Ženevsko jezero

Ženevsko jezero se nalazi na severnoj strani Alpa, a dele ga Švajcarska i Francuska. To je jedno od najvećih jezera u zapadnoj Evropi i najveće na toku reke Rone. Smešteno je na južnom završetku Švajcarske visoravni, između Alpa i Jure, na granici Švajcarske i Francuske.

Ukupna površina Ženevskog jezera iznosi 580.02 km2, od čega 59.53% (345.31 km2) spada u nadležnost Švajcarske (kantona Vaud, Ženeva, i Valais) i 40.47% (234.71 km2) je pod Francuskom nadležnosti (odsek Haute-Savoie).

Ženevsko jezero je podeljeno na tri dela zbog svojih različitih oblika formiranja (sedimentacija, tektonski pokreti, glacijalna erozija):

Haut Lak (Gornje jezero), istočni deo od ušća Rone do linije Meillerie-Rivaz

Grand Lak (Veliko jezero), najveći i najdublji basen sa najvećom širinom jezera

Petit Lak (Malo jezero), najviše jugozapadno, uži i manje duboki deo od Ivoire-Promenthouk preko Pranginsa do izlaza u Ženevi.

zenevsko jezero kartaNajveća dubina Ženevskog jezera je 310 m, dok prosečna dubina iznosi 154.4 m. Ovo jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 372 m. Širina Ženevskog jezera je prosečno 14 km, dok je dužina 73 km.

Na kraju jezera, kod Ženeve, počinje reka Rona koja mu je glavna pritoka, koja se uliva u Sredozemno more.

Dva najveća švajcarska grada leže na obali Ženevskog jezera – Ženeva i Lozana, kao i grad Nion.

Veći deo ovog regiona, ako isključimo najviše delove na obroncima Alpa, ima umereno-kontinentalnu klimu.

Da li ste znali da obalu Ženevskog jezera nazivaju Švajcarska rivijera? Ovde sve liči na Mediteran: tu su palme, uske ulice, uvale, specifična arhitektura. A tu su i Alpi.

Ženevsko jezero ima zanimljiv oblik polumeseca, koji je inače i karakterističan za glacijalna jezera – kakvo je i Ženevsko.

zenevsko jezeroGradovi, veći i manji, kao i sela ovog zanimljivog i privlačnog priobalja su povezani autobusima, vozovima, a neki čak i brodskim putem.

U jednom uglu se nalazi prelepi grad Ženeva, grad koji spada u one sa najvišim standardom življenja stanovništva na svetu. Ime Ženeva u prevodu znači ‘’koleno’’, odnosno ugao, što jasno upućuje na geografski položaj ovog grada.

Slede prelepi gradići i letovališta: Nyon, Morges, Lausanne, Vevey, La Tour de Peilz.

Zašto je Ženevsko jezero mesto koje treba posetiti?

Turističke atrakcije Ženevskog jezera su zaista brojne i primamljive za ljubitelje putovanja i prirode generalno. Dakle, prirodne lepote su najjača odlika ovog regiona, ali treba pomenuti i veoma povoljan saobraćajno-geografski položaj. Ovde se moraju obići prelepi gradovi kao što su Ženeva, Sion, Lozana i drugo. Tradicija lokalnog stanovništva u bavljenju turizmom, tradicionalna kuhinja, nekoliko desetina srednjevekovnih zamaka, kao izleti na Aple – zar ne zvuči i više nego dovoljno da posetite čuveno Ženevsko jezero?

jezero zenevskoBiseri Ženevskog jezera – Ženeva i Lozana

Ženeva

Grad Ženeva se razvio na mestu gde Rona ističe iz Ženevskog jezera. Ovaj grad odiše jedinstvenom lepotom, budući da prati savremene tokove najvećih evropskih metropola i istovremeno čuva specifičnu atmosferu stare alpske varoši. Ženeva je grad za koji kažu da je uređen „pod konac“. Ovo je jedan od gradova u svetu koji odlikuje najviši životni standard stanovništva. Ovde obavezno treba obići Stari grad sa klasičnim uskim ulicama koje su specifičnost stare švajcarske varoši, katedralu Svetog Petra, Botaničku baštu, poznati gejzir na Ženevskom jezeru u centru grada. Zaljubljenici u četvorotočkaše ovde mogu obići čuveni sajam automobila, dok oni zainteresovani za zimske sportove ovde imaju dostupan moderan sistem žičara koji vodi na skijanje padinama prelepih Alpa.

Šta obavezno morate obići u Ženevi?

Palata nacija (nekadašnje sedište Lige naroda)

Brunswickov mauzolej (podignut za vojvodu od Brunswicka, Karla d’Este Welfa)

Zid reformacije (spomenik podignut u čast protestantizma)

Engleski vrt i Cvetni sat

Jet d’Eau – veliki vodoskok koji baca vodu do 140 m u vazduh (ovo je kao Ajfelov toranj za Pariz)

Park Lagranž (veliki park duž Lemanskog jezera, prostire se na površini od 213, 097 km2)

Muzej Patek Philippe (simbol izrade satova)

Batie Vuds (utočište divljih životinja, prostire se na površini od 20 ha)

Lozana

Pored Ženeve, Lozanu takođe nazivaju biserom Ženevskog jezera. Ovo je i najmanji grad na svetu sa razvijenim sistemom metroa. Ovaj prelepi grad se odlikuje viševekovnom istorijom i tradicijom (iz vremena Kelta i Rimljana ). Danas je Lozana sedište Međunarodnog Olimpijskog komiteta, na šta su njeni stanovnici naročito ponosni. Spada u najstarije svetske turističke atrakcije.

U Lozani se takođe održava poznati sajam turizma. Ovde obavezno treba obići Univerzitet (koji je inače osnovan početkom XVI veka), zatim čuvenu katedralu iz XIII veka, pa zamak iz XV veka, kao i mnogobrojne muzeje.

No Comments Yet

Leave a Reply

Ostavite komentar, podelite iskustva sa svima

Your email address will not be published.

Objavi klikom na Submit comment