Jonska ostrva

Jonska ostrva se nalaze na zapadnoj obali Grčke, u Jonskom moru. Tu se nalazi nekoliko većih ostrva: Krf, Paksos, Lefkada, Itaka, Kefalonija, Zakintos i Kitera. Ova jonska ostrva su naširoko poznata po svojim peščanim plažama, kristalno čistom vodom, živopisnim, cvetnim pejzažima i tradicionalnim, staromodnim selima. Film „Mandolina kapetana Korelija“ je snimljen na ostrvu Kefalonija u jednom od njegovih najstarijih sela. Posetioci se ovde obično osećaju kao da su u drugom svetu dok šetaju uskim uličicama starih gradova i razgledaju očaravajuće venecijanske spomenike. Postoji legenda da jonski vetar ima moć da učini ljude entuzijastičnijim i življim, što je možda zazlog zašto su meštani toliko vedri. Litice sa zelenim vrhovima se naginju nad okeanom i formiraju prirodno zaklonjene peščane pećine. Na jonskim ostrvima se nalazi dosta luksuznih hotela, dok sa druge strane postoji i dosta privatnog smeštaja i pansiona.

jonska ostrva mapa

Krf

Krf je jonsko ostrvo koje ima „mnogo lica“: buran noćni život, jeftina alkohol, tradicionalnu hranu (uglavnom ribu i krompir), dok sa druge strane postoji i mirna strana ovog ostrva. Krf je vrlo popularan među turistima iz zapadne Evrope jer nudi prijatnu, domaćinsku atmosferu. Mirnija strana ovog ostrva podrazumeva romantične zalaske sunca, prirodne lepote i „divljivu“, vekovima staro maslinovo drveće, mirne lagune, tople gejzire i napuštene pećine. Na Krfu se zaista može naći ponešto za svakoga i preporučuje se svima koji žele miran odmor uz opciju da istražuju prirodne lepote ostrva.

jonska

Itaka

Itaka je jonsko ostrvo koje svakako voli svaki ljubitelj mitologije. Itaka je Odisejev dom i tamo se nalazi nekoliko arheoloških nalazišta koji potvrđuju Homerovu priču. Na Itaki se nalazi dosta mirnih mesta za odmor sa živopisnim plažama i mirnim ribarskim seocima. Ovo jonsko ostrvo je odlično mesto za one koji žele miran odmor, bez mnogo gužve.

Kefalonija

kefalonija plaze
Kefalonija je jedna od natraženijih grčkih turističkih destinacija širom sveta. Zelene planine privlače planinare svojim fantastičnim vidicima i prelepe plaže važe za neke od najboljih za plivanje u celom Sredozemlju. Iznajmljivanje kola je neizbežno ako želite da istražite celo ostrvo. Kefalonija takođe nudi i još neke atrakcije poput pećina Melisani i Drogorati. Film „Mandolina kapetana Korelija“ je snimljen na ovom ostrvu.

Kitera/Antikitera

Ostrvo Kitera se nalazi u južnom delu Grčke, na „tromeđi“ tri mora – Egejskog, Jonskog i Kretskog. Drugim rečima, nalazi se između Peloponeza i Krita. Sa administrativne tačke gledišta, ovo ostrvo pripada regionu Atika (okrugu Pirej), ali istorijski je deo Eptanise – sedam jonskih ostrva.

Lefkada

lefkada
Predivne plaže, buran noćni život i pejzaži kao sa razglednica podrazumevaju sve što pomislite kad kažete „odmor“. Na ovom jonskom ostrvu se nalazi sve to, tokom dana možete razgledati i uživati u pejzažu i moru, uveče se provoditi po klubovima i na kraju se izležavati na nekoj od predivnih plaža i uživati u mediteranskom suncu. Lefkada je od svih jonskih ostrva najbolja za ljubitelje jedriličarenja.

Paksos/Antipaksos

Antipaksos
Na Paksosu raste više od 300.000 stabala maslina i zato podseća na sočnu zelenu biljku koja izrasta iz mora. Nalazi se samo 12 kilometara južno od Krfa. Ovo jonsko ostrvo je fantastično za ljubitelje prirode i one koji uživaju u dugim, opuštajućim šetnjama. Na istočnoj obali se nalazi mnoštvo napuštenih, divnih pećina, dok je zapadna obala više kamenita i gruba. Tokom letnjih meseci, putovanje na Antipaksos, susedno ostrvo, je moguće i kajakom, drvenim ribarskim brodom kakav se često viđa na Jonskom moru. Antipaksos, za razliku od svog „suseda“, ima predivne peščane plaže i poznato je po izvrsnim vinima.

Zakintos

Zakintos
Na zakintosu se nalaze plaže kakve obično viđate samo na filmovima i pitate se da li nešto ovako postoji u prirodi. Zahvaljujući čestim zemljotresima, geološka struktura ovog jonskog ostrva je postala gomila peščanih plaža unutar pećina i malih, zaklonjenih zaliva okruženih visokim liticama. Loša strana letovanja na ovom ostrvu je masovni turizam koji je počeo da ugrožava i lokalne vrste morskih kornjača, jer počinju da izbegavaju pretrpane plaže na kojima su do sada polagale jaja. Na Zakintosu postoji zaista lud noćni život, a raj je i za one koji vole ronjenje – ne morate tražiti dalje! Ostrvo Zakintos je raj za ljubitelje ronjenja zahvaljujući pejzažu i još uvek očuvanoj životnoj sredini. Preporučljivo je da iznajmite kola, jer je ovo jonsko ostrvo prilično veliko.

No Comments Yet

Leave a Reply

Ostavite komentar, podelite iskustva sa svima

Your email address will not be published.

Objavi klikom na Submit comment