Ukoliko budete imali priliku da upitate meštane seoceta kako ono je dobilo naziv, ispričaće vam priču o prvom stanovniku današnjeg Haniotija ( gr. Χανιώτη ). Iako je ime tog čoveka ostalo nepoznato, priča kaže da je on bio poreklom sa Krita i to iz grada Hanije ili Hanje ( gr. Χανιά ), te je ostala priča u narodu da je po njemu ovo lepo mestašce i dobilo ime.

Iako Hanioti danas ima tek jedva hiljadu stanovnika postalo je prava turistička atrakcija i to ne samo za turiste iz Srbije, kako se obično misli. Zapravo, Hanioti je živ gotovo tokom čitave godine, a najčešće ga posećuju turisti iz Velike Britanije. Verovatno je to i jedan od razloga što su cene u Haniotiju za nijansu više od onih u Pefkohoriju, recimo koji se nalazi na svega 3 do 4 kilometra udaljenosti.

Ovo mestašce je smešteno na Kasandri ( gr. Κασσάνδρα ), prvom prstenu poluostrva Halkidiki ( gr. Χαλκιδική ), i od Soluna ( gr. Θεσσαλονίκη ) je udaljeno tek stotinak kilometara. Zbog blizine grada Soluna i relativno male udaljenosti od Beograda, Hanioti predstavlja jedno od omiljenih letovališta turista iz Srbije.

U neposrednoj blizini ovog letovališta se nalaze guste borove šume koje Haniotiju daju prijatnu klimu tokom cele godine. Letovanje u Haniotiju se preporučuje svima, koliko porodicama sa malom decom, toliko i mladima koji žele da uživaju i u noćnom provodu.

hanioti

U Haniotiju ima za svakoga po nešto: lepo uređene plaže, kristalno čisto more, šetalište uz obalu, lepo uređeni parkovi i igrališta za mališane, brojne taverne, kafići, barovi… Mesto ima i apoteku i lokalnu ambulantu, rent – a – car agencije, super markete.

Smeštaj je moguće naći u nekom od brojnih hotela različite kategorizacije ili, pak u privatnim vilama, u kojima možete uživati u smeštaju apartmanskog tipa.

Kao i većina plaža na poluostrvu Halkidiki, tako su i plaže u Haniotiju ovenčane Plavom zastavicom, kao mesta sa kristalno čistom vodom. A kako je poznato da su Grci izuzetno ljubazni prema Srbima, te da su svesni da žive od turizma, većina njih daje sve od sebe da na što bolji način ugosti brojne turiste.

Za sve one koji žele da posete Hanioti vrlo je važno napomenuti da je more u ovom mestu, pored toga što je čisto, i izuzetno toplo, jer sezona kupanja u većini letovališta na Halkidikiju mahom počinje već u maju mesecu. Uz to, nema meduza ni ježeva, a plaže su peskovite i gotovo na svakoj je moguće ili iznajmiti ležaljke i suncobran ili, pak sesti u kafić na plaži koji ima ležaljke i naručiti piće, čime ste praktično obezbedili sebi mesto za ceo dan. Međutim, ukoliko se odlučite za drugu opciju, preporučljivo je da ipak zavirite u cenovnik, jer se cene u kafićima na plaži znaju razlikovati u većoj ili manjoj meri, u odnosu na druge kafiće. I ovo važi za sva letovališta, a ne samo za Hanioti.

Takođe, kao i za ostala manja turistička mesta, nije preporučljivo da koristite svoje automobile u centralnom delu mesta, a prvenstveno se to odnosi na dane vikenda. Inače, svakoga dana nakon 19 časova je zabranjen saobraćaj u centru gradića, pa možete slobodno šetati prelepim gradskim ulicama. U samom centru Haniotija nema mnogo buke, iako postoji nekolicina noćnih klubova, tako da nema bojazni da će vam neko remetiti san.
Za ljubitelje malo aktivnijeg odmora, postoji mogućnost za mnoge sportove, i na vodi i na kopnu.

Pored gradske plaže, koja je peskovita i na kojoj dežuraju spasioci svakodnevno tokom sezone, postoji i plaža Molos ( gr. Μώλος ) koja je od Haniotija udaljena oko hiljadu metara i na kojoj obično, čak i u sezoni nema tako mnogo gužve. Ukoliko se u Hanioti uputite automobilom, možete krenuti u obilazak brojnih plaža koje se nalaze u njegovoj okolini. U sezoni postoje i autobusi koji prevoze do ovih plaža, pa se o tome svakako možete raspitati kod vaših domaćina.

Kada su u pitanju izleti, kao i u Pefkohoriju, tako i u Haniotiju postoje brojne mogućnosti obilazaka. Između ostalog, možete otići u kupovinu do obližnjeg Soluna, posetiti manastire Meteora ( gr. Μετέωρα ) ili, pak otići na izlet brodićem u obilazak Svete Gore ( gr. Άγιο Όρος ). Takođe, možete otići organizovano na krstarenje zalivom ili, pak do čuvene plaže Ksenija ( gr. Ξένια ), koja je od Haniotija udaljena oko 12 kilometara, a smatra se jednom od najlepših plaža poluostrva Halkidiki. Ukoliko ne želite da idete organizovano, do Soluna možete otići i sami lokalnim autobusom, koji prolazi magistralom, koja se nalazi u neposrednoj blizini oboda grada. Samo se prethodno raspitajte kod svojih domaćina za red vožnje autobusa.

Bez obzira gde bili smešteni u Haniotiju, imajte na umu da je ovde zaista sve blizu. Za one koji žele da sami pripremaju hranu u svojim apartmanima dok borave u Haniotiju vrlo je važna informacija da u neposrednoj blizini centra grada postoje dva vrlo dobro snabdevena super marketa, što će umnogome olakšati snabdevanje. Tu je i veliki broj pekara, poslastičarnica, kafeterija, taverni i mnogih drugih ugostiteljskih objekata, koji će sigurno zadovoljiti vaš ukus.

Hanioti utisci i iskustva

Verovatno ne postoji mesto u Grčkoj za koje možete čuti toliko hvale kao što je slučaj sa Haniotijem. Hvale ga i mlađi i stariji, i oni koji su letovali sa decom i oni bez njih. I svi su saglasni u tome da je Hanioti idealan spoj mirnog i aktivnog odmora i da je u njemu sve ” sa stilom “.

Ovo mestašce poseduje onu neophodnu živost, ali istovremeno omogućava onima koji traže mir da uživaju.
Ono što gotovo svi turisti koji su imali priliku da borave u Haniotiju navode kao prednost jeste što postoji dovoljan broj prodavnica za kvalitetno snabdevanje, sa umerenim cenama, ali i predusretljivost domaćina, koji su mahom nenametljivi i trude se na sve moguće načine da ugode svojim gostima. Tu je i veliki broj mesta za parkiranje.

Možda nije loše pomenuti, ali kao i u većini letovališta na Halkidikiju, i Grci iz Haniotija mahom govore srpski jezik. A čak i ako ga ne govore, razumeju ga, pa vam sporazumevanje sa meštanima neće predstavljati problem, čak ni u slučaju da ne znate engleski.

Naravno, uvek se nađu i oni oji imaju brojne zamerke. Međutim, na takve komentare se ne treba mnogo obazirati, jer svi znamo da je na letovanju mnogo bitnije sa kim i gde idete, nego da li je u vašem apartmanu bilo tri ili dve stolice. Grci, kao uostalom i Srbi važe za ljubazne domaćine, pa čak i ukoliko imate neku primedbu, ne sumnjam da će dati sve od sebe da udovolje vašem zahtevu. Naravno, sve dok je on u granicama pristojnog ponašanja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here