Prvo našta nailaze srpski turisti kada se upute na letovanje u Grčku jeste oblast Makedonija. Neki je nazivaju i Egejska Makedonija ili Grčka Makedonija. Bilo kako je nazivali, činjenica je da letovališta u ovoj oblasti vrve od srpskih turista.

Glavni grad Makedonije je Solun ( gr. Θεσσαλονίκη ), koji je ujedno i omiljeno mesto za kupovinu brojnih srpskih turista. A kada se od Soluna krene prema Halkidikiju, jednom od najpoznatijih okruga Grčke, barem kada su srpski turisti u pitanju, nailazi se na mnoga turistička mesta. Zanimljivo je da okrug Halkidiki obuhvata i takozvana tri prstena, odnosno poluostrva koja se dovode u vezu sa grčkim bogom mora, Posejdonom, jer ova tri poluostrva podsećaju na njegov trozubac. Prvo poluostrvo okruga Halkidiki je Kasandra, drugo Sitonija, a treće Atos, odnosno Sveta Gora, koja predstavlja autonomnu državu pod suverenitetom Grčke. Na Atosu se nalazi 20 pravoslavnih manastira, a jedina srpska teritorija u Grčkoj je smeštena upravo na Svetoj Gori, odnosno posedu manastira Hilandar.

U tom i takvom okruženju, smešten je i zanimljiv turistički gradić, simpoličnog naziva Pefkohori, koji iz godine u godinu posećuje sve veći broj turista iz Srbije. Naziv ovog mesta potiče od dve grčke reči: πεύκο u značenju bor i i χώρα u značenju zemlja, čime potpuno opravdava svoj naziv, jer je gotovo svim srpskim turistima koji su imali priliku da borave u ovom mestu prva asocijacija miris borove šume kojom je gradić Pefkohori okružen.

Ukoliko iz Srbije odlučite da putujete autobuskim prevozom, imajte na umu da je od Beograda do Pefkohorija potrebno oko 8 sati vožnje, uz usputna zadržavanja. Svakako je najpoželjnije da pre nego što krenete na letovanje rezervišete smeštaj, a posebno ukoliko idete u jeku sezone. Mada, svi znamo da su Grci, kao narod izuzetno gostoljubivi, a naročito prema Srbima, pa se sigurno neće dogoditi da vam ne omoguće smeštaj, čak i ako su im kapaciteti popunjeni. Mada, opet ponavljam, svakako je bolje da to uradite ranije, prvenstveno zbog sigurnosti, ali i zbog cene.

Što se cena smeštaja u Pefkohoriju tiče, one su izuzetno pristupačne, a naročito ukoliko smeštaj rezervišete ranije, te odlučite da Pefkohori posetite u predsezoni. Zahvaljujući gotovo idealnoj klimi, more u Pefkohoriju je toplo, pa sezona kupanja gotovo svake godine počinje već od polovine maja.

Pored toga što je ovo mestašce izuzetno živo, pa se često preporučuje mladima, jer barovi rade do kasno u noć, ono je odličan izbor i za porodice sa malom decom. U Pefkohoriju postoji i ambulanta i apoteka, čisto da vas to ne brine.

Ljubazni grčki domaćini će sigurno iskoristiti priliku da se pohvale da su meštani Pefkohorija učestovali u grčkoj revoluciji 1821. godine, a neće zaboraviti da pomenu ni Jorgosa Janakisa ( gr. Γεώργιος Γιαννάκης ), koji je bio najistaknutiji učesnik grčke revolucije, rodom upravo iz ovog mesta. Pored toga, u Pefkohoriju možete posetiti pravoslavnu crkvu posvećenu Svetom Nikoli, stari deo grada, ali i mesto poznato kao ” Galisov kamp “. Reč je o sportskim terenima, koji se nalaze nedaleko od Pefkohorija, a koje je osnovao čuveni Nikos Galis ( gr. Νίκος Γκάλης ), nekadašnji kapiten košarkaške reprezentacije Grčke i jedan od najboljih košarkaša sveta.

U Pefkohoriju mahom žive Grci, mada postoji određeni procenat Cincara i izbeglica iz obližnje Albanije. Svakako, jedini jezik koji možete čuti je grčki, ako izuzmemo srpski, koji se može čuti u jeku sezone čak i više nego grčki. Mnogi Grci u Pefkohoriju, kao uostalom i u većem delu oblasti Makedonije, govore srpski…neki bolje, neki lošije, ali je činjenica da se trude. Iz tog razloga, nemojte uopšte brinuti da vas neće razumeti, čak i ako ne govorite njihovim jezikom.

Za ljubitelje aktivnog odmora, Pefkohori je isto odličan izbor, jer se iz ovog mesta svakodnevno organizuju brojni izleti. Tako je moguće da posetite čuvene manastire  Meteora ( gr. Μετέωρα ) ili kako Srbi vole da ih nazivaju: Meteori, potom da se provozate do obližnje Svete Gore ili, pak da odete na izlet u Solun. Možete posetiti i nekadašnje sedište grčkih bogova, mitsku planinu Olimp ( gr. Όλυμπος ), krstariti zalivom Toroneos ( gr. Τορωναίος κόλπος ) ili otići organizovano u posetu pećini Petralona ( gr. Σπήλαιο Πετραλώνων ).

Mališani mogu da uživaju u luna parku, koji se svake godine postavlja u blizini glavnog šetališta, alii u brojnim vodenim atrakcijama. Uz isto to glavno šetalište se nalazi veliki broj taverni, barova, kafića, poslastičarnica u kojima možete uživati u specijalitetima grčke, ali i drugih kuhinja.

Ono što je vrlo važno, a što treba da znate kada je u pitanju Pefkohori i boravak u ovom letovalištu jeste da se tokom vikenda ne preporučuje da koristite automobil u centru mesta, jer su velike gužve. Preporučuje se iznajmljivanje skutera ili bicikala. Naravno, ova preporuka se svakako odnosi na špic sezone, uzevši u obzir da je reč o malom mestu.

 

Plaža u Pefkohoriju

 

Ukoliko pitate meštane Pefkohorija koju plažu je najbolje posetiti, prvo će vas pitati da li ste došli automobilom ili ne, jer će od toga zavisiti i njihova preporuka.

U Pefkohoriju postoji glavna, gradska plaža, ali ona nije naročito prostrana, pa se lako može dogoditi da nemate potreban komfor. Zato je dobro da prošetate malo napred od gradske plaže, ukoliko želite da uživate u tirkiznom moru, bez toliko gužve.

pefkohori plaza

 

Ono što je vrlo bitno, a što zanima mnoge turiste jeste da je more okruka Halkidiki označeno kao najčistije, te da plaže poseduju plavu zastavicu.

Gradska plaža u Pefkohoriju je duga oko 300 metara i mahom je peskovita. Takođe, vrlo bitna informacija za mnoge turiste jeste da u moru nema meduza, mada se može dogoditi da ima po koji ježić, jer je more kristalno čisto. Često se može čuti od turista koji su posetili Pefkohori u sred sezone da je bila gužva na Gradskoj plaži, uzevši u obzir da nije naročito široka, pa ako vam ne smeta gužva, možete ovde provesti odmor. U okolini Gradske plaže u Pefkohoriju se nalazi veliki broj barova i taverni i, naravno nezaobilazne krofne koje možete kupiti od ljubaznih Grka koji šetaju plažom i uživati u njihovom ukusu dok na njoj boravite.

U neposrednoj blizini Pefkohorija se nalazi odlična plaža za malu decu i neplivače, jer ima veliki plićak. Plaža Ksenija ( gr. παραλία Ξένια ) pripada zalivu Toroneos. Do ove plaže možete stići lokalnim autobusom iz Pefkohorija.

Za ljubitelje aktivnog odmora, bez mira i tišine, ali i vodenih sportova odličan izbor je plaža Glarokavos ( gr. παραλία Γλαρόκαβος ), koja je od Pefkohorija udaljena oko 10 kilometara.

 pefkohori utisci

Utisci i iskustva

 

Iskustva srpskih turista sa letovanjem u Grčkoj su, naravno u većini slučajeva pozitivna. To se prvenstveno odnosi na ljubaznost meštana, smeštaj, plaže i cene.

Kada su u pitanju utisci i iskustva, uvek se treba rukovoditi onom: ” Lepota je u oku posmatrača! “, jer pozitivni ljudi uvek imaju lepo šta da kažu o Pefkohoriju, dok oni drugi uvek nađu neku zamerku.

Činjenica je da je Pefkohori, jedno od omiljenih letovališta srpskih turista, koji mu se iz godine u godinu vraćaju, čime apsolutno opravdavaju pozitivno mišljenje o ovom turističkom mestu u Grčkoj.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here