Od Etruraca preko Rimljana do Renesanse, Toskana je verovatno najveće skladište umetnosti na svetu. U Toskani možete videti neverovatne slike, skulpture, freske i veličanstvenu arhitekturu. Ljudi žele da posete Toskanu iz mnogo razloga. Neki žele da vide umetnička dela, a drugi da istraže fantastičnu prirodu. Gurmani i ljubitelji vina su odševljeni Toskanom, jer mogu da uživaju u čarobnoj kuhinji i vinima. Ljubitelje pešačenja očekuju planinske staze, bicikliste brda sa predivnim pogledom, a tu su i morska obala i ostrva. Ima mnogo stvari koje treba uraditi i videti u Toskani i zaista je teško izabrati najbolje mesto za početak putovanja. Većina turista bira, da prvo poseti Firencu, a zatim Sijenu i Pizu… Što više istražujete region, Toskana će vas sve više oduševljavati.

Toskana mapa

Toskana je jedna od najlepših italijanskih regija, prepuna sela srednjovekovnog izgleda koje se nalaze na vrhovima brda prekrivenim vinogradima, odakle se dobijaju neka od najboljih vina na svetu, i farmerskih kuća i vila koja se nalaze na krajevima puteva oivičenih čempresima. Mnogo je stvari koje možete videti ili raditi u Toskani, a najteži deo je odlučiti kako da sve to postignete za nekoliko dana koje imate na raspolaganju.

Nedelju dana je otprilike najbolje vreme za odmor i posetu ovoj regiji, a biće vam neophodn i kola. U neke delove Toskane možete stići javnim prevozom, ali u mnoga mala seoca, koja još nisu toliko istražena, ne možete stići bez kola. Jeste li spremni? Idemo.

Firenca

Toskana putovanje Firenca

Pošto se smatra kolevkom renesanse, u Firenci ima toliko umetnosti i istorijskih znamenitosti na ulicama, u crkvama i na trgovima da gotovo i ne morate ići u muzeje kako biste videli remek-dela koja su obeležila ljudsku istoriju. Samo prošetajte Pjacom del Duomo i pogleajte fantastučnu Katedralu santa Marije del Fjore (poznatu i kao „Duomo“) i njenu veličanstvenu kupolu od crvenog crepa koju je osmislio Bruneleši u 14. veku; Đotov zvonik i osmougaonu krstionicu iz 12. veka. Nastavite kroz ulicu sa buticima, Via Kalcajouli. Sa Pjace dela Sinjora dolazite do crkve Orsanmikele, ukrašene mermernim i bronzanim radovima velikih umetnika poput Donatela. Kada se nađete na Pjaci dela Sinjora, nećete moći da skinete pogled sa ogromne i veličanstvene firentinske gradske većnice, Palaco Vekio; divićete se mermernoj kopiji najpoznatije statue na svetu, Mikelanđelovog „Davida“ na trgu i brojnim statuama ispot predivne Lođe dei Lanci.
Kada prođete ovuda i pored Galerije Ufici, stižete do reke Arno i tamo ćete videti jednu od najpoznatijih firentinskih znamenitosti – Ponte Vekio. Ovaj „stari most“ postoji još od 14. veka. Ako želite da vidite grad iz najbolje perspektive, popnite se na trg Pjacale Mikelanđelo – najbolje u suton.

Ako ste ljubitelj umetnosti i želite da vidite neke od najčuvenijih svetskih remek-dela, Mikelanđelovih, Da Vinčijevih i Botičelijevih, posetite Galeriju Ufici, a zatim Galeriju Akademija, gde možete videti originalnu mermernu statuu, Mikelanđelovog Davida. Imitacije koje možete videti na Pjaci dela Sinjora i Pjacale Mikelanđelo su blede kopije u poređenju sa originalnim belim sjajem i lepotom.

Piza i Luka

sta videti u toskani

Dok ste u Firenci nisu vam potrebna kola, jer svuda lako možete stići pešice. Trećeg dana ipak iznajmite kola i krenite u Pizu. Ujutru odmah prošetajte čuvenom Pjazom dei Mirakoli, gde ćete videti čuveni Krivi toranj. Nađite vremena da posetite Katedralu, krstionicu i groblje.

Nakon ručka, popodne krenite u Luku. Luka je poput male Venecije bez vode, okružena velikim renesansnim zidinama koje su danas pretvorene u park. Iznajmite bicikl kako biste bolje istražili i videli Luku iz svakog ugla sa visokih zidina. Prošetajte se centrom starog grada, obiđite Katedralu, ovalni trg Pjaca del Anfiteatro i popnite se na vrh Kule Guiniđi, poznatoj po tome što je okružena drvećem koje je staro vekovima.

Kjanti i San Điminjano

Predeo između Firence i Sijene je čarobni region Kjanti, poznat širom sveta po izvrsnim crnim vinima. Brda su prekrivena vinogradima i maslinjacima i svaka deonica puti nudi neverovatnu panoramu na ovaj vinski region.
Kad idete sa severa, krećete Via Kjatiđanom (SS222); stanite u Greveu u Kjantiju kako biste uživali u njegovom neobičnom trgu i kupovali u okolnim prodavnicama. Posetite Vinski muzej ako imate vremena, gde možete probati neko od vina, a u ponudi ima više od 200 različitih vrsta. Zatim nastavite ka Panzanu, zastanite da prošetate po njegovim drevnim ulicama i slikate obližnja seoca, a zatim se zaputite u Kastelinu i prošetajte po malom centru i kroz gradske zidine.

Degustacija vina u ovom regionu je nezaobilazna, a teži deo je odlučiti gde ćete to uraditi. U svakom gradu postoje vinarije, kao i znakovi pored puta gde se nalaze vinarije i prodavnice gde možete isprobati određena vina. Stanite gde god zaželite, jer u ovom regionu nikako ne možete da pogrešite.

Od Kasteline krenite na zapad ka Pođibonsiju i stižete u San Điminjano. Uživaćete u vožnji i fantastičnom pogledu na pejzađe usput. Stanite pred San Điminjana i posetite srednjovekovne kule pre nego što uđete u grad. Uživajte ovde u ostatku dana, jer većina posetilaca odlazi iz ovog predivnog brdskog gradića čim sunce zađe, tako da imate priliku da uživate u mirnoj šetnji njegovim magičnim ulicama i da se vratite kroz vreme. Obavezno isprobajte lokalno belo vino, Vernaća di San Điminjano.

Sijena i Monteriđoni

Ako se vratite u renesansu, kao što ste to učinili posetom Firenci, onda će vas Sijena vratiti u Srednji vek. Centar grada se nalazi na nekoliko brda, pa se pripremite na penjanje uzbrdo, iako ne previše i glavna mesta su blizu jedno drugom. Počnite od Pjace del Kampo, poznatoj po tome što je u obliku školjke i po Sijenskom paliju, trkama konja kroz različite delove grada koje se održavaju dvaput svakog lega, 2. jula i 16. avgusta. Gradska većnica i kula Tore del Manđa se uzdižu iznad trga Kampo i odatle imate fantastičan pogled na trg i ceo grad ako se popnete do samog vrha.

Idite i do katedrale, koja je pravi dragulj italijanskog romansko-togskog stila i uživajte u pogledu niz ulicu – blagu koje samo čeka da ga neko otkrije! Zatim se malo vratite i posetite Baptističku kriptu i Muzej Opera, gde možete videti maestralan oltarski kip „Maesta“ iz 14. veka.

U blizini Sijene se nalazi šarmantan dvorac Monteriđoni okružen zidinama i kada odete tamo, opet ćete imati utisak da ste u srednjem veku. Ovaj mali zamak ima 15 kula na zidovima (iako su neke od njih srušene tokom mnogih vekova). Možete posetiti ovaj zamak, ali nemojte zaboraviti da se popnete i prošetate ovim masivnim zidinama odakle se možete diviti velelepnoj prirodi Toskane.

Val D’Orča

toskana znamenitosti

Val D’Orča je još jedan deo Toskane poznat po svojim očaravajućim pejzažima i izvrsnim crnim vinom. Niska brda prošarana crnim čempresima, crvenim makom i žutim suncokretima čine ovaj region savršenom slikom za razglednicu koju biste poslali porodici i prijateljima. Ovde ima mnogo toga za videti, od srednjovekovnih ulica Montepulčijana do manjih, živopisnih gradova Pjence, San Kviriko D’Orča i Montalćina.
Ovaj deo je svetsko poznat po Brunelo di Montalćino i Montelpučijano vinarijama, koja su izvrsna mesta za degustaciju vina.

Arezo i Kortona

putovanje u toskanu

Poslednjeg dana krenite na istok, u predivan grad Arezo, rodni grad poznatih umetnika Pjera dela Frančeske i Đorđa Vazarija.

Posetite Baziliku sv. Francisa i pogledajte zadivljujuće freske koje predstavljaju Krštenje Hrista koju je naslikao Pjero dela Frančeska; zatim Crkvu San Domenika gde možete videti drveno Raspeće koje je uradio Čimabue; veličanstvenu Pjaca Grande sa Vazarijevim galerijama i Arheološki muzej Klinija Mecene (Klinio Mećenate).
Mali grad na vrhu brda, Krotona, južno od Areza, je savršeno mesto za kraj putovanja kroz Toskanu. Kortona se pominje u knjizi i njenoj filmskoj adaptaciji, „Pod suncem Toskane“ i predstavljena je kao simbol lepog života u Toskani. Potiče još iz doba Etruraca, i jedna od glavnih atrakcija je Akademski etrurski muzej, gde možete videti značajne etrurske i rimske stvari iskopane nadomak Kortone. Srce grada je Pjaca dela Republika, sa Palacom Komunale (gradskom većnicom) koja se izdiže nad trgom. U obližnjem Biskupskom muzeju (Muzej Dioćesane) možete videti predivnu sliku „Nastanak Kortone“ koju je naslikao Beato Anđeliko – ako imate vremena i energije da posetite još jedan muzej!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here