Zakintos je jedno od najjužnijih ostrva u Jonskom moru koje je popularno među turistima i nalazi se na južnijem delu zapadne grčke obale.

Zakintos je, kao ostrvo, mešavina plaži prepunih turista, mirnih plaža za porodice, divljih i nepristupačnih litica, zelenih, šumovistih brda i plodnih njiva – a sve ovo je otprilike podjednako zastupljeno.

Poznata plaža Laganas, na primer, je sa dobrim razlogom odabrana da se na njoj snime neke mračne scene iz čuvenog filma „Istrebljivač“, dok je idilična plaža Port Vromni zaista raj kad je u pitanju mir i tišina.

laganas plaza

Dva velika događaja su obeležila Zakintos kakav je danas. Katastrofalni zemljotres je 1953. godine uništio gotovo sve predivne venecijanske zamke na ostrvu, dok je izgradnja aerodroma na ostrvu dosta podigla reputaciju ovom ostrvu i načinila ga pristupačnijim i jeftinijim kad je u pitanju turizam. Najveće gužve su na plažama na severozapadnom delu ostrva u gradu Zante i na jugu, duž ogromnog zaliva Laganas.

Svuda se nalaze predivne taverne u selima, mirne plaže i pećine i mnoštvo fantastičnih pejzaža, posebno na još neukroćenoj zapadnoj obali.

– Na severu, sa lošim putevim i planinama, veliku čistinu u sredini turisti često posećuju, ali je pristup donekle otežan

– Nigde osim u Laganasu se Grci toliko ne trude da „potisnu“ prirodu i načine što više prostora za odmaralište

– Zemljotres je uništio ogromno venecijansko nasleđe na Zakintosu, a na mestima tih zdanja su sagrađene uglavnom smabene kuće

– Turisti koji više vole miran odmor, bez izlazaka po diskotekama i klubovima, bi trebali da se opredele za severni ili zapadni deo ostrva ili da idu na odmor u proleće ili na jesen

Plaže na Zakintosu

Na tako velikom ostrvu kao što je zakintos svakako možete očekivati širok spektar različitih plaža i ovo ostrvo će vam svakako ispuniti očekivanja. Najveći nizovi plaža se nalaze severozapadno od grada Zakintos i u zalivu Laganas. Oni koji vole udoban hotelski smeštaj bi trebalo da ga potraže u hotelskim kopleksima u Alikesu i Laganasu. Za one koji traže mirnija mesta za odmor najbolje je da se zapute na jugoistok, na poluostrvo Vasilikos ili mesto gde mogu da iznajme kola i obilaze ostrvo, poput odmarališta Keriou Limnou na jugozapadu ostrva.

Grad Zante i luka Zakintos

Malo, relativno neuređeno odmaralište u luci u gradu Zante se sve više otvara za turiste. Ponovo je sagrađeno nakon zemljotresa 1953. godine i to vrlo „formalno“, tako da glavni grad ovog ostrva baš i ne odiše šarmom, uprskos veličanstvenom mestu na kom se nalazi – u velikom zalivu sa planinama Bokali iza njega.

zante grad zakintos

Venecijanske zgrade uništenje u zemljostresu su lepo preuređene.Atmosfera grada je mnogo bolja u samom gradu, posebno na glavnom trgu u gradu Zante Solomu, koji je uvek pretrpan turistima tokom toplih letnjih večeri, sa tavernama i i kafeima koji okružuju trouglasti, kaldrmisani trg.

Trgom dominira statua jednim od najpoznatijih ljudi rođenih na ovom ostrvu, Dionizija Solomona. On je napisao grčku nacionalnu himnu, mada, iako je rođen ovde, živeo je i umro na Krfu.

Taverne u gradu Zante su takođe uglavnom načičkane duž uvek prepune ulice Strada Marina, glavnog puta do luke za trajekte.

zante luka

Grad Zante ima tri interesantna muzeja. Vizantijski muzej je nesumnjivo najbolji, u njemu se nalazi dosta slika iz 17. veka koje pripadaju „jonskoj školi“ i neke vrlo dobre ikone. Renovirana crkva Ajos Nikolaosa je sagrađena 1561. godine, a spektakularni Ajos Dionizije se obično pojavljuje kasno uveče u fantastičnom srebrnom sanduku za koji se kaže da je „kuća relikvija“ sveca zaštitnika ovog ostrva.
Severni put iz grada Zante se završava na relativno neprivlačnoj kamenitoj plaži, iza koje se prostiru vinogradi i voćnjaci.

Plaže na severozapadnom delu Zakintosa

Dugačka obala na severnozapadnom delu Zakintosa je postala najkomercijalniji deo za turiste. Lepe, peščane plaže i plitka voda je čine popularnom za odmor među porodicama sa decom, dok su veliki hoteli nezaobilazni u većini turističkih ponuda. Iako vlada gužva, ovaj deo će ispuniti očekivanja svih onih koji žele malo više od običnog odmora na grčkom suncu, pesku i pevanju karaoka.

Plaža Tsilivi

Severno od grada Zante se nalazi Tsilivi, odmaralište koje dosta odgovara porodičnom odmoru i sve više postaje popularno za one koji odavde kreću u obilazak ostrva.

Tsilivi

Dugačke i široke plaže sa finim peskom su dobro opremljene ležaljkama, a na većini se nalaze tuševi i toaleti. Voda je dosta plitka, tako da je ovo idealno mesto za decu.

Teške zimske kiše mogu „sprati“ pesak sa zapadnog dela i ostaviti golo kamenje i stenje; mnogo bolji pesak se nalazi na istočnom delu plaže. Na plažama možete uživati u većini vodenih sportova i, pošto je okrenuta ka severu, često ima dovoljno vetra za one koji vole jedrenje. Niske i male peščane dine daju plažama u Tsiliviju osećaj da ste na ogromnom otvorenom prostoru.

Neki turisti se žale da su neki delovi plaže prljavi i da ima dosta smeća, tako da se preporučuje da idete u mali zaton sa pećinom ispod hotela „Aleksandar“, gde se redovno čisti.

Kompleks Tsilivi je pun restorana sa širokim izborom hrane – od tradicionalne kuhinje, pa do standardnih obroka iz MekDonaldsa.

Ovde takođe ima dosta mesta gde se čitava porodica može zabaviti – karaoke barovi, golf-tereni, kuglane itd.

Prevoz: Tsilivi se nalazi oko 10 kilometara od aerodroma na Zakintosu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here