gozo

Malta je veoma popularna turistička destinacija zbog predivne obale i bogate istorije; ali ako ne volite gužvu posetite ostrvo Gozo (Goco).

Spektakularni pejzaži, bajkoviti ribarski zaseoci,očaravajuće plaže i čudesna istorijska mesta čine Gozo nezaobilaznim mestom za odmor.

Evo šta bi obavezno trebalo posetiti na ostrvu Gozo….

gozoViktorija: srednjevekovni grad na vrhu brda

Okružena prelepim pejzažima i građevinama od peščara, ovaj grad u zidinama izgleda kao minijaturna kopija Jerusalima. Viktorija je prestonica Goca. Istorijski centar Viktorije se nalazi unutar Citadele. Ovo mesto su naseljavali drevni Rimljani, Arapi i Normani, ali sadašnju citadelu su rekonstruisali Jovanovci nakon što su Turci 1551. godine uništili zidine.

victoria gozoVan Citadele se nalazi moderniji deo Viktorije. Glavni trg, It Tok je prava košnica kad je reč o uličnim prodavcima i dućanima. Bazilika Svetog Đorđa je veličanstvena barokna crkva iz 17. veka. Poznata je i kao „mermerna bazilika“, jer je enterijer prekriven mermerom. Unutrašnjost crkve je zaista impresivna, posebno kada je reč o freskama i slikama. U crkvi se nalazi mnoštvo slika Matije Pretija, uključujući Svetog Đorđa i Milosrdnu devicu Mariju sa dušama u čistilištu. Obavezno idite i do kupole i pogledajte predivne vitraže i slike Đovanija Batiste Kontija. Ako volite barokne građevine, posetite i crkvu Svetog Franje.


Azurni prozor

Na obalama Malte se nalazi mnoštvo prelepih geoloških formacija, ali najlepši i najpopularniji je svakako Azurni prozor, koji se nalazi u blizini Dvedžra Beja na Gocu. Reč je o prirodnom luku od krečnjaka, visokom 28 metara. Smatra se da je nastao urušavanjem dve pećine. Luk stvara lagunu sa hladnom vodom; savršena je za plivanje i ronjenje. Ovaj luk se pojavljivao u nizu filmova i serija, a najpoznitiji su Sudar titana i Igra prestola.


Ramla Bej

Ova plaža se pominje kao najlepša na Gocu; u svakom slučaju, reč je o jedinoj peščanoj plaži na ostrvu, sa divnim žutim peskom. Ramla Bej je zaista idilično mesto sa kristalno čistom vodom, ali je leti ovde neverovatna gužva, tako da je najbolje da dođete ili rano ujutru ili predveče kako biste izbegli gužvu. Na plaži možete iznajmiti suncobran i ležaljke, a tu su i barovi i štandovi sa sladoledom. Ako vam je dosadno da celog dana ležite na plaži, posetite obližnju pećinu Kalipso. U blizini se nalaze i ostaci rimske vile, sagrađene pre oko 2.000 godina.


Vinarija Tal Masar

Jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija na Gozu je poseta vinariji Tal Masar. Posetioci mogu videti kako se u ovoj vinariji prave vina i čuti o istoriji ovog vinograda. Sam vinograd je predivan i prostire se sve do mora. U ovoj vinariji možete degustirati vina i uživati u tri tradicionalna specijaliteta sa Goza: galetama (vrsti krekera) sa umacima, ovčijem siru sa Goza i tradicionalnom hlebu sa paradajzom sušenim na suncu i hladno ceđenom maslinovom ulju.


Bazilika Naše Gospe Ta Pinu

gozo ostrvoNa Gozu ćete videti mnoštvo divnih crkava, ali Bazilika Naše Gospe je svakako najspektakularnija. Ona se nalazi na ivici strme litice, a iz nje se pruža očaravajuć pogled. Nije poznato ko je sagradio ovu crkvu, a prvi pisani trag o njoj potiče iz 1534. godine. U ovoj bazilici se održava niz duhovnih i religioznih ceremonija. Naravno, tu je i niz prelepih skulptura i sama arhitektura. Ulaz u baziliku je besplatan; muškarci ne smeju da nose kratke pantalone i žene moraju da prekriju ramena iz poštovanja prema tradiciji.


Idite na ronjenje

Gozo je ostrvo poznato po bogatoj flori i fauni u moru. Od strmih litica do podvodnih pećina i potonulih brodova – sigurno ćete naći nešto što će vas navesti da istražujete okolno more. Iskusni ronioci će sigurno uživati u pogledu na delfine, murine, oktopode, raže, ribe-papagaje i slične egzotične vrste. U pećinama možete videti mnoštvo korala. Oko Malte možete roniti na mnogim zanimljivim mestima, a najpoznatija su Dolina Gasri, Dalet Korot, Stena Krokodila i Koralna pećina.


Citadela

gozo citadelaCitadela je utvrda u srcu Viktorije na ostrvu Gozo. Ovo područje je naseljeno još od Bronzanog doba i u Srednjem veku je bilo poznato kao Gran Kastelo. Prvo utvrđenje je ovde sagrađeno oko 1.500 godina pre nove ere, a ovo koje i dan-danas stoji je sagrađeno 1622. godine, tako da ovo mesto pamti mnoštvo zanimljivih događaja. Popnite se na zidine – odatle se pruža spektakularan pogled na čitao ostro; ako ste dovoljno hrabri, istražite mračne tunele u utvrđenju i posetite predivnu Vaznesenjsku katedralu. U Citadeli se nalazi i Arheološki muzej, u kom možete videti izvanrednu kolekciju praistorijskih umetničkih dela, alatki i raznih artefakata koji datiraju iz perioda od 4.100 do 2.500 godine pre nove ere.


Kula Dvedžra

gozo aranzmaniKula Dvedžra je osmatračnica u zalivu Dvedžra koja je sagrađena u prilično neobičnu svrhu: da se spreči da neovlašćene osobe skupljaju malteške gljive koje rastu u ovom području, za koje se pogrešno smatralo da imaju lekovita svojstva. Kula je završena 1652. godine i jedna je od preostale četiri Laskarisove kule, koje su sagradili vitezovi Hospitalci. Godine 1715. kula je nadograđena i dodata joj je platforma za oružje sa strane koja je okrenuta ka moru. Ova kula je nedavno restaurirana i danas je otvorena za turiste. U njoj se nalazi restoran u kom možete probati tradicionalna malteška jela.


Džgantija

malta ostrvo gozoJedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta na Malti, Džgantija je megalitski kompleks hramova iz neolitskog doba, sagrađen od krečnjaka i sastoji se od dva hrama koja stoje jedan pored drugog. Na nekim mestima su zidovi visoki i po šest metara. Veći hram je stariji i bolje očuvan; okrenut je ka jugoistoku i ima pet apsida. U u jednoj od dve unutrašnje apside se nalazi zidovi visoki po šest metara. Ovde je pronađen reljef sa uklesanim zmijama, koji je kasnije prebačen u Arheološki muzej u Viktoriji, gde i danas stoji. Procenjuje se da je sagrađen oko 3.600 godine pre nove ere. Džgantija je starija od Stounhendža, pa čak i od egipatskih piramida. Smatra se da je ovo bilo sveto mesto kulta plodnosti.


Posete pećinama

putovanje na maltu gozoMalteška ostrva se sastoje uglavnom od krečnjaka, tako da se na njima nalazi mnoštvo pećina. Do nekih je lako doći, dok su druge manje pristupačne i predstavljaju izazov za ljubitelje istraživanja pećina.Pećina rakova, Bilinghurstova pećina i Koralna pećina su najpoznatije među ljubiteljima pećinskog ronjenja. Ovde možete videti mnoštvo endemskih vrsta ribe i drugih životinja. Tu je i mnoštvo običnih pećina. Najpoznatije su Ninuova pećina, Kserijev groto i pećina Kalipso, gde je po legendi nimfa Kalipso zavela i zadržala Odiseja. Ove pećine su formirane u gornjem sloju krečnjačkih stena i u njima možete videti stalaktite i stalagmite.


Slaništa

gozo sta posetitiNa severnoj obali Goca se nalaze prirodna slaništa koja se spuštaju u more. Neka od njih se i dalje koriste i posetioci mogu videti kako se so izvlači iz mora. Kada se skupi, so se prerađuje i skladišti u pećinama duž obale. Kamene formacije i okolni pejzaži oduzimaju dah svojom lepotom. Ovde možete čuti mnoštvo zanimljivosti o lokalnoj istoriji, jer se ova prastara slaništa već vekovima nasleđuju u porodicama.


Ostrvo Gozo plaže

Najlepše plaže na Gozu

Mgar nan Zini

gozo plazePredivna plaža Mgar se nalazi u skrovitoj, stenovitoj uvali. Ovo je mirna plaža na kojoj se možete opustiti i uživati u veličanstenom pogledu na more. Obavezno ponesite naočare za ronjenje, jer ovde možete videti neke od najlepših prizora podvodnog sveta ako zaronite u ovaj zaliv. Voda je savršeno čista, što je dodatni plus.


Marsalforn Bej

Marsalforn Bej je savršeno mesto ako želite da upoznate nove ljude na plaži. Ovo je jedna od najpopularnijih plaža na Gozu i leti je obično prepuna. Jasno je i zašto – teško da ćete na Gocu naći bolje mesto za uživanje u vrelom letnjem danu. Ova plaža je uglavnom peščana i šljunkovita. Pitoreskni prizor upotpunjuju čamci i brodići koji se skupljaju na obali. Za malo para možete otići na putovanje duž obale Goza ili na ostrvo Komino, čuveno po zadivljujućoj Plavoj laguni. Pošto je plaža toliko popularna, u blizini se nalazi mnoštvo restorana i barova gde možete popiti piće ili ručati kada poželite da se sklonite sa sunca.


San Blas Bej

Još jedna prelepa, skrovita plaža na Gozu je San Blas Bej. Reč je o prilično tihom i mirnom mestu do koga se stiže strmim priobalnim putem. Na plaži se nalazi mek, crvenkast pesak i okružena je bujnim zelenilom i oštrim stenama. Kao i na svim drugim plažama na Gozu, voda je besprekorno čista, tako da je ovo idealno mesto za brčkanje tokom vrućih letnjih dana.


Xlendi bej

gozo plaze ostrvoOva plaža je spoj svega što obale Goca čini veličanstvenim i ljupkim. Ovo mesto je pravi raj za osobe svih uzrasta. Voda je mirna i savršeno čista, a pesak mek. Kao i mnoge druge plaže na Gocu, i ova je okružena strmim liticama. Xlendi bej se nalazi na jugozapadnoj strani ostrva i okružen je brojnim restoranima i barovima. Do nedavno je u blizini bilo samo malo ribarsko seoce, ali se za kratko vreme preobrazilo u pravu turističku atrakciju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here