Od 13. veka, kada se kralj Uroš Prvi, sin Stefana Prvovenčanog izlečio u toplim izvorima banje kod Priboja, ovi izvori su bili narodno lečilište.Pribojska banja je najviše pohodjena od onih koji su tražili lek protiv kostobolje, kožnih i stomačnih oboljenja.

Iako su u njenim blagodetima uživali još stari Rimljani, a prva kupatila izgradili Nemanjići, prvu analizu lekovitosti vode Pribojske banje, 1878. godine u Beču uradili su lekari austrijskog vojnog garnizona, koji je u to vreme bio u banji ili kako bi se u Priboju reklo, na banji. Rezultati su potvrdili izuzetnu lekovitost vode i od tada počinje postepen razvoj Pribojske Banje, a okosnica lečilišta, od 1971. godine je Rehabilitacioni centar “Pribojska banja”.

ZA šta je PRIBOJSKA BANJA

Termomineralne vode Pribojske banje izuzetno su delotvorne za lečenje:
1. reumatoloških oboljenja (degenerativne bolesti i zapaljenski, vanzglobni i metabolički reumatizam)
2. posttraumatskih stanja posle preloma i uganuća kao i posle artroplastike kuka i kolena
3. sportskih povreda
4. neuroloških oboljenja
5. poremećaja periferne cirkulacije
6. ginekoloških oboljenja (hronični aneksitisi i sterilitet)
7. oboljenja gastrointestinalnog trakta (otežano varenje i mikrokalkuloza žučnih puteva)
8. dermatoloških oboljenja
9. oboljenja dečjeg uzrasta

Pribojska banja ima više termalnih izvora temperature od 35,7 do 37,5 stepeni, a dva najsnažnija pune četiri zatvorena bazena. Nad glavnim vrelom sagrađen je bazen “Stara banja”, a nad ostalim tri bazena poznatija kao „Nova banja”.

Analize vode koju su uradili profesori Katedre za fiziologiju i balneologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, kao i one koje su 2009. godine obavili stručnjaci VMA, Rudarsko geološkog fakulteta i Radiološkog instituta u Beogradu, pokazale su da izvor “Stara banja” pripada oligomineralnim sumporovitim blago zemnoalkalnim vodama bez boje, ukusa i mirisa.

Po balneološkim kriterijumima, ova voda kao pomoćno terapijsko sredstvo koristi se za lečenje hroničnog zglobnog i vanzglobnog reumatizma, oboljenja perifernih nerava i kičmenog stuba, kao i za rehabilitaciju postraumatskih stanja koštano-mišićnog sistema. Osim toga, može da se koristi u terapiji ekcema i psorijaze.

Vode “Nove banje” su kalijum-magnezijum-hidrokarbonatne-alkalno-homeotermne oligomineralne voda. Koriste se kao i vode prvog izvora, ali odsustvo teških metala i organoleptičke osobine omogućavaju da se tako topla upotrebljava i za lečenje nekih oboljenja organa za varenje, dok niska mineralizacija i pH vrednost omogućavaju da bude pomoćno lekovito sredstvo protiv pojedinih oboljenja organa za mokrenje. Voda se može koristiti za piće i(li) za kupanje do 30 minuta uz hidrokinezi terapije.
U Rehabilitacionom centru “Pribojska banja” pacijenti se lece: sono, magnetno,foto, lasero, termo, mehano i kinezi terapijom. Osim toga primenjuju se i: metode kvantne medicine akupunktura
magnetna i lasero akupunktura kiropraksa.

Pribojska banja je i mesto pripreme i rehabilitacije sprtista, kao i za prevenciju i rekreaciju zdravih.
Osim bazena u okviru Rehabilitacionog centra, u Pribojskoj Banji radi i veliki otvoreni, kao i bazen za decu koji, iako su u privatnom vlasništvu, koriste toplu banjsku vodu.

Za oporavak bolesnika, ali i za zdrave koji dolaze ovde, osim lekovite vode, posebno je važno i to što je Pribojska banja svojevrsno vazdušno lečilište. Nalazi se tik iznad desne obale Lima, na 530 do 550 metara nadmorske visine i okružena je planinama Starovlaške visije. Od starog dela grada Priboja udaljena je šest, a od novog samo tri kilometra, što je važno za sve one koji u Pribojsku Banju nameravaju da doputuju vozom, prugom Beograd-Bar.

Tek kada dodu u Pribojsku Banju, osim što uživaju u toploj banjskoj vodi, miru, tišini i zelenilu, posetioci shvate i njen duhovni značaj, jer je par koraka od hotela, a u centru mesta srednjovekovni manastir posvećen Svetom Nikoli, jedan od najstarijih u Srbiji. Tokom skoro deset vekova ovaj manastir je jedno od najznačajnijih središta srpske duhovnosti. O značaju ovog manastira najbolje svedoči činjenica da je u njemu, kao tada velikom i važnom, 1219. godine Sveti Sava uspostavio jednu od prvih šest episkopija samostalne srpske crkve i koji je poput Studenice imao i školu i bolnicu.

ISTORIJA
Posetioci Pribojske Banje treba da znaju da manastirski kompleks, kroz koji protiču tople banjske vode, čine tri crkve i konaci. U jednoj od crkava, septembra 1974. godine pronađena je riznica sa 44 crkvena predmeta od zlata i srebra i do danas je jedna od najbogatijih srpskih riznica. Pre nekoliko godina, pronađeni predmeti, koji su čuvani u Muzeju SPC u Beogradu, vraćeni su i izloženi u manastiru Svetog Nikole u Pribojskoj Banji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here