Lefkada plaže, noćni život, utisci i iskustva sa letovanja

Ako ste u potrazi za idealnom destinacijom za letovanje, treba da znate da su Karibi veoma blizu - zapravo, ne pravi Karibi, već Karibi Grčke - ostrvo Lefkada!

0
6099

Lefkada je ostrvo u Jonskom moru i spojena je mostom sa kopnom. Ovo ostrvo je poznato po divnim planinama i još lepšim plažama. Jedna od njih, Porto Katsiki, je još lepša nego što izgleda na slikama, sa belim šljunkom i predivnim liticama u pozadini. Ostrvo je dosta neravno, ali je dovoljno malo da ga lako možete obići.

Ostrvo Lefkada je grčko ostrvo u Jonskom moru na zapadnoj obali Grčke, povezano sa kopnom preko uskog kanala Drapanos (širine 50 m) i plutajućeg mosta.

lefkadaLefkada spada u grupu Eptanisa ili “sedam-ostrva” u Jonskom moru u zapadnoj Grčkoj. Osim Lefkade, Eptanisa se sastoji i od Zakintosa, Kefalonije, Krfa, Paksija, Kitere i Itake. Lefkada je četvrto po veličini od ovih ostrva, nakon Zakintosa, Kefalonije i Krfa.

Glavni grad ostrva i sedište opštine je Lefkas, koji se nalazi na severnom delu ostrva, oko 1 sat automobilom udaljena od aerodroma Aktion National. Inače, ostrvo Lefkada je deo istoimene regionalne jedinice.

Lefkada ima površinu od oko 300 kvadratnih kilometara i obalu od 117 kilometara. Oko 22.000 stanovnika živi na ovom jonskom ostrvu. Najviša tačka je planina Stavrota, nadmorske visine 1.158 metara i nalazi se na sredini ostrva.

lefkas

Ostrvo Lefkada je dobilo ime po belim stenama (Leukos = belo) u rtu Lefkata, južnom delu ostrva. Prema mitologiji, pesnikinja Sapfo se bacila u more na rtu Lefkata zbog ljubavi prema Faonu.

Kada je ostrvo Lefkada u pitanju, istočna obala ima mala odmarališta Ligia, Nikiana i Perigiali, sve severno od mesta Nidri, najvećeg odmarališta na ostrvu. Smešteno je u zaštićenoj lokaciji sa pogledom na Skorpios – ostrvo koje je prvobitno bilo u vlasništvu Aristotela Onazisa. Pogled se pruža i na Meganisi i druga mala ostrva, kao i na grčko kopno. Postoje redovni trajekti do Kefalonije, Itake i Meganisija.

lefkada utisci20 km južno od mesta Nidri je odmaralište Vasiliki, centar za jedrenje na dasci. Postoje trajekti do Kefalonije i Itake iz mesta Vasiliki. Južno od mesta Vasiliki je Kejp Lefkada, gde je grčka pesnikinja Sapfo navodno skočila u smrt sa 30 m visoke litice. Čuvena plaža Porto Katsiki se nalazi na zapadnoj obali Lefkade.

Povezano>>> 13 najlepših plaža na Lefkadi (kompletan vodič)

Ostrvo Lefkada ima tipičnu mediteransku klimu: topla leta i hladne zime, naročito u planinama.

Ostrvo Lefkada za letovanje

Ako ste u potrazi za idealnom destinacijom za letovanje, treba da znate da su Karibi veoma blizu – zapravo, ne pravi Karibi, već Karibi Grčke – ostrvo Lefkada!

lefkas

Ostrvo Lefkada za letovanje je idealna opcija jer iz godine u godinu zapanjuje posetioce sa egzotično plavom bojom mora i svojim prelepim plažama. Povezana sa kopnom preko malog mosta, Lefkadi se zapravo može pristupiti automobilom, pa nema potrebe da idete trajektom. Lefkada je idealno mesto za porodičan odmor, za parove, ali i velike grupe prijatelja, jer nudi ponešto za svakoga.

Plaže na zapadnoj obali Lefkade se odlikuju divnim bojama i impresivnim pejzažom, posebno Porto Katsiki, Egremni i Katizma. Oko ostrva Lefkada, turisti mogu posetiti prelepa mesta okružena bujnim zelenilom, sa ribljim restoranima uz more. Nidri, Vasiliki, Sivota i Agios Nikitas su prelepa mesta, tačnije primorska sela, koja se nalaze na Lefkadi, a svakog od njih odlikuje jedinstven karakter.

Konkretno, istočna strana ima primorska sela koja su kao stvorena za porodičan odmor, dok je zapadna strana prošarana divljim plažama.

>>> Top 5 vila na Lefkadi za svačiji džep

Svake godine, posebno tokom letnjih meseci, na hiljade turista iz Grčke i inostranstva poseti Lefkadu da uživaju u blagoj klimi, prekrasnim plažama, spektakularnim planinama, čistom moru, neverovatnim vodopadima, kao i da istraže bogatu kulturu ovog prelepog ostrva i da posete šarmantna tradicionalna sela.

Lefkada plaže

Plaže na lefkadi su čuvene po neverovatnim pejzažima i egzotičnoj vodi, i smatraju se među najlepšim u Sredozemnom moru.

Najpoznatije plaže Lefkade su, kao što smo i napomenuli, Porto Katsiki, Egremni i Katizma.

Agios Joanis i Vasiliki su veliki mesta za jedrenje na dasci i druge sportove na vodi.

Najpoznatije i najlepše  plaže:

Porto Katsiki

plaza porto katsiki

Na svakom turističkom sajtu ili brošuri u kojoj se reklamira Lefkada ćete sigurno videti sliku ove čudesne plaže, okružene belim liticama. Međutim, slike mogu da prenesu tek deo prave veličanstvenosti Porto Katsikija, jer tek kad siđete niz 347 stepenika možete sami videti kolika je to lepota. Ako želite, možete se popeti i na malu zaravan na severnoj strani plaže. Na plaži se nalazi beli šljunak, a voda je tirkizna i besprekorno čista. Obavezno ponesite papuče, jer hodanje po kamenčićima nije baš ugodno.


Plaža Egremni

PLAZE na lefkadiNekoliko kilometara od Porto Katsikija, na jugozapadu Lefkade nalazi se Egremni, divna, skrovita plaža. Ona je potpuno zaklonjena liticama, tako da se do nje može stići jedino čamcem. Mada to zvuči prilično nepristupačno, ako želite da uživate na peščanoj, savršeno čistoj plaži na kojoj nema gužve – verujte da je vredno napora!


Plaža Milos

lefkada plazeNa severozapadu ostrva se nalazi dugačka, peščana plaža do koje je relativno teško stići – ali upravo je to najbolja stvar vezana za ovu plažu. Put će vas voditi do vrha litice, a nakon toga morate da se spuštate kružnom, kamenitom stazom do plaže.

To uglavnom odbija turiste, tako da je ova plaža često pusta čak i u sred sezone. Međutim, ova plaža je naprosto očaravajuća. Na plaži nema barova u kojima možete iznajmiti suncobrane ili ležaljke, ali pošto je plaža peščana, nije problem ni da ležite na peškiru.

Najbolje bi bilo da donesete svoj suncobran ako ste u mogućnosti. Talasi na plaži su umereni, tako da nije preporučljivo da puštate decu u vodu bez nadzora.


Plaža Mikros Gijalos

lefkada plazaOva plaža se nalazi na jugoistoku Lefkade i iz godine u godinu dobija Plavu zastavicu. Na dnu plaže se nalazi prelep zaliv, a u njemu nekoliko taverni i kuća sa apartmanima za izdavanje.

Mikros Gijalos je šljunčana plaža, tako da je najbolje da dođete u dobrim papučama i da iznajmite ležaljku. Iza uvale se nalaze visoke padine prekrivene borovima, tako da je plaža dobro zaštićena od vetra i morskih struja. Takođe, na ovoj plaži se nalazi i mali centar posvećen vodenim sportovima, tako da tu možete iznajmiti pedalinu ili kanu i istražiti obližnju pećinu, dugačku dva kilometra.


Plaža Katisma

lefkada plaze slikeNa zapadnoj obali ostrva, u blizini plaže Milos, nalazi se Katisma, a na njoj osam barova, kafića i restorana, tako da je ovde tokom sezone neprestana žurka. Međutim, plaža je dugačka gotovo ceo kilometar, tako da možete naći i mirnije mesto ako niste željni glasne muzike i lude zabave. Po pravilu, skuplje ležaljke podrazumevaju i tiše i mirnije mesto. More je ponekad prilično nemirno i talasi mogu biti veoma veliki. Pošto i na ulazu u more ima dosta kamenja, dobro pazite na svoje mališane. Međutim, ništa od toga ne kvari lepotu ove plaže – okružena je visokim padinama punim zimzelenog drveća, a voda je savršeno čista.


Plaža Amusa

amusa plaza slikeSmeštena u zalivu na retko naseljenoj južnoj obali, ova plaža je savršena za uživanje u pogledu na duboko Jonsko more i Itaku i Kefaloniju u daljini. Pošto je zaklonjena visokim stenama, na ovoj plaži nema mnogo vetra, a voda je plavo-zelena, savršeno je čista i idealna je za ronjenje. Na plaži se nalazi samo jedan bar u kome možete iznajmiti par ležaljki i suncobran za samo tri evra na dan. Iznajmljivanje ležaljki je bolje rešenje od ležanja na peškiru, jer je plaža šljunkovita i možete se dosta nažuljati. Na desetak minuta vožnje se nalaze sela Marantohori, Kontarena i Vasiliki, tako da tamo možete otići u neku tavernu na ručak.


Plaža Kavalikefta

Plaža KavalikeftaJedini način da stignete na ovu plažu na zapadnoj obali Lefkade jeste da idete strmim, nepristupačnim putem. Međutim, ne dozvolite da vas to obeshrabri – plaža je prelepa, a na njoj nikada nema gužve. Kada stignete, videćete da se tu zapravo nalaze dve plaže: Megali Petra, kamenita plaža, a zatim iza stene peščana Kavalikefta. Ove dve plaže su spojene putićem. Ova druga plaža je jedna od samo nekoliko peščanih plaža na Lefkadi. Ulazak u vodu je relativno strm i voda brzo postaje duboka. Leti je voda uglavnom nešto hladnija. Beli sedimenti u vodi daju vodi predivnu, tirkiznu boju.


Plaža Vasiliki

vasiliki lefkadaOvo odmaralište postaje sve veće i veće. Nalazi se u širokom zalivu u dolini na jugu ostrva i popularno je zbog talasa koji su odlični za surfovanje.

Zaliv je smešten između visokih planina, tako da se možda pitate odakle ovde toliko vetra. Ono što se naziva „Erik“ se stvara zbog konvekcije, kada sunce zagreje dugačak greben na istočnom delu plaže. Vetar je jak samo popodne, ali može biti poprilično žustar, tako da vam ne savetujemo ulazak u vodu, osim ako ste iskusan surfer. Međutim, pre podne je savršeno za početnike, pa čak i malu decu.

Ukoliko želite da se prvi put oprobate u surfovanju, dođite ujutru. Takođe, u blizini plaže možete iznajmiti bicikl i obići njime dolinu – sigurno ćete uživati u pogledu.


Agios Joanis se nalazi 3 km zapadno od Lefkada grada i ovo je najpopularnija plaža na Lefkadi, nalazi se samo nekoliko kilometara zapadno od glavnog grada. Zbog jakih vetrova koji duvaju na tom području, ova plaža je idealna za jedrenje na dasci i kitesurfing! Ova plaža je peščana.

agios joanis

Agios Nikitas se nalazi 13 km jugo-zapadno od Lefkada grada i ovo je mala plaža ispred mesta Agios Nikitas, lepog ribarskog sela na zapadnoj strani Lefkade. Agios Nikitas ima egzotičnu vodu i lep ambijent. Ova plaža je šljunkovita.


Lefkada je kao stvorena za aktivnosti na vodi, bez obzira na to da li želite da idete na jedrenje ili da surfujete u Vasilikiju, jednoj od najboljih evropskih plaža za surfovanje.

Šta videti i obići

Najvažnije znamenitosti koje morate obići na Lefkadi:

Osim kristalno čistog mora i prelepih plaža, postoje brojne druge atrakcije u kojima možete uživati na Lefkadi, uključujući izobilje prirodnih lepota, istorijske lokalitete, muzeje i manastire. Ono što obavezno morate da vidite na ostrvu Lefkada uključuje: Nidri, srednjovekovni venecijanski zamak Agia Mavra, praistorijski grad Nirikos, rt Lefkata, Manastir Faneromeni (najznačajniji verski centar Lefkade), arheološki muzej, crkva Agios Ioanis Antzoussis, vodopadi Dimosari i brojne druge turističke atrakcije.

Vodopadi u Nidriju

nidri vodopadIz obalnog gradića Nidri ćete brzo stići do ovog vodopada u klisuri. Staza će vas voditi kroz drvorede limuna i maslina sve do vododerine, gde ćete morati da pređete preko nekoliko klizavih stena. Leti nema bujice – videćete samo mali vodopad koji se uliva u bazen u kom ljudi vole da se kupaju. Na mestu na kom se put završava u klisuri postoji mali kafić, tako da ovde možete popiti kafu i uživati u pogledu. Ispred obično ima ljudi koji prodaju lokalni med, tako da ga možete kupati i probati pravi med sa Lefkade.


Rt Lefkatas

rt lefkasJužno od Porto Katsikija, poluostrvo koje se nalazi zapadno od plaže Vasiliki se završava rtom Lefkatas, po kome je ostrvo i dobilo ime. Litice na ovom rtu su visoke i do 70 metara, te nije ni čudo što je ovaj rt bio toliko značajan za stanovnike ostrva u stara vremena. Smatra se da su se pre oko 3.000 godina ljudske žrtve prinosile upravo na ovim liticama. Kasnije su prestupnici bacani sa vrha litice. Legenda kaže da se pesnikinja Sapfo bacila sa ovih litica kada je Faon odbio njenu ljubav. Sa ovih litica možete videti Itaku i Kefaloniju.


Arheološki muzej

muzej lefkadaMnogorojni artefakti pronađeni u pećinama i drevnim gradovima na ostrvu (Nidri, Meganisi) se nalaze u ovom muzeju u gradu Lefkada. Ovde možete videti predmete koji datiraju čak iz paleolitskog perioda, pa sve do vremena rimske vladavine.

U muzeju postoje četiri odvojene prostorije. U prvoj se nalazi izložba posvećena privatnom i javnom životu stanovnika Lefkade u drevnoj Grčkoj. Ovde možete videti fragmente lira, frula i raznih žičanih instrumenata. Jedna prostorija je posvećena posmrtnim obredima – tu možete videti različite urne, sarkofage i pokrove. U poslednjoj prostoriji se nalaze predmeti koje je uglavnom pronašao nemački arheolog Vilhelm Daurfeld, koji je otkrio alatke iz kamenog doba i nakit iz bronzanog doba – i sve to dok je tražio dokaze da je Homerova Itaka zapravo bila Lefkada.


Lefkada noćni život

Skoro svaki bar ili kafe na ostrvu Lefkada nudi piće i zabave, kao što su karaoke, gde ljudi svih uzrasta mogu da uživaju u puno zabave i velikog izbora pića.

Postoji širok spektar taverni širom ostrva sa živom tradicionalnom muzikom i program “Grčka noć” nudi posetiocima da otkriju deo bogate grčke kulture.

Ako ste u potrazi za dobrim noćnim životom, odnosno za klubovima, trebalo bi da odete u Nidri, dok se lepi barovi mogu naći u gradu Lefkada. Ostala sela su gotovo bez noćnog života, osim neakoliko kafe barova u mestima Vasiliki i Sivota.

Noćni život Lefkade je koncentrisan u turističkim mestima na ostrvu, uglavnom na istočnoj obali. Postoji nekoliko dens klubova u razvijenim primorskim oblastima Lefkade, koji imaju glasnu muziku i zabavu do zore.

Klubovi i diskoteke se pretežno nalaze u kosmopolitskom gradu Nidri.

Povezano>>> Lefkada: Nidri za letovanje plaža noćni život iskustva

Lefkada grad takođe ima razvijen noćni život sa mnogim klubovima na obali. U gradu postoji mnogo alternativnih opcija, uključujući i živu muziku i plesne performanse.


Izleti čamcem

lefkada izletiSa Lefkade možete ići na izlete čamcem. Istočno od Lefkade se nalazi mali arhipelag, a najpoznatije ostrvo je Meganisi, čuveno po desetinama zaliva i pećina na obali. Zatim je tu privatno ostrvo Skorpios, na kom se Aristotel Onazis oženio Žaklinom Kenedi. Takođe, brodom ili čamcem možete obići i mnoga mesta koja su nakon zemljostresa iz 2015. godine postala nepristupačna sa kopna, kupati se u kristalno čistoj vodi i ručati na brodu.


Planinski biciklizam

Gotovo tri četvrtine ovog ostrva čine stene i planine, što čini pravi raj za ljubitelje planinskog biciklizma. Pošto sigurno nećete donositi bicikl na odmor, možete otići u neku sportsku kompaniju i iznajmiti svu opremu koja vam je potrebna za vožnju po planini. Biciklom možete otići do vodopada ili samo uživati u vožnji kroz prelepe predele, dok oni iskusniji biciklisti mogu ići obeleženom stazom do samog vrha planine.


Vinski turizam

vinoGrčka je poznata po vinu, a neka od najboljih se prave upravo na Lefkadi. Kao i svuda u Grčkoj, pravljenje vina je ovde tradicija. Zahvaljujući brdovitom terenu i obilnim kišama zimi, Lefkada je idealno područje za neke vrste grožđa. Na ostrvu ćete naći nekoliko vinarija – na severu ostrva se uglavnom pravi crveno, a na jugu belo vino. U većini vinarija ćete moći da obiđete vinograd i čujete svašta o proizvodnji vina. Takođe, možete degustirati, i naravno, kupiti vino.

Lefkada utisci i iskustva

Ako se odlučite za letovanje na Lefkadi, smeštajnih rešenja ima u izobilju, a kreću se od apartmana za odmor i povoljnih studija do luksuznih hotela i privatnih vila u blizini obale. Turisti mogu rezervisati hotelske sobe u jednom od brojnih hotela na ostrvu i vikendicama potpuno opremljenim sa kuhinjama, kupatilima i terasama ili balkonima, kao i sa drugim modernim pogodnostima, potrebnih za vaš ugodan boravak tokom odmora.

lefkada

Lefkadu mnogi posetioci opisuju kao jedno od najlepših mesta za letovanje, jer pored predivnih plaža, vode i klime – obiluje i prirodnim lepotama i čuvenom grčkom tradicijom.

Jedna od najlepših plaža na svetu nalazi se upravo ovde – Porto Katsiki.

Bilo da idete na odmor sa porodicom, partnerom ili prijateljima – Lefkada za svakog ima ponešto! Od prelepih primorskih, mirnih sela do urbanog noćnog života, koji je pretežno skoncentrisan u poznatim odmaralištima i gradu lefkadi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here