Mučnina tokom putovanja (kinetoza), ponekada označena kao „morska“ bolest ili „putna“ bolest, veoma je uobičajen poremećaj unutrašnjeg uha, izazvan kontinuiranim kretanjem. Bolest kretanja se može javiti kod svakoga, ali ljudi ispoljavaju različit stepen osetljivosti na kretanje. Ovaj poremećaj se uglavnom javlja kod dece uzrasta od 2 do 12 godina, trudnica i osoba sklonim migrenama. Pored bolesti kretanja izazvane putovanjem preko mora, mučnina se može javiti prilikom kretanja automobilom ili u toku vazdušnih turbulencija u avionu.

Simptomi bolesti kretanja su:

mučnina,
povraćanje,
vrtoglavica,
preznojavanje i
osećaj da vam nije dobro.

Ovi simptomi su poreklom iz unutrašnjeg uha (labirinta) i nastaju zbog promena u osećaju balansa i ravnoteže kod pojedinca.

Mada je možda nemoguće sprečiti sve slučajeve bolesti kretanja, saveti koji slede mogu vam pomoći da sprečite ili umanjite ozbiljnost simptoma kinetoza:

1. Povedite računa o tome šta jedete i pijete, a izbegavajte konzumaciju alkohola pre polaska na put i za vreme putovanja. Nemojte preterivati sa alkoholom, pićima i hranom koja vam „ne leži“ ili čini da se osećate neuobičajeno punim. Teška, prezačinjena ili jako masna hrana može pogoršati simptome bolesti kretanja kod nekih osoba.

2. Izbegavanje hrane sa jakim mirisom takođe može sprečiti mučninu.

3. Pokušajte da nađete sedište gde ćete najmanje osećati kretanje. U avionu je obično središnja grupa sedišta u produžetku krila ta koja je najmirnija. Na brodu, oni u kabinama na nižim nivoima i ka sredini trupa broda, generalno osećaju manje kretanja nego putnici u kabinama na višim nivoima ili kabinama koje su više prema krmi ili pramcu.

4. Nikako ne sedite licem okrenuti unazad, tj. suprotno od pravca kretanja prevoznog sredstva.

5. Sedite na suvozačko sedište automobila.

6. Nemojte čitati dok putujete, ukoliko ste skloni kinetozama.

7. Dok putujete automobilom ili brodom (čamcem), nekada može biti od koristi fiksiranje pogleda u jednu tačku na horizontu.

8. Otvorite ventilacioni otvor radi ulaska svežeg vazduha, ako je to moguće.

9. Sedite odvojeno od onih koji pate od bolesti kretanja kao i vi. Slušanje drugih kako pričaju o bolesti kretanja ili posmatranje simptoma koji se javljaju kod njih može dovesti do toga da i vi počnete da se osećate loše.

10. Lek koji se može naći u slobodnoj prodaji, Meklozin (Bonine, Antivert, Dramamine), je antihistaminik koji se može pokazati vrlo korisnim kao preventivna mera na kraćim putovanjima ili kod blažih slučajeva bolesti kretanja. Vaš lekar vam može prepisati medikamente za duža putovanja ili u slučaju da vam se stalno ponavljaju ozbiljni napadi kinetoza. Primer jednog takvog leka je dermalni peč („zakrpa“) koji sadrži skopolamin (Transderm-Scop) koji često ima uspeha u sprečavanju simptoma bolesti kretanja. Vodite računa o tome da skopolamin može izazvati pospanost, i da poseduje i druga neželjena dejstva, kao i da se o njegovoj upotrebi morate posavetovati sa vašim lekarom pre nego što krenete na put.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here