Krit Herasonisos

Živahne boje, more, luksuz, kvalitet i gostoljubivost. Ne postoje bolje reči da se opiše Hersonisos, čuveno letovalište na ostrvu Krit, poznato po svojoj lepoti. Ovo kosmopolitsko letovalište se nalazi na obalama Kritskog mora.Hersonisos Krit je rajski vrt, sa hiljadama tajni koje čekaju da ih neko otkrije.

hersonissosHersonissos Krit mesto je pravi blagoslov prirode, sa burnim noćnim životom u ekskluzivnim hotelima, noćnim klubovima, modernim prodavnicama i buticima i, što je najvažnije, ima čarobne plaže. Većina ljudi koja je posetila ovu luku je imala poteškoća da se odluči šta bi pre, jer je tu bezbroj načina da se zabavite. Lokalno stanovništvo najbolje zna kako da udovolji gostima.

Krit HerasonisosHersonissos Krit se nalazi među ostacima starog minojskog grada i ovo mesto je naseljeno još od minojskih vremena. Kasnije je ovo mesto bila luka drevnog grada Litosa. Tokom rimskog i na početku vizantijskog perioda, ovo mesto je doživelo pravi procvat u smislu važnosti, što su potvrdila i brojna arheološka otkrića, od kojih su najvažnija rimski akvadukt, rimska luka i amfiteatar.

Ovaj istorijski grad je danas veoma razvijen i savremen. Herasonisos je sagrađen na zapadnoj ivici zaliva Malija. Reč je o administrativnom centru novog okruga u kom se nalazi dosta administrativnih ustanova (sud, poreska uprava, bolnice, lučka kontrola…).

hersonissos kritOva luka se smatra jednom od najlepših i najromantičnijih na celom Egejskom moru. Plavetnilo mora i plavetnilo neba su u savršenoj harmoniji sa belim kućama i modernim hotelskim kompleksima, koji se šire duž dve poznate uvale. Panoramski pogled na grad Hersonissos je zaista divan, posebno kada se uzme u obzir igra senki i svetla tokom celog dana, ali i noću. Gužva i vreva u ovom gradu su neverovatne i grad Hersonissos nikada ne spava. Hiljade turista dolaze u grad Hersonissos svakog leta kako bi ovde proveli odmor u ludoj zabavi. U gradu možete naći smeštaj u hotelima i mnoštvu malih vila.

U gradu možete naći mnoštvo prodavnica, gde možete kupiti sve, od igle do lokomotive. U radnjama i suvenirnicama možete kupiti dekorativne stvarčice za kuću, suvenire i odeću po povoljnim cenama. U restoranima i tavernama širom grada možete uživati u ukusima autentične grčke kuhinje, ali i internacionalnim jelima, a tu je i mnoštvo kafića i barova.

krit hersonisosAko želite da uživate u nezaboravnom noćnom provodu, svakako ste na pravom mestu. Herasonisos je mesto iz snova za sve one koji vole akciju, pokret i noćni život. Naravno, ne svodi se sve na diskoteke i klubove – u Hersonisosu postoji i dosta tradicionalnih proslava i kulturnih manifestacija, a najpoznatija je uskršnja proslava u Kastriju, severnom predgrađu Herasonisosa.

herasonisos nocni zivotU gradu se nalazi i muzej Lihnostatis, centar važnih događaja. Reč je o etnološkom muzeju na otvorenom, sa autentičnim, tradicionalnim građevinama, zanatskim radionicama i umetničkom galerijom.

Herasonisos plaža

Kada krenete na istok od luke, prostire se duga, peščana plaža na kojoj se tokom sezone nalazi po nekoliko hiljada ljudi. Ova plaža u Herasonisosu je odlično organizovana, a blizu je grada. Međutim, ako ne volite gužvu, bolje je da se zaobiđe ovu plaža.

Dalje na istok se nalazi nekoliko malih uvala, jedna nadomak druge, i to uglavnom ispred većih hotela. U ovom delu, najpoznatija plaža je Silva Maris, koja je najbolje uređena plaža u ovom delu.

herasonisos plazaJoš dalje na istok, nalazi se peščana plaža Star, koja je jedna od najpoznatijih plaža na celom Kritu (shodno tome, ovde je i najveća gužva). Ovde sigurno nećete videti mnogo grka. Dalje se nalaze mnogo mirnije plaže.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here