Plaza Elafonisi

Pored pejzaža iz bajki, fenomenalne kuhinje, bogate istorije i kulture, plaže na Kritu su ono što svake godine privlači milione turista na ovo ostrvo. Bez obzira na to da li su na jugu ili na severu ostrva, Krit plaže svakako spadaju među najlepše na svetu.

Krit Plaže u Haniji

Plaža Elafonisi Krit

 Plaza Elafonisi

Na jugozapadu Krita, oko 80 kilometara od Hanije, nalazi se čudesna plaža Elafonisi, egzotična plaža sa dinama od belog i roze peska, kristalno čiste vode i mirnog pejzaža. Ako dolazite na ovu plažu, obavezno nađite vremena da prošetate kroz obližnju kedrovu šumu.

Plaža Balos Krit

 plaze na kritu

Ako vam se svidela plaža Elafonisi, sigurno će vam se svideti i Balos, koji se nalazi na severozapadnom delu Krita, na malom poluostrvru Gramvusa. Kombinacija zlatnog peska i tirkizne vode je zaista slika sa razglednice, ali ono što ljudi još više vole je to što je ovo jedna od najmirnijih i „najprirodnijih“ plaža na celom ostrvu Krit. Do Balosa možete stići čamcem iz Kisamosa, kolima ili autobusom. Ako dođete na Balos, posetite i venecijanski zamak-tvrđavu, koji se nalazi na vrhu obližnjeg brda.

Plaža Falasarna

 krit plaze

Na severozapadu ostrva, 17 kilometara od Kisamosa, leži plaža Falasarna, možda i najlepša od svih plaža na ostrvu Krit. Nekoliko puta je ova plaža progašavana najlepšom plažom u celoj Grčkoj i uvek se nalazi na spisku najlepših plaža na Kritu (pored Balosa i Elafonisija). Gotovo ružičast pesak, čista tirkizna voda i obližnje planine čine ovu sliku gotovo nestvarnom. Plaža je dobro uređena kao i većina na Kritu i dovoljno velika da primi hiljade i hiljade turista koji ovde dolaze svakog leta.

Krit plaže u Retimnu

Plaža Plakijas

 plaza plakijas

Na koko 40 kilometara od Retimna, nalazi se plaža Plakijas, jedna od najdužih plaža na Kritu, sa peščanom obalom i čistom vodom. Ova plaža je veoma popularna među nudistima.

Plaža Preveli

 Retimno plaže

Ova plaža se nalazi oko 35 kilometara južno od Retimna i 10 kilometara istočno od Plakijasa. Plaža Preveli, poznata i kao Feniks, se nalazi na izlazu iz veličanstvene klisure Kurtaliotiko. Ovo je svakako jedna od najlepših plaža na južnom Kritu i svakog leta privlači desetine hiljada turista. Na obalama Velike reke (Megapotamosa) leže bujni zasadi palmi, pa ćete se možda ponekad osećati kao da ste u Africi. Na ušću reke nalazi se peščana plaža sa šljunčanim dnom i veoma hladnom vodom (zbog ušća). Na istočnom delu plaže nalazi se ogromna stena. Relativno je loše organizovana, nema suncobrana i u blizini se nalazi tek nekoliko restorana i snek-barova. Ovde možete iznajmiti pedalinu ako želite da se vozite po reci.

Saznajte više>>>  Plaže u Retimnu

Krit plaže u Iraklionu

Plaža Matala

Krit plažeOvo malo ribarsko seoce, na 70 kilometara od Irakliona, je poznato kao nekadašnji raj za hipije. Nije neobično to što su odabrali baš ovu plažu da uživaju na njoj svakog leta. Fin, sitan pesak, bele litice koje štite plažu od naleta vetrova i kristalno čista voda su samo neki od atributa koji krase plažu Matala. Sa jedne strane se nalazi nekoliko malih, veštačkih pećina, a sa druge više sadržaja za turiste, tako da će svako naći ponešto za sebe. Ova plaža je odlično organizovana, a u blizini se nalazi dosta restorana, barova i ugodnih vila.

Plaža Malija

 plaže na kritu

Moguće je da ste za ovaj deo čuli kao za „mesto za orgije“ engleskih turista. Pre svega, u proteklih nekoliko godina se ta situacija drastično izmenila, jer organi reda mnogo češće obilaze ovaj deo i smiruju „turiste koji se previše zabavljaju“. Drugo, ništa ne bi smelo da vas odvrati od posete ovoj fantastičnoj plaži. Na ovoj plaži možete uživati u vodenim sportovim i drugim bogatim sadržajima.

Krit plaže u Lasitiju

Plaža Vai Krit

Krit plaze slike
Krit plaze slike

Istočno od Sitije, na rtu Sidero, nalazi se predivna plaža Vai, okružena bujnim palmama, sa finim peskom i azurnom vodom. Plaža je lepo uređena i suncobrani su lepo uklopljeni u okolno drveće.

Plaža Kolokita

 Krit plaze forum

Plaža Kolokita se nalazi u Elundi, oko 16 kilometara od Sv. Nikole. Ako želite da dođete do ove plaže, morate da prođete kroz mesto Elunda. Kada izađete iz ovog sela, nakon prolaska strmim putem, nailazite na crkvu Svetog Luke. Ovde morate da ostavite kola i nastavite peške. Uskoro ćete ugledati ovu čarobnu plažu. Tirkizna voda i beli pesak čine ovu plažu zaista rajskom. Na plaži se nalazi dosta drveća, u čijoj se senci možete opustiti.

Ostrvo Krisi

krit plaze sa belim peskomKrisi je jedno od 81 nenaseljenih ostrva u blizini Krita i nalazi se na oko 12 kilometara južno od Irapetre. Lokalno stanovništvo ga zovu, jednostavno, samo „ostrvo“. Ostrvo je dugačko oko 5 kilometara i široko jedan kilometar. Najviši vrh se zove Kefalas i nalazi se na visini od 31 metra nadmorske visine. Ovo ostrvo je zaista rajsko, sa dugačkim plažama od zlatnog i belog peska, čistom vodom, maslinama i bezbrojnim malim školjkama duž cele obale. Duž celog ostrvceta (mada najviše u centru) nalazi se kedrova šuma, a neka stabla su starija od 200 godina. Na severu ostrva ćete naći lepo ogranizovane plaže, sa ležaljkama i suncobranima koji se iznajmljuju, mada se na ostrvu nalazi i nekoliko malih, divljih plaža. Na jugoistočnom delu Krisija nalazi se živopisna luka sa čamcima koji dovode posetioce na ostrvo, malom tavernom gde možete ručati i popiti kafu, kao i predivnu plažu. Do ostrva Krisi se stiže čamcem iz Irapetre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here