Santorini je poznat po najlepšem zalasku sunca, raznobojnim plažama, najboljim vinima i bogatoj istoriji

Photo by: K.Strainović i B. Kukić

Ako ste u potrazi za nečim novim u Grčkoj-posetite ostrvo Santorini. Verme je da svojim očima vidite te divne snežnobele kuće najplavljih krovova na svetu koje ste već toliko puta videli u turističkim vodičima.

Santorini nudi svojim posetiocima mnogo više od uobičajenih turističkih atrakcija.Ovde možete otkriti autentični svet i obogatiti svoja iskustva na temelju lokalne geologije, istorije, gastronomije i kulture. Odavde ćete poneti uspomene za ceoživot.

Santorini pripada grupi  Kikladskih ostrva (Grci ga zovu Tira) ime koje označava grupu vulkanskih ostrvaca od kojih je Sntorini najveće. Nalazi se u Egejskom moru na pola puta između Atine i Krita., oko 200 km jugoustočno od grčkog kopna. Sa svojim raznobojnim stenama koje se nadnose nad kalderama uronjenim u more, Santorini je nalik džinovskom slojevitom kolaču.Glavno ostrvo Tira će vam oduzeti dah svojim snežnobelim Kikladskim  kućama koje se , kao ledeni karneri prostiru niz litice. Kada sunce zalazi, zlatni i narandžasti odsjaj na građevinama je zaista spektakularan.

Neretko turisti  svraćaju na jedan dan na Santorini upravo da bi posmatrali zalazak sunca

Santorini već odavno nije turistička tajna. On privlači mnoštvo turista većim delom godine. Ostrvo ima bogatu istoriju o kojoj svedoči Minojski lokalitet Akrotiri, kao i tradicionalno selo Oia na vrhu brega. Ipak ovo prelepo mesto klizi u susret budućnosti . Ovde ćete pronaći ostvarene umetnike, odlične vinarije i mini pivare, najkvalitetniji smeštaj i restorane.

Photoby: K.Strainović i B.Kukić

Raznobojne plaže su šlag na torti zvanoj Santorini. Pošto je ostrvo relativno neveliko vi ćete želeti da provedete po jedan dan na raznim plažama.  Hoteli obično u ponudi imaju iznajmljivanje skutera iličetvorotočkaša. Ovako opremljeni brzo stižete sa jednog kraja ostrva na drugi i svaki dan možete provesti na drugoj plaži, u obilasku arheološkog lokaliteta, u poseti unutrašnjosti ostrva ili već po vašoj volji.

Photoby: K.Strainović i B.Kuki

Ostrvo ima oblik kroasana,a okolna ostrvca svojim rasporedom svedoče da je Santorini nekada zapravo bio kružnog oblika. Pre mnogo hiljada godina, ogromna vulkanska erupcija je potopila centralni deo ostrva ostavljajuči krater (kalderu) sa liticama nalik kulama duž isrtočne strane koji je sada širom sveta poznat pejzaž Santorinija. Razvoj turizma na Santoriniju je fokusiran na  vrhove stena na zapadnoj obali ostrva po kojoj su se rasuli grozdovi  nestvarno belih kuća ugneždenih na vrtoglavim liticama. Pogled je svakako fantastičan bilo sa kopna ili još bolje sa mora..

Glavni grad je Fira,  drugo veće mesto je Oia, zadivljujuće, ekskluzivno selo na severu Santorinija. Imerovigli  se nalazi na najvišoj tački oboda kratera. Oko pola sata hoda od Fire. Duž puta koji vodi kroz ova mesta nalaze se hoteli za višu klasu, restorani -terase .

SantoriniPhoto by: K.Strainović i B. Kukić

Ostrvo Santorini je raj za fotografe.

Ova tri naselja privlače najveći broj turista. Na jugu ostrva raste broj hotela .Akrotiri je jeftiniji nego  Oia ali je daleko od aktivne i žive Fire.

Istočna obala Santorinija je manje poznata. Na ovoj strani se ivice kratera blago spuštaju do mora a plaže od vulkanskog peska i odmarališta nude sasvim drugačiju sliku. Odmarališta na istočnoj obali, Perissa i Kamari nude tradicijonalniji i pristupačniji ostrvski odmor. U ponudi su sportovi na vodi,, barovi i taverne duž šetališta.

Santorini plazaPhoto by: K.Strainović i B. Kukić

Plaže na istočnoj obali su od crnog peska; na južnoj obali je niz plaža poznatih po svom raznobojnom pesku. Potpuno dramatična Crvena Plaža je turistima najomiljenija.

Unutrašnjost ostrva je posuta vinogradima i tradicionalnim selima . Ovde otkrivate šta se nalazi u pozadini turističke euforije. Zaustavite se u Pirgosu ( Pyrgos)da pojedete sjajan obrok i lutate kroz  lavirint šarmantnih uličica.

Ako se odlučite za Odmor na Santoriniju imajte na umu sledeće:

  • Vino sa Santorinija je veoma poznato i jedinstveno , obavezno ga probajte
  • Arheološka nalazišta datiraju iz 17 veka pre nove ere.
  • Zalazak sunca izgleda potpuno drugačije posmatran sa mora ili odozgo sa visine od 350 metara.
  • Lokalne stazice još postoje i one će vas odvesti do mesta sa kojih je pogled na vulkanski pejzaž potpuno nestvaran.
  • Plaže su bele , crne , crvene i šarene . Crna boja peska potiče od vulkanskog porekla stena.

Do Santorinija se najbrže stiže čarter letom iz Atine koji traje manje od sat vremena.

Autor: Mica Strainović

Izvori:

http://www.lonelyplanet.com/greece/cyclades/santorini-thira/introduction

https://www.lonelyplanet.com/greece/cyclades/santorini-thira/travel-tips-and-articles/santorini-for-first-timers/40625c8c-8a11-5710-a052-1479d2762d9d

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here