Šta videti u Dubaiju

Upravo ste stigli u Dubai i imate malo vremena da obiđete dragulj Emirata? Pre nego što krenete, sigurno ćete želeti da odete u šoping, probate specijalitete, prošetate i razgledate grad. Ako sve dobro isplanirate, možete mnogo toga videti, možete sve i postići i vratiti se kući sa jednim nezaboravnim iskustvom.

Veoma je teško sve ove aktivnosti „ugurati“ u samo 24 sata, ali, u zavisnosti od toga šta najviše volite da radite, možete uživati u svojim omiljenim aktivnostima i videti mnogo toga. Nabrajamo nekoliko aktivnosti i lokacija koje treba videti u Dubaiju i za koje možete odvojiti vreme dok ste u Dubaiju.

sta videti u dubaiju

 

– Ako stižete u Dubai noću, možete unapred rezervisati kartu za Jutarnji safari pustinjom, koji traje tri sata, i provesti ostatak dana u kupovini ili na kruzeru u zatonu Dubai.

– Ustanite ranije i idite na vožnju balonom ili hidroavionom, kako biste iz ptičje perspektive videli sva arhitektonska čuda Dubaija. Vožnja balonom može potrajati skoro čitav dan, dok vožnja hidroavionom traje oko 40 minuta, što Vam ostavlja vremena za druge aktivnosti – na primer, posetu Burdž Kalifi ili sunčanju na plaži Džumeira.

– Ako volite da istražujete i poredite staro/novo u gradu i razgledate kulturne znamenitosti, četvrt Bastakijaje prava stvar. Biće Vam potrebno najmanje pola dana da je obiđete, jer se u njoj nalazi mnogo znamenitosti iz perioda kada Dubai nije bio jedan od najpopularnijih gradova na svetu. Prošetajte starim, uskim uličicama, obiđite bazare i posetite Muzej. Ova gradska četvrt se umnogome razlikuje od (modernog) ostatka Dubaija, kao da su u pitanju dva sasvim različita grada.

Idite na Veliku turu autobusom – to je najlakši način da obiđete grad i za kratko vreme vidite najviše u Dubaiju.

Idite na vožnju Velikim autobusom koja podrazumeva stajanje kako bi se obišle i razgledale različite lokacije. Najbolje je ovo uraditi nakon odlaska na Jutarnji safari.

– Ako želite još nezaboravnije iskustvo, idite na vožnju helihopterom, skačite padobradnom ili posetite Ski Dubai (skijalište) ili Akva park (Wild Wadi Water Park).

Ovo je spisak samo najpoznatijih mesta i stvari koje turisti obično vide/rade u Dubaiju. Preporučljive su i zato što oduzimaju malo vremena, a možete videti najveće znamenitosti.

dubai sta videti

 

Safari – bez obzira na to koliko malo vremena imate, poseta Dubaiju nije poseta Dubaiju ako ne odete u pustinju na safari. Neopisiv je osećaj kakav izaziva nalet adrenalina dok se vozite pustinjom u džipu.
Kako bi iskustvo bilo ugodnije, ako imate malo vremena, rezervišite kartu na vreme i to za onaj period kada Vama najviše odgovara. Safari uključuje jahanje kamile, roštilj, tetoviranje kanom, „skijanje“ na pesku i gledanje trbušnog plesa. Ne morate ići ujutru – postoje večernje i noćne ture, posle kojih možete otići direktno na aerodrom, ako žurite. Druga opcija je pomenuti jutarnji safari. Tura kreće u 9 h ujutru i traje samo tri sata.

Velika tura autobusom – ova tura je pravi izbor ako želite da vidite Dubai iz klimatizovanog, udobnog autobusa. Postoje dve ture – dnevne i noćna, kao i ona duža, koja podrazumeva više stajanja kako bi turisti izašli iz autobusa, razgledali znamenitosti i kupili suvenire. Ovi autobusi često idu, tako da nećete imati problema da ovo ubacite u raspored. Takođe, ne morate ići celom rutom – možete izaći iz jednog autobusa i ući u drugi, tako da iskombinujete različite delove grada koje želite da vidite, ili se vratite u hotel ako nemate dovoljno vremena. Još jedna stvar – ako uzmete kartu za kompletnu turu, besplatno se dobija krstarenje dovom, ulaznica za Muzej u Dubaiju i kuću šeika Saeda Al Maktuma, nekadašnjeg vladara Dubaija i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ako se odlučite za dvočasovnu noćnu turu, sigurno ćete uživati u pogledu na blještave nebodere.

sta treba videti u dubaiju

 

Šoping u Dubaiju – spisak tržnih centara koje treba videti u Dubaiju je praktično beskonačan i imate sve što poželite – od ogromnih tržnih centara gde se uglavnom prodaju najveći svetski brendovi do malih radnjica u kojima možete kupiti rukotvorine i suvenire. Bez obzira na to za šta se odlučite, kupovina stvari u Dubaiju se ne oporezuje. Ako ste kupoholičar, ni čitav dan Vam neće biti dovoljan da obiđete sve. Ipak, pokušajte da ograničite ovo vreme i provedite u kupovini maksimalno polovinu dana.

Stari grad – Bastakija – četvrt Bastakija je zapravo istorijski centar Dubaija, mesto gde je nastao. Proglašena je mestom od istorijskog značaja i tamo nema saobraćaja. Svakoga jutra možete krenuti u redovnu turističku turu, sa vodičem, i obići ovu četvrt, šetati uličicama i razgledati restaurirane zgrade. Pošto je ova četvrt velika, planirajte da tamo provedete bar polovinu dana.

Plaža Džumeira – ovu plažu svakako morate videti ako dolazite u Dubai. Više od same plaže pažnju će Vam privući nadaleko čuveni hotel sa pet zvezdica. Naravno, možete otići i samo na plažu, a uveče je još zabavnije.
Krstarenje potokom u Dubaiju – ovo krstarenje je svakako nezaobilazno, posebno ako volite vožnju dovom po mesečini. Ako ste došli na medeni mesec ili sa partnerom, ovo krstarenje je savršeno romantično – u pozadini trepere gradska svetla, gledate tradicionalni trbušni ples uz orijentalnu muziku, a uključena je i večera. Krstarenje traje oko dva sata.

Skijanje – u Tržnom centru Emirata nalazi se najinteresantniji prizor Dubaija, jer se nalazi u pustinji, na vrelom suncu. Ovo je fantastično mesto sa veštačkim snegom i potpuno vernim replikama planinskih padina. Možete uživati u skijanju, snoubordingu ili se prosto igrati u snegu! Naravno, ovo ne preporučujemo strastvenim ljubiteljima zimskih sportova koji su navikli na pravo zimovanje i doživljaj na nekoj planini.

„Mesto za posmatranje“
– poznato i kao „Na vrhu“, otvoreno je za posetioce 5. januara 2010. godine. Nalazi se na 124. spratu nebodera Burdž Kalifa (najviše zgrade na svetu) na visini od 452 metra i odatle se pruža najlepši moguć pogled na ceo Dugai.Odavde možete videti i okolinu Dubaija. Ulazi se kroz najveći tržni centar u Dubaiju i na vrh se penjete jednim od najbržih liftova na svetu. Odvojte bar 45 minuta da uživate u pogledu, jer je ovo svakako nezaboravno iskustvo.

Veštačka ostrva–Ostrva Palma su svakako vredna posete, čak i ako ne planirate da odsednete u nekom od tamošnjih hotela. Možete ih razgledati i iz helihoptera ili hidroaviona. Pošto su veoma živopisna i lepa, možete ići čarter-jahtom do ostrva i tako ga obići.

u dubaiju sta videti

 

Vožnja balonom – vožnja balonom u Dubaiju je ponovo postala atrakcija i jedan od načina da vidite ceo Dubai, i to iz balona. Ako imate dovoljno novca, unapred rezervišite kartu. Pogled iz balona je fenomenalan i nezaboravan. Jedina začkoljica je u tome što morate ustati ranije kako biste krenuli (ako to više preferirate nego šetnju), jer putovanje traje oko šest sati.

No Comments Yet

Leave a Reply

Ostavite komentar, podelite iskustva sa svima

Your email address will not be published.

Objavi klikom na Submit comment