Smešten između ostrva Skiatosa i Alonisosa, Skopelos je drugo po veličini od Sporadskih ostrva (posle Skirosa).

Skopelos je praktično prekriven šumom. Oko 80% površine ovog brdovitog ostrva je prekriveno borovima, a nekoliko mirnih turističkih kompleksa je razbacano po dosta razuđenoj obali ovog ostrva.

Peščane plaže su prilično retke na ovom ostrvu; na kamenitoj severnoj i istočnoj obali se nalazi nekoliko turističkim mesta u brdima, dok su na jugu i zapadu ostrva plaže mnogo lepše i more je pristupačnije, a tu je i više lepih laguna i zaliva.

Skopelos ostrvo

Brojni zasadi maslina i šljiva takođe doprinose mnoštvu zelenila na Skopelosu i ovde ćete sigurno uživati u dugim, prijatnim šetnjama šumskim putevima.

Skopelos je popularan među turistima koji dolaze na par dana sa obližnjeg Skiatosa da pobegnu od gužve, kao i onima koji više vole mirniji odmor na grčkim ostrvima. Skopelos odavno privlači turiste dubljeg džepa.

skopelos mesta

Na Skopelosu posoje svakodnevni polasci trajektom do obližnjeg Skiatosa, gde se nalazi aerodrom sa redovnim i čarter letovima. Put trajektom do grada Skopelosa ili Loutrakija (druge luke na ostrvu) je vrlo kratak.

Ovo ostrvo je postalo dosta popularno nakon hit mjuzikla „Mamma Mia“ u kom glumi Meril Strip, gde je snimano na dosta lokacija, uključujući i scene na plaži u Kastaniju.

ostrvo skopelos

Više o Skopelosu

– Grad Skopelos važi za jednu od najživopisnijih luka na Sporadima sa dugačkim zidom na pristaništu i šetalištem oivičenim drvećem

– Samo ostrvo je „mešavina“ borovih šuma i voćnjaka, među kojima se nalaze stotine starih kapela

– Većina plaža je šljunčana ili kamenita i najbolje plaže se nalaze između južnog i zapadnog dela ostrva, između gradova Stafilosa i Lutrakija

– Autobusi na ostrvu „pokrivaju“ celo ostrvo, ali do nekih plaža se ipak stiže pešice i potrebna je malo duža šetnja od autobuske stanice

skopelos 1

Plaže na Skopelosu

Ovde nema toliko peščanih plaža kao na susednom Skiatosu, gde je stalno velika gužva. Plaže na Skopelosu su šljunčane i kamenite i većina se nalazi na južnoj obali između Stafilosa i Lutrakija. Do većine ide autobus, iako je do nekih potrebno i duže pešačenje. Ipak, ovde se mogu naći i peščane plaže, a posetiocima su zagarantovani miran i tih odmor, bez turističke vreve. Neke od glavnih plaža koje su mnogo mirnije otkad je luka za trajekte premeštena na severni deo ostrva.

Plaža Glisteri

Dnevni izleti čamcem do plaže Glisteri su vrlo popularni u gradu Skopelosu. Ova plaža se nalazi na oko 2 km severn od luke i do nje se može stići i autobusom.

Ova mala šljunčana plaža je smeštena u dubokom i zaklonjenom zalivu i na njoj se, među drvećem, nalazi velika taverna, a na samoj plaži kantina koja je ponekad otvorena tokom letnjih meseci.
Ovde se takođe nalazi i kamp, među zasadima maslina, za one koji vole kampovanje. Jedina mana je to što ljude koji ovde dođu obično nerviraju gomile turista koji dolaze čamcima na dnevne ekskurzije da posete podvodne pećine u obližnjem Tripitiju.

skopelos plaze

Za one koji vole još veću avanturu, tu je i malo severnije mali zaliv u Vatiasu, divlji i zapušten, sa malim strmim putem koji vodi do stena i kamenitih plaža.

Plaža Sares

Uska šljunkovita plaža u Saresu se razlikuje od plaža koje turisti vide kada dolaze prvi put na ostrvo (ili kada odlaze sa njega). Plaža se nalazi na istočnoj strani ostrva u blizini rta kod grada Skopelosa. Reč „Sares“ znači „strm“ i tu se nalazi fantastične sive litice koje „opravdavaju“ ime ove plaže.
Nedavno se desio odron koji je ovu plažu načinio gotovo nepristupačnom i jedini način je doći čamcem, ali ovde nema mnogo toga u čemu možete uživati, osim ako volite zabačenu i pustu plažu punu kamenja bez ikakvih objekata na njoj.

Luka Skopelos

Grad Skopelos deluje kao sa razglednice kada pogledate krovove od plavih škriljaca i crvenih crepova kako okružuju loku. Ovde svakako možete raditi razne stvari, s obzirom na to da je ovo prometno mesto – šetati se čuvenim šetalištem, uživati u nekom od restorana ili barova u luci ili ići u šoping na šetalištu i sve to vreme uživati u senkama drvoreda uz šetalište.

luka

„Zid“ od litice je „oštra“ brana koja razdvaja red kapela i crkvica koje se nalaze na blagoj padini ispod lavirinta kaldrmisanih uličica koje vode do venecijanske tvrđave iz 13. veka. Sada se smatraju zaštićenim područem; u ovim ulicama se nalazi više od 130 skrivenih crkvica. Vidi se nekoliko nevešto urađenih restauracija, ali je ovaj deo definitivno dosta ulepšan mnogobrojnim balkonima, terasama od kovanog gvožđa, kapcima obojenim u svetle boje i saksijama na njima.

Mnogi šopovi su puni uobičajenih stvari koje kupuju turisti na putovanjima, ali po dosta većoj ceni od prosečne kad su u pitanju unikatne rukotvorine poput predivnih keramičkih figura i zanimljivih duborezam. Mali Muzej narodne umetnosti je takođe nedavno renoviran.

Na jugu peščane i šljunkovite plaže izgledaju vrlo privlačno sa daljine, ali ipak deluju manje primamljivo kada stignete do njih i vidite prljavštinu iz luke u vodi.

Sveža voda neprestano dolazi sa otvorenog mora, a i odvodni kanali i ptice selice obično „počiste“ tu prljavštinu. Ipak, tokom sezone, na plažama može vladati turistička gužva, gde među turistima uglavnom ima najviše Grka. Druga poznata plaža se nalazi u zalivu na zapadnoj strani ostrva, u Glifoneriju, ravna „ploča“ od krupnog šljunka, ali se tu nalazi izvrsna taverna koja služi svežu ribu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here