Krstarenje Bosforom je verovatno najtraženija turistička atrakcija u Istanbulu, što je razumljivo jer se na taj način može videti mnogo stvari u Istanbulu za koje bi Vam trebalo više vremena ako biste išli peške ili prevozom, a vremena za turističke obilaske je uvek premalo. Zato odvojite nekoliko sati za nezaboravno krstarenje Bosforom kako biste uštedeli na vremenu, pogotovo ako ste u gradu u periodu između maja i septembra, jer će iskustvo biti nezaboravno. Svakako nećete zažaliti – bar ne ako poslušate sledeće savete.

Klonite se privatnih brodova

Ova scena se svakodnevno viđa u luci: neinformisani turisti, željni da odu na krstarenje Bosforom, šetaju po dokovima Eminonua u potrazi za brodom. Privatnici lako uoče ovakve turiste i odmah ih zaskoče sa ponudama da krenu na krstarenje Bosforom baš njihovim brodom. Nemojte nasesti na ponude ovakvih varalica. Ture koje oni nude su precenjene, nekada duplo skuplje od regularne cene, kraće, a na brodu ćete se zadržati taman toliko da možete da kažete da ste videli more.

bosfor krstarenje

 

Šehir Hatlari je najpouzdanija agencija

Šehir Hatlari je istanbulska zvanična agencija kad je u pitanju krstarenje Bosforom i iznajmljivanje brodova. U ponudi imate tri različite ture:

1. Kratak obilazak Bosfora;
2. Kompletan obilazak Bosfora i
3. Kompletan obilazak Bosfora noću.

Nažalost, nije svaka tura uvek u ponudi u zavisnosti od godišnjeg doba. Zato ukoliko želite da vidite Bosfor sa kruzera, nastavite sa čitanjem kako biste videli kada da odete.Sedište ove firme se nalazi na dokovima sa leve strane Eminonua kada silazite sa mosta Galata.

krstarenje bosforom

 

Kratak obilazak Bosfora

Ova tura je nedavno uvedena u regularan raspored. Odlična je za one koji imaju malo vremena na raspolaganju, a žele da plove Bosforom. Brodovi idu svakog dana u letnjoj sezoni (od 1. aprila do 31. oktobra). Brod vozi od Eminonua do avenije Istinje i nazad. Brod kreće iz Eminonua u 14:30, za dvadesetak minuta stiže u Ortakoj da pokupi još putnika, a onda nastavlja sa vožnjom dva sata bez prestanka. Cena po osobi je 10 turskih lira.

Krstarenje sa kompletnim obilaskom Bosfora

Kompletan obilazak Bosfora podrazumeva vožnju od nekoliko sati. Za 25 turskih lira kruzer će Vas voziti od Eminonua sve do Crnog mora i nazad. Pauze tokom krstarenja se prave na oko sat i po vremena, jer brod staje pet puta u različitim lukama kako bi se putnici iskrcali i ukrcali. Morate sići sa broda u Anadolu Kavagi, poslednjoj luci pre Crnog mora. Za to vreme možete ručati u nekom od mnoštva ribljih restorana na obali ili obići gradsku kulu.

Ova tura ima nekoliko polazaka dnevno, pa se raspitajte koje vreme Vam najviše odgovara. U samoj agenciji imate teletekst sa detaljnim planom puta, koji obuhvata preko 70 različitih zanimljivosti koje ćete videti, na 10 različitih jezika (turskom, engleskom, nemačkom, francuskom, španskom, italijanskom, ruskom, persijskom i arapskom).

krstarenje bosforom

 

Krstarenje sa kompletnim obilaskom Bosfora noću

Ova ponuda je potpuno ista kao i običan kompletan obilazak Bosfora, samo što ćete tokom krstarenja videti Istanbul noću! Brod kreće iz luke neposredno pred suton, kako biste mogli da vidite zadiviljujuć zalazak sunca nad Istanbulom. Opet ćete se zadržati u Anadolu Kavagi nešto duže od dva sata kako biste mogli da večerate. Oko 22:30 brod napušta luku i po mesečini se vraćate u Istanbul – nezaboravno krstarenje Bosforom koje ne smete propustiti!
Nažalost, u kompletan obilazak Bosfora noću se ide samo subotama u julu i avgustu. Dobre vesti su da košta samo 20 turskih lira. Nema potrebe da naglašavamo da je bolje da karte rezervišete unapred.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here