Laganas Zakintos Grčka

Laganas je naselje i bivša opština na ostrvu Zakintos, Jonska ostrva, Grčka. Od reforme lokalne samouprave 2011. godine, Laganas je deo opštine Zakintos, čija je opštinska jedinica. Opštinska jedinica Laganas pokriva južni deo Zakintosa. Njegovo opštinsko sedište je grad Pantokratoras. Opštinska jedinica Laganas ima površinu od 74.104 km². Njeni najveći gradovi su Mouzaki, Lithakia, Pantokratoras, Kalamaki, Laganas i Keri. Centralni i istočni deo opštinske jedinice su ravni, ali postoje brda do 450 m nadmorske visine na zapadu. Međunarodni aerodrom Zakintos leži u istočnom delu opštinske jedinice, u blizini mesta Kalamaki. Plažno-naselje Laganas, deo zajednice Pantokratorasa, je na jugoistočnoj obali. Veliki deo Laganasa je nacionalni park, osnovan za zaštitu kornjača.

kornjace

Naziv “Laganas” potiče od grčke reči “lagini” znači “vrč”, pozivajući se na bivšu proizvodnju keramike u oblasti Lithakia i Kalamaki. Laganas je pretrpeo veliku štetu 1953. godine usled jonskog zemljotresa .

Laganas za letovanje

Zašto da se odlučite baš za Laganas za letovanje? Zato što vam ovo mesto nudi zaista sve što očekujete od dobrog i kvalitetnog letnjeg odmora! Popularna je destinacija, naročito za mlade, jer je ispunjen brojnim zanimljivim sadržajima – od uzbudljivog noćnog života, prelepih plaža i bogatih sadržaja, pa sve do prave prirodne atrakcije.

letovanje laganas

Zante je glavni grad Zakintosa, ali Laganas je glavni grad noćnog života i provoda na ovom prelepom ostrvu!

Atrakcija Laganasa je migracija morskih kornjača Caretta Caretta. Svake godine tokom meseca juna, jula i avgusta – ove kornjače migriraju u zaliv Laganas da polažu jaja na plaži. Ovo je zaštićena plaža koju čuvaju ekolozi u svakom trenutku.

Laganas je parti destinacija u Evropi za posetioce iz mnogih zemalja. U gradu ima mnogo noćnih klubova, restorana i lokalnih suvenirnica. Laganas je naročito popularan među mladim britanskim, srpskim, holandskim, švedskim i nemačkim turistima.

letovanje

Laganas plaže

Ogromna plaža Laganas je najpopularnije i kosmopolitsko letovalište Zakintosa, koje se nalazi 9 km severno od glavnog grada. Laganas plaža je inače duga preko 5 km. More je prelepo, od tirkiznih, plavih do zelenih nijansi koje se prelivaju na suncu. Naselje se nalazi oko prirodnog zaliva koji je ispunjen ležaljkama i suncobranima, kao i toaletima i kantinama. Postoji mnogo objekata za sportove na vodi, plažnih barova i primorskih taverni sa pogledom na plažu. Ovo je mesto sa najviše gužve na Zakintosu u toku dana, a naročito noću zbog brojnih kafana i kafića u kojima uglavnom mladi uživaju.

laganas plaza

Glavni put Laganasa je prepun mnogih restorana, barova i turističkih prodavnica i, iza puta, mogu se naći razni luksuzni hoteli sa bazenima i mnogim drugim objektima.

Laganas plaža je zaštićena od strane grčkog i međunarodnog zakonodavstva, kao rodno mesto ugroženih vrsta morskih kornjača Caretta Caretta i to je deo grčkog Nacionalnog morskog parka. Malo borovima oivičeno ostrvce Agios Sostis, nalazi se naspram plaže Laganas, a može se doći do njega divnim drvenim mostom.

iskustva

Laganas noćni život

Laganas noćni život je veoma uzbudljiv, a mladi naročito vole da posećuju upravo ovu destinaciju. Ne kaže se bez razloga da je Laganas glavni grad provoda i uzbudljivog noćnog života na Zakintosu! Noćni život u Laganasu je u istoj ligi sa Ibicom. Postoji veoma duga, neon-svetleća avenija sa više od 50 različitih mesta, od karaoke barova do muzičkih događaja. Najpoznatiji od svih su noćni klubovi kao što su ‘’Rescue’’ i ‘’Plus Club’’ koje posećuju međunarodni DJ-evi tokom leta.

nocni zivot

Laganas utisci i iskustva

Verovatno ćete od svih čuti da je Laganas prestonica noćnog života i da je kao takvo mesto – pretežno primamljivo mladima. Prosto, kada pomenete Laganas, svi samo pričaju o ludim i nezaboravnim žurkama, noćnom provodu do ranih jutarnjih časova i o prelepim klubovima. Stoga, mladi se uvek raduju ovakvim destinacijama. Za neki miran, porodičan odmor – možda je bolje da razmislite o nekoj ‘’mirnijoj’’ destinaciji.

utisci

U svakom slučaju, ne treba zanemariti ni utisak koji ostavljaju prirodne lepote Laganasa, prelepe plaže, prelepo i čisto more – koje inače mnogi opisuju kao ‘’najplavije’’ more na svetu, kao i prelepu prirodu koja okružuje ovaj zaliv.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here