Jezero Halštat

Alpski gradić Halštat, smešten u regionu Salckamergut istočno od Salcburga, poseduje sjajnu kolekciju jedinstvenih znamenitosti, kojima je tokom kratke posete nemoguće odrediti prioritet.

Vaše putovanje će biti mnogo zabavnije ako se upoznate sa devet najvažnijih lokacija koje možete da obiđete u Halštatu. Neverovatne mogućnosti za različite aktivnosti kreću se u rasponu od jedrenja po jezeru nalik fjordu, šetnje ulicama duž drvenih kuća, istraživanja prostrane ledene pećine, spuštanja niz tobogan u rudniku soli ili upijanja neuporedivog pogleda na planinske vrhove dok planinarite.

Većina posetilaca Halštata ovde se zadržava samo jedan dan, jer je to izlet iz Salcburga ili Beča, što ne ostavlja dovoljno vremena da obuhvatite sve. Uz malo planiranja i rani polazak ovaj izlet može da bude dovoljan, zaista možete da obiđete većinu od devet vrhunskih lokacija koje nudi Halštat.

9 najvažnijih lokacija koje možete da obiđete u Halštatu

  1. Šetnja pored jezera Halšatat (Hallstättersee)

jezero halstat izlet

O šetnji pored jezera Halštat : Šetnja duž glavne halštatske ulice na obali jezera je divna, relaksirajuća, a osećaj je kao da se nalazite u knjizi sa alpskim pričama. Premda je čitava trasa kroz usnuli gradić, od juga do severa, duga nešto više od 1km, ostaće vam zauvek urezana u pamćenju. Poželećete da ova šetnja nikada ne prestane zbog klasičnih prizora malog gradića,  jata elegantnih labudova na vodi i vekovima starih kuća sa pruskim zidovima gusto stisnutih na obali jezera. Ne žurite, upijte sve, zaljubite se u Halštat! Čak i kada je to izlet sa jednim noćenjem, šetnju Halštatom ćete zauvek pamtiti.

  1. Dahštajn ledene pećine (Dachsteinhöhlen)

pecina halstat

O halštatskoj ledenoj pećini:  Smeštena visoko iznad Oberstrauna na Stenovitoj planini (Dachstein), halštatska ledena pećina nudi izvanrednu priliku da obiđete zadivljujuće alpsko čudo. Opuštajuća vožnja Dahštajnskom planinskom gondolom pružiće vam uvid u lepotu na gornjem nivou, a odozgo pogled na dolinu i jezero koji oduzima dah.

Ledena pećina je otkrivena 1910. i impresivna je ne samo zbog ogromnih smrznutih vodopada i prelepih ledenih formacija, već i zbog same veličine nekih stenskih kaverni. Čak i usred leta biće vam potrebna jakna tokom ledenog i zabavnog 1-očasovnog obilaska pećine. Lokalni vodič će vas upoznati sa istorijatom pećine, glavnim karakteristikama i brojnim zanimljivim detaljima o tome kako su očaravajući ledni oblici nastali prirodno.

Pored obilaska, ulaz u pećinu pruža fantastičan pogled na okolne planinske vrhove. Ledene pećine u Verfenu, odnosno Ajsrizenvelt (svet ledenih divova), još su veće, jer su najveće ledene pećine na svetu, ali mi vam preporučujemo obilazak Dahštajna, pošto je nadomak Halštata.

Kako da stignete tamo: Autobus br. 543 iz Halštata dovešće vas za 15 minuta do Dahštajn centra za posetioce; ukrcajte se na gondolu do 1. stanice, a onda do ulaza pešačite 20 minuta dobro obeleženom stazom.

Zatvoreno tokom zime: Tokom zime ledena pećina je zatvorena za posetioce od novembra do maja, ali sa vrha planine i dalje možete da uživate u divnom pogledu i da se bavite zimskim sportovima van sezone.

  1. Rudnik soli Halštat (Salzwelten)

halstat sta videti

O halštatskom rudniku soli: Ime gradića Halštat potiče od starog keltskog naziva za sohal. Star više od 7.000 godina, rudnik soli u Halštatu smatra se najstarijim na svetu. Mnogo pre Rimskog carstva, ove naslage soli su u ranim danima omogućile procvat Halštata. So, poznata i kao belo zlato, imala je tako veliku vrednost da je čitav jedan period mlađeg gvozdenog doba nazvan halštatska kultura (800 – 400 p. n. e.). Iskopine u sadašnjem rudniku, otvorenom 1719. iznedrile su neka zadivljujuća otkrića, kao što je potpuno očuvano telo preistorijskog rudara, poznatog kao „čovek u soli“, koji je pronađen 1734;  beton koji datira iz 1500. p. n. e. i oruđe iz gvozdenog doba. Najbolje otkriće je ono iz 1838. kada su radnici pronašli neolitski pijuk napravljen od jelenjeg roga, što je pokazalo da je rudnik soli postojao  5000 godina pre nove ere.

Ako sada obilazite rudnik soli, moći ćete da se spustite niz uzbudljivi rudarski tobogan (64m dug drveni tobogan), vidite najstarije drvene stepenice u Evropi, podzemno jezero, kao i da  se provozate rudarskim vozićem. Tokom jednočasovnog obilaska čućete mnogo o istoriji rudnika, svakodnevnom životu nekadašnjih rudara i upoznaćete se sa procesom vađenja crne soli. Baš na tom mestu so se rastvara u vodi, a potom kroz cevi šalje u obližnja sela, kako se to radi već hiljadama godina. Ovaj obilazak je zaista zabavan za posetioce svih uzrasta.

Kako da stignete tamo: Vozite se uspinjačom rudnika soli do Slane planine (Salzberg), a potom vas čeka kraće pešačenje. Takođe, do rudnika možete da dođete i pešačenjem po planinskoj stazi, što će trajati oko jednog sata.

Zatvoreno tokom zime: Rudnik soli je zimi zatvoren – od početka decembra do početka marta. U našem vodiču za Halštat možete da pronađete i neke obližnje alternativne rudnike i informaciju kojim mesecima u godini su zatvoreni.

  1. Plovidba po  jezeru Halštat

jezero halstat krstarenje

Krstarenje jezerom Haštat : Okruženo planinskim vrhovima, sa bistrom alpskom vodom, Halštatsko jezero prosto mami da izađete na vodu. Čak i polučasovno jedrenje je dovoljno steknete osećaj da ste se podmladili, a postoje i brojne mogućnosti koje će vam olakšati putovanje.

Železnička stanica se nalazi na drugoj obali jezera, a posetioci za plovidbu najčešće koriste trajekt Stefanie, u vlasništvu Halštatske transportne kompanije.

Cena krstarenja jezerom Halštat

halstat voznja jezeromTrajekt Stefanie saobraća 365 dana u godini (2,50€) i pruža brzi pogled na jezero, jer je u pitanju povratna vožnja na svakih sat vremena, pošto trajekt ide nazad u susret novim vozovima. Ova kompanija zapravo ima čitavu flotu malih brodova i tokom leta nudi više mogućnosti obilaska. Postoji 50-minutna plovidba do južne obale jezera (9€), koja se u periodu maj – oktobar organizuje 4 puta dnevno, kao i 80-minutni obilazak čitavog jezera (12€) u periodu jul – septembar. Možete čak da dobijete i jednodnevnu propusnicu za sve brodiće, a košta 18€.

  1. Pijačni trg grad Halštat Austrija (Marktplatz)

grad halstat austrija

Smešten u samom središtu starog jezgra Halštata, pijačni, odnosno glavni trg je geografsko i doslovno srce ovog gradića. Teško je ostati ravnodušan prema raznobojnim zgradama koje okružuju trg, koji je nekada bio halštatska pijaca. Ovde je sa vrha planine stizala slana voda, iz jezera riba, a iz susednih sela roba je dopremana čamcima radi prodaje. 1750. veći deo glavnog trga je oštećen u požaru, zbog čega su kuće ponovo izgrađene, ali ovoga puta od kamena, što je lep kontrast starijim drvenim kućama u ostalim delovima gradića.

Uzmite kafu i sedite na klupu da biste posmatrali ljude ili fontanu Svetog Trojstva na sredini trga. Brojni sjajni restorani i prodavnice nalaze se oko trga, koji je i mesto održavanja godišnje božićne pijace, trke u čast Krampusa (mitski božićni demon) i tradicionalnih letnjih koncerata na otvorenom.

  1. Vidikovac „Pet prstiju“

halstat austrija vidikovac

Iz planine Dahštajn, poput metalne ruke iznad ponora dubokog skoro 400m, strči vidikovac Pet prstiju sa koga se pruža jedan od najspektakularnijih pogleda na Alpe. Sa neverovatne platforme za posmatranje bićete licem u lice sa veličanstvenim pticama, odvažnim letačima na zmajevima, planinskim vrhovima koji su čitave godine pod snegom i onoliko austrijskog svežeg vazduha koliko možete da udahnete.

Odmah ispod videćete tamnoplavu vodu Halštatskog jezera i maleni gradić, za koje će vam se učiniti da se nalaze na 1.500 metara ispod vas! Da bi efekat bio još impresivniji jedan od pet prstiju platforme ima stakleni pod, pa tako imate ničim ometeni pogled nadole. Svaki prst ima neku posebnu karakteristiku, na primer, prazan ram za sliku koji ističe lepotu doline, teleskop itd. Platforma je noću osvetljena pa se jasno vidi iz Halštata i Obertrauna. Vidikovac je možda u donjoj polovini liste 10 lokacija u Halštatu, ali je nešto što mora da se vidi ako idete gore do ledene pećine.

Kako da stignete tamo: Autobus br. 543 stiže za 15 minuta do Dahštajn centra za posetioce; vozite se gondolom do 2. stanice i onda pešačite 1km laganom stazom do vidikovca.

  1. Priroda i alpsko planinarenje

izlet halstatIzlazak u prirodu radi pešačenja nije samo jedna od 10 stvari koje morate da uradite u Halštatu, već je i veoma važan deo alpske kulture. Od ustalasanih austrijskih livada do blagih, bistrih jezerskih voda sa labudovima, zadivljujućih beskrajnih vidika i silnih planinskih vrhova, u blizini Halštata možete da nađete mnoštvo mogućnosti za savršeno pešačenje.

Najbolji početak za pešačenje je već u samom gradu na obali Halštatskog jezera, a zatim se uputite do Staze slane vode, koja se uspinje 370m iznad grada, sve do rudnika soli. Ova drvećem oivičena Staza slane vode ima fenomenalnu istoriju, veličanstvene vidikovce, a prolazi tačno pored najlepšeg vodopada ovog gradića. Sledeće omiljeno mesto za pešačenje u Halštatu nalazi se tačno na vrhu planine Dahštajn. Nakon nekoliko vožnji uspinjačom na skoro milju od dna doline, naći ćete se na vrhunskim svetskim treking stazama koje oduzimaju dah. Možete da birate pogled – Pet prstiju, nepregledna Hajlbroner kružna staza ili robusne, prelepe, autentične alpske kolibe.

Ako imate još više vremena, posetite stazu Večnog zida (Ewige Wand) urezanu u stranama stenovite litice, u Bad Gojzernu, koja je takođe i poznata biciklistička staza. Međutim, pravi je izazov izabrati između staze Večnog zida ili odvojiti vreme za pešačenje oko kristalno čiste vode jezera Gozau, koje je sa tri strane oivičeno visokim planinskim vrhovima. Malo je mesta u Evropi sa tako dobrim i raznovrsnim stazama za pešačenje, smeštenim na tako malom prostoru, kao što je to slučaj sa Halštatom.

  1. Rudolfova kula

Na Slanoj planini i visini od 365m iznad gradića, Rudolfovu kulu je 1282. izgradio vojvoda Albreht I od Austrije radi zaštite lokalnih rudara u rudnicima soli. Ovu odbrambenu kulu vojvoda je nazvao po svom ocu Rudolfu I Habzburgu, poznatom i kao Rudolf I od Nemačke, koji je bio prvi nemački kralj iz dinastije Habzburga (1273 – 1291). Upravnik rudnika soli živeo je u kuli generacijama i tokom vekova, a sadašnji izgled kula je dobila nakon renoviranja zbog požara koji je 1800-tih zahvatio planinski vrh. 1960. u kuli je otvoren restoran i danas iz nje imate fantastičan pogled na Halštatsko jezero i gradić koji se nalaze ispod.

austrija halstat

Do kule možete da dođete staklenom rudničkom uspinjačom, što je iskustvo koje oduzima dah, a uz to 1sat planinarenja uz planinu pretvara u neverovatno 3-minutno putovanje. Kada pređete pešački most do kule, stići ćete na jedno od omiljenih mesta u Halštatu – vidikovac Skywalk – „Welterbelbick“ (pogled na svetsku baštinu).  Viseći na 350m sa ivice litice, Skywalk (u doslovnom prevodu: nebeska šetnja) će učiniti da doslovno lebdite iznad krovova gradića.

  1. Halštatske arheološke iskopine

Halštat je postojao pre Rima, a najbolje mesto gde možete da zavirite u stvarnu starost ovog gradića su impresivne arheološke iskopine ispod prodavnice Juno Sports. Otkriveno 1990., arheološko nalazište sadrži neotkrivene strukture i artefakte od srednjeg veka, pa unazad sve do kamenog doba.

Ovde možete da vidite izvrsnu kaldrmu iz ranih dana Halštata, delove temelja rimskih građevina i spoljašnje zidove rezidencije Habzburga iz ranog srednjeg veka. Kovine iz rudnika soli sadrže brojne metalne alatke i mlin čekićar. Postoje i brojni ostaci keramike iz kamenog doba, preistorijskog doba, vremena Rimljana i srednjeg veka.

Nadamo se da će Vam ovaj članak biti od koristi pred putovanje u Halštat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here