retimno krit

Retimno, treći najveći grad na Kritu (posle Irakliona i Hanije), leži na severnoj obali ostrva, u podnožju planine Idi (Psiloritis). Retimno Krit ima zanimljivu arhitekturu, periodi venecijanske i turske okupacije su ostavili traga na starom gradu, gde se još uvek nalazi mnogo venecijanskih zamaka i crkava, nekoliko malih džamija iz doba vladavine Turaka, kao i velika tvrđava iz 16. veka.

retimno kritDanas se grad Retimno ponosi univerzitetom, a lokalni studenti tokom cele godine pune restorane, ali i galerije u starom delu grada.

krit retimnoRetimno Krit – stari grad

Uživajte u šetnji kaldrmisanim ulicama Starog grada u Retimnu, koji je pešačka zona – to će vas vratiti kroz vekove. Ova mešavina različitih stilova odražava istorijat grada, tako da ćete videti atrakcije poput venecijanske Lođe iz 16. veka, fontane Rimondi iz 17. veka, koju krase tri lava iz čijih usta ističe voda; zatim veliki minaret iz 1890. godine, mnogo savremene umetnosti u vidu grafita, kao i moderne kafiće i restorane.

Retimno stari gradPonekad je reč i o kombinaciji stilova – ljupke kuće u venecijanskom stilu, obojene pastelnim bojama, imaju drvene balkone, što je karakteristično za turski stil. Danas je Stara luka najveća atrakcija u starom gradu, i oivičena je mnoštvom skupih restorana u kojima se služe plodovi mora.

Cene

Cene u restoranima su slične kao u Beogradu.Večera sa pićem će koštati oko 10 E po osobi.Grčka salata je oko 4 E.Cena girosa je 2,80.

U gradu se nalazi veći broj pekara u kojima možete kupiti doručak ili nešto za plažu po ceni od 1 do 1,5 E.

Restorani u gradu u koje izlaze grci su nešto jeftiniji.Preporučujemo restoran KOKINOS koji se nalazi u blizini plaže.Cene su do 30% niže a porcije obilne.Gosti su uglavnom stanovnici Retimna, restoran ima dobro organizovanu dostavu hrane, poznat je u gradu, možete pitati bilo koga da vam pokaže kako da stignete do njega.

Da bi doživeli Krit na pravi način najbolje je da obiđete obalu i unutrašnjost ostrva.Iznajmljivanje automobila košta 30 E na dan.Ako koristite usluge predstavnika naših agencija moraćete da platite preko 50 E za isti auto, tako da je najbolje da sami odete u neku od brojnih lokalnih rent a car agencija.

Isto važi i za izlete, najbolje je da koristite usluge lokalnih agencija.Cena izleta do drugog po veličini grada na ostrvu Hanja je 13 E po osobi.Možete i sami da odete do ovog divnog grada sa lokalne autobuske stanice, imaćete više vremena za razgledanje i možda posetu plaži (cena suncobrana i ležaljki je skoro duplo niža nego u Retimnu 5 E).Poslednji autobus za Retimno je oko 22 i 30.


Retimno plaža

Retimno plazaGradska plaža

Naizgled beskrajna plaža u Retimnu se pruža na 12 kilometara. Obično je prepuna jer se nalazi u samom gradu, ali je potpuno uređena i organizovana. Na ovoj plaži možete naći ležaljke, suncobrane i mnoštvo barova.

Duž šetališta pored plaže bićete okruženi plamama i uživati kao u pravom tropskom raju.

retimnoCene ležaljki su više nego u drugim delovima ostrva Krit i kreću se od 8 do 10 E.

Na plaži ima dovoljno mesta za postavljanje suncobrana, pa ako želite da uštedite možete kupiti sopstveni za 6-7 E.

Mada su tu i bove koje govore o tome koliko je bezbedno da se udaljite, jaki vetrovi mogu biti opasni za decu. Zapadno od grada se nalazi plaža Episkopi, odlično organizovana peščana plaža sa čistom vodom.Ako idete sa decom ova Retimno plaža je pravi izbor za vas.

retimno plazeRetimno plaže u okolini

Plaže u okolini Retimna su mnogobrojne, skoro sve su peščane i dobro organizovane.Manja mesta uz obalu ostrva Krit možete naći na po nekoliko kilometara udaljenosti i u svakom se nalazi dobro organizovana i čista plaža.

Postoje organizovani izleti do udaljenijih plaža, među kojima su i neke od najlepših u Evropi: Elafonisi, Balos, Falasarna…Brojne agencije u gradu imaju u ponudi ove izlete, a cene se kreću od 15 do 45 E za Balos jer se do same plaže stiže brodom.

Plaža Preveli

Retimno plažeGrad Retimno u bližoj okolini ima mnoge lepe plaže.Jedna od najlepših plaža na Kritu nalazi se na dalekoj južnoj obali, na Libijskom moru. Skrivena ispod manastira Preveli, ova predivna, šljunčana plaža se nalazi na ušću reke i okružena je gustim zasadima palmi. Ako prođete kroz klisuru i zasade palmi, naići ćete na mali vodopad. Relativno je teško doći do same plaže, jer do nje vodi uzak, kameniti put duž obale sa parkinga, i onda se ide dugačkim stepenicama. U maloj taverni na plaži možete kupiti nešti za jelo i iznajmiti ležaljke. Mnogo palmi je uništeno u požaru 2010. godine, ali su se od tada dosta obnovile.Zaista jedinstvena plaža ako idete na letovanje u Retimno potrudite se da ovde provedete jedan dan.

>>> 10 najlepših plaža na ostrvu Krit

Gradska tvrđava (Fortesa)

retimno krit tvrdjavaDo 16. veka, Otomansko carstvo je brzo napredovalo prema Evropi. Između 1573. i 1580. godine Venecijanci su izgradili ovu kolosalnu tvrđavu u Retimnu sa veličanstvenim bedemima, kako bi zaštitili ostrvo Krit od invazije Turaka, ali kao i mesto gde bi lokalno stanovništvo moglo da se sakrije u slučaju da Turci osvoje grad. Smeštena na vrhu brda Paleokastro, zapadno od Stare luke, sa ove tvrđave se pruža veličanstven pogled na Stari grad Retimno i more. Na najvišoj tački se nalazi džamija, koja je prvobitno bila crkva, ali su je Turci pretvorili u džamiju kada su konačno osvojili grad Retimno na Kritu 1646. godine. Tu je i mala bina na otvorenom, gde se leti održavaju koncerti.

Manastir Arkadi

Pravoslavna crkva je igrala važnu ulogu u oslobađanju Grčke od turske vlasti. Smeštena u ruralnim predelima u podnožju planine Idi, 23 kilometra jugoistočno od Retimna, ovaj manastir iz 16. veka, nalik na tvrđavu, stoji opasan visokim zidinama. Danas je ovo neverovatno mirno mesto, sa ljupkom crkvom u baroknom stilu i baštom sa cvećem, ali nije oduvek bilo tako. Godine 1866. ovaj manastir je postao glavno mesto okupljanja revolucionara sa Krita. Tokom ustanka protiv Turaka, oko 900 lokalnih stanovnika (uglavnom žena i dece), koji su se ovde krili, odlučilo je da se raznese umesto da se preda. Van manastira se njihove lobanje izlažu u staklenim vitrinama, kao zastrašujući spomenik njihovoj hrabrosti.

Muzej istorije i narodne umetnosti

Ako želite da vidite kako su žitelji ostrva Krit i grada Retimno nekada živeli, obavezno posetite ovaj mali muzej, smešten u klasičnoj venecijanskoj kući iz 17. veka, okruženoj lepom baštom. U pet soba se nalaze izložbe predivnih tkanina (uključujući vunene tkanine, čipku i tradicionalni vez), kao i glinene posude, korpe, oružje, novčiće, fotografije i makše. Tu su i makete zanatskih radionica – starih pekara, kovačkih radionica, tkačnica i slično.

Argiropolj

Letovanje KritPošto je na moru veoma toplo tokom leta, a i velika je gužva, odvezite se u obližnje planine i obiđite ova fantastična sela. Na samo 27 kilometara južno od Retimna, nalazi se Argiropolj, sa svojom svežijom klimom zbog bezbroj malih izvora i vodopada. Smešten među bujnim zelenilom, Argiropolj ima bogatu istoriju, koja seže do Starog Rima. Venecijanci su obožavali Argiropolj, a kasnije je postao centar kritskih pobunjenika protiv Turaka. Danas je ovo mesto posebno poznato po sjajnim restoranima koji služe jagnjetinu, na kamenim terasama ispod predivnog drveća, sa pogledom na vodopade.

Manastir Preveli

Na izolovanom južnom delu ostrva Krit, u usamljenim brdima sa pogledom na Libijsko more, nalazi se manastir Preveli, na oko 36 kilometara južno od Retimona i do njega se može doći samo uskim, starim putem kroz planine. Sagrađen je u 17. veku, i ovaj manastir ima i crkvu i mali muzej sa ikonama. Ispred se nalazie memorijalni spomenici, postavljeni 2002. godine. Tokom bitke za Krit 1941. godine, monasi u Preveliju su saveznicima pružili utočište. Ovaj spomenik se sastoji od neobične statue sveštenika sa puškom i vojnika. Odatle se pruža neverovatan pogled na more.Retimno krit je predivan grad ali vredi obići i okolinu jer ima mnogo zanimljivih mesta.

Planina Ida (Psiloritis)

Retimno Krit pored prelepog mora i plaža turistima može da ponudi i šetnje planinama.Sa najvišim vrhom od 2.456 metara nadmorske visine, Psiloritis je najviša planina na Kritu i druga najviša u celoj Grčkoj (posle Olimpa). Za drevne Grke, ova planina je bila sveta – smatra se da je vrhovni bog, Zevs, rođen upravo ovde. Razne turističke agencije organizuju jednodnevne izlete na Psiloritiz iz Retimna i Irakliona. Uglavnom se dolazi do neke više tačke, a onda počinje šetnja i planinarenje po kamenitim stazama, a obično se dolazi do Kapele svetog krsta. Obično je potrebno oko tri ili četiri sata da se stigne do vrha. Potrebno je da imate kakvu-takvu kondiciju, dobru obuću i mnogo vode uz sebe. Put do vidikovca se zaista isplati, jer se odatle pruža pogled na celo ostrvo.

Retimno iskustva

Retimno Krit utisci i iskustva

Retimno uglavno oduševljava naše turiste koji su navikli na letovanja u kontinenatalnom delu Grčke.To znači da su utisci i iskustva odlični.Ostrvo Krit je posebna priča ako želite da doživite nešto novo i vidite jednu drugačiju Grčku i vaša iskustva će biti odlična.Cene su neznatno više nego u drugim delovima zemlje ali je sve uglavnom na višem nivou s obzirom da su najbrojniji gosti iz Nemačke i Velike Britanije.Za pojedinačna iskustva posetite naš forum ili pogledajte deo komentari ispod posta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here