devetoj ulici je najbolje iskustvo kad je u pitanju kupovina.

Saznajte više>>>  Putovanje u Amsterdam

 1. Istražite mrežu amsterdamskih kanala

Jedna od najzabavnijih stvari koje možete raditi u Amsterdamu je obići grad krstareći kanalima. Mreža kanala u Amsterdamu je očaravajuća i danju i noću, posebno kada se upale noćne lampe na mostovima. Krenite na obilazak čamcem sa vodičem i otkrijte fascinantne stvari o ovom gradu poput nakrivljenih domova ili kuća za ples.

amsterdam poseta

 1. Probajte sirove haringe

Sveže upecana haringa može zvučati prilično gadno pre nego što je probate. Međutim, sirove haringe direktno iz ribarskih kolica su holandski specijalitet i možete ga naći u svim krajevima grada. Isprobajte sendvič od sirove haringe sa crnim lukom i kiselim krastavcima. Haringe su najslađe u periodu između maja i jula.

 1. Probajte pivo u amsterdamskim vetrenjačama

U Amsterdamu se nalazi osam vetrenjača, ali najbolja za degustaciju piva je De Gojer. Ova vetrenjača se nalazi na Istočnim ostrvima. Iako ste u vetrenjači, imate odličan pogled na čuvenu pivaru Bruverij Tij. Ovo je mala pivara zanatskog tipa koja ima veliku terasu. Provedite pola sata uživajući u isprobavanju piva iz ove pivare.

 1. Obiđite amsterdamske parkove

Piknik u parku je još jedna zabavna stvar koju možete raditi u Amsterdamu. Vredi obići bar nekoliko parkova u Amsterdamu.Parkovi su deo amsterdamske kulture. U ovom gradu možete odabrati neki od više od 30 parkova gde ćete uživati, a najveći je Vondelpark. U ovom parku se nalaze tri bara i restorana i pozorište na otvorenom, koje je leti veoma popularno za žive svirke. Drugi znameniti parkovi koje možete posetiti su Rembrantpark, Sarpatipark i Vesterpark.

 1. Posetite De Halen

De Halen je novi centar za hranu, modu, umetnost i zanate koji vredi posetiti. Ovaj centar se nalazi u industrijskoj zgradi sagrađenoj 1902. godine i nedavno je renoviran. U De Halenu ćete naći mnogo različitih radnji, bioskop, „hotel butika“ i popularni „Fud Halen“. Posetioci mogu uživati u „uličnim“ specijalitetima koji se služe u Fud Halenu.

 1. Opustite se u dvorištu Begijnhof

Ako želite da pobegnete od gradske gužve, posetite Begijnhof, jedno od najstarijih zatvorenih dvorišta u Amsterdamu. Nekadašnji dom porodice Begin je imao zatvorene zgrade koje su okruživale centralno dvorište. Među ovim kućama se nalazi najstarija drvena kuća u gradu.

 1. Posetite Filmski institut EYE

Filmski institut EYE je jedna od najpoznatijih stvari u Amsterdamu. U ovoj beloj zgradi se nalazi velik izložbeni prostor koji je neprestano otvoren i gde stalno ima izložbi savremene umetnosti, kao i drugih tematskih izložbi. Druge stvari koje možete posetiti u EYE-u uključuju bioskop, filmsku biblioteku i tematski restoran-bar. Ova velelepna zgrada je nezaobilazna za sve ljubitelje sedme umetnosti, ako ste jedan od njih obavezno je morate posetiti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here