Poseta Kapriju je nešto najbolje što možete učiniti ako ste došli na odmor u Napulj ili na Amalfijsku obalu. Kapri je očaravajuće i živopisno ostrvo, nastalo od krečnjačke stene. Omiljeno još među starim rimskim carevima, bogatim i slavnim ličnostima, umetnicima i piscima, još uvek je jedno od nezaobilaznih mediteranskih ostrva. Glavna atrakcija ovog ostrva je čuvena Plava pećina, „Grotta Azzura“. Turisti ovde dolaze čamcem do Marine Grande, glavne luke na ostrvu.

Plaže su rasute duž celog ostrva. Na ostrvu postoje samo dva grada – Kapri, odmah iznad Marine Grande, i Anakapri, nešto udaljeniji grad na visini. Na ostrvu ćete videti mnoštvo limunovih zasada, cveća i ptica.

Kada posetiti Kapri

Na Kapri je lako otići na jednodnevni izlet iz Napulja ili sa Amalfijske obale, ali ćete verovatno više uživati na ostrvu ujutru ili uveče, kada nema čitavih hordi turista. Leti ovo ostrvo poseti oko 10.000 turista dnevno, što je zapravo približno broju stanovnika na ostrvu. Na ostrvu vlada umerena temperatura tokom cele godine, ali većina smatra da je najlepše vreme za posetu proleće ili jesen.

Gde se Kapri nalazi

Kapri se nalazi u Napuljskom zalivu, južno od Napulja, u blizini vrha polustrva Amalfi, u južnoj italijanskoj regiji Kampanja. Ostrvo se nalazi u sredozemnom moru.

Prevoz na Kapriju

Javni autobusi idu preko celog ostrva, ali mogu biti prepuni. Postoji i žičara koja vozi posetioce na bodo, od luke do grada Kapri. Kako biste stigli do planine Solaro, najviše tačke na ostrvu sa koje se pruža fantastičan panoramski pogled, postoji još jedna žičara koja ide iz Anakaprija tokom dana. Na ostrvu ima i taksija, a vožnja u kabrioletu je predivan način da putujete tokom toplih dana. Vožnja taksijem košta oko 15-20 eura. Čamci u luci nude ture oko ostrva ili vožnju do Plave pećine. Takođe, možete i sami iznajmiti čamac.

Šoping

Limončelo, piće od limuna, kao i druge poslastice i jela sa limunom se mogu kupiti u nekoj od mnogobrojnih radnji, a u nekima se nudi i degustacija limončela. Ručno pravljene sandale, keramičke figure i parfemi su takođe najviše prodavani proizvodi na ovom ostrvu. Via Kamerele je glavna ulica na Kapriju kad su u pitanju moda i šoping, gde ćete naći ekskluzivne i luksuzne modne butike sa poznatim robnim markama.

Kapri na filmu

Čuveni film „Počelo je u Napulju“ iz 1960. godine, sa Sofijom Loren i Klarkom Gejblom, je gotovo u celosti sniman na ovom ostrvu.

Festivali i događaji na Kapriju

Glavni događaj na Kapriju je proslava dana San Konstanca, koja se slavi 14. maja, uz povorku na moru i na La Pjaceti, glavnom trgu u Kapriju. U maju se na moru održava trka čamcima i plivački maraton u julu. Tokom leta u Anakapriju se održavaju koncerti klasične muzike, a u avgustu Međunarodni folklorni festival. Godina se završava filmskim festivalom na Kapriju u decembru i spektakularnim vatrometom na La Pjaceti za Novu godinu.

Poseta Plavoj pećini

Plava pećina, „Grotta Azzura“ (na italijanskom), je najfascinantnija od svih mnogobrojnih pećina na ovom ostrvu. Odsjaj sunčeve svetlosti u pećini čini vodu takvom da se boja preliva u svim bojama duge. U pećinu se ulazi malim čamcem ukotvljenim u neposrednoj blizini ulaza u pećinu. Kada se nađete unutra, zapanjiće vas predivan pogled na neverovatnu plavu vodu koja zapravo neprestano menja boje.

Šta videti i posetiti na Kapriju

– Faraljoni, velike stene, su jedno od najznačajnijih prirodnih lepota ostrva. Ove stene su zapravo jedna od prvih asocijacija na Kapri. Na obali, postoji plaža Faraljoni i smatra se jednom od najlepših plaža na ostrvu. Postoji još nekoliko neobičnih stena u moru oko ostrva, uključujući i jednu koja ima luk.

– Anakapri je najviši grad na ostrvu i iz njega se pruža predivan pogled na luku ispod. U blizini glavnog trga se nalazi žičara koja vozi putnike na planinu solaro, kao i ulica puna prodavnica, od kojih mnoge nude degustaciju limončela. Maslinovo drveće, vinogradi i cveće čine ovaj grad tipičnim mediteranskim gradićem.

– Vila San Mikele u Anakapriju se nalazi na mestu na kom se nekada nalazila vila cara Tiberija i sagradio ju je švedski pisac Aksel Munte krajem 19. veka. Delovi stare rimske vile su ostali ugrađeni u atrijumu i bašti. Unutrašnjost je uređena ukusno, mešavinom tradicionalnog lokalnog i švedskog stila, sa švedskim nameštajem i stotinama umetničkih dela, od antikviteta do dela iz 20. veka. Ako obilazite vilu, ne propustite da posetite baštu iz koje se pruža zadivljujuć pogled na litice, luku i more.

– Kapri je glavni grad ostrva. Trg Umberta I, poznatiji kao La Pjaceta, je centralni trg na kom se nalazi mnoštvo kafića i katedrala Santo Stefana. Trg je uvek pun ljudi, i danju i noću. U gradu se nalazi i arheološki muzej.

– Ćertoza San Đakoma je manastir iz 14. veka u blizini grada Kapri. U njemu se nalazi muzej i biblioteka i tamo se često održavaju koncerti. U blizini se nalazi predivna Đardini Augusto, bašte cara Avgusta. Odande se pruža i prelep pogled na more.

– Marina Pikola, južna luka, je prepuna restorana, i u blizini se nalazi kamenita plaža. U skoro svakom restoranu se nalazi terasa sa koje se pruža divan pogled na more, kao i na stene Faraljoni. Na plaži se mogu iznajmiti ležaljke. Do luke se može stići autobusom ili taksijem.

– Ostaci rimske vile su zapravo skup ostataka 12 vila koje je sagradio car Tiberije, uključujući i Vilu Jovis, na fantastičnoj lokaciji na planini Tiberio, a najpoznatija, najposećenija i najzanimljivija je Morska palata i Tiberijeva kupatila u blizini Marine Grande.

– Feničanske stepenice su stepenice od 800 stepenika koje povezuju Anakapri sa morem i sa kojih se pruža prelep pogled.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here