Trst, luka i glavni grad italijanske pokrajine Furlanija – Julijanska krajina, se nalazi u Tršćanskom zalivu, u severoistočnom uglu Jadranskog mora i okružen je strimim padinama krečnjačkih visoravni.

Trst je veoma značajna jadranska luka. Kapacitet joj je znatno povećan nakon rekonstrukcije posle rata i postala je čak i značajnija nego što je bila u predratnom periodu, kao tranzitna tačka razmene robe iz centralne Evrope i dunavskog regiona (posebno Austrije). Godišnji trgovački sajam se održava u Trstu.

Luka
Na zapadnoj strani Trsta se nalazi luka, koja nema prirodnog zaklona i izložena je jakom severnoistočnom vetru koji duva sa planina. Na severu Stare slobodne luke još uvek se nalaze četiri pristaništa i veliki lukobran. Na jugu, iza stanice Kampo Marsio, nalazi se Nova slobodna luka i industrijska zona, sa brojnim velikim brodogradilištima.

Centar grada

Trg Pjaca del’Unita d’Italija
Najveći trg u starom delu Trsta je Pjaca del’Unita d’Italija (Trg italijanskog jedinstva) u blizini stare luke. Na severnoj strani se nalazi Palata guvernera, dok se na južnoj strani nalazi velika palata Lojd Trestino, koju je sagradila austrijska brodska kompanija čije je sedište bilo u Trstu, kao svoju glavnu zgradu; na istočnoj strani trga se nalazi Gradska većnica.

Stara berza
Kada se krene severoistočno od Gradske većnice, na Pjaca del Borsi nalazi se Stara berza, neoklasična građevina iz 1806. godine.

Teatro Verdi
Severoistočno od Pjace dell’Unita d’Italija, na keju se nalazi Teatro Verdi (Verdijevo pozorište), unutar kog se nalazi i muzej. Sa doka koji se nalazi nasuprot pozorištu, sa mola Audaće, pruža se sjajan pogled i na grad i na more.

Kanal Grande
Dalje na keju, kada nastavite od Verdijevog pozorišta, nalazi se grčka Crkva San Nikolo dei Greči, a nešto dalje je sam kanal Grande, prokopan 1756. godine, gde su ranije pristajali brodovi pre nego što je uređena luka.

Korzo Italija
Od Stare berze počinje Korzo Italija, glavno gradsko „čvorište“ kad je u pitanju saobraćaj, sa uređenim, modernim zgradama i ide na istok ka trgu Pjaca Goldoni, koji je povezan sa industrijskim predgrađima na jugu tunelom dugačkim 347 metara ispod brda sa zamkom i još jednim tunelom, dugačkim oko kilometar.

Teatro Romano (Rimsko pozorište)
Jugoistočno od gradske većnice u Trstu kreće široka ulica Via del Teatro Romano, i na istoku se završava tzv. Neboderom („Grattacielo“). Na desnoj strani se nalazi Rimsko pozorište, koje datira još iz 2. veka. Ovo pozorište je zapravo pronađeno i restaurirano 1938. godine. Neke od finijih mermernih statua sa same pozornice se sada nalaze u Muzeju istorije i umetnosti.

Brdo i dvorac San Đusto
Kada od Rimskog pozorišta krenete na jugozapad, naićićete na brdo San Đusto sa istoimenim dvorcem. Na pola puta do vrha, sa desne strane, nalazi se mala protestantska crkva posveđena San Silvestru iz 11. veka, dok se preko puta, sa leve strane, nalazi jezuitska Crkva Santa Marije Mađore iz 17. veka, sa baroknim enterijerom.

Rikardova kapija
U blizini brda San Đusto nalazi se takozvana Rikardova kapija, lučna kapija koja verovatno datira iz 1. veka pre nove ere.

Muzej istorije i umetnosti
Od Rikardove kapije se na samo nekoliko koraka nalazi Muzej istorije i umetnosti u ulici Via Katedrale, u kom se nalaze antikviteti različitog porekla, uključujući starorimske i srednjovekovne vaze, skulpture, gravure i nadgrobne ploče.

Orto Lapidario
U Orto Lapidariju se nalazi grobnica iz 1830. Godine u kojoj počiva nemački naučnik i osnivač teorije klasicizma Johan Joakim Vinhelman (1717-1768) koji je ubijen u Trstu.

Katedrala San Đusto
Na kraju ulice Via Katedrale u Trstu nalazi se Katedrala San Đusta, na mestu nekadašnjeg Avgustovog hrana. Sagrađena je u 14. veku tako što su spojene dve starije crkve (iz 6. i 11. veka) i krstionica: sa desne strane crkva San Đusta, a sa leve crkva Santa Marije. Njihovi bočni prolazi su spojeni u jedan centralni prolaz koji je sada centralni deo katedrale. Fragmenti rimskog stila se vide na ulaznim vratima i kupoli, koja je uvećana 1337. godine. Na bočnim lukovima se nalaze sitni mozaici iz 7. i 12. veka. Na levoj strani katedrale ističe se stub postavljen 1560. godine. Iza njega se nalaze ostaci rimskog foruma iz 2. veka, takozvani Tempio Capitolino (Hram Kapitol) iz 1. veka i Italijanski spomenik žrtvama rata iz 1934. godine.

Dvorski muzej
Na vrhu brda u Trstu nalazi se Kastelo, građen u periodu između 15. i 17. veka, u kom se nalazi zanimljiv Dvorski muzej, u kom možete videti srednjovekovno oružje, nameštaj, tapiserije itd. Od Kastela i Parka delle Rimberanca (Parka sećanja), na severnoj strani brza nalaze se predivni vidikovci sa kojih se pruža pogled na grad i more.

Zanimljivosti na južnoj strani grada

Pjaca Venecija i pristanište
Na luci, južno od Pjace del’Unita d’Italija nalazi se pristanište, a dalje niz kej i Pešerija, riblja pijaca, sa interesantnim akvarijumom. Iza se nalazi trg Pjaca Venecija.

Narodni muzej Revoltela
Na uglu Pjace Venecija nalazi se Narodni muzej Revoltela, jedan od najvećih italijanskih muzeja moderne umetnosti sa više od 1.000 slika, 800 skuptura, kao i crteža i skica. Zauzima 40 soba na šest spratova.

Muzej prirodnjačke istorije
U blizini Narodnog muzeja Revoltela se nalazi trg Pjaca Hortist. Na jugoistočnoj strani trga se nalazi Muzej prirodnjačke istorije i Opštinska biblioteka.

Muzej Sartorio
U blizini Prirodnjačkog muzeja nalazi se i muzej Sartorio, u kom su izloženi keramika, majolika, porcelan i slike, kao i sva tipična „oprema“ tršćanskih vila sa kraja 19. veka.

Pomorski muzej
Južno od luke se nalazi Pomorski muzej, u kom su izložene mnogobrojne makete raznih tipova brodova iz svih vremenskih razdoblja, posebno brodova sa jedrima.

Zanimljivosti na severnoj strani grada

Sant Antonio
Na kraju Kanala Grande stižemo do neoklasične Crkve Sant Antonija, sagrađene 1849. godine, najveće crkve u Trstu. Nedaleko od ove crkve se nalazi srpska pravoslavna Crkva Sv. Spiridona.

Narodni muzej Rizorđimento
Kada se krene na istok od Crkve Sant Antonija, tu počinje ulica Via Kartuči koja vodi na severozapad u blizinu brda do trga Pjaca Obrdan, glavnog trga u novom delu grada. Na ovom trgu se nalazi Narodni muzej Rizorđimento (rizorđimento – italijanski politički pokret iz 19. veka). Sa trga Pjaca Oberdan se na sever tramvajem može stići na trg Pjaca Skorkola, odakle kreće električna žičara do Vile Opićina. Od Pjace Oberdan kreće ulica Fabija Severa, koja vodi pored ogromne Palate pravde do univerziteta, koji je građen u periodu 1939-1950 godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here