tropea

Dok je decenijama unazad popularna među Italijanima i Evropljanima, naši turisti još uvek nisu otkrili jedno od najimpresivnijih mesta u Kalabriji…

U Kalabriji, na „prstima čizme“ nalazi se Tropea, gradić koji ne dobija ni delić pažnje koju zaslužuje.

tropea utisci

Tropea je smeštena na Obali bogova i gleda na Tirensko more. Puna je predivnih plaža, a tu je i lep istorijski centar grada, kao i mnoštvo restorana u kojima možete probati svežu morsku hranu.

Tropea je zaista mitski grad – po jednoj legendi, osnovao ju je Herkules, a i glavni trg se zove po njemu – pjaca Erkole.

kalabrija tropea

Ovaj primorski grad je preplavljen turistima tokom jula i avgusta. Ovde uglavnom dolaze Italijani i drugi Evropljani. Ako želite da obiđete ovaj grad, a da se pritom ne sudarate sa ljudima, najbolje je da dođete u maju, junu, septembru ili oktobru.Takođe i letovanje u Tropei van top sezone može biti mnogo jeftinije.


Plaže u Tropei

tropea plaza

U Tropei postoji skoro četiri kilometra lepih, belih plaža i spadaju u najčistije i najbolje u celoj Italiji. Velike litice i stene, pećine i zalivi okružuju ovu obalu, a voda je zaista veličanstvena. U Tropei ima i javnih i privatnih plaža. Donesite ili iznajmite suncobran, uživajte u mediteranskom suncu, kupajte se u Tirenskom moru i uživajte u pogledu na ribice koje plivaju u plićaku. Naravno, možete iznajmiti i čamac i krenuti na veslanje. Ronilački centar Tropea je otvoren tokom cele godine i ovde možete krenuti na ronjenje sa vodičem.

tropea plaze

Savet: ako volite mirnije plaže bez gužve, najbolja je plaža Kanone, koja se nalazi između marine i Stene san Leonarda.


O Tropei

Tropea italija letovanje

Tropea je primorski gradić smešten u očaravajućoj Kalabriji, na samom jugu Italije. Ovaj deo obale Tirenskog mora se zove i Kosta delji Dei, odnosno „Obala bogova“ i to s razlogom – ovo je i zvanično jedna od najpoželjnijih destinacija za letovanje u Italiji. Obala je brdovita i puna sunčanih plaža, a na njoj se nalazi niz manjih hotela i kampova. Tropea je jedan od najposećenijih gradića u Kalariji, a istorijski centar se nalazi na liticama iznad mora.

Tropea je dovoljno velika i zanimljiva da može poslužiti i kao „baza“ za duži odmor.

U blizini se nalazi i pruga, a čamcem možete obići veći deo obale oko grada, tako da nema potrebe da iznajmljujete kola. Mnogim Evropljanima je ovaj deo Italije nepoznat i ovde uglavnom, pored Italijana, dolaze i Nemci. Mnogi od njih dolaze sa kamperima ili iznajmljuju kamp-kućicu u parku. Italijani obično dolaze ovde na odmor u julu i avgustu. U maju, junu i septembru je u Tropei sve dosta jeftinije i gužva je manja, a vreme je i dalje lepo.

Glavna društvena aktivnost u Tropei je i dalje tradicionalna. U svako doba dana možete videti turiste i meštane kako šetaju duž korza Vitorija Emanuela i odlaze do kraja ulice, gde se sa ograđene litice pruža predivan pogled na more i plaže. Sledeća faza rituala je da se naslone na ogradu, dive se pogledu, proćaskaju, zatim da se vrate na početak ulice i sednu i naruče piće ili obiđu još jedan krug, dive se pogledu, vrate se na početak ulice i naruče piće ili obiđu još jedan krug.

Tropea: turističke informacije

tropea putovanje

Tropea ima onu ljupku, bezvremenu atmosferu koja je karakteristična za mnoge primorske gradiće u južnoj Italiji. U gradu nema bog zna kakvih turističkih atrakcija, ali sam grad predstavlja lavirint ulica i palacija kao i mnogo malih trgova prekrivenih stolovima iz okolnih restorana. Srce starog grada se nalazi na rtu, i ako krenete u istraživanje ovih ulica, naći ćete ostatke starih gradskih zidina i utvrđenja. Danas se grad značajno raširio, tako da šetnja može da potraje. Nakon šetnje sedite i popijte kafu ili siđite na plažu – odatle se odlično vidi citadela.

Ako želite da saznate više o istoriji Tropee i da vidite koje sve atrakcije možete obići dok ste tu, možete kupiti vodič u nekoj od prodavnica na glavnoj ulici. Na glavnom trgu (Pjaca Erkole) se nalazi i turistički biro, a u blizini još nekoliko agencija u kojima možete zakazati putovanje čamcem ili ekskurziju sa vodičem.

Santa Marija del’ Isola

tropea

Iznad čudesnih plaža u Tropei, na velikom rtu je smešten benediktinski manastir iz 6. veka, Sanda Marija del’ Isola. Zemljotresi 1783. i 1905. godine su gotovo sasvim srušili manastir, tako da je crkva ponovo sagrađena i izgleda dosta modernije. Ako rešite da se popnete do manastira, obavezno ponesite vodu i obujte udobnu obuću – do manastira vodi 300 stepenika uklesanih u stenu.

Kada se popnete, videćete sliku kao sa razglednice – odavde se pruža pogled čak na Eolska ostrva. Kada stignete na vrh, videćete i predivnu panoramu cele Tropee.


Istorijski centar grada

tropea letovanje

Sigurno ćete provesti sate lutajući predivnim ulicama Tropee. Ove ulice su kamenite i većina je pretvorena u pešačke zone; ulice su okružene „palacijima“ iz 17. i 18. veka, restoranima, picerijama, kafićima, poslastičarnicama i zanatskim radnjama.

Tu i tamo ćete izbiti na neku čistinu odakle se vidi Santa Marija del’ Isola ili more. Istorijski centar Tropee je toliko savršen da podseća na set na kome se snima neki istorijski film. U nekoliko radnji možete kupiti domaće prehrambene proizvode, zatim ručno rađene proizvode i suvenire, ali nikako ne smete propustiti odlazak u muzej Kreacioni artistike il faro na Via Pjetro Rufo di Kalabrija.

Možda ste čuli za presepi u Napulju; manje poznate, ali ne i manje impresivne, su slike Benita Badolata u Tropei. Badolato je ovim slikama i figurama odao počast drevnim antičkim zanimanjima u Kalabriji, od proizvođača sira do berača pomorandži.


Hrana, piće i kupovina

italija tropea

Tropea je puna malih i jeftinih restorana u kojima možete pojesti picu ili neki lokalni specijalitet. Meni je isti u gotovo svim restoranima i uglavnom se sastoji od ribe, plodova mora i važnog lokalnog specijaliteta – slatkog crvenog luka. Tu je i nezaobilazni sladoled, a ako želite da probate neke zaista neobične ukuse, zaputite se u glavnu ulicu. I na kraju, tu je i latte di mandrola, odnosno bademovo mleko, prijatno, osvežavajuće piće.

U Tropei ćete naći i niz prodavnica za turiste, u kojima možete kupiti sve što vam može zatrebati na plaži, kao i suvenire. Jedna od najboljih takvih radnjie je Il faro presepi u ulici Stacione, gde možete kupiti slike i figurice koje ilustruju tradicionalni način života u Kalabriji.

Kao što smo već napomenuli, hrana je veoma važna u Kalabriji (i čitavoj Italiji). Tropea je nadaleko poznata po crvenom luku. Pored toga, ovde možete kupiti i kvalitetno lokalno vino, kao i ljutu papriku – još jedan zaštitni znak ovog dela Kalabrije.


Okolina Tropee

tropea sta videti

Duž obale Kalabrije se nalazi još dosta lepih turističkih gradova, a do njih brzo možete stići vozom. Na jugu se nalazi Scila, živopisan ribarski gradić sa divnim dvorcem; na severu je Pico, još jedan lep primorski grad, čuven po sladoledu od čokolade i tartufa. Ređo do Kalabrija je nešto dalje, ali svakako vredi odvojiti jedan dan i posetiti ga. Tu možete videti dve čuvene grčke statue – „bronzani ratnici“ (Riače) – koje su izložene u gradskom arheološkom muzeju. Naravno, tu je i divan pogled na Mesinski moreuz, koji razdvaja Siciliju od ostatka Italije.

Vaši utisci će biti još jači a vaše putovanje ili letovanje još potpunije ako odete na bar jedan izlet, jer cela Kalabrija i okolina Tropee su očaravajuće.


Povezano>>> Kalabrija Italija


Još jedna velika prednost Tropee je to što se u blizini nalaze Eolska ostrva i možete ih posetiti čamcem. Možete odvojiti jedan dan i otići na dva ili tri ostrva ili otići na popodnevnu/večernju turu i gledati erupcije Strombolija, aktivnog vulkana.

U Tropei postoji nekoliko agencija koje organizuju putovanje na ova ostrva i sigurno će vam neko dati flajer. Imajte na umu da to putovanje može biti iscrpljujuće, a takođe i da vam agencija može otkazati put u poslednjem momentu ako more nije mirno.

Eolska ostrva su fantastična destinacija i, ako imate vremena, najbolje je da odvojite nekoliko dana da ih obiđete. Kada je vreme vedro, Stromboli se može videti iz Tropee.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here