brisel

Brisel, prestonica Belgije, glavno sedište belgijske kraljevske porodice i prestonica Evropske unije, je relativno mali, ali vrlo lep grad.

Za razliku od predivnog Bridža i Genta, gde se uvek nalazi masa turista, Brisel je glavni belgijski obrazovni i ekonomski centar, što ovom gradu daje „svakodnevni izgled“ i isprva ne liči toliko na turistički grad kao mnogi drugi gradovi. Međutim, u ovom gradu ćete uistinu osetiti belgijski način života, posebno kad su u pitanju fenomenalni restorani i kafići.Pored njih ima još mnogo toga što vredi posetiti.

Iako Brisel nije takva atrakcija kao neki druge belgijski gradovi, ovaj će vas grad svakako zaokupiti nekoliko dana sa svojim muzejima i galerijama svetske klase, kao i neobična zdanja kao što je Atomijum i ostaci starinske arhitekture u starom delu grada koje morate videti. Kada vas oduševe gotski i barokni sjaj – nemojte zaboraviti da probate i čuvenu belgijsku čokoladu.

briselVeliki trg

Poznat kao srce Starog grada u Briselu, glavni gradski trg (poznat i kao Veliki trg) je jedan od najbolje očuvanih u Evropi. Velik deo elegancije ovaj trg duguje jedinstvenoj arhitekturi Gildehuizen (kuće gildi), sa njihovim jedinstvenim zabatima, četvrtastim stubovima, ogradama sa ornamentima uklesanim u kamenu i bogatom zlatnom dekoracijom. Većina ovih kuća sagrađena je između 1696. i 1700. godine u baroknom stilu, ali pod uticajem flamanske arhitekture. Istorija Velikog trga je mnogo duža. Napravljen je još u XI veku i uskoro je postao ekonomski i politički centar grada.

sta videti u briseluNajčuvenija zgrada na ovom trgu je Gradska većnica, sagrađena 1402. godine s namerom da zaseni Gradsku većnicu u suparničkom gradu Brižu. Unutar zgrade nalazi se nekoliko veličanstvenih soba koje takođe treba videti. Među najimpresivnijima su Maksilijanova odaja u kojoj su izložene čuvene briselske tapiserije; velika Odaja saveta, sa plafonom koji je oslikao Viktor Jansen; velika Banket sala i Odaja za venčanja, obe sa oplatam, i poznato Stepenište časti sa muralima koji prikazuju istoriju Brisela.

Maneken Pis

Duž Rue de l’Etuve se nalazi jedna od najpoznatijih znamenitosti Brisela, Maneken Pis, koju obično „opsedaju“ turisti. Zapisi o ovoj figure sežu u prošlost čak do 1388. godine, ali gotovo ništa nije poznato o poreklu figure dečaka koji urinira i koji je poznat kao „najstariji građanin Brisela“.

sta posetiti u briseluNaravno, o Manekenu postoji mnoštvo raznih legendi. Po jednoj, statua predstavlja hrabro dete koje je pobeglo iz požara, a po drugoj, predstavlja sina koji nije mogao da izdrži potrebu za mokrenjem dok je bio u kraljevskoj povorci. Postojeću statuu napravio je Žerom Dikenoa Stariji i ova statua je više puta bila ukradena, ali je uvek vraćena. Ova statua je poznata i po tome šta se tokom većih događaja, slavlja i festivala u Briselu „obuče“.

Katedrala svetih Mihajla i Gudule

Posvećena sv. Mihajlu i sv. Guduli (zaštitnicima Brisela), gradnja ove gotske crkve je otpočeta 1225. godine, ali je završena tek u XV veku. Fasada je impresivna – uzdiže se nad širokim stepeništem i završava sa dve kule visoke 69 metara.

sta obici u briseluPredivno ukrašena unutrašnjost (sa dimenzijama 108 metara i 50 metara) je bogato ukrašena i u njoj se nalaze predivni vitraži koje je napravio Bernard van Orlej. Iako možda ne volite katedrale ovu vredi obići.Na transeptima se nalaze predivne slike Karla V i Izabele od Portugala (južni transept) i ugarskog kraljevskog bračnog para Lajoša II i Marije od Ugarske (severni transept), a zatim se ulazi u Kapelu svetog Saklramenta, levo od hora, gde se na prozoru nalaze slike koje pričaju priču o euharijstijskom čudu.

Belgijski centar stripa

Ovo predivno zdanje sagrađeno 1906. godine osmislio je Viktor Horta i ono je dom neverovatnom Centru stripa, posvećenom istoriji crtaća i stripova u zemlji koja je svetu podarila Štrumpfove i Avanture Tintina. Postavke koje se stalno menjaju sadrže oko 200 originalnih stripova koje su nacrtali belgijski i francusti umetnici. Pored toga, u muzeju se može videti kolekcija originalnih rukopisa, skica i vrlo maštovito rekonstruisanih stripova Taličnog Toma i Tintina.

Briselska Kraljevska palata

brisel putovanjeNajvažnija građevina na ovom trgu jesta Kraljevska palata, zvanična rezidencija belgijske kraljevske porodice. Putovanje u Brisel neće biti kompletno ako ne vidite ovo zdanje.Dakle ovo je jedna od onih atrakcija koje morate videti u Briselu.Belgijska zastava se vije sa krova i tako označava prisustvo suverena i ceremonijalnu promenu straže svakog dana oko 14:30. oko palate se nalazi mnoštvo kulturnih zdanja sa fasadama u neokralsičnom stilu. Najbolji primeri su Akademska palata, u kojoj je smeštena Kraljevska akademija nauka i nekada je bila rezidencija Vilema II od Holandije, a Palatu lepih umetnosti sa zapadne strane trga osmislio je i sagradio Viktor Horta dvadesetih godina XX veka.

Belgijski kraljevski muzej lepih umetnosti

Belgijski kraljevski muzej lepih umetnosti (građen 1875-81) je jedna od najvećih i najboljih umetničkih galerija na svetu. Ovaj muzej je nekada bio palata Karla V, vojvode od Lorene, i prva izložba je ovde postavljena 1797. godine. Ova izložba je prebačena 1846. godine u novosagrađeni Kraljevski muzej. Kolekcija je podeljena na dva dela: u Muzej antičke umetnosti, sa čuvenom kolekcijom starih flamanskih i holandskih umetnika, uključujući slike Petrusa Kristusa, Rohira van der Vejdena, Dirka Bautsa, Hansa Memlinga i Gerarda Davida, i u Muzej moderne umetnosti, gde se nalazi mnoštvo slika belgijskih slikara iz XIX i XX veka.

Atomijum

Uz Manekin Pis, Atomijum je najpoznatija briselska atrakcija, i ova neobična struktura od čelika i aluminijuma visoka 102 metra koju je za Briselsku svetsku izložbu 1958. godine napravio arhitekta Andre Vaterkejn, je najnadrealniji prizor u gradu. Ova građevina predstavlja molekul gvožđa uvećan 165 puta i posetioci mogu ući u Atomijujm, gde se u četiri od devet kugli sada održava prezentacija koja prikazuje ljudski život, Biogenijum.

Severni gradski centar

Neverovatna Crkva sv. Katarine sagrađena je 1850. godine – mešavina romanskog, gotskog i renesansnog stila i ovo je zapravo rekonstrukcija stare crkve. U crkvi se nalazi figura Madone iz XIV ili XV veka i de Krejerove slike. Poznata Crna kula iz XI ili XII veka se nalazi iza crkve i zapravo je ostatak zidina iz starog grada, a na zapadnoj strani se nalazi riblja pijaca, podsetnik da je ovo nekada bio kej u Starom gradu.

Kuntsberg („Planina umetnosti“)

Planina umetnosti je stvorena 1956-59 godine i nalazi se na uzvišenju između Kraljevske palate i  Albertinovog trga. Ovaj impozantni kompleks velikih zgrada uključuje Biblioteku Albert I, Palatu dinastije i Palatu kongresa. Sa trga između ove dve palata pruža se odličan pogled na donji deo grada. Biblioteka Albert I je osnovana tokom burgundske vladavine i u njoj se nalazi više od tri miliona naslova, kao i vredna kolekcija rukopisa.

Crkva Naše Gospe od Sablona

Crkva Naše Gospe od Sablona sagrađena je u XV i XVI veku i smatra se jednom od najlepših gotskih crkvi u Belgiji. Sagrađena je na mestu male kapele koja je bila podignuta na peščanom terenu. Od unutrašnjosti ove crkve će vam sigurno zastati dah, potpuno je urađena u vitražima zaslepljujuće lepote. Ova kapela je grobno mesto dinastije Turn i Taksis. U sakrarijumu se čuva figura Device, navodno kopija Madone koju je u kapelu 1348. godine donela jedna žena iz Antverpa kojoj se Devica ukazala.

Park jubileja

Park jubileja je napravljen 1880. godine kako bi se obeležila pedesetogodišnjica Belgije. U centru se nalazi monumentalna Palata jubileja sa dva krila, koja su 1905. godine povezana masivnim trijumfalnim lukom koji je dizajnirao francuski arhitekta Šarl Žirol. U palati se sada nalaze dva najzanimljivija briselska muzeja: Kraljevski muezj umetnosti i istorije, u kome se može videti jedna od najvećih kolekcija tapiserija na svetu, i Belgijski vojni muzej i muzej vojne istorije, gde se može videti razvoj vojne tehnologije i istorijat najvećih bitki koje su se odigrale na belgijskom tlu.

Kraljevski dvor

Iako Kraljevski dvor, dom belgijske kraljevske porodice, nije otvoren za javnost, okolni park jeste. Ovde postoji mnoštvo staza za šetanje, kao i mnogo atrakcija treba videti, kao što je spomenik Leopoldu I u centru velikog kruga sa cvećem ispred palater. Japanska kula, najseverniji kut parka, je zapravo sagrađena za Parisku izložbu 1900. godine. Staklenici koje je podigao još Leopold II su jedna od najvećih atrakcija u baštama i otvoreni su za javnost od aprila do maja, kada većina biljki cveta.

Bazilika Svetog Srca

Velika Bazilika Svetog Srca je peta po veličini crkva na svetu i zamisao Leopolda II, čija je gradnja započeta 1905. godine kako bi se obeležila 75. godišnjica Belgije. Crkva je završena tek 1970. godine. Nije iznenađujuće što je ova crkva mešavina različitih stilova i što je ogromna (141 metar sa 107 metara(. Unutar crkve se nalazi izvrsna umetnička kolekcija i izložba koja govori o istoriji bazilike. Iznad oltara se nalazi slika Žorža Minea – Hrist koji daje svoj blagoslov. Sa kupole se pruža zapanjujuć pogled na grad i vidi se čak i Anrverp. Na licu mesta možete iznajmiti i dvogled.

Cistercitska opatija

U 13. veku su cistercitske kaluđerice ovde osnovale opatiju, koja je uništena u 16. veku, a zarim obnovljena. Sada smeštena u predivnim francuskim baštama, ova opatija je dom Nacionalnog geografskog instituta i umetničke akademije. Nekadašnja opatija iz 14. veka je visoko zdanje u baroknom stilu. Unutra se nalaze slike Alberta Bautsa i oltar sv. Bonifatija, briselskog biskupa iz 13. veka. Prozore manastira ukrašavalo je više od 40 monaha i monahinja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here