sta videti u bratislavi

Bratislava je prestonica Slovačke. Svake godine hiljade turista poseti Bratislavu kako bi videli očaravajuć Stari grad i građevine sagrađene u različitim arhitektonskim stilovima kako stoje jedna do druge. Bratislava ne samo da je blizu austrijske prestonice, Beča, već je jedini glavni grad na svetu koji se nalazi na tromeđi, tj. granici sa još dve države – Austrijom i Mađarskom. Ovde ćemo opisati najveće turističke atrakcije u ovom gradu koje naprosto morate obići ako nekada posetite Bratislavu.

Bratislavski zamak

sta videti u bratislaviOvaj impozantan dvorac koji se nalazi na brdu iznad Dunava naprosto ne možete da ne vidite. Jedan od simbola slovačke prestonice je nezaobilazna turistička atrakcija koju morate obići kada dođete u Bratislavu. Zamak je potpuno uništen u požaru 1811. godine i rekonstruisan 1960. godine, otkada važi za nacionalni kulturni spomenik.

Slovačko nacionalno pozorište

sta posetiti u bratislaviIstorijska zgrada Slovačkog nacionalnog pozorišta je sagrađena u neorenesansnom stilu i otvorena za javnost 1886. godine. Nalazi se na Hvijezdoslavovom trgu. Ova zgrada je nacionalni kulturni spomenik i privlači posetioce iz celog sveta koji dolaze ovde da uživaju u bogatom programu.Svakako je mesto koje vredi obići.

Most SNP (Most Slovenského národného povstania – Slovačkog narodnog ustanka)

Most slovačkog nacionalnog ustanka je sagrađen 1967-1972 godine. Tokom gradnje je velik deo Starog grada, uključujući istorijske delove Vidricu i sinagogu u maorskom stilu, morao da bude uništen. Ipak, ovaj most je značajno ubrzao saobraćaj u stambenom delu Petržalka i zato se povezuje sa većim razvojem ovog dela grada. Posebna atrakcija su restoran i terasa sa panoramskim pogledom koji se nalaze na vrhu mosta.Atrakcija koju vredi posetiti.

Predsednička palata

Ova elegantna zgrada je sagrađena u rokoko stilu 1760. godine i rezidencija je slovačkog predsednika, pa je zato mnogi zovu Slovačka bela kuća. Njen prvi vlasnik bio je Anton Grasalkovič i palata sa francuskom baštom još uvek nosi njegovo ime. Ova palata je korišćena za mnoge balovei proslave koje su priređivali Habzburzi i bila je barokni muzički centar. Ovde je Jozef Hajdn izvodio neka svoja dela.

Nadbiskupova palata

Nadbiskupova palata je klasična zgrada i jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija u Starom gradu. Nekadašnje sedište ostrogonske nadbiskupije je postalo najvažniji arhitektnonski spomenik tog umetničkog perioda. Danas je ovo zdanje sedište gradonačelnika Bratislave.

Crkva sv. Elizabete (Plava crkva)

Crkva svete Elizabete, poznata i kao Plava crkva, je katolička crkva sagrađena 1913. godine u istočnom delu Starog grada. Osmislio ju je budipeštanski arhitekta Eden Lehner u art nouveau (secesionističkom) stilu. Posvećena je Elizabeti od Ugarske, kćeri kralja Andrije II Arpada.

Most Apolo

Most apolo je najnoviji most preko Dunava u Bratislavi i gradio se u periodu 2002-2005 godine. Ovaj most je jedini evropski projekat nominovan za nagradu OPAL (najbolji projekti i vođe) koju dodeljuje Američko inženjersko društvo, i ovaj most je uspeo da se plasira u finale kad je ova nagrada 2006. godine bila dodeljivana. Ovaj most je najlepši noću, kada je osvetljen raznobojnim svetiljkama.

Mihaljska kapija

U srednjovekovno doba, grad je bio opasan zidinama i moglo se ući ili izaći iz grada samo kroz jednu od četiri masivne kapije. Mihaljska kapija datira iz poznog XIII veka i jedina je sačuvana kapija od prvobitne četiri. Kula visoka 51 metar je sagrađena u XVI veku i u njoj se nalazi muzej sa izložbom oružja.

Glavni trg

Glavni trg je centralni trg u Starom gradu i jedan od najpoznatijih trgova u Bratislavi. Neke od znamenitosti koje se ovde nalaze su Stara gradska većnica, Rolandova fontana, ambasade Japana, Grčke i Francuske, Mađarska banka i Nadbiskupova palata. Svake godine se od kraja novembra do kraja decembra ovde održava tradicionalni božićni vašar.

Statua Napoleonovog vojnika

bratislava znamenitostiJedno od najpopularnijih mesta za fotografisanja jeste bronzana statua Napoleonovog vojnika koji se naslanja na klupu na Glavnom trgu u Starom gradu. Ova statua je spomen na 300 francuskih konjanika i 9.000 pešadinaca koji su 1805. godine ušli u Bratislavu. Francuska pobeda je potvrđena sporazumom poznatijim kao Požunski mir.

Katedrala sv. Martina

Katedrala sv. Martina je i po značaju i po veličini najveće crkveno zdanje u bratislavi. Više od sedam vekova ova katedrala dominira nebom nad Bratislavom. U ovoj crkvi su u periodu 1563-1830 godine održavana krunisanja. Ovde je krunisano jedanaes mađarskih kraljeva i kraljica, uključujući i Mariju Tereziju.

Statua Schöner Náci

Náci (pravo ime Ignac Lamar) bio je čovek koji je postao esencijalni deo atmosfere na ulicama Bratislave i bio je to 40 godina. Žitelji Bratislave su ga znali kao ljubaznog siromaha, uvek lepo obučenog u frak i sa šeširom. Šetao je oko Starog grada i pozdravljao žene rečima: „Ljubim ruke“ na nemačkom, mađarskom i slovačkom i davao im cveće.

Zgrada Slovačkog radija

zgrada slovackog radijaZgrada Slovačkog radija je jedna od najinteresantnijih građevina u gradu. U obliku obrnute piramide, ova zgrada je konstruisana u stilu socijalističke arhitekture tokom ere komunizma u Čehoslovačkoj. Iako se ova zgrada našla na listi „30 najružnijih zgrada na svetu“, svakako vredi posetiti je i okolo se uvek nalazi na hiljade znatiželjnih turista.

Slavin

Memorijalni spomenik i vojno groblje Slavin se nalazi na brdu iznad grada, odakle se pruža spektakularan pogled na glavni grad Slovačke. Ovde je sahranjeno 6.845 sovjetskih vojnika koji su poginuli u II svetskom ratu tokom oslobađanja Bratislave i zapadne Slovačke 1945. godine. Ovde se nalazi šest masovnih grobnica, 278 grobova i obelisk visok 39,5 metara koji predstavlja sovjetskog vojnika.

Noćni život

Bratislava je sjajan grad ako volite da “blejite” tokom dana i potpuno je opušten u tom smislu, ali se noću stvari potpuno menjaju.

Kada sunce zađe, Bratislava zaista oživljava. Ovdašnja klupska “scena” je prilično šarenolika. Potrebno je samo da odaberete! Možete pronaći neko intimnije mesto gde ćete satima pričati sa društvom u opuštenoj atmosferi ili pronaći klub u kom ćete plesati do rane zore. Čak i mnogi turisti dolaze iz Beča kako bi se provodili u nekom klubu u Bratislavi. Oni su rasuti po čitavom Starom gradu, oko Mihaljske kapije, Hvezdoslavovog trga i Trga slovačkog narodnog ustanka.

Ako želite nešto drugačije, posetite stare vojne bunkere ispod Bratislavskog zamka. Subclub je jedan od najneobičnijih klubova u Slovačkoj i veoma je popularan već dve generacije. Prvi di-džejevi u ovom klubu su puštali muziku sa ploča i oni su zapravo bili osnivači andergraund kulture u Slvoačkoj. Kako je klub postajao sve popularniji, sve više DJ-eva je bilo pozivano da gostuje ovde i tako je rođena slovačka tehno, haus, drum’n’base i džangl muzička scena.

Ako želite da uživate u još nekom ovakvom klubu, posetite Nu Spirit, koji je takođe poznat kao jedan od najboljih andergraund klubova više od deset godina.

I na kraju, u Bratislavi je i hipsterski pokret u usponu. Njihovo nezvanično okupljalište su klubovi i kafići u ulici Karpatská i ovde možete videti prilično neobične mešavine različitih supkultura. Slično mesto se nalazi i u ulici Nedbalova, u centru grada. Kulturni centar Dunaj je još jedno odllično mesto gde se često održavaju koncerti, kao i pozorišne i književne večeri i izložbe. Sa terase i iz bara se pruža neverovatan pogled na zamak i Stari grad.

Opuštena danju i uzavrela noću, Bratislava je pravi raj za ljubitelje izlazaka.

Šoping

Da li ste kupoholičar? Ako jeste, onda dobrodošli u raj!

U proteklih nekoliko decenija Bratislava se razvijala, slično kao i većina naših gradova, te je ovde “preko noći” izniklo mnogo stambenih i poslovnih zgrada, kao i tržnih centara koji privlače dosta lokalnog stanovništva i turista. Nedavno su sagrađena tri nova tržna centra do kojih se brzo stiže iz centra grada – Eurovea, Aupark i Central.

U njima ćete naći sve što bi jedan kupoholičar mogao da poželi. Garderoba, obuća, nakit, kućne potrepštine, knjige, pa čak i nameštaj – sve na jednom mestu. Tu možete posetiti i galeriju savremene umetnosti, a u svim ovim tržnim centrima postoje i animatori za decu koji će pričuvati vaše mališane dok vi kupujete (dete mora biti staro najmanje tri godine).
Vrhunac svakog šopinga su svakako kafa i kolač nakon kupovine, ili, još bolje, ručak i piće. Dok grickate kolač, pijuckate kafu i pričate sa društvom, sigurno ćete uživati i u posmatranju drugih ljudi. Kultura ispijanja kafe u Slovačkoj podrazumeva i širok izbor raznih vrsta kafe i čajeva, a tu je i mnoštvo poslastica.

Eurovea je potpuno nov i moderan tržni centar smešten na obali Dunava, u blizini mosta Apolo. Reč je o savršenoj kombinaciji kupovine i opuštanja, a nalazi se na samo deset minuta šetnje od starog grada i ova nova zgrada je odličan kontrast starijim kućama u ovom delu grada. Eurovea nije samo tržni, već i kulturni centar u kom se često priređuje mnoštvo događaja, od koncerata preko božićnih sajmova pa do praćenja sportskih mečeva preko džinovskog televizora. Iz parka se pruža spektakularan pogled na Dunav, sve mostove na njemu i Petržalku.

Novi tržni centri privlače sve više i više turista, jer su u Beču tržni centri uglavnom zatvoreni vikendom. Šoping je nacionalni sport u Slovačkoj i odvija se svih sedam dana u nedelji, od osam ili devet časova ujutru.

Praktične informacije za posetu Bratislavi

Kako stići u Bratislavu?

Aerodrom Milan Rastislav Štefanik u Bratislavi se nalazi na nekoliko kilometara od centra grada i potrebno je manje od pola sata vožnje gradskim autobusom (broj 61) da stignete do glavne železničke stanice. Na aerodromu možete kupiti kartu za ovaj autobus. Aerodrom je prilično mali u odnosu na neke druge aerodrome u Evropi. Glavne aviokompanije koje saobraćaju do Bratislave su mađarski Wizzair i irski Ryanair.

Glavna železnička stanica se nalazi u centru Bratislave, na deset minuta šetnje od Starog grada. Ako ogladnite u putu, u blizini stanice se nalazi nekoliko pristojnih restorana. Sa glavne železničke stanice često polaze vozovi za Austriju, Češku, Mađarsku i nešto ređe za Poljsku i Nemačku, tako da možete otići na par dana i u neku od ovih država na mini-putovanje.

Glavna autobuska stanica se nalazi na 10-15 minuta hoda od Starog grada, ali se ide u drugom pravcu od železničke stanice.

Gde odsesti u Bratislavi?

Hoteli i hosteli su u Bratislavi veoma jeftini, tako da ćete verovatno naći pristojan smeštaj po pristupačnim cenama bez mnogo obijanja pragova. Najbolje je da pogledate neki od sajtova za rezervacije hotela i odaberete ono što vam najviše odgovara.

Kako obići Bratislavu?

Bratislava, a posebno njen centar, je veoma mala i pešice možete stići gotovo svuda, posebno po centru. Ako želite da koristite javni prevoz, najbolje je da posetite zvanični sajt i pogledate mapu grada, cene karata i red vožnje.

Gde jesti u Bratislavi?

U Starom gradu ćete naći mnoštvo restorana koji na meniju imaju i domaća i internacionalna jela. Potražite neki restoran koji služi tradicionalnu ili savremenu slovačku hranu kako biste upotpunili celokupno iskustvo.

1 COMMENT

  1. Dvadesetovekovna zdanja koja se obavezno posecuju u Bratislavi su Novy Most preko Dunava, sa restoranom u obliku NLO koji pruza i panoramu koja se ne propusta, Slovacki Radio i Kazmik TV kula koja poseduje rotirajuci restoran.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here