Đenova je prelep, velik grad smešten u Đenovskom zalivu na obali Ligurskog mora, u severozapadnom delu Italije. U širem gradskom području živi oko milion i po ljudi, što čini Đenovu šestim najvećim gradom u Italiji i jednim od najvažnijih ekonomskih centara.

Glavna od znamenitosti grada je ogromna luka i brodogradilište iz 19. veka. Kao i većina drugih regija u Italiji, Đenova je naseljena već hiljadama godina, a ovu prirodnu luku su naseljavali još Etrurci i Rimljani.

Đenova je bila blisko povezana sa Rimskim carstvom, a bila je i veoma poznata po svojim mornarima i ratnicima iz Srednjeg veka. Zbog promenjenih trgovačkih ruta, kasnije je moć Đenove znatno oslabila i tada je postala deo Napoleonovog Prvog francuskog carstva. Danas je ovo veoma važan deo italije.

Zbog bogate istorije, Đenova je danas puna čudesnih palata, trgova i crkava. U Đenovi vam sigurno neće biti dosadno uz tolike turističke atrakcije i razvijenu ugostiteljsku delatnost.

Da vidimo i koje su najveće turističke atrakcije u Djenovi.

 1. Pjaca de Ferari

djenovaU centru Starog grada, u okrugu Molo, nalazi se trg Ferari, jedna od centralnih tačaka ovog grada.Zaštitni znak ovog trga je velika, bogato ukrašena fontana.Oko trga se nalaze Duždeva palata, pozorište Karlo Feliće, berza vrednosnih papira i palata vojvode od Galijere.Uživajte u pogledu na ove predivne građevine, ubacite novčić u fontanu i malo posedite na trgu i posmatrajte duh ovog grada.Na trgu se nalazi nekoliko manjih restorana i kafea u kojima možete uživati.


 1. Porta Soprana

Đenova je poznata po velikim gradskim zidinama. S godinama su se te zidine širile i obuhvatale gotovo ceo grad. Ovo su najveće gradske zidine u Italiji.Deo ovih starih zidina još uvek postoji. Danas se taj deo zove Porta Soprana.Reč je o dve kule koje se nalaze nadomak Pjace de Ferari i vide se iz gotovo svakog dela grada.Sa visokim lukom koji ih spaja, ove dve kule su predivno mesto za fotografisanje.


 1. Trg Mateoti

Mada se nalazi odmah pored Pjace de Ferari, Pjaca Mateoti je predivno mesto okruženo istorijski važnim građevinama.Na jednom kraju trga se nalazi Duždeva palata. Reč je o zaista veličanstvenoj građevini okruženoj kamenim stubovima. Na drugom kraju trga se nalazi crkva svetog Lorenca.Na trgu se nalazi i lokalna pijaca.I na kraju, tu je i predivna crkva svetog Ambrozija.


 1. Katedrala svetog Lorenca

Poznatija kao Đenovska katedrala, crkva svetog Lurenca je zaista velelepno zdanje koje mnogi ljudi previđaju.Katedrala je veoma slična firentinskoj katedrali. Fasada je, kao i u Firenci, od mermera i kamena.Napravljena 1118. godine, ova katedrala je veliki svedok ligurske istorije i pravo je umetničko remek-delo.Plafon je dekorisan očaravajućim freskama.Oko oltara se nalaze stubovi od ružičastog mermera.U katedrali se nalaze veoma vredne slike, uključujući i Mučeništvo svetog Lorenca, sliku Lacara Tavaronea.


 1. Akvarijum

akvarijum u djenoviNadomak Pjace Karćamento u glavnom delu luke nalazi se Akvarijum.U ovoj zgradi ćete videti mnoštvo različitih riba, ajkula, delfina i kornjača.Dve glavne tematske celine u Akvarijumu su Ligursko more (na koje izlazi Đevnova) i severni Atlantski okean.U svim tankovima za životinje su potpuno rekonstruisani uslovi u kojima te vrste žive u prirodi.


 1. Pomorski muzej u Đenovi

djenova muzejiĐenova je od 16. do 19. veka bila velika pomorska sila, tako da je i logično da se u njoj nalazi jedan od najvećih pomorskih muzeja u Evropi.

Ovaj muzej je veoma interesantno i poučno mesto. Ima četiri sprata i tu možete videti mnoštvo artefakata i rekonstrukcija.U jednoj sobi se nalaze samo različiti globusi i atlasi iz različitih istorijskih perioda, dok se u drugoj nalazi rekonstruisana galija.Na drugom spratu se nalazi mnoštvo reprodukcija brodova i pomorskih instrumenata.Na obližnjem doku se nalazi italijanska vojna podmornica i postoje organizovane ture – uz određenu sumu novca, možete se voziti podmornicom.


 1. Tvrđava Begato

Ova tvrđava na brdu se nalazi u severnom delu Đenove.Napravljena je 1818. godine i reč je o relativno novijoj tvrđavi koja je godinama služila kao odbrambeno utvrđenje da bi na kraju postala samo turistička atrakcija.Glavni deo kompleksa čine barake u centru u kojima je nekada živelo preko 300 vojnika, a tu je i mnoštvo platformi za artiljeriju.Tokom Drugog svetskog rata, tvrđava je bila zatvor za ratne zarobljenike. Danas je zatvorena za javnost.Mada ne možete da uđete u tvrđavu, ona je svakako fascinantno mesto za posetu i šetnju do vrha platoa.Sa tvrđave se pruža divan panoramski pogled na čitavu Đenovu.


 1. Via Garibaldi

Via Garibaldi se nalazi na UNESCO-ovom spisku svetske baštine i jedna je od najvažnijih ulica u Đenovi zbog predivnih palata i zgrada.U ovoj ulici se nalaze palate Bjanko, Roso, Tursi, Lomelino i Pantaleo.U ovoj uskoj ulici ćete videti neke od najlepših italijanskih građevina.Tri palate su otvorene za javnost – palaco Roso, palaco Bjanko i palaco Tursi. To je najbolja moguća prilika da se upoznate sa istorijom Đenove i da vidite fantastična umetnička dela i artefakte.Ako ste u Đenovi svakako je morate posetiti.


 1. Đenovska luka

Ogromna luka u Đenovi se pruža duž čak 22 kilometra.Sama luka pruža ogroman turistički potencijal, jer se u njoj nalazi mnoštvo barova, restorana i muzeja.Ako posetite Đenovu, svakako morate posetiti i luku. Prošetajte se malo i pogledajte brodove i svratite u pomorski muzej ili akvarijum.U središnjem delu luke se nalazi i čuvena La Lanterna, stari svetionik u Đenovi.


 1. Muzej orijentalne umetnosti

djenova muzejU blizini Pjace del Portelo u centru Đenove, u parku Vileta di Negro, nalazi se Muzej orijentalne umetnosti i sasvim je drugačiji od većine muzeja savremene umetnosti u mnogim drugim gradovma.U njemu se nalazi jedna od najvećih evropskih kolekcija orijentalne i azijske umetnosti.Izložbe su podeljene u nekoliko kategorija, uglavnom po različitim istorijskim razdobljima, i ovde možete videti mnoštvo skulptura iz perioda dinastije Ming, budističkih skulptura, kao i japansko tradicionalno oružje i bojne oklope.I na kraju, tu je i mnoštvo lika i bronzanih predmeta.

Ako ste ljubitelj azijske kulture, nikako nemojte zaobići ovaj muzej.


 1. Kastelo d’Albertis

Zamak Albertis se nalazi nadomak glavne luke i u njemu je smešten Muzej svetske kulture.Jedno je od mesta u gradu koje obavezno treba posetiti.Sam zamak je sagrađen u neogotičkom stilu 1886. godine. On je sagrađen na mestu stare utvrde iz 12. veka i to na temeljima prvobitnog zdanja.Iz njega se pruža divan pogled na Ligursko more i ceo grad.U samom muzejućete videti veliku kolekciju stvari koje su iz celog sveta donosili Enriko i Luiđi Albertis, od oružja iz Sudana i Kine pa do artefakata majanske civilizacije.


 1. Spjanata Kasteleto

djenova sta videtiKasteleto je stambena četvrt u Đenovi, a Spjanata je izdignuta platforma i šetalište sa kog se pruža čudesan pogled na luku i grad.Do šetališta se stiže stepenicama ili liftom koji je smešten u velikoj zgradi sa staklenim panelima.Kada stignete na vrh, moći ćete da vidite gotovo čitav grad.Ovo je mesto koje vredi obići.Danju se vide brodovi kako pristižu u luku i čuje se gradska buka, a noću se grad pretvara u neverovatnu igru svetlosti.Samo ovo mesto je izvanredno za opuštanje i uživanje u senci drveća.


 1. Šetalište Anita Garibaldi a Nervi

Paseđata Garibaldi je popločano šetalište duž obale mora.Ako krenete ulicom Đovani, koja se nalazi na oko 15 minuta od centra grada, stići ćete do kamenitog šetališta sa kog se obala savršeno vidi.Ova staza najvećim delom prolazi kroz okrug Nervi.

Duž šetališta se nalazi mnoštvo stambenih zgrada, prodavnica i kafića.Ovde možete doći ako želite da pobegnete od gradske gužve, uživate u slanom morskom vazduhu i predivnom pogledu na more.


 1. Groblje Staljeno

Ovo veliko groblje se nalazi u Staljenu, gradskoj četvrti Đenove.Mada je zaista neobično da groblje bude gradska aktrakcija, jer će ga malo ko od turista obići Staljeno je zaista monumentalno groblje i mnogo je više od mesta za sahranjivanje mrtvih.Ovo groblje je osnovano tokom 19. veka i u njemu se nalazi mnoštvo spomenika, statua, skulptura i memorijala.Okruženo je mnoštvom natkriljenih prolaza i više je nalik na palatu nego na večno počivalište.Ako volite arhitekturu i njene različite stilove, obavezno posetite ovo groblje.


 1. Stari svetionik u Đenovi

sta videti u djenoviLanterna je drevni svetionik u Đenovi, sagrađen još u 12. veku i od tada je nekoliko puta rekonstruisan i restauriran.On i dalje služi kao glavni svetionik u luci i predstavlja jedan od simbola ovog grada.Posle Herkulovog tornja u Španiji i svetionika na ostrvu Kipu u Estoniji, ovo je najstariji svetionik na svetu.S obzirom na to da je visok 76 metara, sa njega se pruža pogled kilometrima okolo.


Djenova za letovanje

Djenova je sve privlačnija i kao mesto za letovanje.Iako sama nema prelepe plaže u okolini ih ima za svačiji ukus.

Najbolje plaže u okolini Đenove

Kogoleto

Do plaža u Kogoletu se može stići i biciklom iz Varace. Stara železnička pruga je renovirana i sada služi kao staza za bicikle. Dugačka je pet kilometara i spaja ova dva gradića. Gradska plaža u Kogoletu se nalazi u centru grada i uglavnom je peščana i šljunčana. U gradu se nalazi i jedna kamenita plaža. Do nje se najlakše stiže biciklom iz Pista Ćiklabilea.


Arencano

Arencano je prvi turistički gradić na Rivijeri di Ponente i nalazi se na 20 kilometara zapadno od Đenove. Ovaj mali priobalni grad je smešten između planina i mora, tako da ćete u njemu uživati bilo da volite plažu, bilo da volite šetnje po planini. Peščana plaža, koja se nalazi na Pjacele del Mare, je odlično uređena i postoje delovi na kojima se ulaz ne plaža. Na šetalištu pored plaže ćete naći mnoštvo kafića, barova i restorana.


Boljasko

Plaže i divne litice su glavne znamenitosti ovog gradića. Boljasko je mali, idiličan grad sa kamenitim plažama. Voda je čista, a plaže su sjajne za surfovanje. Plaže su male, tihe i savršene za opuštanje. Tu se nalazi i stari rimski most, koji će vas sigurno oduševiti.


Sori

U Soriju postoji nekoliko peščanih i šljunkovitih plaža. To je savršeno mesto za odmor, pogotovo zato što ovde nema toliko gužve koliko u nekim obližnjim letovalištima. Voda je relativno hladna i sasvim čista. Za plažu u Soriju su vezane mnoge legende, a najpoznatija je o kamenoj statui Madona del Pontin. Prema legendi, ova statua je nestajala tri puta i tri puta se ponovo pojavljivala. Ona se može videti sa mosta koji vodi do plaže.


Reko

Plaže u Reku su uglavnom kamenite i šljunkovite. Glavna plaža se zove Banji Marina. Odlično je uređena i na njoj se nalazi dosta tuševa i toaleta. Meštani poklanjaju mnogo pažnje čistoći vode, tako da je ona kristalno čista. Na plaži Banji Marina možete iznajmiti i ležaljke. Ako više volite manje plaže sa manje gužni, u blizini se nalazi nekoliko idiličnih mesta.


Zoalji

Osim kamenitih i šljunkovitih plaža, u Zoaljiju ćete naći i veliku promenadu. Šetnja promenadom je pravo uživanje i sa nje se pruža fantastičan pogled na more. Plaže u Zoaljiju su idealne za sunčanje, same plaže i voda su veoma čisti, tako da ćete uživati u plivanju. U okolini ovog mesta se nalazi još mnoštvo malih zaliva koji su često i sasvim pusti, tako da možete naći čitavu plažu samo za sebe.


Kjavari

U centru Kjavarija se nalazi velika peščana plaža i savršeno je mesto za opušten i miran dan. Tu ćete naći tuševe, toalete i suncobrane koje možete iznajmiti. Ako volite da plivate, more će vas sigurno oduševiti jer je sasvim čisto. Do centra grada se stiže za svega nekoliko minuta.

U okolini se nalazi još mnoštvo šljunkovitih plaža za koje znaju uglavnom meštani, pa možete prošetati ako imate vremena i uživati na nekoj od njih.


Lavanja

U Lavanji se nalazi divna peščana plaža. Plaža je čista, uređena i redovno dobija nagrade. Bez obzira na to da li želite da se sunčate, plivate ili prošetate, ova plaža je savršeno mesto. Centar grada se nalazi na par stotina metara od plaže.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here