Sankt Peterburg

Crkve, palate i muzeji: nadahnjujuća lista vrhunskih turističkih atrakcija Sankt Peterburga.

Sankt Peterburg je jedan od najfascinantnijih gradova na svetu. Kultura, umetnost, šoping, arhitektura i izvrsna ruska hrana, dovoljni su razlozi da provedete čitavu nedelju u nekadašnjem ruskom glavnom gradu. U Sankt Peterburgu i te kako imate šta da radite! Kade se odluče da krenu na putovanje u Rusiju mnogi izaberu samo Moskvu i eventualno krstarenje Volgom.A bila bi velika greška da posetite samo Moskvu.

Osnovao ga je ruski car i imperator Petar Veliki 1703. godine, kao jedan u nizu koraka evropeizacije Rusije. Kako tada, tako i danas Sankt Peterburg  je arhitektonsko i graditeljsko čudo. Izgrađen na močvarnom terenu i od kamena, za razliku od tadašnje prestonice Moskve sa tradicionalnim drvenim građevinama, Sankt Peterburg je bio slika i prilika modernog evropskog grada.

Sankt Peterburg

Sankt Peterburg se nalazi na ušću reke Neve u Finski zaliv. Posle Moskve, on je po broju stanovnika drugi grad, a ujedno je i drugi najveći finansijski, industrijski, kulturni i naučni centar.

Suprotno uvreženom mišljenju da je Petar Veliki grad nazvao po sebi, Sankt Peterburg je dobio ime po carevom svecu zaštitniku Simonu Petru. Kroz istoriju će se ime grada menjati – Sankt Peterburg, Petrograd, Lenjingrad, da bi mu od 1991. bilo vraćeno prvobitno ime Sankt Peterburg, koje je ostalo i do danas.

Sankt Peterburg Vreme

Zahvaljujući svom geografskom položaju, Sankt Peterburg ima vlažnu kontinentalnu klimu – hladna kratka leta i duge hladne zime. Za naša shvatanja veoma hladno vreme.Julska srednja temperatura je 220C, a najniža istorijska temperatura je zabeležena 1883. i iznosila je -35,90C. U samom gradu temperature su nešto više nego u predgrađima, a u periodu od decembra do marta u proseku ima 123 dana pod snežnim pokrivačem. U toku čitave godine vreme je veoma promenljivo, a vazduh prilično vlažan sa prosečnih 78%.

Međutim, putovanja u Rusiju nisu naročito omiljena kod zapadnih turista. Stare i nove predrasude su najverovatniji razlog za to. Ali možemo da vam kažemo da oni nisu u pravu. Rusi spadaju u najprijateljskije ljude koje smo ikada sreli, a stara ruska kultura obara sa nogu. A ako vas brine vlastita bezbednost, onda bi trebalo da znate da Rusija ima veoma nisku stopu sitnih zločina. Dakle, odbacite te predrasude koje imate krenite na putovanje u Sankt Peterburg. Evo i 20 dobrih razloga za to!

Šta posetiti u Sankt Petersburgu

 1. Crkva spasa na krvi

st petersburg putovanje

Verovatno najlegendarnije mesto u Sankt Peterburgu je Crkva spasa na krvi (poznata i kao Crkva Hristovog vaskrsenja, Crkva prosute krvi). Ali izgled može i da zavara. Za razliku od čuvenog Hrama Vasilija Blaženog u Moskvi, Crkva spasa na krvi je stara malo više od 100 godina. Ona, međutim, obeležava tačno mesto gde je 1881. godine ubijen car Aleksandar II.

Aleksandar III je započeo gradnju crkve u spomen na svog pokojnog oca. Kao i brojne crkve u Rusiji, Crkva spasa na krvi je sada muzej i nikada nije ponovo privedena prvobitnoj nameni nakon što su je sovjetske vlasti zatvorile. Ipak, obavezno morate da uđete unutra. Živopisni mozaici su neverovatno lepi!

 1. Muzej Ermitaž

sta treba posetiti u st. peterburgu

Muzej Ermitaž u Sankt Peterburgu ne samo da je jedan od najstarijih (ako ne i NAJSTARIJI) muzeja na svetu, već je i jedan od najboljih. Smešten je unutar Zimske palate carice Katarine Velike i ima više od 1.500 prostorija. Leonardo da Vinči, Mone, Van Gog, ali i drevno skitsko zlato i umetnička dela iz osvita čovečanstva – ovaj muzej će vam doslovno oduzeti dah.

Planirajte najmanje jedan dan za obilazak i ne zaboravite da pročitate vodič da biste mogli unapred da planirate boravak, jer nećete moći u jednom danu da vidite sve (da, znamo, zvuči ludo!). U stvari, ruski carevi su uspeli da sakupe tako veliku zbirku neprocenjivih umetničkih dela da ona ne bi stala ni u ogromni Zimski dvorac. Postoje brojne zasebne zgrade, pa čak i arhiv, koje možete da posetite.

Napomena: Sasvim je moguće da ispred muzeja naiđete na duge redove, pa vam preporučujemo da rezervišete turu sa vodičem i izbegnete čekanje.

 1. Peterhof carska palata (Petrov dvor)

sankt peterburg putovanje

Palatu Peterhof izgradio je car Petar Veliki sa namerom da zaseni Versaj. Možda nije uspeo da sazida veći dvorac, ali raskošni vrtovi sa fontanama koje su osmislili njegovi arhitekti prevazilaze granice mogućeg. Ovo se posebno odnosi na veliku kaskadu, najveći sistem povezanih fontana na svetu, koja svake godine privlači milione turista u Peterhof.

Striktno govoreći, Peterhof se više ne nalazi u Sankt Peterburgu, već nekoliko kilometara zapadno od grada. Da biste stigli tamo moraćete da se vozite na jednom od ludih hidroglisera (brod sa podvodnim krilima, odnosno „hidroklirima“, koja ga izdižu iznad vode), što je već avantura za sebe. I da, kada već budete tamo ne zaboravite da posetite neverovatna carska kupatila palate Monplezir!

Napomena: Ako ne želite da se bakćete sa logistikom da biste došli do Peterhofa, preporučujemo vam da u centru grada rezervišete turu sa vodičem. Jevtinija varijanta su ture sa autobuskim prevozom. A evo i ture hidrogliserom do Peterhofa.

 1. Katedrala Svetog Isaka

katedrala svetog isakaKatedrala Svetog Isaka je arhitektonsko čudo. To ne samo da je najveća pravoslavna bazilika na svetu, već je i četvrta najveća crkva na svetu. Striktno govoreći, ni ona više nije crkva u pravom smislu. Kao i Crkva spasa na krvi, ona je sada muzej. Ovde se bogosluženja održavaju samo za vreme Velikog posta. Jedan manji deo crkve je u to vreme ipak odvojen i za redovne verske aktivnosti.

Savet profesionalca: Apsolutno morate da se popnete do samog vrha, jer je to daleko najbolji pogled na Sankt Peterburg!

 1. Petropavlovska tvrđava

putovanja u sankt petersburgPetropavlovska tvrđava označava samo mesto na kome je Sankt Petersburg osnovan. Upravo tu je car Petar Veliki 1703. podigao malu drvenu kolibu, odakle je nadgledao izgradnju moćne tvrđave. Zvonik Petropavlovske saborne crkve (122,5m) i danas je najviša građevina u Sankt Petrburgu. U ovoj crkvi su sahranjeni svi ruski imperatori, počevši od Petra I.

Petropavlovska tvrđava imala je presudnu ulogu i tokom Oktobarske revolucije, a kasnije je korišćena kao zatvor. Obavezno obiđite zidine (za to ćete morati da platite malu dodatnu taksu) i uživajte u predivnom pogledu na reku Nevu i Zimski dvorac na drugoj obali.

 1. Marinski teatar

sankt petrburg sta videtiRuska opera i balet priznati su širom sveta. A od svih velikih ruskih opera Marinski teatar je najfiniji. Apsolutno morate da se potrudite da rezervišete ulaznice za predstave tokom vašeg boravka. Prastari enterijeri su i više nego čudesni, kao i neverovatne veštine ruskih baletskih igrača! Ulaznice možete da kupite ovde.

 1. Muzej Faberže

muzeji sankt peterburg

Muzej Faberže otvoren je 2013. godine. Međutim, uprkos svojoj kratkoj istoriji, ovaj muzej u privatnom vlasništvu je već jedan od najistaknutijih. Ovde možete da vidite 9 (!!) čuvenih carskih uskršnjih jaja i još oko 4.000 Faberžeovih i drugih eksponata iz zlatne ere juvelirstva! Ulaznice ćete morati da kupite unapred. Ovo je zvanični veb-sajt.

 1. Vožnja kanalima

Sankt Peterburg je grad brojnih kanala. U stvari, postoji više od 800 mostova, koji prelaze preko 300km veštačkih kanala. Oni imaju važnu transportnu ulogu i održavaju suvim grad sagrađen na močvarnom tlu. U današnje vreme većina saobraćaja se odvija na drumovima. Ali vi, kao turista, svakako morate da pođete na turu po kanalima i vidite Sankt Peterburg na drukčiji način. Rezervišite turu ovde.

 1. Palata Katarine Velike

dvorci sankt peterburg

Čak i brza vožnja taksijem kroz Sankt Peterburg impresioniraće vas zbog ogromnog broja palata u ovom gradu. Ima ih na hiljade! Verovatno najgrandioznija od svih nalazi se u mestu Puškin, u Carskom selu, na nekih 25km izvan grada! Izgradila ju je Katarina Velika da bi se sklonila od brojnih obaveza na dvoru.

Palata i prostrani vrtovi i te kako zaslužuju da ih posetite (čak i zimi!). Međutim, najimpresivnija od svega biće svetski poznata Ćilibarska soba. Originalna soba je izgubljena tokom II svetskog rata, ali ruski umetnici su napravili savršenu repliku, koja sada može da se vidi u Katarininoj palati. Zaista neverovatno!

 1. Nevski prospekt

sankt peterburg znamenitostiNevski prospekt, ili Bulevar Neve, je 4,5km duga avenija i ujedno glavna i najpoznatija ulica u samom srcu Sankt Peterburga.Jedna je od glavnih znamenitosti koju orate da obiđete ako dođete u ovaj grad. Bezbroj prodavnica, palata, crkvi i luksuznih hotela nižu se duž ove čuvene ulice i zaista ne postoji način da obiđete sve što se nalazi na Nevskom prospektu.

Čak iako ne planirate kupovinu, trebalo bi da prošetate duž ulice da osetite njenu atmosferu. A, i istini za volju, neke od najlepših građevina Sankt Peterburga nalaze se na Nevskom prospektu. To ne biste želeli da propustite.

 1. Zgrada Admiraliteta

Jedna od mnogih čuvenih zgrada, koju nikako ne biste smeli da propustite dok ste u Sankt Peterburgu, je Admiralitet. Širi kompleks je, bar do danas, glavni štab ruske mornarice.

Savet profesionalca: Potrudite se da tamo budete na Dan Ratne mornarice Rusije (poslednja nedelja u julu) da biste videli na hiljade ruskih mornara kako šetaju parkovima i velike vojne brodove usidrene uz obale Neve.

 1. Kronštat i Pomorska crkva

Kronštat je malo ostrvo na sredini Finskog zaliva i deo je svetske kulturne baštine UNESCO-a u Sankt Peterburgu. Pomorska crkva je svakako biser, ali istorijski deo grada i tvrđava podjednako su impresivni. Ovo je dobro mesto za izlet od pola dana.

 1. Ruska krstarica Aurora

Krstarica Aurora je veličanstveni brod muzej, koji je imao važnu ulogu tokom Februarske i oktobarske revolucije. Aurora je sada trajno usidrena u Sankt Peterburgu (na oko 1km od Petropavlovske tvrđave). Nakon opsežnih radova na renoviranju, ona je ponovo otvorena za posetioce.

 1. Koliba Petra Velikog

Još jedno istorijsko mesto koje biste možda želeli da posetite je i prastara koliba cara Petra Velikog. Mala drvena kuća bila je prva „palata“ u Sankt Peterburgu, a ujedno i prvi objekat za stanovanje. Sada je koliba okružena paviljonom od crvene cigle, a u njoj je car boravio između 1703. i 1708. godine dok je nadgledao izgradnju novog prestonog grada.

 1. Jelisejeva palata (Jelisejev emporijum)

Ljubitelji hrane, dobro slušajte: Jelisejevu palatu morate da stavite na spisak stvari koje ćete raditi tokom boravka u Sankt Peterburgu. Ogromna prodavnica na Nevskom prospektu biće idealno mesto za kupovinu autentičnog suvenira ili da se počastite nekim ruskim slatkišem! Unutar nje je mali kafić, pa je to i odlično mesto da napravite pauzu dok ste u kupovini. U svakom slučaju, nikada nećete posetiti raskošniju prodavnicu hrane!

 1. Manastir Smoljni

Manastir Smoljni je jedna od najlepših manastirskih građevina na svetu. Ovo arhitektonsko remek-delo projektovao je čuveni italijanski arhitekta Frančesko Bartolomeo Rastreli (isti arhitekta koji je projektovao Zimski dvorac u Peterhofu).

 1. Dom Sovjeta i komunistička arhitektura

Dom Sovjeta je ogromna građevina na obodu Sankt Peterburga, sagrađena u staljinističkom stilu. Ako odlučite da taksijem odete do Katarinine palate, proći ćete pored nje. Međutim, ova zgrada je tek jedna od mnogih takvih zgrada u Sankt Peterburgu. Nanizane duž obale reke Neve, malo istočnije od Petropavlovske tvrđave, videćete ove divove slične veličine i stila.

Sankt Peterburg je možda najevropskiji grad u Rusiji, ali trebalo bi da odvojite malo vremena i istražite i njegovu komunističku prošlost!

 1. Ruski državni muzej

Većina posetilaca Sankt Peterburga držaće se Ermitaža. I zaista bi ovaj ogromni muzej u Zimskom dvorcu trebalo da vam bude prioritet. Međutim, ako želite da se upoznate sa starom i savremenom ruskom umetnošću, trebalo bi da razmislite o poseti Ruskom državnom muzeju. Dopašće vam se, a Mihajlovski dvorac je sam po sebi takođe divan.

 1. Muzej političke istorije

Ljubitelji Art Nuvoa (secesija, jugendstil, stil liberti… u zavisnosti od zemlje), dodajte na spisak: zaista morate da držite oči dobro otvorene dok boravite u Sankt Peterburgu. Ovde može da se nađe obilje lepih kuća iz ovog razdoblja (1890 – 1910)! Jedna od najlepših (i verovatno najznačajnijih) je kuća balerine Matilde Kšesinske, koja je sada Muzej političke istorije Rusije. Odmah nakon Oktobarske revolucije ova kuća je bila glavni štab boljševika.

 1. Dvorac Jusupov (Palata Mojika)

sta videti u sankt petrburgu

Sankt Peterburg najbolje možemo da opišemo kao grad hiljadu palata.Prosto je teško odlučiti šta prvo videti u Sankt Petrburgu. Jednostavna vožnja kroz grad taksijem uveriće vas da ovde ima malo čega drugog osim beskrajne mase najlepših palata. Ako morate da birate, preporučujemo vam da posetite Palatu Mojika (poznatu i kao Dvorac Jusupov).

Tu je 17. decembra 1916. ubijen čuveni Grigorij Raspućin. Ali, što je još važnije, palata je jednostavno veličanstvena. Unutra se nalazi i autentično dvorsko pozorište, koje će vam omogućiti da steknete dobar utisak o životu aristokratije u carskom Sankt Peterburgu.

Šta još možete da radite u Sankt Peterburgu

Znamo da je spisak 20 lokacija u Sankt Peterburgu poprilično obiman za jedno putovanje. Ipak, postoje i brojne druge turističke atrakcije u Sankt Peterburgu. Nismo pomenuli čuveni noćni život, brojne neverovatne restorane (možete li da verujete da ovde postoji čak i Kavijar bar?) i prelepi vrtovi. Postoje i brojne pravoslavne crkve, pozorišta i manji muzeji.Dovoljno za barem deset jednonedeljnih putovanja u Sankt Petrburg.

Sve zavisi od ličnih preferencija, ali mi smo sasvim sigurni da će vas putovaje u Sankt Peterburg ostaviti bez daha. Najbolje vreme za posetu je jul, tokom belih noći.

Na osnovu ličnog iskustva, preporučujemo vam putovanje tokom zime. Grad je tada gotovo prazan i nećete morati da se probijate kroz gužve. Doček Nove godine u Sankt Peterburgu je nešto posebno, ali budite spremni za veoma hladnu zimu.

Gde da odsednete u Sankt Peterburgu

Što se nas tiče, u Sankt Peterburgu postoji samo jedan hotel u kome volimo da odsedamo: Four Seasons Lion Palace. To je, za sada, daleko najbolji hotel u Sankt Peterburgu, ali i ujedno i najcentralniji. Nalazi se nedaleko od Ermitaža i Nevskog prospekta, a Katedrala Svetog Isaka je doslovno odmah pored.

Osim toga, to je jedinstvena prilika da spavate u autentičnoj ruskoj palati, što dodatno ulepšava čitavo ovo neverovatno iskustvo. Nema potrebe da kažemo da je osoblje i više nego ljubazno, razgovorljivo (tečan engleski, bez brige) i izuzetno uslužno. Odsedali smo više puta i preporučujemo vam da uzmete jedan od apartmana sa balkonom. Tokom leta možete da doručkujete sa pogledom na katedralu Svetog Isaka, pa šta mislite koliko je to kul?

Kao drugu mogućnost preporučujemo vam Belmond Hotel Grand Europe. To je drugi po redu najbolji hotel u Sankt Peterburgu i ima poprilično dugu istoriju. Restorani su naročito vredni pomena, a posebno Kavijar bar!

Dakle, to je bila naša lista od 20 neverovatnih lokacija koje  treba videti u Sankt Peterburgu. Imate li pitanja? Ne ustručavajte se i slobodno ih postavite u odeljku sa komentarima. I da, ne zaboravite da ovo pinujete za kasnije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here