Sve se više brišu granice između lečenja i oporavka na jednoj i aktivnog odmora i uživanja na drugoj strani. Zbog toga se iz godine u godinu menja i stereotipna slika o banjama kao mestima u kojima se banjaju samo bolesni, onemoćali i stari. Naše najpoznatije prirodno lečilište i odmaralište – Vrnjačka Banja već decenijama uspeva da opstane ne samo kao kraljica banja, već i kao prestonica srpskog turizma.

ZA ŠTA JE VRNJAČKA BANJA

Lekoviti izvori Vrnjačke Banje leče i poboljšavaju stanja izazvana sledećim bolestima:
-šećerna bolest (dijabetes tip 1, tip 2, i komplikacije)
-stanje posle preležane žutice
-bolesti žučne kese i žučnih puteva
-oboljenja pankreasa
-čir želuca i dvanaestopalačnog creva
-oboljenja organa za varenje
-stanje posle resekcije jednjaka, želuca i creva
-hronična ginekološka oboljenja i sterilitet
-infekcije bubrežne karlice, mokraćne bešike i mokraćnih puteva
-reumatske bolesti
-posttraumatska stanja
-degenerativna stanja

U Vrnjačku Banju oduvek se dolazilo zbog zdravlja ali, u poslednje vreme, sve više i zbog zdravog, aktivnog odmora i uživanja. Ta, nova turistička filozofija prema kojoj je banja pravo mesto za aktivan odmor zdravih i mladih ljudi, uz sve uslove za dobar provod, ruši stereotipe poput onog da je banjski turizam rezervisan za lečenje obolelih penzionera i drugih socijalnih osiguranika, i da banjska sezona traje samo tokom leta.
Ipak, ono što Vrnjačku Banju čini banjom i što će o(p)stati uprkos svakojakim turističkim trendovima koji se sve učestalije menjaju, jeste njena lekovitost, poznata od antičkih vremena. Na lekovitim vrnjačkim izvorima, utvrđeno je, krepili su se još rimski legionari, ali moderno banjsko lečenje otpočinje tek 1868. godine kada je na inicijativu tadašnjeg okružnog načelnika Pavla Mutavdžića, u Vrnjcima osnovano „Fundatorsko društvo kiselo-vruće vode”. Prve naučne analize ove vode, urađene su još 1835. godine i to po nalogu Miloša Obrenovića, ali era banjskog i turizma uopšte, u Srbiji započinje tek 33 godine kasnije.

Početak stvaranja moderne Vrnjačke Banje, kao destinacije zanimljive ne samo bolesnima već i zdravima bio je dug i mukotrpan Članovi Društva otkupljivali su zemljište, kaptirali izvore, (izgradili prve bazene za “banjanje”, odaje za presvlačenje, uredili korito Vrnjačke reke… I, već naredne godine Vrnjačka Banja beleži prvi, zvanični posetilački promet…

A, da se u Vrnjačkoj Banji granice između lečenja i uživanja sve više brišu, najbolji dokaz je Specijalna bolnica „Merkur” koja više liči na – hotel sa pet zvezdica. Nekada samo zdravstvena ustanova specijalizovana za lečenje bolesti organa za varenje, dijabetesa, pa i drugih oboljenja, „Merkur” je danas i elitno mesto za aktivan odmor, dobar provod i uživanje svake vrste.
Uz osnovni medicinski tretman u sada veoma komfornom ambijentu, svim gostima na raspolaganju je i savremeni Centar za brzu dijagnostiku. Ovde svaki gost može da dobije kompletnu i pouzdanu sliku svog zdravstvenog stanja, i to za samo pet dana, štedeći tako mnoge dane i nedelje čekanja i nervoze po domovima zdravlja. A, za „ne daj bože” – tu je i dentalna ambulanta.
Standardna ponuda ove „bolnice” upotpunjena je i mnogim novim sadržajima – rekreativnim programima u velikim akva, velnes i fitnes centrima! Gostima su na raspolaganju i Kraljevsko kupatilo, saune, biserne kupke u đakuzi-kadama, fizikalna terapija sa ručnom masažom na 26 načina, kozmetički saloni, pa i „priručni” barovi sa pićem i poslugom!
Osim lekovite „kiselo-vruće” vode koja leči razna oboljenja gotovo svih unutrašnjih organa, Vrnjčani gostima nude i obilje aktivnog odmora i zabave tokom cele godine. Više nije reč samo o gostovanjima poznatih estradnih zvezda, ansambala i zabavljača po brojnim hotelima i klubovima, nego i o brojnim kulturno-umetničkim priredbama koji su već tradicije koju ima Vrnjačka Banja, kao što je Festival filmskog scenarija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here