DREZDEN: Evo koje znamenitosti morate obavezno videti čak iako je vaš plan samo šoping (Nemačka putovanje)

U Saksoniji, na reci Elbi, tek dvadesetak kilometara od granice sa Češkom nalazi se Drezden, grad baroknih čuda koji je nakon Drugog svetskog rata bukalno vaskrsao.

Drezden je bio najbombardovaniji grad u Drugom svetskom ratu i potpuno je uništen, a nakon rata je pripao Istočnoj Nemačkoj, gde komunistička vlada nije ulagala previše truda i novca da mu da stari sjaj sve do osamdesetih godina.

Vladarska porodica Vetinje dala mnogo kneževa-izbornika i kraljeva koji su vladali kraljevinom Saksonijom, a sedište im je bilo upravo u Drezdenu od 13. do 20. veka.Najmoćniji među njima bio je Avgust II Jaki, koji je vladao u 18. veku. Njemu možemo da zahvalimo za veličanstvenu Državnu umetničku zbirku, koja je toliko velika da je danas raspoređena u nekoliko muzeja u gradu.

Reč je o neprocenjivom blagu, slikama renesansnih majstora, orijentalnom porcelanu, klasičnim skulpturama, ceremonijalnom oružju i mnogim drugim stvarima koje ćete teško stići da vidite tokom samo jednog putovanja.

Za mnoge naše turiste Drezden je zanimljiv kao destinacija za šoping.Ali šoping centar u Drezdenu i kupovina nisu jedino što treba posetiti kad je u pitanju potovanje u ovaj grad jer tu su još mnoge znamenitosti…

Da vidimo šta sve treba videti i posetiti u Drezdenu.

 1. Bogorodičina crkva

drezdenNa trgu Nojmarkt nalazi se velelepna Bogorodičina crkva (Frauenkirhe).Prvobitna crkva je završena 1743. godine po zamisli arhitekte Georga Bera, koji nije doživeo da je vidi.Crkva je potpuno uništena u bombardovanju Nemačke 1945. godine. Isprva je ostavljena da stoji tako, kao neka vrsta ratnog spomenika, ali je veći deo premešten u skladište tokom osamdesetih godina 20. veka kako bi se crkva rekonstruisala.Rekonstrukcija je konačno započeta 1994. godine i za restauraciju je korišćen uglavnom sačuvani materijal (preko 3.500 kamenih blokova), a potpuno je završena 2005. godine. Novi krst i deo kupole su urađeni u Londonu, dok se stari, oštećeni krst nalazi u oltaru crkve.Ovo je nezaobilazna znamenitost u Drezdenu koju treba obavezno obići i videti.


 1. Palata Cvinger

drezden gradJedno od najpoznatijih baroknih zdanja u Nemačkoj, palata Cvinger je sagrađena po nalogu saksonskog kneza Avgusta II Jakog krajem 16. veka i bila je namenjena za dvorske gozbe i slavlja.Obavezno bi je trebalo posetiti bez obzira koliko traje vaše putovanji pa čak iako je vaš primarni cilj šoping.Završena je početkom 18. veka.Ono što je započeto kao veća prostorija za dvorske gozbe se pretvorilo u čitav kompleks bogato dekorisanih paviljona, bašti i galerija.Jedan od najlepših elemenata je Nimfina fontana, fontana okružena skulpturama nimfi koje su poređane u niše iznad balustrade.Danas se u paviljonima ove palate nalaze muzeji sa kolekijama umetničkih dela i odmah ćemo reći i nešto o njima.


 1. Galerija starih majstora

grad drezdenU palati Cvinger se nalazi jedna od najboljih kolekcija italijanske, španske, holandske i flamanske renesansne umetnosti na čitaom svetu. Ove slike je počeo da skuplja Avgust I u 16. veku, ali je kolekcija poprimila kolosalne razmere 1746. godine, tokom vladavine Avgusta III, kada je ovaj vladar kupio veliku kolekciju od vojvode Frančeska III.

Pripremite se za pravu umetničku gozbu – tu su dela Vermera, Rembranta, Van Ajka, Ticijana, Rafaela, Đorđonea, Luke Kranaha Starijeg, Hansa Holbejna mlađeg, El Greka, Surbarana, Kanaleta, Van Dajka, Rubensa i još mnogih poznatih slikara.

Nećete videti sve, nikada se ne izlaže više od 750 slika odjednom, a to je tek trećina kolekcije.


 1. Opera Zemper

sta videti u drezdenuNazvana po svom tvorcu Gotfridu Zemperu i otvorena 1878. godine, drezdenska opera je jedna od najcenjenijih na svetu.

Sadašnja zgrada je zapravo druga Opera sagrađena na ovoj lokaciji – prva je stradala u požaru 1869. godine. Isti arhitekta je osmislio i prvu zgradu, koja je završena 1841. godine. Ova očaravajuća neobarokna zgrada je oštećena tokom II svetskog rata i obnovljena je osamdesetih godina 20. veka.

Na fasadi se nalaze statue Getea, Šilera, Šekspira, Molijera, Euripida i Sofokla.

U 19. veku su ode održavane svetske premijere Štrausovih i Vagneroih opera. Ako ne možete da odete na predstavu, možete otići u organizovani obilazak ove znamenitosti.


 1. Drezdenski dvorac

drezden putovanjeOva renesansna palata je dugo bila rezidencija kneževa i kraljeva Saksonije od 16. do 19. veka.Kao palata Cinger, i ovaj dvorac je danas pretvoren u muzej u kom se nalazi deo Državne umetničke zbirke.Najbolji deo je Zeleni trezor, kraljevska riznica, i o ovoj prostoriji ćemo detaljnije pisati u nastavku.

Ovde možete videti i Drezdensku oružarnicu, zadivljujuću kolekciju ceremonijalnih oklopa, oružja i regalija, kao i Tursku odaju, jednu od najznačajnijih kolekcija otomanske umetnosti van Turske.Tu je i impozantna kolekcija skica i crteža velikih umetnika: Alberta Direra, Gopje, Mikelanđela, Jana van Ajka, Rubensa i Rembranta.Ne zaboravimo i ogromnu kolekciju novčića, od preko 300.000 eksponata sakupljenih iz čitavog sveta, iz svih vremenskih epoha.


 1. Zeleni trezor

putovanje u drezdenNa prvom i drugom spratu zapadnog krila zamka se nalazi neverovatna riznica saksonskih vladara.Zeleni trezor je napravio Moris od Saksonije u 16. veku, a proširio ga je u 18. veku Avgust II, koji je ove odaje pretvorio u jedan od prvih javnih muzeja na svetu.Njegova ideja je bila da napravi obimnu kolekciju umetničkih dela.

Istorijski zeleni trezor je ime koje je dato odajama restauriranim u 18. veku, koje se nalaze na prvom spratu, i u kojima se nalazi oko 3.000 umetničkih dela u zlatu, srebru, slonovači i ćilibaru.

Novi zeleni trezor se nalazi jedan sprat iznad i danas je odvojeni muzej u kom se mogu videti remek-dela virtuoznog zlatara Johana Melhiora Diglingera, omiljenog umetnika Avgusta II Jakog.


 1. Povorka prinčeva

drezden znamenitostiIstočno od Drezdenskog zamka nalazi se porcelanski mural dugačak 102 metra.

Ovo monumentalno umetničko delo je prvi put oslikano sedamdesetih godina 19. veka, a slika je kasnije zamenjena porcelanskim pločicama početkom 20. veka, kako bi se sačuvala što duže.

Ovo je izvanredna lekcija iz istorije, jer Povorka prinčeva sadrži svih 35 vladara iz kuće Vetin, od markgrofova iz 12. veka, preko vojvoda i kneževa pa do kraljeva iz 19. veka.


 1. Drezdenska kolekcija porcelana

sta posetiti u drezdenuU južnom delu palate Cvinger se nalazi zbirka porcelana. Većina eksponata je doneta iz Japana i Kine u 18. veku.Tu su i mnoštvo figurina, kraljevski komplet za čaj i sudovi sa rokoko i orijentalnim motivima.Zbirka sadrži više od 20.000 eksponata, ali ima prostora tek za desetinu kolekcije, tako da se postavke često menjaju.


 1. Brilova terasa

Nadomak Bogorodičine crkve se nalazi Brilova terasa, koja se ponekad naziva i Balkon Evrope. Ona spaja katedralu sa ceremonijalnim stepeništem i datira iz vremena kada je grad Drezden ovde imao velike zidine. Ime je dobila po velikom državniku iz 18. veka, Hajnrihu fon Brilu, koji je osmislio niz raskošnih građeina kada su zidine srušene. Danas su preostale samo bašte na istočnoj strani, dok su duž terase sagrađene zgrade u klasičnom stilu. Na samoj terasi se nalazi mnoštvo statua i danas je ovo jedno od omiljenih okupljališta meštana i turista.


 1. Albertinum

drezden nemackaNa Brilovoj terasi se nalazi muzej Albertinum, u koji je smeštena kraljevska zbirka skulptura. U ovom muzeju se nalazi i zbirka savremene umetnosti, odnosno dela koja su kupljena nakon 1843. godine. U Galeriji novih majstora možete videti neverovatnu zbirku evropske novije umetnosti – tu su radovi romantičara (Fridrih, Rihter), impresionista (Van Gog, Mone), simbolista (Klimt, Munk) i ekspresionista (Kli, Kirhner). Zbirka skulptura sadrži skulpture iz čak pet milenijuma – od klasičnih antikviteta do umetnika iz 21. veka, uključujući Rodena, Degu i Lembruka.


 1. Drezdenska katedrala

Nakon što su vladari iz kuće Vetin prešli u katoličanstvo pod vladavinom Avgusta II Jakog kako bi mogli da polažu pravo na poljski tron u 18. veku, rešili su i da podignu novu dvorsku crkvu.

Pored Elbe, na zapadnom kraju Brilove terase, nalazi se barokna katedrala koju je projektovao rimski arhitekta Gaetano Kjaveri. Crkva je dobila status katedrale tek šezdesetih godina, i ovo je još jedan od mnogobrojnih drezdenskih znamenitosti koji je u potpunosti obnovljen nakon rata.

Svih 49 vladara iz kuće Vetin su sahranjeni u kripti u ovoj katedrali.


 1. Dvorac Pilnic i bašte

Početkom 18. veka, Avgust Jaki je naložio da se sagrade dve letnje palate u baroknom stilu nadomak Elbe, kako bi se tamo održavale kostimirane zabave i sportska takmičenja. Palate su dekorisane u šinuazri stilu, koji je tada bio veoma popularan, i postavljene su jedna naspram druge. Jedan vek kasnije, sagrađena je i Nova palata, koja čini treću stranu Bašte zadovoljstva. Za sve to vreme su se pravile nove bašte po celom imanju i svaka od njih odražava stil decenije u kojoj je pravljena. Njihov šarm leži upravo u savršenom skladu baroknog, neoklasičnog i engleskog stila.


 1. Japanska palata i Zlatni konjanik

drezden sta obiciU četvrti Nojštat koju takođe treba videti bez obzira koliko traje vaše putovanje nalazi se statua Avgusta II Jakog, kako u rimskom oklopu jaše konja. Statua je podignuta još 1736. godine, a danas je poznata pod imenom „Zlatni konjanik“ i predstalja jednu od znamenitosti grada. Ova statua se nalazi na početku širokog bulevara koji je veoma popularno šetalište. Ovde se nalazi i Japanska palata, dvorac sagrađen u baroknom i neoklasičnom stilu koji je isprva bio predviđen da se u njemu drži zbirka porcelana, ali se danas u njemu nalaze Državni muzej praistorije i Etnološki muzej.

Grad Drezden je pun znamenitosti koje vredi videti, čak iako vas zanima samo šoping odvojite malo vremena za obilazak, sigurno se nećete pokajati.

No Comments Yet

Leave a Reply

Ostavite komentar, podelite iskustva sa svima

Your email address will not be published.

Objavi klikom na Submit comment