Jedno od omiljenih mesta za letovanje, naročito turista iz Srbije je i živopisno grčko mestašce, Stavros ( gr. Σταυρός ). Ovo mesto se nalazi u Srednjoj Makedoniji, a od centra ove oblasti, grčkog grada Soluna ( gr. Θεσσαλονίκη ) udaljeno je svega 80 – ak kilometara. Verujem da je zato, između ostalog i jedno od omiljenih letovališta za srpske turiste, jer je od granice udaljeno svega sat i po vožnje.

Svakako treba imati na umu da je Stavros zaista mestašce, uzevši u obzir da njegovo stanovništvo broji tek oko 4 000 ljudi. Stavros ima izlaz na Egejsko more i Strumski, odnosno Orfanski zaliv ( gr. Στρυμονικός κόλπος ). Sve plaže u ovom mestu su ovenčane plavom zastavom Evropske zajednice, kao oblasti sa izrazito čistom vodom.

Sam naziv mesta na grčkom ima značenje krsta, pa zato ne treba da vas čudi simbol mesta u vidu belog krsta koji se nalazi na nezaobilaznom vidikovcu.

Vrlo često ćete čuti da se ovo živopisno malo mesto naziva ” draguljem Makedonije ” ili ” biserom Makedonije “, što ono zaista i jeste.

stavros
Kada odlučite da krenete put vidikovca, što spada u zaista nezaobilazno mesto za šetnju kada odlučite da letujete u Stavrosu, možete svartiti i u vrlo kvalitetan restoran koji se nalazi u neposrednoj blizini belog krsta,a odakle puca pogled na čitavu okolinu. Uz to, na putu do vidkovca se nalaze i dve crkve. Imajte na umu da je većinski deo stanovništa Stavrosa pravoslavne vere.

Samo mesto Stavros je smešteno u podnožje planine Holomonas ( gr. Χολομώντας ). Ova planina je vrlo važan prirodni rezervat za mnoge životinjske i biljne vrste, a njen najviši vrh se nalazi na visini od 1 165 metara iznad nivoa mora. Upravo ovoj planini Stavros može da zahvali za neverovatnu mikroklimu koja ovo mesto čini pravom vazdušnom banjom. Baš iz tog razloga se boravak u Stavrosu naročito preporučuje porodicama sa malom decom i starijim osobama, ali i osobama koji imaju problema sa bronhijama i plućima. Jer, Stavros je mesto za odmor u pravom smislu te reči. Smatra se da je nad Stavrosom takozvana ” ruža vetrova “, pa se u blagotvornom uticaju vetra može uživati tokom čitave godine.

Plaže u mestu su dugačke i mahom peskovite, a ulaz u more je odličan za malu decu i neplivače jer je izuzetno dugačak ( čak 20 – 30 metara ).

Uzevši u obzir da je reč o malom mestu, i ovde važi preporuka domaćina da je poželjno izbegavati vožnju automobila, naročito u dane vikenda, zbog velikih gužvi. Ukoliko baš imate potrebu da tada vozite automobil, možete recimo iznajmiti skuter ili bicikl i uživati u vožnji kroz Stavros.

Sam centar ovog mesta je začuđujuće prostran za tako malo mesto. Krasi ga veliki broj kafića, restorana, prodavnica suvenira, a za mališane postoji posebno opremljen luna park.

Kada su u pitanju plaže, na Stavrosu ima mnogo živopisnih uvala i takozvanih divljih plaža, ali je do njih potrebno pešačiti. Međutim, glavna plaža u mestu će sigurno zadovoljiti ukus i onih najzahtevnijih posetilaca, jer je pravo uživanje sedeti u senci platana, koji se nalaze u blizini glavne plaže. Baš zbog njih i hladovine kojom natkriljuju plažu, često nema potrebe za suncobranima.

Kao i u većini drugih mesta širom prelepe grčke obale, plaže i suncobrani se ne iznajmljuju, već kada zauzmete ležaljku na određenoj plaži, jednostavno naručite piće i time se smatra da ste obezbedili sebi mesto na plaži za taj dan. Jedna vrlo važna stvar koju bi valjalo da imate na umu jeste da se u Grčkoj naručivanje flaširane vode često ne računa u pića, pa ako odlučite da time obezbedite sebi ležaljku, nemojte se iznenaditi ukoliko vas upitaju šta ćete zaista za piće.

Pored toga što je Stavros vrlo blizu granice sa Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom i što će vas u njemu dočekati Grci koji su vrlo prijateljski nastrojeni prema srpskom narodu, dobro je da znate da je većina jelovnika u restoranima napisana i na našem jeziku, a da većina meštana govori ili, barem razume srpski jezik, tako da vam sporazumevanje sigurno neće biti problem.

U mestu postoji veliki broj prodavnica, ali i ambulanta i apoteka, a relativno mala udljenost od Soluna čini ovo mesto naročito atraktivnim kada su u pitanju porodice sa malom decom.

Pre nego što se uputite put Stavrosa, postoji jedna vrlo važna stvar koju bi trebalo da imate na umu, a to je da je Stavros mirno, živopisno mesto, namenjeno prvenstveno za odmor. Pa tako, ukoliko želite izrazito aktivan odmor, koji uključuje noćne izlaske, onda je svakako bolje da razmislite da li da posetite Stavros ili neko drugo mesto u Grčkoj.

Iskustva i utisci o Stavrosu

Kada su u pitanju iskustva i utisci naših turista koji su imali priliku da borave u Stavrosu, oni su mahom pozitivni. Jedini slučaj kada nisu baš u tolikoj meri pozitivni jeste kada su u pitanju pripadnici mlađih generacija, koji odlaze na letovanje željni noćnog provoda. Baš iz tog razloga smo naglasili da je noćni život u Stavrosu vrlo skroman, te da se većina lokala zatvara već oko 23h. Postoji nekoliko klubova u kojima se priređuju žurke, ali uglavnom petkom i subotom uveče.

“Prvi utisak je bio užasan, baš sam se razočarao ali kako je odmor prolazio iz dana u dan Stavros mi se sve više sviđao.Ne žalim što sam baš ovde došao”
Dragan

Što se ostalih utisaka o Stavrosu tiče, većina naših sunarodnika se u ovo mesto vraća iz godine u godinu, jer je Stavros jednostavno sinonim za odmor u pravom smislu te reči.

Lepo uređene, prostrane plaže, pristojne cene i smeštaja i ostalih potrepština, mala udaljenost od granice i Soluna, a samim tim i kraće putovanje, čine Stavros jednim od omiljenih letovališta naših zemljaka.
Pa ako tome dodate i kristalno čistu vodu, ljubazne domaćine, sasvim je jasno zbog čega je to jedno od omiljenih letovališta srpskih turista.

Moramo se osvrnuti i na one ” negativne ” komentare… Često možete čuti komentare da more u Stavrosu nije plavo, već mutno. Srećom, te ima i onih koji su, uživajući u lepoti Stavrosa otkrili o čemu se, zapravo radi. Reč je o tome da je ulazak u vodu na većini plaža prekriven sitnim šljunkom. Iz tog razloga su ljubazni domaćini, želeći da se njihovi gosti, a naročito mališani što prijatnije osećaju, prekrili dno džakovima sa peskom, kako ne bi osetili prelaz sa plaže koja je prekrivena sitnim peskom. Tako, kada pesak počne da izlazi iz tih džakova, dogodi se da more baš i ne bude kristalno čisto. I to je jedini razlog. Pa bi valjalo da oni koji imaju negativne komentare, prvo pokušaju da pronađu objašnjenje, kako ne bi širili neproverene informacije.
Nakon svega navedenog, sasvim je jasno zbog čega Stavros nazivaju draguljem, odnosno biserom Makedonije i zašto ga iz godine u godinu posećuje sve veći broj turista iz Srbije, ali i iz ostalih zemalja sveta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here