Gde se nalazi ostrvo Egina?
Egina je jedno od Saronskih ostrva u Egejskom moru u središnjoj Grčkoj, tačnije u središnjem delu Saronskog zaliva, 27 km od Atine. Sa nekoliko susednih ostrvaca, Egina čini zasebnu opštinu u okviru okruga Ostrva Periferije Atika, a sedište opštine i ujedno najveće naselje na Egini je istoimeni gradić Egina, koji je smešten na severozapadnoj strani ostrva.

Pirej je najbliža luka za Eginu i aerodrom u Atini je najbliži aerodrom Pireju. Putovanje od aerodroma će trajati između 60 i 90 minuta, a od Pireja do Egine traje 40 minuta hidrofilnim trajektom, a redovnim trajektom traje oko 75 minuta. Dakle, u roku od 3 sata nakon prikupljanja torbi na aerodromu, mogla biste biti na Egini.

aegina ostrvo

Manastir na ostrvu

Obavezno morate posetiti velelepni manastir na ostrvu Egina, manastir Svetog Nektarija. Ovaj ogroman, nedavno izgrađen manastir, nalazi se na brdu u unutrašnjoj oblasti poznatoj kao Kontos na Egini, samo nekoliko milja od luke. Napravljen u ime najnovijeg grčkog pravoslavnog sveca – Agios Nektariosa – ovaj prelepi manastir poseti veliki broj ljudi svake godine, mnogi od njih traže pomoć od ovog čudotvornog sveca, koji je umro 1920. godine.

manastir

U blizini manastira je kompleks zgrada koje obuhvataju kapele, prodavnice koje prodaju ikone, sveto ulje, sveće, razglednice i slično, stara kuća u kojoj je ovaj sveti čovek živeo, a manastir je mala zajednica monahinja koje brinu o duhovnim potrebama onih koji dolaze da traže utehu i izlečenje.

Ostrvo Egina za letovanje

Zašto ostrvo Egina za letovanje? Divno ostrvo nedaleko od Atine, te zbog toga postaje veoma popularna kao vikend destinacija za Atinjane. Ovo je mesto sa bogatom istorijom, Egina je bila velika pomorska sila u antičkim vremenima i glavni grad Grčke za kratko vreme 1828. godine. Neka od najpopularnijih turističkih mesta su Agia Marina, Souvala i Maraton sa opuštajućim plažama, a treba pomenuti i lepo primorsko selo koje se zove Perdika. Grad Egina, sa elegantnim neoklasičnim zgradama, je divno mesto za šetanje duž lučnog šetališta i prelepim uskim ulicama. Najznačajnija znamenitost na Egini je drevni hram Aphaia, izgrađen u 6 veku pne. Ovo ostrvo je takođe poznato po velikoj proizvodnji pistaća.

Egina u Grčkoj je prelepo ostrvo koje je samo sat vremena vožnje trajektom udaljeno od Atine. Ima lepe porodične plaže sa primorskim selima i zanimljiva arheološka nalazišta koja vredi posetiti. Vožnja unaokolo će odvesti posetioce do fantastičnih mesta, kao što je drevni hram Atine Aphaia, selo duhova Paleohore sa bezbrojnim crkvama, primorska sela Vagia i Perdika, i mnogih drugih tajni za otkriti. Letovanje na Egini može da se kombinuje sa izletima ili kratkim odmorima na obližnjem ostrvu Agistri, lepom mestu za potpuno opuštanje.

Egina plaže

Većina plaža Egine su male, ali organizovane sa turističkim objektima. Souvala i Agia Marina su najpopularnije Egina plaže, oivičene sa hotelima, kafanama i centrima za sportove na vodi. Duž obale, postoje i druge lepe skrivene uvale i neorganizovane Egina plaže za mirno opuštanje.

plaze

Najbolje Egina plaže:

Souvala se nalazi 9 km severo-istočno od Egine. Souvala je popularna plaža na severnoj strani ostrva. Ova živopisna peščana plaža i kristalno čista voda u regionu privlače mnoge posetioce u leto.

Maraton plaža se nalazi 5 km jugo-istočno od Egine. Maraton (ili Maratonas) je lepa izolovana, peščana plaža u bliskoj udaljenosti od Egine (glavnog grada Egine). Ovo je slikovito mesto gde obično nije gužva.

Agia Marina plaža se nalazi 12 km istočno od Egine. Peščana plaža Agia Marina je dobro organizovana sa ležaljkama, suncobranima i centrima za sportove na vodi. Postaje vrlo popularna u leto i ima mnogo hotela duž plaže.

Perdika plaža se nalazi 10 km južgo-istočno od Egine. Udobna peščana plaža Perdika je oivičena od strane mnogih ribljih taverni. Nije turistički razvijena kao i druga letovališta na ostrvu, ali ipak ima neke turističke objekte.

plaže

Noćni život

Egina je divno ostrvo da provedete noć izvan svoje sobe. Nudi širok spektar opcija, možete birati između duge večeri u primorskim kafanama ili celu noć u dens klubovima Agia Marine. Ovo je mesto gde se nalazi većina klubova, gde se pušta glasna muzika do ranih jutarnjih časova – dakle, možemo reći da je Agia Marina centar noćnog života Egine. U ostalim selima i duž luke Egina grada, postoji nekoliko landž barova za opuštajuća pića. Ovi barovi obično ostaju otvoreni do posle ponoći.

Utisci i iskustva

Egina je popularna vikend destinacija u neposrednoj blizini Atine, tako da postoji veliki broj mesta da ostanete na ovom prelepom ostrvu. Egina grad i plaže oko grada imaju mnogo opcija smeštaja, uključujući porodične hotele, tradicionalne studije i mnoge sobe za iznajmljivanje. Ovi smeštaji su na pešačkoj udaljenosti od luke i grada Cente. Takođe, plaže Agia Marina, Perdika i Souvala nude veliki izbor mesta, od hotela na plaži do nešto skromnijih smeštaja.

iskustva

Egina se opisuje kao jedno veoma lepo ostrvo, sa lepim plažama i kristalno čistom vodom, a ne treba zanemariti ni prelepu prirodu. Ostrvo možda nije poznato po noćnom životu, ali svakako da ima da ponudi zadovoljavajuć provod za mlade, ali i opuštanje za nešto starije. Postoji dosta znamenitosti koje vredi obići, kao što smo pomenuli, čuveni manastir Sv. Nektarija, zaštitnika Egine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here