zenevsko jezero

Švajcarska nije velika zemlja – ima tek 41.285 kvadratnih kilometara – ali je poznata kao jedna od najlepših na svetu zahvaljujući svojoj geografskoj raznovrsnosti.

Mada ne izlazi na more, tu su predivni Alpi i Jurske planine, a između njih Plato. U Švajarskoj se nalazi preko 1.500 jezera i ta jezera sadrže oko 6 procenata od ukupne količine sveže, pijaće vode u Evropi.

Kroz Švajcarsku protiču četiri velike reke: Rajna, In, Tičino i Rona. Većina švajcarskih jezera se nalazi visoko u planinama i na granici sa drugim državama, mada ih ima dosta i u samoj državi. Sva Švajcarska jezera su veličanstvena. Da vidimo koja su od njih najlepša.

 1. Ženevsko jezero; Vo, Ženeva i Vale

zenevsko jezeroJedno od najvećih jezera u zapadnoj Evropi, Ženevsko jezero, se nalazi blizu Rone i delom pripada Francuskoj. Veći deo jezera je u Švajcarskoj, a obe države svake godine održavaju trku jahti i takmičenja u veslanju.

Ženevsko jezero nije poznato samo po svojoj veličini – iako je najveće švajcarsko jezero – već i po svojoj zadivljujućoj lepoti. Nalazi se na nadmorskoj visini od 372 metra i potpuno je okruženo planinskim vrhovima, uključujući i Gran Komben i Mon Blan.

Severna obala jezera je oivičena mnogobrojnim zamkovima i seocima koji deluju posebno lepo sa brodića. Ovo je sjajno mesto za veslanje, jedrenje, surfovanje, skijanje na vodi, veikbording i ronjenje.

 1. Lucernsko jezero; Uri, Švic, Untervalden i Lucern

jezera svajcarskeLucernsko jezero (što u doslovnom prevodu znači “jezero četiri šumska kantona”) se prostire u četiri kantona. Jezero ima nepravilan oblik, tako da deluje kao da se nalazi u četiri različite doline, mada je celom površinom (113.6 kvadratnih kilometara) smešteno u dolinu reke Rojs.

Ovo jezero izgleda zaista spektakularno, jer je okruženo planinama i tokom većeg dela godine odavde možete videti snežne planinske vrhove. Mada se jezero nalazi na 434 metra nadmorske vidine, klima je ovde umerena.

Obavezno idite na krstarenje parobrodom kako biste se divili pogledu i istorijskim gradićima duž obale. Prošetajte se i Švajcarskom stazom, koja ide oko jednog rukavca na jezeru.

 1. Bodensko jezero; Turgau, Sent Galen i Šafhauzen

svajcarska jezeraPodeljeno između Švajcarske, Nemačke i Austrije, Bodensko jezero se nalazi u podnožju severnog dela Alpa, na Rajni, i zapravo ga čine tri vodene mase povezane rekom. Sa površinom od 536 kvadratnih kilometara, to je treće najveće jezero u centralnoj Evropi.

Obala Bodenskog jezera je dugačka 273 kilometra, a od toga 72 kilometra pripada Švajcarskoj. Ovo mesto je zaista magično, sa bezbroj staza za šetnju i vožnju bicikla.

Ovo jezero svake godine poseti preko 70 miliona turista kako bi uživalo u netaknutoj prirodi i mnoštvu sportskih aktivnosti. Plivanje, jedrenje, sportski ribolov i ronjenje su aktuelni u letnjim mesecima, dok je zimi ovo mesto stecište ljubitelja skijanja.

 1. Jezero Tun; Bern

jezera u svajcarskojJezero Tun se nalazi na 558 metara nadmorske visine u Bernskim Alpima. Ovo planinsko jezero je nastalo tokom poslednjeg glacijalnog perioda, pre oko 115.000 godina.

Jezero je poznato po kristalno čistoj vodi u kojoj se ogledaju okolne planine. Duž jezera su načičkani pitoreskni gradovi, mnoštvo uređenih staza za šetnju i dosta hotela.

Jedrenje na dasci i klasično jedrenje su prilično popularni, mada mnogi posetioci na jezeru Tun vole da voze kanu ili da idu na krstarenje jezerom.

 1. Ciriško jezero; Cirih, Sent Galen i Švic

cirisko jezeroS obzirom na blizinu prestonice, do Ciriškog jezera je prilično lako doći, tako da je ovo nezaobilazna atrakcija za svakoga ko dođe u Švajcarsku. Ovo zakrivljeno jezero je okruženo brdima, a tu je i prelepi Cirih.

Ciriško jezero je veliko 88,66 kvadratnih kilometara i prostire se u tri kantona, ali najveći deo pripada Cirihu. Tu je i mnoštvo drugih, ljupkih gradića i sela, uključujući i srednjevekovni grad Rapersvil.

Severna obala je poznata po raskošnim kućama i vilama, kao i po predivnim plažama.

 1. Jezero Mađore; Tičino

jezera svajcarskaMađore je najveće jezero u južnoj Švajcarskoj; prostire se na 212,5 kvadratnih kilometara i nalazi se na južnom obodu Alpa. Jezero jednim delom pripada i Italiji. Zapravo, veći deo jezera se nalazi u Italiji, ali se u švajcarskom delu nalaze ostrva Brisago.

Ostva Brisago su jedna od najvećih atrakcija na ovom jezeru zahvaljujući čuvenoj botaničkoj bašti. Jezero je okruženo i visokim planinskim vrhovima, sa kojih se gotovo uvek beli sneg, tako da je ovo mesto zaista spektakularno.

Očaravajući predeli, blaga klima, relativno pristupačan smeštaj i restorani čine jezero Mađore idealnim mestom za romantičan odmor.

 1. Oeschinen Lake; Bern

jezeraU Bernskoj visiji, na 1.578 metara nadmorske visine se nalazi ovo čudesno jezero. Mada je relativno malo, zaista oduzima dah, ponajviše zato što je smešteno između strmih litica.

Ovo jezero je deo zaštićenog planinskog područja Jungfrau-Aleč, koje je pod zaštitom UNESCO-a, a nije teško zaključiti zašto je tako.

Staza kojom treba oko 25 minuta hoda do jezera je najbolji način da vidite ovo rajsko jezero, a uz njega i mnoštvo vodopada, glečera i alpskih livada.

 1. Jezero Brienc; Bern

svajcarskaJezero Brienc se nalazi u Bernskim Alpima na 564 metara nadmorske visine. Iznad njega se izdižu Faulhorn i Švarchorn.

Jezero je dobilo ime po gradu Briencu koje se nalazi na severnoj obali, dok se na južnoj obali nalazi turistički grad Interlaken. Jezero Briennc je poznato kao jedno od najromantičnijih mesta u Švajcarskoj zahvaljujući predivnoj boji i okolnim planinskim vrhovima, liticama i vodopadima.

Na jezeru ima dosta turističkih brodova koji voze do svakog naseljenog mesta na obali.

 1. Nešatelsko jezero; Nešatel, Vo, Frajburg i Bern

najlepsa svajcarska jezeraNešatelsko jezero je najveće jezero koje je u potpunosti smešteno u Švajcarskoj. Veći deo jezera se nalazi u delu Švajcarske u kom se uglavnom govori francuski jezik. Pogađate, i ovo jezero okruženo predivnim planinskim vrhovima.

Nešatelsko jezero ima površinu od 218,3 kvadratna kilometra. Severni deo jezera je oivičen vinogradima i brdima, a iza njih se nalaze Jurske planine. Na južnoj obali jezera počinje velika močvara koja je pravi raj za ljubitelje ptica.

Predivna sela su raštrkana po celoj obali, a između njih saobraćaju čamci. Biciklistička staza “Mitland” ide duž jugoistočne obale ovog jezera.

 1. Blauze; Bern

najlepsa jezera svajcarskeMada je Blauze relativno malo, ovo je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Bernskim alpima. Blauze doslovno znači Plavo jezero i njegova magična boja je ono što privlači toliko ljudi.

Jezero je okruženo Parkom prirode Blauze, u kom se nalazi mnoštvo mesta prediđenih za piknike, restorani, mali muzej i staze za romantične šetnje. Tu je i spa centar, farma za organski uzgoj ribe i ljubak hotel sa tri zvezdice.

Blauze se nalazi na 887 metara nadmorske visine. Do njega se lako stiže kolima, autobusom ili vozom.

 1. Jezero Valenze; Sent Galen i Glarus

najlepsa jezera u svajcarskojPoznato i kao jezero Valen, Valenze je jedno od najvećih švajcarskih jezera i nalazi se na zapadnom obodu regije koja je u Švajcarskoj poznata kao Hajdilend. Na južnoj obali jezera se nalazi nekoliko gradića, dok se na severnoj strani uzdiže planina Kurfirsten. Jedini put do jezera se nalazi sa južne strane i neopisivo je lep.

 1. Jezero Bahalpze; Bern

jezeroMnogi turisti često previđaju ovo očaravajuće jezero, pošto u ovu oblast obično dolaze planinari koji osvajaju Šrekhorn. To je najviši vrh u Bernskim alpima i najseverniji evropski vrh viši od 4.000 metara.

Samo jezero se nalazi na 2.265 metara nadmorske visine i do njega se može doći samo pešice. Staza koja vodi do jezera počinje na Prvoj stanii i potrebno je oko sat vremena hoda da se stigne do jezera.

Šetnja nije naporna, a nagrada za trud je pogled kao sa razglednice: snežni vrhovi i brda koja se izdižu nad jezerom.

 1. Jezero Žu; Vo

najlepsa jezeraOvo je najveće jezero u Švajcarskoj koje se nalazi na više od 1.000 metara nadmorske visine. Jezero Žu se nalazi u dolini Žu, u Jurskim planinama.

Ovo relativno malo jezero je pravi raj za ljubitelje prirode koji žele da uživaju u samom jezeru i u njegovoj okolini. Jedrenje na dasci, skijanje na vodi i veslanje su samo neki od sportova u kojima ovde možete uživati, dok su u okolini jezera popularni i vožnja bicikla i planinarenje.

Leti se svakog vikenda organizuju turističke ture. Zimi se jezero zaledi i postaje ogromno klizalište.

 1. Bilsko jezero; Bern

najbolja jezera u svajcarskojNa zapadu Švajcarske, u Jurskim planinama, nalazi se Bilsko jezero, na nadmorskoj visini od 429 metara. Ovo jezero ima površinu od 39,3 kvadratna kilometra i dobilo je ime po gradu Bilu, koji leži na njegovoj severnoj oali.

Duž severne obale jezere se nalazi regionalni park Šaseral. Ako se nekada nađete ovde, ne propustite da se prošetate Vinogradskim putem iz Bila.

Osim pešačkih staza, oko jezera se nalaze uređene staze za biciklove i rolere. Vožnja čamcem je najbolji način da bolje upoznate ovo jezero i njegovu okolinu – čudesne planinske predele, tradicionalna švajcarska sela i vinograde.

 1. Švarze; Frajburg

Švarze je poznato i kao rno jezero, jer na njega obično pada senka okolnih planina, pa voda deluje poprilično tamna. Reč je o relativno malom jezeru, poptpuno okruženom planinskim vrhovima.

Ovo jezero je popularna turistička destinacija zbog obližnjih dolina, glečera i uređenih turističkih centara. U ovom delu Švajcarske su uglavnom zastupljeni skijanje i snoubording.

Ipak, Švarze je privlačno i leti zbog plivanja, veslanja, pecanja i šetnji po planini. Osim uređene biciklističke staze oko jezera dugačke četiri kilometra, oko jezera je uređena mreža staza za šetnju dugačka preko 200 kilometara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here