Neću vas puno “smarati” neportrebnim informacijama, koje možete naći na svakom portalu. Samo par reči. Ostvrvo Tasos se nalazi u Grčkoj, jelte niste znali?! 🙂 Površina ostrva je 393 km kvadratnih, a obim 93 km. Glavni grad ostrva Tasos je Limenas.
Iako, naizgled malo ostrvo, Tasos je pun sadržaja. Pod sadržajem Tasosa podrazumevam prirodu, prirodne lepote Tasosa.

Tasos je bilo prvo ostrvo koje smo posetili porodično i u sopstvenoj režiji. Prvi put smo putovali kolima dalje od Leskovca, pa nismo imali predstavu koliko nam vremena treba do Tasosa. Upustili smo se u avanturu Chevrolet Spark-om iz Beograda. Bila je subota, nervoza i prepirke hoćemo li krenuti u 15h popodne ili u 18h. Ja sam tip koji uvek krene ranije imajući u vidu, da se mogu desiti nepredviđene situacije, a suprug je tip koji kreće u zadnjoj sekundi. Na kraju našli kompromis i krenuli u 17h ka Tasosu. Naravno, ženska intuicija je čudo. Usput nas uhvatilo nevreme, i pretilo nas sve do Niša. Neverme je bilo takvo, da su se na auto putu kolone kretale 30km/h i na sva četri, a često su kolone i kolone stajale baš zbog obilne kiše. Putovali smo 5h od Beograda do Niša. Da napomenem, pravili smo česte pauze. Što je to bitno? Pa, jeste čisto, da biste imali neku orjentaciju oko organizovanja vašeg putivanaja na Tasos. Prešli granice bez dužeg zadržavanja. I, nastavili put ka selu Keramoti, odakle smo trajektom otišli na Tasos. Cene  trajekta se menjaju, tako da proverite iste na nekom od njihovih portala. Iiii tadam…. Stigli smo na Tasos. Luka u glavnom gradu ostrva Tasos, u Limenasu. Naš smeštaj je u Potosu, gradiću , nešto manjem od Limenasa. U Potos smo stigli u 11h. Smeštaj smo našli preko Booking-a. Rezervisali smo vilu Rizos. Kontaktirali vlasnicu, divna žena, i u dogovoru s njom otkazali rezervaciju na Booking i rezervisali direktno, naravno uz popust.

Potos – Tasos

Potos – Tasos

Par reči o Potosu i vili Rizos. Potos je lepo mestašce, mala varošica, ali opet dovoljno veliki, da sadrži sve što vam treba. Restovarani, taverne, kafići, barovi, šetalište, apoteke, marketi… Što se tiče vile Rizos, par reči i o tome. Tople preporuke za aprtman Rizos i gospođu vlasnicu, zaboravila sam joj ime. Vila Rizos se nalazi na Tasosu, u Potosu.

Potos – Tasos

Ima savršenu lokaciju. Plaža je na 100-ak m od vile isto kao i šetalište, taverne i ostali sadržaj. Veći market, u kojem možete kupiti sve potrbštine je na 50-ak m. S obzirom, da je Tasos ostrvo a Potos turističko mesto, cene su i više nego pristupačne. Vila je starija, ali ne kupujem je, tu smo na 10 dana, a sledeće godine ko zna gde. Važno, tj najvažnije, bar nama, a pretpostavljam i većini, da je čisto. Aprtmani se čiste svaki dan, a posteljine i peškiri se menjaju svaki drugi dan. Vilu i aprtamne održava sama vlasnica i posvećena je tome, zvaćemo je gospođa Rizos ;), tako da je čistoća na zavidnom nivou.  Što se tiče opremljenosti kuhinje, mi svake godine letujemo u Grčkoj, i ja opremljeniju kuhinju nisam videla.  I, da napomenem, vila Rizos ima privatan parking, koji doduše nije u samom sklopu vile, ali je ograđen, tako da će vaš “ljubimac” biti bezbedan. Gospođa Rizos nas je dočekala, s toplim i svežim kolačima, koje je lično spremala, medom, rakijom i vinom. Tim gesom nas je oduševila. Znala je, da nam svako dugo jutro donese neku đakoniju koju sama umesi. Mmmm… Krene mi voda na usta kada se setim. Apratmani Rizos i vlsnica gospođa Rizos, divna žena… Ostaviću vam kontakt telefon gospođe Rizos na kraju posta, pa ako se odlučite za letovanje na Tasosu, u mestu Potos, možete direktno kontaktirati vlasnicu.

Potos – Plaža – Tasos

Posle kraćeg predaha, pohitali smo na plažu. Plaža u Potosu je peščana, široka, ima mesta za sve, doduše bili smo u doba korone, pa sam možda zato stekla takav utisak, ali nećte mi zameriti, jer i sam naslov kaže “Tasos – iz mog ugla”. Ulaz u vodu u Potosu je postepen, a voda je topla, bar je bila, s obzirom, da smo išli u drugoj polovini jula. I prođe jedan dan na Tasosu.

U nastavku ću vam opisati par plaža koje su ostavile najjači utisak na mene. Neću vas smarati nebitnim plažama. Jer, zaboga sve plaže imaju pesak i more, samo se imena razlikuju, a opet svaka je lepa na svoj način, jer je prosto svuda priroda drugačija. Inače, nisam na početku pomenula da je Tasos ostrvo   meda, samim tim pčela i osa. Pa bez raznih preparat ne krećite na put. U nastavku ćete saznati i zašto.

 

Memrena plaža ili marble beach

Marble beach – Mermerna plaža – Tasos

Čuvena Mermerna plaža. Nalazi se pored tj. u  podnožju kamenoloma, rudnika gde iskopavaju mermer. Plažu su posuli sitnim kamenčićima memrera i napravili atrakciju. Da, baš tako, samo atrakcija. Plaža je posta belim mermernim kamečićima, zbog kojih  je i voda tirkizna, ali samo malim delom. Mermerna plaža je relativno mala, imate suncobrane i ležaljke, da iznajmite i poprilično su skupi. imate mesta i za svoje suncobrane, ali tolika je gužva, da morate poraniti kako biste zauzeli mesto.

Marble beach – Mermerna plaža – Tasos

Put do plaže je prašnjav, tako da je neophodno ribanje i vama i vašem automobilu. Na mermernoj plaži smo se zadržali svega 30 – ak min i razočarani gužvom, smećem na plaži krenuli dalje. I, da to je bilo 2021-e u doba korone, kada je bio manji broj turista. Mermerna plaža na Tasosu je za nas veliko razočarenje. Ne vezano s tim, mermerna plaža će mi ostati dodatno u ružnom sećanju jer sam nagazila pčelu. Tako da sam svih 10-dana gegala i imala otok.

Marble beach – Mermerna plaža – Tasos

Šećerna plaža ili Sugar beach

Šećerna plaža ili Sugar beach je mala uvala, mali zaliv, okružena zelenim borovima. Miris mora i miris smole… Savršena kombinacija za uživanje. Mala, simpatična plaža. Ulaz u vodu je postepen i dugačak. Imete ležaljke i suncobrane po pristojnim cenama. Nema gužve, tako da smo proveli celo popodne na šećernoj plaži.

Sugar beach - Šećerna plaža

Moj sin voli, da roni, a šećerna plaža je bogata zanimljivim morskim svetom, tako da je on uživao. Mana šećern plaže, ako se može nazvati manom, mada nama lično nije smetalo -je trava. Na ulazu u vodu je bilo puno morske trave, pa se stiče utisak da je prljavo.

 

Paradise beach ili Rajska plaža

Što se tiče Paradise beach ili Rajske plaže, ne znam šta bih vam rekla, lepa je… Možda je najbolji opis : “Preko sedam gora do mora!” Ostaviću vam par sličica pa procenite sami.

Paradise beach – Rajska plaža -Tasos
Paradise beach - Rajska plaža -Tasos
Paradise beach – Rajska plaža -Tasos

Amos beach

Plažu Amos bech mogu opisati u 3-4 rečenice. Amos  beach ima široku, peščanu plažu. Kristalno čistu tirkizno plavo more, ali i voda je prohladna. Mada, to je subjektivni osećaj. Možda je lepši opis osvežavajuće prohaldna voda. 🙂 Mesta ima za sopstvene suncobrane, a imete i da iznajmite set lezaljki i suncobrana. Cene su pristupačne.

Iiii moja omiljena plaža jeeeee…

 

Golden beach  ili zlatna plaža

 

Golden beach – Tasos -Ostrvo Tasos -Plaze

Ova plaža opravdava svako slovo imena! Stvarno je Golden beah! Golden beach je na nekih 40-50km od Potosa. Prelepa plaža. Golden beach je kao plaža iz američkih filmova. Dugačka, široka, posuta peskom boje zlata. Voda topla, čista, ma milina. Naravno gužve nema. Prostora koliko voliš. E, jedino ima jednu manu ili vrlinu, kako za koga. Na Golden beachu ima talasa. Nas troje obožavamo talase, tako da smo bili očarani. Ulaz u vodu i više nego savršen. iako ima talasa i plaža je pesčana, more je kristalno čisto. Nestvarno prelepa Golden beach iliti, Golden beach plaža. 🙂

Golden beach – Tasos -Ostrvo Tasos

Ja se baš raspisala… 🙂 Tasos ima, što bi se reklo mali milion plaža. Realno, plaža ko plaža. Svaka je lepa na svoj način. Nema tu šta posebno reći.  Napisaću još par preporuka vezanih za samo ostrvo.

Posetite i selo Teologos. Zanimljivo mestašce. Ako volite jagnjetinu ili/i jaretinu obavezno svratite u neki od restorana. Ukusnije meso jela nisam. Sa Tasosa se NE VRAĆAJTE bez par tegli meda i maslinovog ulja. Med je prepredobar. Preporuka je, da obavezno kupite med, pazi! MED od borovih iglica. U Srbiji možete kupiti SAMO SIRUP od borovih iglica, dok na Tasosu možete kupiti PRAVI, PRAVCATI MED od borovih iglica. Ne propustite to. Mi smo kupili med u Teologosu, stvarno je bio dobar, ali sada kada bih išla kupila bih od prodavaca pored puta. Na koju god plažu da krenete, videćete prodavce meda pored puta.

Planirali smo da zadnji dan odmora, da obiđemo Limenas, ali na putu ka Limenasu, ušla je osa i bocnula sina… Tako, da nije bio raspoložen za razgledanje. Kako trajakt često ide, nismo dugo čekali na ukrcavanje i krenuli put Keramotija i put Srbije.

 

Sve u svemu, zanimljivo putovanje. Kada bih se opet vratila na Tasos, mada ne planiramo, neko naše porodično nepisano pravilo: Sledeće godine, sledeće ostrvo.

Ostala sam vam dužna, kontakt telefona gospođe vlasnice Rizos aprtmana. 🙂

+30 690 6481694

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here