sardinija arhipelag

Ostrvo Sardinija je sve popularnija destinacija za putovanja, drugo je po veličini ostrvo Mediterana, a nalazi se na zapadnoj obali Italije.

Savršene plaže okružene netaknutom prirodom i more koje se preliva u svim nijansama plave i zelene boje, litice i pećine, male stenovite  uvale , gostoljubivi domaćini spremni da podele svoju kulturu, običaje i lepotu predela, su ono čime će vas jedinstveno ostrvo Sardinija  oduševiti.

Na 2000 kilometara dugoj obali koja se proteže ostrvom, nalaze se brojne kako uređene, tako i divlje plaže. Jedna od najpopularnijih lokacija na Sardiniji je Kosta Smeralda:  „Smaragdna obala “ vrhunsko letovalište za svetski džet set. Lepota „Smaragdne obale“ je  stvarna i fascinantna.

sardinija plazeŠezdesetih godina dvadesetog veka poznati milioner  Aga Karim Kan, posetio je Sardiniju, i oduševivši se jedinstvenom i divljom  lepotom odlučio da kupi deo obale severno od gradića Olbija, dug desetak kilometara i izgradi mesto za odmor za turiste  sa dubljim džepom. Uz maksimalno očuvanje prirode iznikla su luksuzna letovališta, Porto Ćervo i Porto Rotondo, u kojima se nalaze  specijalno uređene plaže, luksuzni hoteli, noćni klubovi, otmeni restorani, marine, golf tereni i jahting klub. Lepote plaža su nestvarne,  a obala  u ovom delu je je puna  intimnih uvalica, na kojima možete potražiti mir i uživanje.

Mnogo  toga privlači  turiste u Sardiniju. Osim plaža, smaragdnog mora, tu su i dva mala sela Bosa i Kastelsardo koje smatraju najlepšim u Italiji, kao i gradovi koji odišu istorijom.

Popularne turističke atrakcije Sardinije

Kaljari

Glavni grad  Sardinije, Kaljari, u kome živi oko  500 000 stanovnika, smešten je na  južnom zalivu, na glavnoj ostrvskoj luci, i predstavlja jedan od glavnih ulaza na ostrvo. Vredi posetiti ga jer je veoma očuvan i netaknut istorijski centar, u kome se nalaze građevine iz  dvanaestog i trinaestog veka, od kojih ćemo pomenuti Španski zamak i katedralu iz 13. veka

kaljari sardinijaKaljari osim  kulturnih znamenitosti ima i jednu od najdužih plaža na Sardiniji,dugačka 8  kilometara, karakteristična po  veoma čistoj vodi  i finom sitnom pesku. Da bi u potpunosti uživali turistima su dostupni  brojni barovi i restorani, kao i prodavnice. Sjajan noćni život je veoma aktivan u klubovima. Kaljari je prava prestonica, grad specifičnih prostora i sjajnih vidikovaca.

Povezano>>> 8 razloga da Sardinija bude vaša destinacija za letovanje

Algero

Mali grad na severozapadnoj obali, u kome još od srednjeg veka žive Katalonci, i u kome se još govori  katalonskim jezikom.

sardinija algeroU gradu se nalazi sačuvano istorijsko jezgro, sa arhitektonskim primerima koji datiraju iz 16. veka. Sedam kula  koje su u prošlosti korišćene u odbrani grada  i dalje dominiraju Alegrom. Ne propustite da odete u vinarije Algera, za koje postoje organizovane posete. U barovima i restoranima možete probati  najbolja lokalna jela po kojima je Alegro poznat. Centar gradskih dešavanja je u luci.  Porto Konte sa predivnim plažama, kao i impresivni ostaci Palmavera Nuraga nalaze se u blizini  Alegra, pa ih obavezno posetite.

Nuoro

U središnjem delu Sardinije, 180 kilometara udaljenosti od  glavnog grada Kaljarija, na planinskom masivu, na nadmorskoj  visini od oko 500 metara nalazi se Nuoro grad, za koga mnogi kažu da ćete u njemu doživeti pravu Sardiniju. Ovaj grad je atraktivan zbog lokalnog stanovništva,  koji nema mnogo dodira sa  ostatkom Italije,  koje i dalje govori sardo jezikom i poštuje tradicionalne običaje. Nuoro je okružen planinama, divljim i nestvarnim  pejzažima. U umetničkoj koloniji koja se ovde nalazi okupljaju se mnogi umetnici, pisci, pesnici, stoga se cela oblast smatra kulturnim centrom.

Saznajte više>>> Sardinija pravo ostrvo za letovanje

Portobelo

Na severnoj obali ostrva nalazi se Portobelo, koga smatraju  najromantičnijim mestom na Sardiniji.

Arhipelag Madalena

U blizini severoistočne obale, između Korzike i Sardinije nalazi se grupica ostrva  arhipelag Madalena, istinski prirodni dragulj Sardinije. Sedam većih i četrdesetak sasvim malih ostrva čine arhipelag, Od kojih je svaki nacionalni park, u kojima raste više od 700 različitih vrsta biljaka,  a tu su i mnoge zaštićene vrste morskih ptica.  Najveće ostrvo arhipelaga  ostrvo Madalena ima najlepši svetionik. Istoimeni gradić zadiviće vas  uskim kamenim uličicama i istorijskim centrom sa savršeno očuvanim baroknim građevinama iz 18. Veka. Sa zidina  tvrđave Sent Andea  puca pogled na ceo arhipelag.

sardinija arhipelagObilazeći ostala ostrva arhipelaga  čamcima uživaćete u netaknutim plažama i neobičnim prirodnim skulpturama od granitnih stena,  neiskvarenoj lepoti  i prirodi koju moderno doba nije dodirnulo.

Ostrvo bogate kulture i tradicije, predivnih plaža, sjajnog noćnog života,   šarmantnog ambijenta, prepuno mističnih priča i legendi, veoma lako  će vas osvojiti.
(dragstor.com)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here