Dubrovnik putovanje

Poznat i kao Biser Jadrana, Dubrovnik je pravi dragulj za turiste. Poznat po svojoj odličnoj lokaciji na Jadranu i po starom gradskom centru, Dubrovnik je osnovan u 7. veku, i vekovima su njime vladali Venecijanci i Mađari, i svaka od tih vladavina ostavila je za sobom trag.

Ovaj grad je doživeo veliku ekspanziju tokom 15. i 16. veka, što se i danas vidi po arhitekturi.

Dubrovnik putovanjeDubrovnik je dom hrvatske umetničke i intelektualne elite, tako da se u njemu održavaju brojni festivali i kulturni događaji. Svaki posetilac  koji dodje na izlet ili letovanje obavezno šeta živopisnim starim ulicama, a tu je i mnoštvo atrakcija koje vredi obići – katedrala, Stradun i mnoštvo starih palata i utvrđenja.

Šta obići u dubrovniku ?

Prostor na kome se nalaze znamenitosti nije prevelik pa možete lako sve obići a za to vam je dovoljan i jednodnevni izlet.

Stare gradske zidine

Gradske zidine su jedna od najpoznatijih dubrovačkih atrakcija. Sagrađene su u 10. veku i menjane u 13. i 14 veku. Ove zidine su visoke i debele i po šest metara, tako da su bile odlična zaštita od napadača. Dugačke gotovo dva kilometra, dubrovačke gradske zidine su sjajno mesto za opuštenu šetnju i svakoko ih treba obići, posebno zato što se odatle pruža pogled i na more i na stari centar grada. Tu su i Minčeta i Bokar, velike kule, kao i dva utvrđenja – Lovrijenac i Revelin. Ulaz u utvrđenje se naplaćuje.

Stradun

Nadaleko čuveni Stradun je omiljeno okupljalište i lokalnog stanovništva i turista.Ako ste krenuli na izlet u Dubrovnik znajte da je ovo jedna od najlepših pešačkih zona u čitavoj Evropi, i tu se nalazi mnoštvo kafića i restorana, te je ovo sjajno mesto da se odmorite nakon dugačke šetnje. Dugačak 300 metara i poznat po tome što je napravljen od belog krečnjaka, Stradun datira iz 1468. godine, mada su okolne građevine sagrađene mahom u 17. veku, nakon katastrofalnog zemljotresa 1667. godine, kada je veći deo grada sasvim uništen. Kuće oko Straduna su uglavnom građene tako da se u prizemlju nalazi lokal, a na spratu stambeni deo, i poznate su po tome što se vrata i prozori nalaze pod istim lukom.Svakako nezaobilazna znamenitost za svakoga ko krene na putovanje u Dubrovnik.

Dubrovačka katedrala i riznica

dubrovnik izletPodignuta na mestu stare katedrale iz 6. veka, koju je uništio zemljotres, velelepna dubrovačka katedrala je poznata i kao Katedrala Uspenja presvete Bogorodice, i osmislio ju je Andrea Bufalini u baroknom stilu. Ova katedrala je poznata i po lepom enterijeru, koji su oslikali italijanski i hrvatski umetnici u periodu od 16. do 18. veka, a tu je i kopija Rafaelove Madone na stolici. U riznici ove katedrale nalazi e mnoštvo relikvija, a najsvetija je ona koja se smatra delom krsta na kom je Isus bio razapet. Ostale relikvije su mošti sv. Vlasija (iz 13. vek), kao i velika kolekcija od 138 zlatnih i srebrnih relikvija iz celog sveta.Ovo je takođe jedna od znamenitosti koju turisti koji dođu na izlet u Dubrovnik ne propuštaju.

Gradska kapija

Vekovima je gradska kapija u Dubrovniku, vrata od Pila, služila kao glavni ulaz u grad, i još uvek se koristi. Nekada okrušena šancima sa mostom iz 1537. godine, sada služi kao pešačka zona, a u starom rovu se nalazi predivna bašta. Tu su i statua svetog Vlasija, koju je uradio čuveni hrvatski vajar Ivan Meštrović, kao i stara vrata iz 1460 godine. Druga interesantna kapija je vrata od Ploča i osmišljena je kao „dupla odbrana“. Nadomak ove kapije se nalazi tvrđava Revelin, koja datira iz 1580. godine.Kada dodjete na izlet u Dubrovnik nećete moći zaobići ovu atrakciju.

Trg Luža

Ovaj trg je dugo bio centralno okupljalište u gradu, kako za lokalno stanovništvo, tako i za turiste. Na ovom trgu se nalaze neke od najpoznatijih grada i spomenika u Dubrovniku. Sam trg se nalazi u severozapadnom delu starog grada. Tu se nalaze Orlandov stub, koji je osmislio i napravio vajar Antonio Raguzino, kao i čuveni zvonik iz 1480. godine, koji se koristio i kao svojevrsni alarm. Ovde se nalazi crkva svetog Vlasija, sa divnom baroknom fasadom i kolekcijom neprocenjihih umetničkih dela. Na trgu se nalazi i sahat-kula iz 15. veka, glavna osmatračnica i mala Onofriova fontana.

Dubrovački Gibraltar: tvrđava Lovrijenac

dubrovnik smestajNa obodu zapadnih gradskih zidina nalazi se takozvani „dubrovački Gibraltar“, tvrđava Lovrijenac, koja se dugo smatrala jednom od najvažnijih tvrđava u celoj Hrvatskoj. Uzdiže se impresivnih 37 metara iznad Jadranskog mora i bila je od neprocenjive koristi tokom mnogobrojnih venecijanskih opsada još od 11. veka kada je sagrađena (legenda kaže da su i Venecijanci hteli da ovde sagrade svoju tvrđavu, ali su ih meštani sprečili u tome). Ponzata je i po svom neobičnom obliku i tri terase. Do nje se stiže preko dva pokretna mosta i kapije, a zidovi su na pojedinim mestima debeli i po 12 metara. Osim što je turistička atrakcija, ova tvrđava se koristi i za koncerte i slične događaje, a u njoj se održava i čuveni Dubrovački ljetnji festival.Još jedna od atrakcija kuju treba videti.

Velika Onofriova fontana i crkva svetog Spasa

Sagrađena između 1438. i 1444. godine, čuvena Velika Onofriova fontana (podigao ju je Onofrio de la Kava) je verovatno jedan od najpoznatijih istorijskih spomenika u Dubrovniku. Danas je ova fontana manja nego što je prvobitno bila, jer je oštećena u zemljotresu iz 1667. godine. Bila je veoma važan deo gradskog snabdevanja vodom, i dovodila je vodu iz Dubrovačke reke, a nalazi se ispred podjednako lepe crkve svetog Spasa, koja je sagrađena u ranom 16. veku, i smatra se da je podignuta u znak zahvalnosti prema Bogu, jer je spasao zemlju od razarajućeg zemljotresa nekoliko godina ranije. Ovo je jedna od retkih građevina u Dubroniku koja je preživela katastrofalan zemljotres 1667. godine i ostala netaknuta, a ako ste ljubitelj umetnosti, obavezno je posetite, jer ima divne gotske i renesansne slike i freske.

Dominikanski i franjevački manastiri

sta videti u dubrovnikuTokom ranog 13. veka, dubrovački dominikanski manastir je bio toliko veliki, da je bilo neophodno da se pomere delovi gradskih zidina kako bi se gradnja nastavila. Teško oštećen u zemljotresu iz 1667. godine, manastir je potpuno obnovljen i do danas je ostao takav. Posebna atrakcija jeste manastirski muzej, u kom se čuva dosta slika iz 15. i 16. veka u dubrovačkom (venecijanskom) stilu, kao i mnoštvo zanimljivih zlatnih i srebrnih predmeta i drugih relikvija. U gradu se nalazi i franjevački manastir, a u njemu jedna od najvrednijih biblioteka u Hrvatskoj, kao i fascinantna srednjovekovna apoteka, sa drevnim teglicama, uređajima za merenje i avanima (ta apoteka se koristila od 1317. godine). Tu se nalazi još jedan muzej, sa eksponatima od istorijskog značaja, kao i lepa kolekcija slika.Ako vas interesuju ovakve znamenitosti svakako vredi obići.

Rektorova palata i Muzej kulturne istorije

Onofrio de la Kava je osmislio Rektorovu palatu 1435. godine, a u njoj se sada nalazi gradski Kulturni i istorijski muzej, a tokom vekova ova zgrada je dosta izmenjena. Reč je o predivnoj mešavini kasnog gotskog i ranog renesansnog stila. Ova čudesna zgrada je prvo oštećena tokom jedne velike eksplozije baruta nedugo pošto je podignuta; zatim je u njoj izbio požar, i na kraju je došlo do zemljotreas 1667. godine. Danas je ova zgrada koju vredi obići restaurirana i ima posebno lepo dvorište (potrudite se da dođete u vreme kada se ovde održava neki od letnjih koncerata). Tu je i statua Miha Pracata, trgovca sa ostrva Loput. U muzeju se nalazi kolekcija od 15.000 eksponata, a uključuje i brojne slike venecijanskih i dalmatinskih slikara.

Tvrđava svetog Ivana

dubrovnik sta videtiNa istočnom obodu starog grada nalazi se tvrđava svetog Ivana. Nekada je bila važan deo dubrovačke odbrane. U ovoj impozantnoj tvrđavi danas se nalazi nekoliko modernih atrakcija. U gornjem delu je Pomorski muzej, gde se možete upoznati sa pomorskom istorijom Dubrovnika. Tu su modeli čamaca i razni pomorski artefakti, a u donjem delu tvrđave se nalazi dubrovački Akvarijum, sa mnoštvom lokalnih i egzoričnih vrsta riba, kao i čudesna kolekcija morskih konjica. U blizini se nalazi i tvrđava Bokar koju takođe možete posetiti, koju je osmislio i sagradio Mikeloco di Bartolomeo Mikeloci, i popularna je atrakcija među turistima koji dolaze na izlet ili putovanje u Dubrovnik zbog odličnog pogleda na grad i na more.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here