Nemoguće je ne zaljubiti se u panoramu sorenta. Neravna i razuđena obala kao da štiti male, obojene kućice i ulice karakteristične za taj kraj u unutrašnjim delovima. Obala Sorenta će Vas odmah zadiviti – izgleda kao pravi raj. Miris limunovog drveća, voća i cveća, kao i gradići koji su načičkani po ovoj obali su pravo blago ovog dela pokrajine Kampanje. Najbolji slikari su dolazili ovde da ovekoveče ovo divno mesto koje će svakako očarati i Vas, i leti i zimi.

Lepota Sorenta i okoline je nadaleko poznata i svake godine tu dolazi masa turista, tako da je često teško naći smeštaj u hotelu i često ćete se naći u gužvi u saobraćaju. Međutim, zaboravićete i na to kad posetite neka od najlepših mesta na obali Sorenta: Sorento, Masu Lubrenze, Viko Ekvenzi, Sant’Agatu sui di Golfi u pravo vreme. Najbolje je ići nu proleće, kada je toplije i cveće počinje da cveta. Takođe navodimo još nekoliko stvari koje ne smete propustiti ukoliko odete na letovanje u Sorento i zbog kojih ćete poželeti da ponovo dođete.

Sorento

sorento
Mnogi poznati pisci poput Getea, Dikensa, Ničeka i D’Anuncija su često dolazili u Sorento na odmor ili tamo provodili po veći deo godine i za to svakako postoji razlog. U Sorentu se nalazi sve što priroda može da ponudi: zelena brda puna mirisnog cveća u blizini čudesnog mora. Sorento je biser obale ovog dela. Vezuv koji se uzdiže u blizini deluje kao da štiti mir i lepotu ovog predela. U starom delu grada se nalaze zanatske radionice i turističke znamenitosti: Katedrala, Bazilika San Frančeska i Sedile Dominova. Centar Sorenta je trg Pjaca Taso, posvećen piscu rođenom u ovom gradu. Nedaleko od trga se nalazi gradska većnica, koja je čest prizor na razglednicama i odakle se pruža zadivljujuć pogled na celu okolinu sorenta.

Marina di Ekva na obali Sorenta

sorento italija utisci
Marina di Ekva, takođe poznata i kao Marina di Sejano, je predivno ribarsko selo. Kula Kapo Rivo je nekada štitila grad od neprijatelja, a danas služi kao vidikovac na more i luku. U blizini luke se nalazi kamenita plaža poznata kao „spiaggia delle calcare“ (plaža od stena) koju svakako treba posetiti zbog unikatnog izgleda. Međutim, glavna atrakcija u naselju je Crkva Sant Antonija, koja se nalazi na glavnom trgu, i svakog 13. juna (po katoličkom kalendaru, taj dan je posvećen ovom svecu) svi ribari odnose statuu Sant Antonija do mora i zatim se pravi povorka čamcima. Marina di Ekva je idealna turistička destinacija i za one koji vole miran odmor na moru, kao i one koji uživaju u odličnoj morskoj hrani. U mestu se nalazi mnoštvo manjih restorana gde uvek možete jesti sveže plodove mora, ribu i picu.

Šoping na obali Sorenta

Osećaćete se kao dete u prodavnici slatkiša kad ugledate one silne radne i radionice koje se nalaze u Sorentu. Međutim, pokušajte da ograničite budžet, jer stvari nisu baš jeftine. Stvari, haljine i rukotvorine su izvrsnog kvaliteta, ali su i skupe.

U Sorento možete šetati po Korzu Italija, gde se nalazi mnogo radnji poznatih svetskih brendova i butika koji prodaju originalnu odeću modnih kreatora. To je uličica u blizini morskog keja, gde se takođe nalazi i mnoštvo radionica gde možete kupiti suvenire. Međutim, širom celog grada se nalaze razne radionice, prodavnice i pijace gde možete kupiti mnogo unikatnih stvari i suvenira. Ako ne želite da kupujete stvari i suvenire, možete baciti pogled na prodavnice hrane, gde možete naći sve vrste citrusa, pogotovo limuna i narandži, kao i vina i ostalih pića. Tokom šopinga, ne zaboravite da probate domaći italijanski sladoled, koji je deo italijanske tradicije i toliko je ukusan da ga nikada nećete zaboraviti.

Izlasci i noćni život na obali Sorenta

sorento iskustva
Uske uličice u gradovima u ovoj oblasti su puni klubova, kafića i restorana, kojih je čak i više tokom letnjih noći. I turisti i žitelji ovih gradova obožavaju da odu u „Fauno“ na aperitiv, koji se nalazi na Pjaci Taso u Sorentu i ima fantastičnu terasu. Sličnu, predivnu terasu ima i poznat hotel Ćirkolo dei Forestjeri. Proleće i leto su sezone kada ima više otvorenih klubova i zabave na obali zahvaljujući brojnim festivalima i kulturnim događajima koji se održavaju u svim gradovima. Ne propustite festival u manastiru San Frančeska. U restoranima ćete često naići na „živu“ muziku. Ukoliko više volite diskoteke, možete birati između klubova Fauno Note i Matilda. Ljudi koji više vole folk muziku ne smeju propustiti muzički festival koji se održava u Sorentu u pozorištu Taso, gde se svira izvorna napuljska muzika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here