italija umbrija

Umbrija je region u središnjoj Italiji, sa veoma bogatom istorijom i kulturom. Iako je reč o jednoj od najmanjih italijanskih pokrajina, u njoj možete naći mnoštvo svedočanstava o njenoj prošlosti.

Sveci, ratnici i zelenilo – sve ove reči opisuju Umbriju, ali to nije dovoljno. Peruđa i svi ostali gradovi i gradići nude posetiocima jedinstvenu atmosferu, umetnost i kulturu, kao i fantastične pejzaže.

Ljudima u regionu Umbrija su tradicija i proslave veoma važni, jer oni služe očuvanju raznolikosti, lokalnog folklora i tradicije koju globalizacija polako uništava.

italija umbrijaU nastavku navodimo najveće gradove u Umbriji znamenitosti i mesta koja vredi posetiti – pošto nisu previše udaljeni, možda ih možete sve obići.


Top 10 znamenitosti u Umriji koje vredi videti

Peruđa

perudja italijaPeruđa je poput skrivenog dragulja i treba je upoznavati polako. Ovaj grad je klasičan umetnički grad i pun je spomenika koji govore o njegovoj bogatoj istoriji. Mada izgleda kao srednjevekovno selo opasano utvrđenjem, reč je zapravo o gradu u kom se nalazi jedan od najstarijih univerziteta u Italiji (osnovan 1308. godine), kao i najveći Univerzitet za strane studente u Italiji.

Perudja nije grad koji je danju preplavljen turistima, a noću pust. Ovde možete posetiti mnogo istorijskih spomenika, od Nacionalne galerije do Etrurskog bunara, od Oratorijuma svetog Bernarda do Korza Vanuči. Ostalo je iznenađenje koje treba sami da otkrijete.


Asisi

umbrija italijaAsisi je jedan od najposećenijih gradova u Umbriji. Ovde su rođena dva sveca veoma značajna za Italijane: sveti Franjo (San Frančesko) i sveta Klara (Santa Kjara). Zato se u ovom gradu okuplja dosta vernika svake godine. Moderni deo grada je sagrađen tako da je stari ostao netaknut. Neke od manjih ulica koje spajaju trgove se praktično nalaze na različitim nivoima.

Bazilika sv. Franje i crkva sv. Klare zaista zaslužuju posetu, a tu su i Minervin hram, kao i ogromni zamak Roka Mađore, nadomak starih zidina grada. Obavezno posetite i Regionalni park Subasio ako želite da uživate u predivnom pejzažu.


Gubio

umbriaGubio je sagrađen na krečnjačkim stenama i zato se ponekad zove i „Sivi grad“. Reč je o najstarijem centru regiona Umbria, a i ulice i zgrade su zadržale svoj tradicionalni izgled. Istorija Gubija je, kao što je slučaj i sa Asisijem, je dosta povezana sa svetim Franjom: legenda kaže da je u ovom gradu svetac pripitomio vuka koji je sejao strah u gradu.

U centru se nalazi trg Pjaca Grande i odatle možete početi šetnju po okolini. Najveće atrakcije su Palaco dei Konsoli, Palaco del Kapitolo, Katedrala i crkva svete Marije. Sve ove znamenitosti pričaju neki deo priče o Gubiju.


Todi

umbrija putovanjeTodi je elegantan srednjevekovni grad, jedan od najšarmantnijih u Umbriji. On se nalazi na vrhu planine koja gleda na dolinu Tibra. Na Pjaci del Popolo, što je nekada bio rimski forum, možete posetiti katedralu, palatu Priori, palatu Kapitano i palatu Popolo. Sve su to simboli nekadašnje moći ovog grada. Na ovom trgu možete obilaziti ove istorijske znamenitosti ili prosto uživati u pogledu na trg i atmosferi iz nekog kafića.

U okolini se nalazi dosta malih zanatskih radnji gde možete kupiti suvenire. I obavezno probajte vino – Todi ima dugu tradiciju pravljenja vina. Van gradskih zidina se nalazi crkva Santa Marija dela Konsolacione. Ova crkva je nadaleko poznata i predstavlja jedan od simbola italijanske renesanse.


Orvijeto

umbrija sta videtiOrvijeto se nalazi nešto dalje od ostalih većih gradova u Umbriji, ali je blizu glavne železnice i auto-puta koji spajaju Rim i Firencu, tako da će vam sigurno biti usput. Čak i ako samo prolazite pored njega vozom ili kolima, sam pogled iz doline na grad smešten na vrh ugašenog vulkana će vas sigurno navesti da svratite ovde.

Glavna atrakcija u gradu je Duomo, delimično zbog svoje veličanstvenosti sa arhitektonske tačke gledišta (građena je 300 godina), a delimičo zbog fresaka Luke Sinjorelija, pogotovo zbog freske Poslednji sud koji krasi unutrašnjost kapele svetog Bricija.

Zbog tamnog, vulkanskog kamenja ovaj grad deluje nešto mračnije od drugih umbrijskih bradova. Počnite obilazak od muzeja u blizini Duoma. Tu je muzej Claudia Faina, u kom možete videti razne eksponate vezane za Etrurce koji su nekada naseljavali ovo mesto. U blizini grada se nalazi i etrurska grobnica stara 2.600 godina.


Spelo

umbrija znamenitostiSpelo se nalazi u nižem delu planine Subasio. Ružičaste stene ove planine daju gradu prelepu boju. Ovo naselje potiče još iz doba Rimljana, a grad je uspeo da zadrži svoj rustičan, srednjevekovni izgled. Ostaci rimskog amfiteatra i pozorišta su još uvek vidljivi među gradskim zidinama. Porta Konsolare i Porta Urbika su u besprekornom stanju. Šetnja uskim gradskim ulicama je pravi užitak – možete se diviti drevnim zgradama i zamkovima, bez obzira na to što su često preuređivani. Spelo je nekada bio veoma važan grad, a poznat je i po „infiorati“, festivalu koji se održava tokom katoličkog praznika Tjelovo. Tada se umetnici skupljaju na ulicama Spela i izlažu svoje radove napravljene od latica cveća i inspirisane religijskim motivima.


Terni i vodopad Marmore

umbrija sta obiciTerni se nalazi u velikoj dolini, na ušću reka Sere i Nere. Ovaj grad je prilično futuristički, ali nije zaboravio ni svoju slavnu prošlost. U ovom gradu možete videti drevne spomenike, poput crkve San Salvatorea i romaneskne katedrale, ali i futurističke kule koja se uzdiže iznad palate Komunale Vekio.

Na nekoliko kilometara od Ternija se nalazi vodopad Marmore, jedan od najspektakularnijih prizora u Umbriji. Reč je o veštačkom vodopadu visokom 165 metara koji su napravili Rimljani kako bi sprečili izlivanje reke Velino.


Izvor reke Klituno

umbrija sta posetitiOvaj izvor je jedan od od glavnih atrakcija u Umbriji. Reč je o podzemnom izvoru, a reka ide 60 kilometara kroz umbrijsku ravnicu dok se ne ulije u Tibar. Ovo mesto je zaista čudesno i bilo je inspiracija za mnoge umetnike i pisce. Danas se tu nalazi jedan drevni hram sa freskama. Car Kaligula je dolazio ovde da čuje proročanstva i smatra se da su ovde u drevna vremena održavani religijski obredi.


Spoleto

umbrijaSpoleto je mali, srednjevekovni gradić, ali datira još iz doba Rimljana. Rimsko pozorište, Druzov luk i pre-hrišćanska bazilika San Salvatorea su najpoznatije atrakcije. Glavna znamenitost grada je tvrđava sagrađena po nalogu kardinala Albornoza tokom druge polovine 14. veka. Erolijeva kapela i Kapela relikvija su još dve atrakcije koje ne smete zaobići. U prvoj se nalaze prelepe Pinturikijove freske, dok se u drugoj nalazi statua Device Marije iz 14. Veka.

U centru grada se nalazi veličanstvena katedrala, a u blizini su i palata Aroni i crkva Svete Marije dela Mana d’Oro. U Spoletu se održava i važan kulturni festival filma, pozorišta, muzike i baleta.


Norčija

putovanje u umbrijuNorčija je poznata po dve stvari: svetom Benediktu i ukusnim specijalitetima. Sveti Benedikt se smatra prvim hrišćanskim monahom i osnovao je benediktinski red. Bazilika koja mu je posvećena u ovom gradu datira još iz 14. veka, ali je nekoliko puta restaurirana. Kuhinja ovoga kraja je poznata po tartufima, spelti, sočivu i nezaobilaznim sirevima. Jednom rečju, ovo je pravi dragulj Umbrije. U gradu se nalazi i velika katedrala, kao i Gradski muzej.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here