valeta sta posetiti

Malta nije samo ostrvo divnih plaža. Ovo ostrvo ima zaista burnu i bogatu istoriju. Jasno je da je Malta prepuna kulturnog blaga i turističkih atrakcija. Ako planirate putovanje ili odmor na Malti, mora se naći bar jedan dan da se poseti prestonica Valeta.

Valeta je grad pun istorije i vekovima je postajala ono što je danas. Pošto na Malti živi mnogo stranaca, i mešavina različitih kultura je dala gradu jedinstven šarm.

Zato je Valeta jedna od najuzbudljivijih, a ipak najpotcenjenijih turističkih destinacija u Evropi.

Ako odvojite samo jedan dan za putovanje u Valetu, svakako nećete stići da vidite sve, ali ćemo vam ovde navesti nekoliko mesta koja svakako morate obići.

Konkatedrala svetog Jovana

la valetaVerovatno ne moramo ni da naglašavamo da je konkatedrala Svetog Jovana jedna od znamenitosti Valete.Sagradili su je vitezovi hospitalci u 16. veku i zaista je veličanstvena, mada spolja ne izgleda tako. Ne dozvolite da vas to zavara.Kada uđete, videćete najraskošniju baroknu crkvu u zapadnom svetu. Uz audio-vodiča možete i sami ići u obilazak. Obratite pažnju na detalje, jer ništa slično sigurno nećete više videti.U oratorijumu se nalazi i jedna Karavađova slika.


Palata Velikog majstora

malta valetaVitezovi Hospitalci su ostavili velik trag u istoriji Valete. Ne samo da su sagradili ogromne utvrde u gradu (što je žiteljima mnogo pomoglo u odbrani od raznih napada, npr. tokom čuvene Velike opsade), već su gradili i bolnice i druge infrastrukturne projekte koji su pretvorili grad u veliki privredni i trgovački centar u Sredozemnom moru.

Poseta Palati Velikog majstora je korak u samu srž takvih operacija. Ova atrakcija u Valeti odiše srednjevekovnim šarmom i to ne samo zbog mnoštva oklopa svih veličina i oblika u hodnicima. Tu je i čuvena Odaja tapiserija, mesto na kom se nekada sastajao Savet reda Svetog Jovana, gde možete videti izvanredno lepe i retke tapiserije.Veličanstvena Prestona dvorana je danas odaja za zvanične prijeme.


Gradska kapija u Valeti

valeta maltaValeta je grad koji se neprestano menja. Najbolje se može opisati kao moderan grad uguran u srednjovekovne zidine. Moderne, prave ulice se završavaju temeljima i barbakanima od krečnjaka.

Jedna od znamenitosti Valete koja najbolje oslikava ovu neobičnu povezanost starog i novog na najlepši mogući način je Porta Reale, odnosno Gradska kapija.

Ovo je glavna gradska kapija i tokom vekova je nekoliko puta redizajnirana i restaurirana. Poslednja promena je urađena 2014. godine. Moderan dodatak staroj građevini su dva veoma visoka čelična stuba. Kao kada je reč o većini modernih građevina, i ovaj novitet je dosta iskritikovan jer se ne uklapa u barokni stil ostatka grada, ali ipak dosta ljudi smatra da je ovo savršen spoj tradicionalnomg i modernog.


Gornja i Donja Baraka bašta

valeta putovanjeU čemu je štos sa ovim baštama? Nisu povezane ni na koji način, ali su kao bliznakinje. Sa kamenitim lukovima i stazama, ove bašte nude najlepši mogući pogled na luku i ostatak grada – a sve to u senci dreća i uz žuborenje fontana.U ovim baštama se nalaze biste i statue mnogih važnih ličnosti. Dakle, poseta ovim baštama nije samo opuštajuća, već i edukativna. Iz Gornje bašte možete videti i topove okrenute ka luci.


Luka u Valeti

valeta lukaValeta, pa i cela Malta, mnogo ratnih uspeha duguju strateškom položaju luke u Valeti. Ova ogromna prirodna luka je bila dovoljno velika za ratne brodove i mogla je da se zatvori kako napadači ne bi ušli. Luka je okružena masivnim utvrđenjima, bastionima i kulama. Upravo na ovom mestu se odigrala Velika opsada 1565. godine, najčuveniji događaj iz malteške istorije. Predvođeni Velikim Majstorom Žanom de Valetom, vitezovi su herojski porazili Turke.

Danas je ovo luka u koju pristaju ogromni trgovački brodovi i kruzeri. Luka se grana u nekoliko manjih „krakova“. Luke oko Valete imaju dovoljno mesta za preko hiljadu jahti, što ovu luku čini jednom od najvećih marina na svetu. Čitava luka je okružena polukrugom gusto naseljenih gradića, uključujući Kalkaru, Vitoriosu, Kospikuu, Sengleu, Paolu i Marsu. Preko puta Valete se nalaze Vitoriosa, Kospikua i Senglea, poznate kao „tri grada“ i mesto na kom su vitezovi izgradili svoje prvo naselje. Ovi gradovi su puni istorijskih spomenika, baroknih crkava i važnih vojnih utvrđenja.


Nacionalni arheološki muzej

valeta muzejNacionalni arheološki muzej se nalazi u zdanju sagrađenom 1571. godine, fantastičnom primerku barokne arhitekture. Ova zgrada je nekada bila dom vitezova koji su došli na Maltu iz Provanse. Zidovi su bogato oslikani, a tavanica je ukrašena drvetom. U ovom muzeju ćete videti izvanrednu kolekciju praistorijskih artefakata i arhitektonskih elemenata pronađenih na megalitskim iskopinama, kao i antikvitete iz vremena Rimljana i Srednjeg veka – 85 miliona godina ispričano kroz stotinak predmeta.

Muzej je nedavno izdvojio Praistorijsku kolekciju kao posebnu i nju čini mnoštvo artefakata iz megalitskog perioda. Reč je o predmetima iz neolitskog doba – grnčariji, ornamentima, oltarima, statuama, posudama od terakote i verskim predmetima starim između 6.000 i 7.000 godina pronađenim na ostrvu Goco. U posebnoj odaji se nalazi Uspavana žena, remek-delo praistorijske umetnosti. Ostale izložbe uključuju punske, feničanske, rimske i arapske artefakte, umetnička dela iz Srednjeg veka, a tu je, naravno, i izložba posvećena vitezovima reda Svetog Jovana.


Zgrada malteškog parlamenta

U blizini Gradske kapije se nalazi nova zgrada malteškog parlamenta, koju je projektovao arhitekta Renco Pjano. Zgrada parlamenta je još jedan izvanredan spoj modernizma sa srednjevekovnim izgledom grada. Reljefi od krečnjaka različitih oblika i tekstura su veoma zanimljivi. Ovo je veoma interesantna građevina, osmišljena sa puno ukusa i stila. Ipak, mnogi žitelji Valete zameraju na ovolikoj masivnosti prostora ispred same zgrade, jer je grad veoma mali i svaki kvadratni metar je važan.


Potcenjena atrakcija u Valeti: malteški balkoni

valeta sta obiciDugačke, uske ulice u Valeti su karakteristične po jednoj stvari: tradicionalnim malteškim balkonima. Teško da možete šetati ovim gradom, a da ne primetite balkone. Zatvoreni, drveni balkoni su se s vremenom razvili u znak prestiža i statusne simbole porodica koje su živele u ovim kućama. Balkoni u Valeti mogu biti i veliki i mali; neki od njih su neverovatno visoki i zavojiti. Većina je sasvim jednostavna. Neki od njih jasno pokazuju koliko napora i truda treba uložiti u osmišljanje i pravljenje jednog balkona. Malteški balkoni su vekovima bili značajni za ovaj grad. Hospitalci su zahtevali da svaki blok kuća ima neku vrstu dekoracije na uglu. Rezultat su bili raskošno ukrašeni balkoni, a većina njih i dan-danas ponosno stoji.


Tvrđava Svetog Elma

valeta sta posetitiLjubitelji vojne istorije i srednjevekovnih tvrđava će se svakako oduševiti ovim utvrđenjem. Ako stižete u Valetu brodom, teško da ćete prevideti ovu tvrđavu. Stara je preko 500 godina i živi je svedok mnogih ratnih pohoda. Od prve okupacije tokom bronzanog doba preko Rimljana, Vizantijaca, Arapa, Normana, Nemaca, Španaca, pa do jovanovaca – većina vojski koja je koristila ovo utvrđenje je ostavila trag za sobom. Danas se ovde nalazi Nacionalni ratni muzej Malte.

Tvrđava je restaurirana pre nekoliko godina, jer je 2008. godine klasifikovana kao jedno od najugrođenijih istorijskih zdanja. Ovde nedeljom možete videti paradu nacionalne garde, kada vitezovi reda Svetog Jovana oblače svoje najbolje uniforme i pokazuju da su potpuno spremni da se bore u slučaju rata.


Kraljevska operska kuća

valeta sta videtiJoš jedno nezaobilazno mesto u centru Valete je Kraljevska operska kuća (Pjazza Teatru Rjal). Potpuno je uništena tokom Drugog svetskog rata i nekoliko decenija je tako srušena stajala na trgu. Pre nekoliko godina je obnovljena i ponovo je ponos Valete.


Promenada u Valeti

Mada je mnogi turisti zaobilaze, promenada je izuzeno popularna među lokalnim stanoništvom. Elegantne barokne zgrade duž luke Marsamkset su nekada korišćene kao skladišta. Niz ovih građevina je podignut tokom 18. veka po nalogu Velikog Majstora Pinta da bi se tu skladištile žitarice, povrće i riba. Vrata su bila ofarbana u različite boje kako bi se znalo šta je u kom skladištu – na primer, iza žutih vrata je bila pšenica, iza plavih plodovi mora i tako dalje. Sva ova skladišta su restaurirana i šetalište je prošireno. Danas je promenada oivičena predivnim palmama i elegantnim restoranima. Ovo je savršeno mesto za prijatan ručak sa pogledom na more i luku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here