Lefkada plaže, noćni život, utisci i iskustva sa letovanja

Ostrvo Lefkada je grčko ostrvo u Jonskom moru na zapadnoj obali Grčke, povezano sa kopnom preko uskog kanala Drapanos (širine 50 m) i plutajućeg mosta.

Lefkada spada u grupu Eptanisa ili “sedam-ostrva” u Jonskom moru u zapadnoj Grčkoj. Osim Lefkade, Eptanisa se sastoji i od Zakintosa, Kefalonije, Krfa, Paksija, Kitere i Itake. Lefkada je četvrto po veličini od ovih ostrva, nakon Zakintosa, Kefalonije i Krfa.

Glavni grad ostrva i sedište opštine je Lefkas, koji se nalazi na severnom delu ostrva, oko 1 sat automobilom udaljena od aerodroma Aktion National. Inače, ostrvo Lefkada je deo istoimene regionalne jedinice.

Lefkada ima površinu od oko 300 kvadratnih kilometara i obalu od 117 kilometara. Oko 22.000 stanovnika živi na ovom jonskom ostrvu. Najviša tačka je planina Stavrota, nadmorske visine 1.158 metara i nalazi se na sredini ostrva.

lefkas

Ostrvo Lefkada je dobilo ime po belim stenama (Leukos = belo) u rtu Lefkata, južnom delu ostrva. Prema mitologiji, pesnikinja Sapfo se bacila u more na rtu Lefkata zbog ljubavi prema Faonu.

Kada je ostrvo Lefkada u pitanju, istočna obala ima mala odmarališta Ligia, Nikiana i Perigiali, sve severno od mesta Nidri, najvećeg odmarališta na ostrvu. Smešteno je u zaštićenoj lokaciji sa pogledom na Skorpios – ostrvo koje je prvobitno bilo u vlasništvu Aristotela Onazisa. Pogled se pruža i na Meganisi i druga mala ostrva, kao i na grčko kopno. Postoje redovni trajekti do Kefalonije, Itake i Meganisija.

20 km južno od mesta Nidri je odmaralište Vasiliki, centar za jedrenje na dasci. Postoje trajekti do Kefalonije i Itake iz mesta Vasiliki. Južno od mesta Vasiliki je Kejp Lefkada, gde je grčka pesnikinja Sapfo navodno skočila u smrt sa 30 m visoke litice. Čuvena plaža Porto Katsiki se nalazi na zapadnoj obali Lefkade.

Povezano>>> 13 najlepših plaža na Lefkadi (kompletan vodič)

Ostrvo Lefkada ima tipičnu mediteransku klimu: topla leta i hladne zime, naročito u planinama.

Ostrvo Lefkada za letovanje

Ako ste u potrazi za idealnom destinacijom za letovanje, treba da znate da su Karibi veoma blizu – zapravo, ne pravi Karibi, već Karibi Grčke – ostrvo Lefkada!

lefkas

Ostrvo Lefkada za letovanje je idealna opcija jer iz godine u godinu zapanjuje posetioce sa egzotično plavom bojom mora i svojim prelepim plažama. Povezana sa kopnom preko malog mosta, Lefkadi se zapravo može pristupiti automobilom, pa nema potrebe da idete trajektom. Lefkada je idealno mesto za porodičan odmor, za parove, ali i velike grupe prijatelja, jer nudi ponešto za svakoga.

Plaže na zapadnoj obali Lefkade se odlikuju divnim bojama i impresivnim pejzažom, posebno Porto Katsiki, Egremni i Katizma. Oko ostrva Lefkada, turisti mogu posetiti prelepa mesta okružena bujnim zelenilom, sa ribljim restoranima uz more. Nidri, Vasiliki, Sivota i Agios Nikitas su prelepa mesta, tačnije primorska sela, koja se nalaze na Lefkadi, a svakog od njih odlikuje jedinstven karakter.

Konkretno, istočna strana ima primorska sela koja su kao stvorena za porodičan odmor, dok je zapadna strana prošarana divljim plažama.

>>> Top 5 vila na Lefkadi za svačiji džep

Svake godine, posebno tokom letnjih meseci, na hiljade turista iz Grčke i inostranstva poseti Lefkadu da uživaju u blagoj klimi, prekrasnim plažama, spektakularnim planinama, čistom moru, neverovatnim vodopadima, kao i da istraže bogatu kulturu ovog prelepog ostrva i da posete šarmantna tradicionalna sela.

Najvažnije znamenitosti koje morate obići na Lefkadi:

Osim kristalno čistog mora i prelepih plaža, postoje brojne druge atrakcije u kojima možete uživati na Lefkadi, uključujući izobilje prirodnih lepota, istorijske lokalitete, muzeje i manastire. Ono što obavezno morate da vidite na ostrvu Lefkada uključuje: Nidri, srednjovekovni venecijanski zamak Agia Mavra, praistorijski grad Nirikos, rt Lefkata, Manastir Faneromeni (najznačajniji verski centar Lefkade), arheološki muzej, crkva Agios Ioanis Antzoussis, vodopadi Dimosari i brojne druge turističke atrakcije.

Lefkada plaže

Plaže na lefkadi su čuvene po neverovatnim pejzažima i egzotičnoj vodi, i smatraju se među najlepšim u Sredozemnom moru.

Najpoznatije plaže Lefkade su, kao što smo i napomenuli, Porto Katsiki, Egremni i Katizma.

Agios Joanis i Vasiliki su veliki mesta za jedrenje na dasci i druge sportove na vodi.

Najpoznatije i najlepše Lefkada plaže:

Porto Katsiki se nalazi 45 km jugo-zapadno od grada Lefkada i ovo je svakako najpoznatija plaža na ostrvu i među najboljima u Mediteranu. Zahvaljujući impresivnom pejzažu i egzotičnom moru, Porto Katsiki je veoma popularna plaža tokom leta. Ova plaža je šljunkovita.

plaza porto katsiki

Egremni se nalazi 40 km jugo-zapadno od grada Lefkada i ovo je jedna od najupečatljivijih plaža Lefkade. Egremni ima ogromnu peščanu obalu i egzotičnu vodu. Posetioci će imati ”muke” da se često susreću sa mnogo strmih stepenica. Ova plaža je šljunkovita.

Katizma se nalazi 15 km jugo-zapadno od grada Lefkada i ova dugačka plaža ima egzotičnu vodu i peščana obalu. Smatra se među najboljim plažama na ostrvu!

Agios Joanis se nalazi 3 km zapadno od Lefkada grada i ovo je najpopularnija plaža na Lefkadi, nalazi se samo nekoliko kilometara zapadno od glavnog grada. Zbog jakih vetrova koji duvaju na tom području, ova plaža je idealna za jedrenje na dasci i kitesurfing! Ova plaža je peščana.

agios joanis

Agios Nikitas se nalazi 13 km jugo-zapadno od Lefkada grada i ovo je mala plaža ispred mesta Agios Nikitas, lepog ribarskog sela na zapadnoj strani Lefkade. Agios Nikitas ima egzotičnu vodu i lep ambijent. Ova plaža je šljunkovita.

Vasiliki se nalazi 37 km jugo-zapadno od Lefkada grada i ovo je jedno od najprometnijih plažnih odmarališta i najpopularnijih mesta za jedrenje na dasci u okviru ostrva Lefkada. Slikovita Vasiliki plaža je peščana i nalazi se na južnoj strani ostrava.

Lefkada noćni život

Skoro svaki bar ili kafe na ostrvu Lefkada nudi piće i zabave, kao što su karaoke, gde ljudi svih uzrasta mogu da uživaju u puno zabave i velikog izbora pića.

Postoji širok spektar taverni širom ostrva sa živom tradicionalnom muzikom i program “Grčka noć” nudi posetiocima da otkriju deo bogate grčke kulture.

Ako ste u potrazi za dobrim noćnim životom, odnosno za klubovima, trebalo bi da odete u Nidri, dok se lepi barovi mogu naći u gradu Lefkada. Ostala sela su gotovo bez noćnog života, osim neakoliko kafe barova u mestima Vasiliki i Sivota.

Noćni život Lefkade je koncentrisan u turističkim mestima na ostrvu, uglavnom na istočnoj obali. Postoji nekoliko dens klubova u razvijenim primorskim oblastima Lefkade, koji imaju glasnu muziku i zabavu do zore.

Klubovi i diskoteke se pretežno nalaze u kosmopolitskom gradu Nidri.

Povezano>>> Lefkada: Nidri za letovanje plaža noćni život iskustva

Lefkada grad takođe ima razvijen noćni život sa mnogim klubovima na obali. U gradu postoji mnogo alternativnih opcija, uključujući i živu muziku i plesne performanse.

Lefkada utisci i iskustva

Ako se odlučite za letovanje na Lefkadi, smeštajnih rešenja ima u izobilju, a kreću se od apartmana za odmor i povoljnih studija do luksuznih hotela i privatnih vila u blizini obale. Turisti mogu rezervisati hotelske sobe u jednom od brojnih hotela na ostrvu i vikendicama potpuno opremljenim sa kuhinjama, kupatilima i terasama ili balkonima, kao i sa drugim modernim pogodnostima, potrebnih za vaš ugodan boravak tokom odmora.

lefkada

Lefkadu mnogi posetioci opisuju kao jedno od najlepših mesta za letovanje, jer pored predivnih plaža, vode i klime – obiluje i prirodnim lepotama i čuvenom grčkom tradicijom.

Jedna od najlepših plaža na svetu nalazi se upravo ovde – Porto Katsiki.

Bilo da idete na odmor sa porodicom, partnerom ili prijateljima – Lefkada za svakog ima ponešto! Od prelepih primorskih, mirnih sela do urbanog noćnog života, koji je pretežno skoncentrisan u poznatim odmaralištima i gradu lefkadi.

Povezano
No Comments Yet

Leave a Reply

Ostavite komentar, podelite iskustva sa svima

Your email address will not be published.

Objavi klikom na Submit comment

FB STRANICA