asSokobanja

Iako je u srpskoj književnosti ostala zabeležena krilatica o ovom banjskom lečilištu, a za koju je zaslužan čuveni srpski komediograf Branislav Nušić, činjenica je da Sokobanja važi i za jedno od najstarijih i najpoznatijih banja u našoj zemlji.

Gde se nalazi Sokobanja

Na teritoriji Zaječarskog okruga i to na visini od 400 metara se nalazi ovo gradsko naselje. Smeštena u podnožju čuvenih planina Ozren i Rtanj, ona važi i za vazdušnu banju.
Kroz mesto protiče reka Moravica, a teritorija same banje je okružena opštinama Svrljig, Aleksinac i Knjaževac, odnosno Ražanj i Boljevac.

Od Beograda je Sokobanja udaljena nešto manje od 250 kilometara, a tek oko 60 kilometara je od ovog lečilišta udaljen grad Niš.

sokobanja1Sokobanja za šta je dobra

Pored toga što boravak u Sokobanji pomaže osobama koje su fizički ili psihički iscrpljene, dobro je poznato da je ovo lečilište prvenstveno namenjeno osobama koje pate od oboljenja disajnih puteva. Izuzev kod hroničnog bronhitisa, boravak u ovoj banji pomaže i kod emfizema pluća, ali i akutnih i hroničnih respiratornih oboljenja, kao i kod reumatskih bolesti.

Dokazano je i da lekovite vode i vazduh Sokobanje pomažu obolelima od neuroza, te osobama koje su imale određene traume.

Takođe se preporučuje i za boravak obolelih od Parkinsonove bolesti, te osobama koje imaju određeno hronično ginekološko oboljenje.

Trebalo bi pomenuti i to da se preporučuje osobama koje imaju višak kilograma da iskoriste sve prednosti koje ovo lečilište može da ponudi.

Kapaciteti za lečenje

Izuzev specijalne bolnice Sokobanja, kapaciteti za lečenje se nalaze i u prirodnom lečilište Banjica, kao i u specijalnoj bolnici za plućne bolesti Ozren.

A u okviru svih objekata su pacijentima na raspolaganju nadležni lekari, kao i stručno medicinsko osoblje, koji će na najbolji mogući način brinuti o stanju njihovog zdravlja.

Sokobanja cene

Sve je više u poslednje vreme zastupljena ponuda privatnog smeštaja na području Sokobanje, a cene variraju u odnosu na lokaciju, odnosno period boravka, te kategorizaciju samog smeštaja.

U ovom banjskom lečilištu postoje brojni hoteli i spa centri, kojima se cene naravno razlikuju. Tako je, na primer u jednom od hotela potrebno izdvojiti 3.600 RSD za uslugu noćenja sa doručkom, odnosno 4.300 RSD po osobi za polupansion i to u standardnom apartmanu. A te cene se donekle umanjuju kada je u pitanju tri i više noćenja, pa se kreću od 3.100, pa do 3.800 RSD po osobi. Naravno da je cena nešto viša, ukoliko se klijent odluči da boravi u luksuznim apartmanima.

Deca uzrasta od 7 do 15 godina plaćaju između 1730 i 1980 RSD noćenje sa doručkom, a za polupansion gostiju tog uzrasta je potrebno izdvojiti od 2.430 do 2.680 RSD.
Svakako da su cene nešto niže u apartmanima, odnosno privatnom smeštaju, a one variraju u zavisnosti od toga koliko dugo će gost boraviti u smeštaju, odnosno gde se on tačno nalazi.

Cene apartamana

Kao i za hotele, tako isto i za privatni smeštaj i za apartmane važi pravilo da se cene razlikuju u zavisnosti od kategorizacije, te u zavisnosti od lokacije.

U principu, cene apartmana se kreću od 1.600 RSD pa do 3.000 dinara, a što sve zavisi od toga koliko osoba mogu u okviru jednog od njih da budu smeštene.

Sokobanja privatni smeštaj cene

Ukoliko nekoga interesuje privatni smeštaj, u zavisnosti od toga kako je kategorisan i za koliko osoba je namenjen se razlikuju i cene, te se one kreću od svega 350 RSD u privatnom smeštaju treće kategorije, pa do 3000 RSD, a koliko je potrebno izdvojiti za norava u privatnom smeštaju koji je visoko kategorizovan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here